Όταν η τέχνη δίνει δεύτερη ζωή

By  |  0 Comments

Στα πλαίσια της νέας έκθεσης meta-synthesis, της ζωγράφου Ντένης Θεοχαράκη, μια σειρά έργων ενώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τον κόσμο του αυτοκινήτου με την εικαστική τέχνη. Χρησιμοποιώντας ως βάση της δουλειάς της αυθεντικά σχέδια συναρμολόγησης τα οποία δημιουργήθηκαν για την παραγωγή αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ του ομίλου Θεοχαράκη στο Βόλο (το οποίο ήταν σε λειτουργία την περίοδο 1980-1995), μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές προσπάθειες βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα, η ζωγράφος αναπτύσσει σε πολλαπλά επίπεδα το έργο της, αγγίζοντας δύο φαινομενικά τελείως διαφορετικούς κόσμους.

Μέσω των έργων της ζωγράφου, οι φόρμες των αυτοκινήτων -βαθιά επηρεασμένες από το φυσικό περιβάλλον- επιστρέφουν στην πηγή έμπνευσής τους, συνθέτοντας ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης, όπου η ακρίβεια του μηχανολογικού σχεδίου ενώνεται με το συναίσθημα, προβάλλοντας το εσωτερικό κάλλος και τη μαγεία της φύσης.

Η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης αναδεικνύει αυτό το ιδιότυπο ταξίδι της ζωγράφου στο παρελθόν επισημαίνοντας: «Έτσι όπως η Ντένη Θεοχαράκη ξαναχρησιμοποίησε για το δικό της εικαστικό ταξίδι παλιά χαρτιά για συναρμολόγηση εξαρτημάτων αυτοκινήτων που βρήκε στο παλιό εργοστάσιο του Βόλου (blueprints), με τη νέα της δουλειά και με τους δικούς της διακριτούς κώδικες, συνθέτει νέους κόσμους, έχοντας κατά νου ότι πρόκειται πάντα για τον δικό μας, ετούτο εδώ, τον κάτω κόσμο.»

Η έκθεση “meta-synthesis” φιλοξενείται στην Evripides Art Gallery (Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73) από τις 11 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2017.

Όταν η τέχνη δίνει δεύτερη ζωή σε ένα σχέδιο συναρμολόγησης

????????????????

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.