Η νέα γκάμα μοντέλων AIXAM

By  |  1 Comment

H Aixam-Mega είναι μια μικρή γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που ιδρύθηκε το 1983 και εξειδικεύεται στην κατασκευή διθέσιων αυτοκινήτων πόλης με συμπαγείς διαστάσεις. Στην ελληνική αγορά, τα μοντέλα της Aixam διατέθηκαν για πρώτη φορά το 2004 μέσω της εταιρείας Χ & Δ Σαραντόπουλος ΑΕ. Πρόκειται για μικρά και πρακτικά αυτοκίνητα πόλης, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα που διεθνώς αποτελούν το αντίπαλο δέος στα smart fortwo με διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής (κινητήρας – κίνηση μπροστά).

Η γκάμα χωρίζεται σε τρία βασικά brands: H Aixam αντιπροσωπεύει τα πιο σύγχρονα μοντέλα όπου για το τρέχον έτος ενισχύθηκε με τρεις νέες εκδόσεις (City Crossline – City Premium – City Coupe GTI) πλάι στην βασική έκδοση City Pack και στην ηλεκτρική e City. Το πιο προσιτό αυτοκίνητο της Aixam εντάσσεται στο εταιρικό σήμα MINAUTO ενώ τα μοντέλα D-TRUCK της Aixam Pro αφορούν τους επαγγελματίες μέσω εκδόσεων με ανοιχτή ή κλειστή καρότσα φόρτωσης.

Aixam-City-interior-2017

Η νέα σειρά αυτοκινήτων Aixam βασίζεται σε αλουμινένιο πάτωμα και φέρει αμαξώματα από πολυμερές ακρυλικό, με συνολικό μήκος 2,758 μ. και απρόσμενα μεγάλο πορτμπαγκάζ 700 λίτρων! Μοντέλα ελαφριά και ευέλικτα (απόβαρο 350 κιλά και κύκλο στροφής 8 μέτρων), που δεν έχουν τεκμήριο και κυκλοφορούν με άδεια μοτοποδηλάτου, απαιτώντας ετήσια τέλη κυκλοφορίας μόλις 15 ευρώ και ασφάλιστρα της τάξεως των 180 ευρώ. Προσφάτως, υποβλήθηκαν και σε πλαγιομετωπικές προσομοιώσεις δοκιμών πρόσκρουσης με σταθερό εμπόδιο και ταχύτητα 50 χλμ./ώρα λαμβάνοντας βαθμολογία 4 αστέρων ως προς την ασφάλεια των επιβατών στην καμπίνα.

Ο κινητήρας όλων των Aixam προέρχεται από την ιαπωνική Kubota και είναι 2κύλινδρος diesel στα 479 κ.εκ. με απόδοση 8 ίππων στις 3.200 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 21 Nm στις 2.500 σ.α.λ. Η μέση κατανάλωση προσδιορίζεται στα 3 λίτρα/100 χλμ. ενώ οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 80 γρ./χλμ. Το κιβώτιο είναι αυτόματο τύπου CVT ενώ το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει δισκόφρενα εμπρός και ταμπούρα πίσω. Αντιστοίχως, η ηλεκτρική έκδοση Aixam e City εφοδιάζεται με συσσωρευτές που φορτίζουν πλήρως σε τρεισήμισι ώρες προσφέροντας αυτονομία περίπου 110 χλμ. Το κόστος χρήσης υπολογίζεται στο ένα ευρώ ανά 100 χλμ. Οι μπαταρίες υποστηρίζονται από εγγύηση καλής λειτουργίας 5 ετών.

Aixam-City-Coupe GTI-02-2017

Η βασική έκδοση City Pack κοστίζει 10.950 ευρώ και περιλαμβάνει ηλεκτροκίνητα παράθυρα, φυμέ κρύσταλλα, ατσάλινες ζάντες 13 ιντσών με ελαστικά διαστάσεων 145/70, ραδιόφωνο και μεταλλικό χρώμα χωρίς χρέωση. Η έκδοση Premium κοστίζει 12.950 ευρώ και έχει επιπλέον στροφόμετρο, υπολογιστή ταξιδιού, περισσότερες ενδείξεις στον πίνακα οργάνων, αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων αλάρμ σε απότομο φρενάρισμα, φώτα ομίχλης, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές, αλουμινένιες ζάντες 14 ιντσών με 5 ακτίνες και ελαστικά διαστάσεων 145/70, πλήρες ηχοσύστημα με ηχεία κ.ά. Η έκδοση Crossline τιμάται 13.950 ευρώ και η εμφάνιση θυμίζει mini crossover με προστατευτική ποδιά μπροστά και πίσω, ζάντες αλουμινίου 14 ιντσών, δερμάτινη ταπετσαρία στο εσωτερικό, αισθητήρες οπισθοπορείας κ.ά. Η έκδοση Coupe GTI κοστίζει 15.450 ευρώ με τροχούς 155/65 πάνω σε ζάντες αλουμινίου 14 ιντσών και πολλά στοιχεία εξατομίκευσης στην εμφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλιματισμός και το σύστημα ABS προσφέρεται στον έξτρα εξοπλισμό. Τέλος, η βασική έκδοση του ηλεκτρικού μοντέλου ξεκινά από τα 15.650 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φώτης Ραΐσης

http://www.carzine.gr/nea-montela-aixam-2017/

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.