Σαν σήμερα: Alfa 75 (video)

By  |  0 Comments

H Alfa Romeo 75 ( Tipo 161) ήταν η πρόταση της Alfa Romeo στη μεσαία κατηγορία -D, από τον Μάιο του 1985 έως τον Δεκέμβριο του 1992. Αντικατέστησε την Alfa Romeo Giulietta και αντικαταστάθηκε το 1992 από την Alfa Romeo 155.
Το μοντέλο παρουσιάστηκε στις 11 Μαΐου 1985, ενόψει του εορτασμού της 75ης επετείου της Alfa Romeo, από την οποία και πήρε το όνομά της. Υπήρξε το τελευταίο μοντέλο που κυκλοφόρησε πριν την εξαγορά της Alfa Romeo από την Fiat το 1986 – αν και ενίοτε αναφέρεται λανθασμένα η Alfa Romeo 164, η οποία ήταν το τελευταίο μοντέλο που εξελίχθηκε πριν την εξαγορά, πλην όμως λανσαρίστηκε το 1987 ως συνεργασία ALFA ROMEO- FIAT- LANCIA- SAAB ( 164, CROMA, THEMA, 9000).
Συνολικά κατασκευάστηκαν 386.767 μονάδες στα 7 έτη παραγωγής της. Τα έτη 1986 έως 1989 διατέθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τελευταία αναλαμπή

Η «75» ουσιαστικά αποτέλεσε το απόγειο της εξέλιξης μιας σειράς μοντέλων στα οποία η ιταλική εταιρεία χρωστά ένα σημαντικό μερίδιο της φήμης της: Berlina 1750, αργότερα η «2000» και η Alfetta, μέχρι να φτάσουμε στην «75». Άσχετα με το μοντέλο με το οποίο ταυτίζεται ο κάθε ορκισμένος οπαδός, τα κοινά χαρακτηριστικά ήταν το μπρίο και η οδηγική ευχαρίστηση. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε μια διάταξη που να διασφαλίζει την… πολυπόθητη κατανομή βάρους. Βλέπετε, για να πετύχει κάποιος τότε το 50:50, χρειάζονταν ψαγμένες λύσεις για τα δεδομένα της εποχής. Από τη στιγμή που ο κινητήρας κρεμόταν εμπρός, το κιβώτιο μετακόμισε πίσω, αποτελώντας μια ενιαία μονάδα με το συμπλέκτη και το διαφορικό, ενώ δίπλα τους βρέθηκαν και τα πίσω δισκόφρενα, περιορίζοντας έτσι τη μη αναρτώμενη μάζα. Μέσα σε όλα αυτά, η ανάρτηση αποτελούνταν από διπλά ψαλίδια εμπρός με διαμήκεις ράβδους στρέψης, ενώ πίσω υπήρχε ένας άξονας Ντε Ντιόν με σύνδεσμο Watt. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλή συμπεριφορά στο δρόμο, όπου στο στεγνό ήταν αρκετά ουδέτερη, ενώ στο βρεγμένο ήθελε προσοχή.

Για συλλέκτες

Oι ιδανικές εκδόσεις, αν θέλεις να αγοράσεις,  που μπορούν να σε καλύψουν σαν καθημερινό αυτοκίνητο, είναι οι 1.8 και 2.0 Twin Spark. Για πιο εξειδικευμένη χρήση οι 1.8 Turbo και 3.0 V6 θα σε ανταμείψουν με τους ροπάτους και πρόθυμους κινητήρες τους.

Σπάνιες (και συλλεκτικές αν βρεθούν σε αρκετά καλή κατάσταση) θεωρούνται πλέον όλες οι καρμπυρατεράτες εκδόσεις (1.6, 1.8, 2.0), αλλά και οι αριθμημένες (2.0 T.S. Numerata ή ASN και 1.8 Turbo QV).

Δεν το συζητάμε βέβαια για την 1.8 Τurbo Evoluzione που είναι μια κατηγορία από μόνη της με μόνο 500 παραδείγματα.

Η πρόταση μου

Στο τιμόνι της ο πολύ καλός οδηγός μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητο με το γκάζι και να διορθώσει με το τέλεια υποβοηθούμενο τιμόνι. Με την 75 1.8 iE δε χρειάζεται να οδηγείς μόνο με τη φόρα. Μπορείς να οδηγήσεις εκμεταλλευόμενος είτε τη δύναμη του κινητήρα ψηλά είτε την καμπύλη της ιπποδύναμης, πάντα σε συνδυασμό με τις σωστά επιλεγμένες σχέσεις.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.