F1: Φινάλε στο Άμπου Ντάμπι

By  |  0 Comments

Το Grand Prix του Άμπου Ντάμπι μας φέρνει στο τέλος του φετινού πρωταθλήματος και στην αρχή του 2019. Για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς έχουν επιλεγεί οι τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας: P Zero κόκκινη, πολύ μαλακή, P Zero μωβ πάρα πολύ μαλακή, και P Zero ροζ εξαιρετικά μαλακή γόμα. Είναι η τελευταία φορά που θα δούμε το μωβ και το ροζ χρώμα, σε ελαστικά Formula 1 σε αγώνα. Τα ελαστικά της νέας χρονιάς θα έχουν τρία σταθερά χρώματα: Λευκό, κίτρινο και κόκκινο. Αμέσως μετά το Grand Prix του Άμπου Ντάμπι, οι οδηγοί θα δοκιμάσουν τα ελαστικά του 2019. Ουσιαστικά αυτό σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας σεζόν, καθώς μερικοί οδηγοί θα πάρουν γεύση από τα μονοθέσια των νέων τους ομάδων.

Η ΠΙΣΤΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

 

·     Η περσινή επιλογή επίσης αφορούσε τις πιο μαλακές γόμες της γκάμας του 2017 – μαλακή, πολύ μαλακή, και πάρα πολύ μαλακή – όμως τα φετινά ελαστικά είναι ένα επίπεδο πιο μαλακά. Οπότε η φετινή εξαιρετικά μαλακή γόμα είναι δυο επίπεδα πιο μαλακή από την περσινή πάρα πολύ μαλακή γόμα.

·     Η επιφάνεια της Yas Marina είναι λεία και όχι ιδιαίτερα απαιτητική για τα ελαστικά, έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πιο μαλακές γόμες. Η εξαιρετικά μαλακή γόμα είχε κάνει ντεμπούτο πέρυσι στις δοκιμές εξέλιξης του Άμπου Ντάμπι.

·     Ο αγώνας εκκινεί αργά το απόγευμα και τελειώνει το βράδυ. Αυτό επηρεάζει τη συνήθη καμπύλη μεταβολής της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των Grand Prix.

·     Η πίστα έχει φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού. Σημαντικό ρόλο παίζει η ελκτική πρόσφυση και η σταθερότητα στο φρενάρισμα καθώς τα πλευρικά φορτία είναι μικρά.

·     Η συνήθη στρατηγική του νικητή είναι αυτή της μιας αλλαγής. Πέρυσι ο οδηγός της Mercedes, Valtteri Bottas κέρδισε εκκινώντας με την πάρα πολύ μαλακή γόμα που άλλαξε σε πολύ μαλακή. Μόνο ένας οδηγός έκανε τρεις αλλαγές, μπορεί αυτή η τάση να ανατραπεί με τις πιο μαλακές, φετινές επιλογές;

·     Υπάρχει ποικιλία ταχυτήτων και στροφών στο Άμπου Ντάμπι οπότε το σετάρισμα των μονοθεσίων είναι ένας συμβιβασμός με μέσες κλίσεις στα πτερύγια των αεροτομών.

 

MARIO ISOLA – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

«Ακόμη μια φορά η επιλογή γομών είναι πιο μαλακή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η εξαιρετικά μαλακή γόμα επιλέγετε για έκτη φορά φέτος, είναι μόλις η τρίτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη εγκατάσταση πίστας. Παραταύτα ως γόμα δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Άμπου Ντάμπι. Εκεί είχαν γίνει οι πρώτες δοκιμές εξέλιξής της, πριν ένα χρόνο. Η Yas Marina λοιπόν είναι η μόνη πίστα που έχει δοκιμαστεί η εξαιρετικά μαλακή γόμα προτού χρησιμοποιηθεί σε αγώνα. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε την απόδοσή της σε αγωνιστικές συνθήκες ειδικά όσον αφορά στην στρατηγική. Προφανώς η τακτική των ομάδων θα ξεκινά από τις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου. Ακόμη μια φορά οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα ελαστικά της νέας χρονιάς μετά τον αγώνα: Φυσικά θα χρησιμοποιήσουν τα φετινά μονοθέσια, η δοκιμή όμως θα τους επιτρέψει να πάρουν μια γεύση από το μέλλον».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ;

  • Το τελευταίο τεστ της χρονιάς θα γίνει Τρίτη και Τετάρτη μετά το Grand Prix, με τα ελαστικά P Zero του 2019. Πιθανόν κάποιοι οδηγοί θα δοκιμάσουν τα μονοθέσια των ομάδων με τα οποία θα αγωνίζονται του χρόνου.
  • Για 4η συνεχή χρονιά η Pirelli εφοδίασε το παγκόσμιο κύπελλο FIA GT στην πίστα Macau Guia. Τα ελαστικά P Zero DHD2 βρέθηκαν για πρώτη φορά εκεί. Ο οδηγός της BMW, Augusto Farfus κέρδισε στον αγώνα.
  • Μετά από ανάπαυλα δυο μηνών και ειδικότερα μετά τη Ρωσία, το πρωτάθλημα Formula 2 και GP3 επιστρέφει στο Άμπου Ντάμπι: Θα είναι ο τελευταίος αγώνας GP3 στην ιστορία καθώς από τη νέα χρονιά θα έχουμε νέο πρωτάθλημα Formula Η τελετή απονομής της Formula 2 και του GP3 θα γίνει την Κυριακή το βράδυ. Θα δοθούν σημαντικά έπαθλα από την Pirelli – όπως μια υποτροφία 200 χιλιάδων ευρώ στο νικητή του GP3 για ν’ αγωνιστεί του χρόνου στη Formula 2.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.