Το νέο Mazda CX-30

By  |  0 Comments

Μετά την παρουσίαση του νέου Mazda3, σειρά έχει το Mazda CX-30, το δεύτερο στη σειρά των μοντέλων επόμενης γενιάς της Mazda. Από 25.112 ευρώ.
Το μικρομεσαίο SUV εγκαινιάζει μία νέα κατηγορία για τη Mazda. Με 4.395 χλστ. μήκος, 1.795 χλστ. πλάτος, 1.540 χλστ. ύψος και 2.655 χλστ. μεταξόνιο, το νέο μοντέλο τοποθετείται ανάμεσα στο Mazda CX-3 και το ήδη καταξιωμένο και δημοφιλές Mazda CX-5, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πελατών που επιθυμούν να συνδυάσουν τις συμπαγείς και φιλικές για αστικό περιβάλλον διαστάσεις του πρώτου, με την ευρυχωρία και την πρακτικότητα του δεύτερου.
Το νέο Mazda CX-30 αναδεικνύει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην πρωτοποριακή σχεδιαστική φιλοσοφία που η μάρκα ονομάζει Kodo design. Διατηρώντας όλη τη ζωντάνια του αυθεντικού Kodo ‘Soul of Motion’, αυτή η πιο ώριμη πρόταση στοχεύει πλέον στο μεγαλύτερο κύρος του styling μέσα από την κομψότητα και την αυστηρότητα μιας μινιμαλιστικής, (“less is more”) αισθητικής, εμπνευσμένης από τις πιο αγνές παραδόσεις της ιαπωνικής τέχνης.
Το ανθρωποκεντρικό εσωτερικό παρουσιάζει μία καθαρή, φωτεινή και ευρύχωρη για τους επιβάτες καμπίνα, και μία άνετη και προσανατολισμένη στον οδηγό, θέση οδήγησης. Το cockpit και η καμπίνα εστιάζουν στην εργονομική τελειότητα σε συνδυασμό με την κορυφαία σχεδιαστική τεχνολογία που περιλαμβάνει τη θέση οδήγησης, το οπτικό πεδίο προς τα χειριστήρια HMI (Human-Machine Interface), το ποιοτικό ηχοσύστημα.
Οι πρόσφατα εξελιγμένες τεχνολογίες όπως το ηχοσύστημα Mazda Harmonic Acoustics των 8 ηχείων ή το κορυφαίο ηχοσύστημα των 12 ηχείων της Bose, έχουν ιδανικά ενσωματωθεί με τα ποιοτικά υλικά και το αψεγάδιαστο φινίρισμα, δημιουργώντας ένα εσωτερικό περιβάλλον υψηλής ποιότητας και απόλυτης κομψότητας.
Το νέο μικρομεσαίο SUV ενσωματώνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις της φιλοσοφίας των μοντέλων νέας γενιάς Skyactiv-Vehicle της Mazda, η οποία όχι μόνο αξιοποιεί την εγγενή ισορροπία του ανθρώπου για πιο φυσικό και διαισθητικό έλεγχο του οχήματος, αλλά μειώνει και ελέγχει παράλληλα το επίπεδο NVH (Θόρυβος, κραδασμοί, τραχύτητα) εξασφαλίζοντας μια μοναδική «ποιότητα ησυχίας» στην καμπίνα.
Ο συνδυασμός των έξυπνων τεχνολογιών όπως είναι το σύστημα 4κίνησης i-Activ (AWD) το οποίο συνεργάζεται αρμονικά με το σύστημα G-Vectoring Control (GVC) που ρυθμίζει την κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών, και του συστήματος GVC Plus της μπροστινής κίνησης, καθιστά ακόμα πιο εμφατικά τα χαρακτηριστικά της εμπειρίας οδήγησης με την ονομασία Jinba Ittai.
Η κινητήρια μονάδα αντιπροσωπεύει την τελευταία εξέλιξη του συστήματος Skyactiv-X των κινητήρων Skyactiv βενζίνης και diesel, και διαθέτει την επαναστατική τεχνολογία της μάρκας με την ονομασία SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition), η οποία υιοθετεί μία μοναδική μέθοδο καύσης που συνδυάζει την άνεση ανεβάσματος των στροφών ενός βενζινοκινητήρα με την εκπληκτική απόκριση ενός diesel.
Τέλος, το υπερπλήρες πακέτο ενεργητικής ασφάλειας i-Activsense του Mazda CX-30 περιλαμβάνει σύστημα παρακολούθησης του οδηγού (Driver Monitoring) και εξασφαλίζει στο μικρομεσαίο SUV μία ακόμα πιο εξελιγμένη ικανότητα να παρέχει σε όλους τους επιβάτες αυξημένο επίπεδο ασφάλειας και απολαυστικές εμπειρίες οδήγησης.

Το νέο Mazda CX-30 είναι το δεύτερο μοντέλο παραγωγής που υιοθετεί την τελευταία εξέλιξη της σχεδιαστικής φιλοσοφίας ‘Kodo’ – καλλιτεχνικό design με βαθιές ρίζες στην παραδοσιακή Γιαπωνέζικη αισθητική. Η κατεργασία κάθε επιμέρους τμήματος σύμφωνα με την αρχή του «less is more» έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία καθαρών, και όμορφων επιφανειών δίνοντας ένα εντελώς πρωτότυπο σχήμα στην κατηγορία των μικρομεσαίων crossover SUV.
Το πρωτότυπο Mazda Vision Coupe που παρουσιάστηκε το 2017 ενσωμάτωνε αυτή τη σοφιστικέ σχεδιαστική προσέγγιση μέσα από το καλοδουλεμένο μινιμαλιστικό του styling: η κομψή του σιλουέτα δημιούργησε ένα παιχνίδισμα αντανακλάσεων που μεταβάλλονται διαρκώς, και του χάρισε μία φυσική και δυναμική ταυτόχρονα αίσθηση.
Το Mazda CX-30 εξελίχθηκε για να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο design στην κατηγορία των μικρομεσαίων crossover SUV. Στηριγμένη στη φιλοσοφία σχεδιασμού ‘όμορφο & τολμηρό’, η εξωτερική του εμφάνιση αντανακλά την ανόθευτη κομψότητα αλλά και το δυναμισμό ενός SUV. Κάτω από τις απαλές γραμμές του αμαξώματος με το σχήμα που παραπέμπει σε κουπέ, οι μαύρες επιφάνειες του κάτω μέρους δημιουργούν την εικόνα στιβαρότητας και σταθερότητας που εισπράττει κανείς από ένα μοντέλο SUV.
Στο εσωτερικό, ξεχωρίζει το κομψό cockpit και η ευρύχωρη και φωτεινή ατμόσφαιρα στην καμπίνα που δίνει σε όλους τους επιβάτες την αίσθηση διαβίωσης σε ένα ήρεμο και άνετο περιβάλλον. Σε κάθε λεπτομέρεια έχει δοθεί μεγάλη προσοχή, από την επιλογή των υλικών έως το αναβαθμισμένο επίπεδο συναρμογής, ώστε να δημιουργηθεί ένα εσωτερικό περιβάλλον κορυφαίας ποιότητας.

Το στυλ κυριαρχείται από μία νέα σχεδιαστική έκφραση : ‘Charge and Release’. Η έκφραση αυτή προέρχεται από τα ιδεογράμματα της Γιαπωνέζικης καλλιγραφίας και εξελίχθηκε για να περικλείει τους τρείς βασικούς πυλώνες της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του Kodo : Yohaku, η ομορφιά του κενού. Sori, οι απόλυτα ισορροπημένες καμπύλες και Utsuroi, το παιχνίδισμα του φωτός με τη σκιά.
Ειδικότερα, το Sori φαίνεται ξεκάθαρα στην αψίδα των ώμων που ξεκινά από τον εμπρός προφυλακτήρα και καταλήγει στον πίσω τροχό και δίνει έναν αέρα ζωντάνιας. Το Utsuroi γίνεται ορατό στις επιφάνειες του αμαξώματος με τη μορφή ενός “S” κάτω από τη γραμμή των ώμων, που δημιουργείται αντανάκλαση του περιβάλλοντος καθώς το αυτοκίνητο κινείται. Η έκφραση αυτή των γραμμών του αμαξώματος καταλήγει τελικά σε ένα σβήσιμο μέσω ενός απλού κυματισμού στο πίσω μέρος.
Αποφεύγοντας τις έντονες ακμές για χάρη της εικόνας της κίνησης, το Mazda CX-30 επιτυγχάνει να αντικατοπτρίζει το στυλ και την καλαισθησία ενός έργου τέχνης και την έντονη εικόνα του δυναμισμού.

Σχεδιασμός εμπρός μέρους
Το στυλ του εμπρός μέρους αντανακλά μία εκλεπτυσμένη και ταυτόχρονα δυνατή προσωπικότητα. Η χαρακτηριστική ταυτότητα της πτέρυγας της Mazda παίρνει μια εντονότερη και βαθύτερη μορφή που συνδυάζεται με το συμπαγές περίγραμμα του μπροστινού προφυλακτήρα ώστε να επιτευχθεί μια σύνθεση που υποδηλώνει έντονα την κίνηση προς τα εμπρός. Το μέγεθος και το σχέδιο της τριγωνικής μάσκας αντανακλά τις διαφοροποιήσεις στην αισθητική των επιφανειών ανάλογα με τη γωνία του φωτός.
Σχεδιασμός πίσω πλευράς
Τα πίσω φτερά τονίζουν ακόμα περισσότερο το πλάτος του αμαξώματος και η πίσω πόρτα έχει σχήμα στενής αψίδας. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα δυναμικό πίσω μέρος με πλάτος που παραπέμπει αισθητικά σε σπορ μοντέλο.

Σχεδιασμός φωτιστικών σωμάτων
Οι εμπρός προβολείς και ο συνδυασμός των πίσω φώτων συνθέτουν μία εικόνα κομψότητας και λειτουργικότητας. Αποτελούνται από μονάδες LED που δίνουν έμφαση στο κυλινδρικό σχήμα των φωτιστικών σωμάτων. Τα φλας με LED έχουν μία νέα ξεχωριστή ταυτότητα που ξεκινά λειτουργώντας σε μέγιστη ένταση και σβήνει σταδιακά σε διαδοχικούς παλμούς.
Σχεδιασμός τροχών
Το Mazda CX-30 διατίθεται με επιλογές ζαντών αλουμινίου 16 ή 18 ιντσών. Σε Σκούρο Γυαλιστερό Ασημί ή Ασημί Μεταλλικό φινίρισμα, οι ζάντες των 18 ιντσών διακρίνονται για τις όμορφες ακτίνες και το εξαιρετικό φινίρισμα γύρω από τα μπουλόνια. Οι ζάντες των 16 ιντσών είναι και αυτές ακτινωτές με αποτέλεσμα να δείχνουν μεγαλύτερες σε διάμετρο, ενώ το σκούρο χρώμα τους δίνει την εντύπωση της πλήρους ενσωμάτωσης με τα ελαστικά.
Χρώματα αμαξώματος
Διατίθενται 9 επιλογές χρωμάτων για το αμάξωμα. Μεταξύ αυτών το Soul Red Crystal, το Machine Grey και το νέο Polymetal Grey, αλλά και τα White Pearl Mica, Titanium Flash Mica, Jet Black Mica, Deep Crystal Blue Mica, Arctic White και Sonic Silver Metallic.
ΣΕΧΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
Το design της καμπίνας του Mazda CX-30 βασίζεται στη σχεδιαστική ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της Mazda, και την παραδοσιακή Ιαπωνική αρχιτεκτονική του Ma, ή αλλιώς του άδειου χώρου. Η βασική διαμόρφωση συνδυάζει το άνετο και συμπυκνωμένο cockpit του οδηγού, και την καθαρή και ευρύχωρη περιοχή γύρω από το συνεπιβάτη.
Ο πίνακας οργάνων έχει επίκεντρο τον οδηγό και περιλαμβάνει τα τρία όργανα και την κεντρική οθόνη, έχει ελαφριά κλίση προς τον οδηγό, προσφέροντας ιδανική ορατότητα και ευκολία χρήσης, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση απόσπασης της προσοχής του από το δρόμο.
Το πάνω τμήμα του ταμπλό περιλαμβάνει μία δευτερεύουσα οθόνη. Ακριβώς μπροστά από αυτή την οθόνη την πάνω επιφάνεια του ταμπλό διατρέχει ένα οριζόντιο νεύρο που καταλήγει στην πόρτα του συνοδηγού και συνεχίζει στο ίδιο στυλ και στο δεξιό πάνελ. Εκεί διακρίνει κανείς το άψογο φινίρισμα με τις ταπετσαρίες και τις υψηλής ποιότητας ραφές με τα μεταλλικά διακοσμητικά, που δίνουν στο εμπρός μέρος της καμπίνας μία ιδιαίτερα όψη.
Μία φαρδιά κονσόλα στο πάτωμα φιλοξενεί το λεβιέ των ταχυτήτων, τις ποτηροθήκες και πιο πίσω στην ‘περιοχή ελέγχου,’ τον περιστροφικό διακόπτη που είναι τοποθετημένος πιο κοντά στον οδηγό για μεγαλύτερη ευκολία στους χειρισμούς και εργονομικά τέλεια λειτουργία. Τα πλευρικά τμήματα της κονσόλας ξεχωρίζουν χάρη στα κυρτό τους σχήμα που χρησιμεύει για ξεκούραση των γονάτων οδηγού και συνοδηγού, και το φαρδύ υποβραχιόνιο ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες ξεκούρασης για κάθε διαδρομή ή ταξίδι.
Η βάση του μοχλού των ταχυτήτων διαθέτει μια εξελιγμένη έκδοση της τεχνολογίας «διπλής επίστρωσης» της Mazda. Το φως που χτυπά το γκρίζο πλαίσιο της άνω επιφάνειας αποκαλύπτει ένα μεταλλικό μοτίβο χαραγμένο στο κάτω στρώμα της βάσης. Η εμφάνισή του αλλάζει ανάλογα με το παιχνίδισμα του φωτός
, και ολόκληρη η επιφάνεια της κεντρικής κονσόλας φανερώνει τη σχολαστική προσοχή που έχει δοθεί και στην παραμικρή λεπτομέρεια αλλά και την πολύ προχωρημένη αισθητική του εσωτερικού του Mazda CX-30.

Αποχρώσεις εσωτερικού περιβάλλοντος
Στο εσωτερικό διατίθενται δύο επιλογές ξεχωριστών χρωματικών αποχρώσεων που έχουν εξελιχθεί για να ταιριάζουν απόλυτα σε κάθε προτίμηση και σε κάθε lifestyle. Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν ειδικά διακοσμητικά σε απόχρωση Ανοιχτού Καφέ (Rich Brown) για πιο chic και πιο ώριμα γούστα, ή σε τόνους του Μπλε (Navy Blue) για εκείνους που επιλέγουν με πιο μοντέρνα κριτήρια.
Η επιλογή σε χρώμα Rich Brown διατίθεται με Μαύρο ή Λευκό γνήσιο δέρμα. Οι διατρήσεις της μαύρης δερμάτινης ταπετσαρίας αποκαλύπτουν μια καφέ εσωτερική επένδυση για μεγαλύτερη τόνωση του εκλεπτυσμένου σχεδιασμού υψηλής ποιότητας.
Η επιλογή σε χρώμα Navy Blue περιλαμβάνει υφασμάτινες επενδύσεις σε επιλογή γκρι-μπεζ ή μαύρο.
ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ – ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Η εξέλιξη της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της Mazda είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αξιοζήλευτα εξοπλισμένου και εύχρηστου εσωτερικού. Παρά τις συμπαγείς εξωτερικές του διαστάσεις, το Mazda CX-30 προσφέρει ένα εσωτερικό στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν με ιδιαίτερη άνεση όλοι οι επιβάτες ακόμα και στα πιο μεγάλα ταξίδια τους, ενώ ο χώρος αποσκευών προσφέρει μεγάλη πρακτικότητα και εξίσου μεγάλη χωρητικότητα που ικανοποιούν κάθε απαίτηση.
Το περιβάλλον οδήγησης ενσωματώνει όλα τα πλεονεκτήματα και την τεχνογνωσία της μάρκας στον τομέα της εξέλιξης της θέσης οδήγησης και της φιλοσοφίας για τη σχέση Οδηγού-Αυτοκινήτου (HMI/Human-Machine Interface).
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το μικρομεσαίο αυτό SUV αντιπροσωπεύει μία νέα κατηγορία μοντέλων για τη Mazda. Με το στόχο κατά το σχεδιασμό του το συνολικό του μήκος να είναι στα 4,4μ η λιγότερο, το νέο Mazda CX-30 τοποθετείται ανάμεσα στο Mazda CX-3 και το ήδη καταξιωμένο και δημοφιλές Mazda CX-5. Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών εκείνων που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διαστάσεις του μικρομεσαίου και ευχάριστου στις αστικές μετακινήσεις CX-3, με την ευρυχωρία και την πρακτικότητα του CX-5.
MAZDA CX-30
Συνολικό μήκος 4,395 mm
Συνολικό πλάτος 1,795 mm
Συνολικό ύψος μέχρι την οροφή 1,540 mm
Μεταξόνιο 2,655 mm
Εμπρός πρόβολος 915 mm
Πίσω πρόβολος 825 mm

Αν και αρκετά συμπαγές για να προσφέρει εξαιρετική ευελιξία σε συνθήκες αστικής κυκλοφορίας, το Mazda CX-30 συνδυάζει την ευκολία πρόσβασης στο ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό του, και τον μεγάλο χώρο αποσκευών.
Τα 740χλστ. της απόστασης μεταξύ των δύο εμπρός καθισμάτων δείχνουν ότι η τιμή αυτή για το CX-30 είναι κατά 50χλστ, μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Mazda CX-3, και ίδια με εκείνη του Mazda CX-5. Η μεγάλη απόσταση των δύο εμπρός καθισμάτων δίνει τη δυνατότητα για τοποθέτηση μίας φαρδιάς κεντρικής κονσόλας με αναβαθμισμένη διάταξη και ενός μεγάλου κεντρικού υποβραχιόνιου. Εξίσου μεγάλη είναι και η απόσταση που χωρίζει τα πίσω καθίσματα με αποτέλεσμα την τοποθέτηση ενός μεγάλου κεντρικού υποβραχιόνιου αλλά και μεγαλύτερων μπράτσων στις πίσω πόρτες, γεγονός που εξασφαλίζει στους πίσω επιβάτες μία εξαιρετικά άνετη και χαλαρωτική θέση.
Η μεγάλη απόσταση στο ύψος της λεκάνης μεταξύ του μπροστινού και του πίσω καθίσματος και το χαμηλό ύψος της έδρας του πίσω καθίσματος, δημιουργούν άφθονο χώρο για τα γόνατα και μεγάλο εσωτερικό ύψος, επιτρέποντας ακόμα και στους πιο υψηλόσωμους επιβάτες να κάθονται πολύ άνετα στα πίσω καθίσματα.
Επιπλέον, η μεγάλη απόσταση μεταξύ των μπροστινών και των πίσω καθισμάτων, διευκολύνει τους μπροστά επιβάτες να γυρίσουν και να μιλήσουν με τους επιβάτες που κάθονται στο πίσω κάθισμα. Ταυτόχρονα, οι πίσω επιβάτες μπορούν να δουν με ελάχιστη προσπάθεια το προφίλ των προσώπων των εμπρός επιβατών. Το αποτέλεσμα είναι ένας εσωτερικός χώρος που προβάλλει την επικοινωνία μεταξύ όλων των επιβατών της καμπίνας.

Είσοδος και έξοδος
Παρά την απαραίτητη για SUV, απόσταση από το έδαφος, η χαμηλά τοποθετημένη έδρα των καθισμάτων (601mm για τα μπροστινά και 619mm για τα πίσω) σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος του ανοίγματος των θυρών επιτρέπουν την απροβλημάτιστη είσοδο και έξοδο όλων των επιβατών του Mazda CX-30.
Εκτός από τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των εμπρός και των πίσω καθισμάτων και το μικρό ύψος του πίσω πατώματος, το σχήμα των μαξιλαριών των καθισμάτων και οι μεσαίες κολώνες έχουν ειδικά μελετηθεί ώστε να διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο των επιβατών στο αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και οι ευτραφείς επιβάτες μπορούν με άνεση να μπουν και να βολευτούν στο πίσω κάθισμα.
Επιπλέον, στο κάτω μέρος των πίσω θυρών έχουν προστεθεί πλευρικά προστατευτικά που προστατεύουν τους επιβάτες από το να λερώσουν τα ρούχα τους βγαίνοντας από ένα λασπωμένο αυτοκίνητο.
Χώρος αποσκευών
Τα 430λίτρα (VDA) του πορτμπαγκάζ είναι αρκετή χωρητικότητα ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε ένα μεγάλο παιδικό καρότσι και μία μεγάλη τσάντα. Το άνοιγμα της πίσω πόρτας έχει πλάτος 1,030χλστ, και η απόσταση του κατωφλίου φόρτωσης είναι μόλις 731χλστ, για εύκολο φόρτωμα και ξεφόρτωμα μεγάλων και βαριών αντικειμένων.
Με την τοποθέτηση ανθεκτικής μοκέτας στα πλευρικά τοιχώματα και το τετραγωνισμένο του σχήμα, το πορτμπαγκάζ παρουσιάζει μία καθαρή εμφάνιση. Ο διακόπτης ανοίγματος της πόρτας του χώρου αποσκευών βρίσκεται κεντρικά τοποθετημένος για εύκολη χρήση.
Στον προαιρετικές επιλογές διατίθεται και ηλεκτροκίνητη πόρτα του χώρου αποσκευών με λειτουργία ‘με ένα πάτημα’. Τα στηρίγματα και το περίβλημα του αμορτισέρ της πίσω πόρτας είναι κατασκευασμένα από ρητίνη για πιο αθόρυβη λειτουργία.
Θέση οδήγησης
Ο σχεδιασμός του cockpit συνδυάζει την κορυφαία εργονομία και το Kansei Engineering (που βασίζεται στις ανθρώπινες αισθήσεις) και προσφέρει την ιδανική θέση οδήγησης για οδηγούς κάθε σωματότυπου. Το τιμόνι ρυθμίζεται σε ύψος (45mm) και απόσταση (70mm) δίνοντας έτσι στον κάθε οδηγό τη δυνατότητα να βρει την ιδανική θέση οδήγησης. Επιπλέον, η έδρα του καθίσματος διαθέτει στάνταρ ρύθμιση της κλίσης αποτρέποντας έτσι το κρέμασμα των μηρών (μεγάλη κλίση προς τα πάνω) ή την αύξηση της πίεσης στους μηρούς (μεγάλη κλίση προς τα κάτω).
Ο ψηλά και μπροστά τοποθετημένος μοχλός των ταχυτήτων τόσο του χειροκίνητου όσο και του αυτόματου κιβωτίου, βοηθά τον οδηγό να μετακινήσει πιο ξεκούραστα το χέρι του από το τιμόνι κάνοντας έτσι τις αλλαγές πιο εύκολες και πιο γρήγορες.
Η θέση του περιστροφικού επιλογέα ‘Commander’, οι ποτηροθήκες καθώς και το μεγάλο κεντρικό υποβραχιόνιο αυξάνουν το επίπεδο άνεσης και ευκολίας των χειρισμών.
Επικοινωνία ανθρώπου-Μηχανής (Human Machine Interface / HMI)
Η οθόνη του συστήματος Active Driving Display, τα όργανα και η κεντρική οθόνη έχουν σχεδιαστεί με στόχο να εμφανίζουν τις πληροφορίες με ξεκάθαρο και απλό τρόπο, ενώ οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται είναι παντού ίδιες ώστε να δημιουργήσουν μια ευχάριστη και ενιαία εμφάνιση.
Το Mazda CX-30 διαθέτει μία μεγάλη κεντρική οθόνη 8.8ιντσών, η οποία προσφέρει ευκολία στη χρήση και στη λειτουργία της μέσω του χειριστηρίου Commander.
Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας στην ανθρώπινης συμπεριφοράς από τη Mazda επεκτείνεται και στον τομέα της μηχανικής Kansei, με τη βοήθεια της οποίας σχεδιάστηκαν όλα τα χειριστήρια με στόχο να παρέχουν μια κοινή αίσθηση, ανεξάρτητα από το αν είναι με πάτημα, με τράβηγμα, ή με περιστροφή, παρέχοντας στον οδηγό μια ευχάριστη αίσθηση που μπορεί να γίνει αντιληπτή ακόμη και στη φυσική λειτουργία των διακοπτών και των χειριστηρίων.
Το τιμόνι του Mazda CX-30 περιλαμβάνει δύο τύπους χειριστηρίων που λειτουργούν με πίεση ή με τράβηγμα. Τα χειριστήρια αυτά αναγνωρίζονται από τον οδηγό και με την αφή και ο τρόπος λειτουργίας τους καθιστά τη χρήση τους εξαιρετικά απλή και διαισθητική.
Η Mazda σχεδιάζει τα προειδοποιητικά της ώστε να μεταφέρουν απλά και με ακρίβεια σημαντικές πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει διαχωρίζοντας τον ρόλο των ηχητικών από τις οπτικές προειδοποιήσεις. Οι ηχητικές χρησιμοποιούνται για να τραβήξουν την προσοχή του οδηγού ή να τον ενημερώσουν για μία επείγουσα ανάγκη, ενώ οι οπτικές μέσω των οθονών περιγράφουν μία κατάσταση και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.
Για παράδειγμα, οι ηχητικές προειδοποιήσεις εκπέμπονται από τα μπροστινά ή τα πίσω ηχεία και οι οπτικές είναι προσεκτικά διατυπωμένες ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητές από όλους τους οδηγούς. Ο στόχος είναι να δοθεί στον οδηγό μια σαφής αίσθηση ασφάλειας και προστασίας.
Ορατότητα και οπτικό πεδίο
Το Mazda CX-30 υιοθετεί το σχεδιασμό του cockpit με γνώμονα την υποσυνείδητη αντίληψη του ανθρώπου για το χώρο και την ικανότητά του να καθορίζει την απόσταση και την ταχύτητα όταν μετακινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Για παράδειγμα, η γραμμή κατά μήκος του πάνω τμήματος της επένδυσης της πόρτας και οι γραμμές της κεντρικής κονσόλας ορίζουν τα νοητά όρια της λωρίδας κυκλοφορίας που βλέπει κανείς από το παρμπρίζ. Επίσης, οι γραμμές στο καπό εκτείνονται προς τα εμπρός προς το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι γραμμές των ορίων της λωρίδας κυκλοφορίας, βελτιώνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση του οδηγού. Ο συνολικός σχεδιασμός καθιστά το Mazda CX-30 εύκολο στην οδήγηση βοηθώντας τον οδηγό να αντιληφθεί καλύτερα τη σχετική απόσταση και την ταχύτητα.
Η θέση οδήγησης βρίσκεται σχετικά ψηλά ώστε να παρέχει μια καθαρή και ανεμπόδιστη θέα που επιτρέπει στον οδηγό να εστιάσει με σιγουριά στο δρόμο μπροστά του, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο κινείται σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.
Το πάχος και το σχήμα των εμπρός κολόνων έχει βελτιστοποιηθεί σύμφωνα με μελέτες των ανθρώπινων χαρακτηριστικών που υποδεικνύουν ότι ο οδηγός μπορεί να διατηρήσει μια συνεχή εικόνα ενός αντικειμένου αν αυτός είναι σε θέση να το εντοπίσει είτε με το αριστερό είτε με το δεξιό μάτι, ακόμα και αν το οπτικό πεδίο εμποδίζεται στιγμιαία. Ο σχεδιασμός της εμπρός κολώνας (Α-pillar) περιορίζει τις τυφλές γωνίες αριστερά και δεξιά και βοηθά τον οδηγό να βλέπει πιο εύκολα τους πεζούς ή τα πιθανά εμπόδια, διατηρώντας ταυτόχρονα μια φυσική στάση οδήγησης.
Οι πίσω κολώνες (C-pillars) έχουν τέτοιο σχήμα ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη ορατότητα από το πίσω παράθυρο. Η πίσω πόρτα και τα τετράγωνα πίσω παράθυρα επιτρέπουν στον οδηγό να εντοπίζει εύκολα τα αυτοκίνητα που κινούνται πίσω και διαγώνια κοιτώντας πάνω από τον ώμο του, παρέχοντας ασφάλεια στην αλλαγή λωρίδας ή στις μανούβρες μέσα σε γκαράζ.
Το σύστημα ελέγχου της ταχύτητας λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να μεγιστοποιήσει την απόδοση καθαρισμού του παρμπρίζ. Μία μονάδα ελέγχου ρυθμίζει συνεχώς τη γωνία λειτουργίας τους κάνοντας συνέχεια μικροδιορθώσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καθαρίσουν μέχρι την αριστερή κολόνα και να εξασφαλίσουν ιδανική ορατότητα στην πλευρά του οδηγού.
Οι υαλοκαθαριστήρες κρύβονται κάτω από το χείλος του καπό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστη ορατότητα από το παρμπρίζ. Επιπλέον, τα ακροφύσια πλύσης είναι στερεωμένα στα μπράτσα των υαλοκαθαριστήρων έτσι ώστε ο ψεκασμός τους να μπορεί να σκουπιστεί αμέσως από το πέρασμα του καθαριστήρα και να μην καθυστερήσει να επανέρθει η ορατότητα. Αυτά τα συστήματα συνδυάζονται για να δώσουν στον οδηγό μια σαφέστερη εικόνα και να διατηρήσουν καλύτερη ορατότητα κατά την οδήγηση με βροχή.
Mazda Connect
Το Mazda CX-30 υιοθετεί το πρόσφατα βελτιωμένο σύστημα Mazda Connect, το οποίο διαθέτει σημαντικά βελτιωμένη ασφάλεια και φιλικότητα προς το χρήστη. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ικανότητα του hardware στην επεξεργασία των δεδομένων και το βελτιστοποιημένο λογισμικό μειώνουν κατά το ήμισυ τον χρόνο εκκίνησης για την οθόνη του infotainment. Συστήματα όπως αυτό της πλοήγησης είναι έτοιμα για χρήση σχεδόν αμέσως μετά την εκκίνηση του κινητήρα. Η ποιότητα εικόνας και ήχου έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά με την ψηφιοποίηση της μετάδοσης από την κάμερα και το σύστημα ήχου. Επιπλέον, τα βίντεο που είναι αποθηκευμένα σε μια κάρτα μνήμης USB, μπορούν να αναπαραχθούν στην κεντρική οθόνη.
Το σύστημα Mazda Connect ενσωματώνει στο στάνταρ εξοπλισμό του, το λογισμικό Apple CarPlay® και Android Auto™, μέσω σύνδεσης με USB.
Το εξελιγμένο HMI περιλαμβάνει τη βασική λειτουργία όλων των μενού. Οι οθόνες του μενού υιοθετούν μια διάταξη κάθετης λίστας και ο χρήστης περιστρέφει τον επιλογέα Commander για να μετακινηθεί στα μενού και πιέζει για να επιλέξει. Οι λειτουργίες πλοήγησης υιοθετούν προηγμένες τεχνολογίες, όπως έναν γυροσκοπικό αισθητήρα 3D και μια λειτουργία One Box Search που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να αναζητήσει έναν προορισμό εισάγοντας απλά λέξεις-κλειδιά, όπως κατά την αναζήτηση στο Google.
Ψηφιακό βιβλίο χρήσης
Το Mazda Connect περιλαμβάνει ένα Ψηφιακό βιβλίο χρήσης για εύκολη πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες. Ο χρήστης μπορεί να ελέγξει και να αναζητήσει διάφορες λειτουργίες του Mazda CX-30 ή να καταλάβει γρήγορα όλα τα μηνύματα που εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη του αυτοκινήτου. Η λειτουργικότητα της εφαρμογής συνδέεται άμεσα με την κατάσταση λειτουργίας του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων και των προειδοποιητικών λυχνιών στον πίνακα οργάνων. Η σοβαρότητα της κατάστασης και άλλες σχετικές πληροφορίες, εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη μόλις ανάψει μια προειδοποιητική λυχνία. Δίνεται μια ένδειξη για το βαθμό προτεραιότητας μαζί με ένα σύνδεσμο στο Ψηφιακό βιβλίο χρήσης, με εξηγήσεις, βίντεο και οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΧΟΥ
Το Mazda CX-30 διατίθεται με δύο επιλογές ηχοσυστημάτων: το στάνταρ 3 δρόμων, 8ηχείων, Mazda Harmonic Acoustics, και το σύστημα των 12 ηχείων της Bose®, που είναι ειδικά ρυθμισμένο για να παρέχει πιο δυνατά μπάσα και την αναγνωρισμένη κορυφαία ποιότητα ήχου της Bose®.
Ηχοσύστημα Mazda Harmonic Acoustics
Η Mazda πραγματοποίησε διεξοδικές μελέτες σχετικά με τη μετάδοση του ήχου μέσα στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου. Αυτό οδήγησε στην κατασκευή των 3δρομων ηχείων χαμηλών συχνοτήτων στις μπροστινές πλευρές των πάνελ των θυρών, όπου τα μπάσα αναπαράγονται καλύτερα, οδηγώντας σε ένα πιο ξεκάθαρο ακουστικό αποτέλεσμα.
Τo tweeter των 2,5cm και το midrange των 8cm είναι τοποθετημένα αριστερά και δεξιά στο πάνελ και στο επάνω μέρος της εμπρός και της πίσω πόρτας αντίστοιχα, όπου ο ήχος μεταδίδεται κατευθείαν προς τα αυτιά των επιβατών και δεν παραμορφώνεται λόγω ανάκλασης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιο δυναμική και φυσική αναπαραγωγή του ήχου, βελτιώνοντας τόσο το βάθος όσο και την καθαρότητα.
Κορυφαίο ηχοσύστημα της Bose με BassMatch
Το κορυφαίο ηχοσύστημα των 12 ηχείων της Bose ξεχωρίζει χάρη στη βαθύτερη και πιο άμεση αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων, και ταυτόχρονα την καλύτερη διασπορά του ήχου σε ολόκληρη την καμπίνα.
Το ηχοσύστημα της Bose βασίζεται σε μια πρόσφατη εξέλιξη στη φιλοσοφία σχεδίασης ηχείων από τη Mazda, η οποία τοποθετεί τις μονάδες αναπαραγωγής σε μη συμβατικές θέσεις μέσα στην καμπίνα. Χάρη στη συνεργασία με τους μηχανικούς της Mazda, η Bose κατάφερε να πετύχει υψηλότερο επίπεδο ηχητικής απόδοσης μέσω της διάταξης του συστήματος BassMatch.
Η διαμόρφωση BassMatch συνδυάζει δύο υψηλής απόδοσης woofers διαμέτρου 115mm, το καθένα τοποθετημένο σε μία 3λιτρη θήκη χαμηλών συχνοτήτων στο κοίλωμα της καμπίνας χαμηλά στα πόδια των εμπρός επιβατών, και ένα τρίτο woofer 130mm Richbass σε ένα 8λιτρο κουτί ειδικά σχεδιασμένο στο κοίλωμα αποθήκευσης της ρεζέρβας στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου.
Η τοποθέτηση των εμπρόσθιων ηχείων χαμηλά κοντά στα πόδια των επιβατών αντί της τυπικής ενσωμάτωσης στις πόρτες, ελαχιστοποιεί τις παραμορφώσεις – ακόμα και σε πολύ υψηλές εντάσεις. Επιπλέον, αυτή η διαμόρφωση δημιουργεί περισσότερη ακουστική ενέργεια, καθώς τα κουτιά BassMatch τοποθετούνται κοντά στις γωνίες της καμπίνας, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με την τοποθέτηση των οικιακών ηχείων στις γωνίες ενός δωματίου, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο έντονη αίσθηση του μπάσου μέσω της ανάκλασης του ήχου από τους πίσω τοίχους.
Τα εμπρός woofers καθώς και το πίσω στη θέση της ρεζέρβας, είναι καλά συντονισμένα μεταξύ τους για να παρέχουν ισορροπημένη και συγχρονισμένη απόδοση του μπάσου με ένταση και βάθος σε ολόκληρη την καμπίνα και για κάθε θέση.
Το σύστημα Bose περιλαμβάνει επιπλέον δύο tweeters 25mm νεοδυμίου, ένα στην εσωτερική πλευρά κάθε πλευρικού καθρέφτη. Ένα ηχείο Bose Twiddler 80mm στο κέντρο του πίνακα οργάνων, τέσσερα midrange νεοδυμίου 80mm – ένα σε κάθε πόρτα. και δύο ηχεία surround 65mm τοποθετημένα στις πίσω κολώνες (C-pillars). Σε συνδυασμό με τις μονάδες BassMatch, αυτά τα ηχεία παρέχουν έναν καθαρό, ομαλό και ισορροπημένο ήχο σε όλους τους επιβάτες στην καμπίνα.
Η ισχύς του συστήματος παρέχεται από ψηφιακό ενισχυτή της Bose τοποθετημένο κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού. Διαθέτει 9 κανάλια με ειδική ρύθμιση equalizer, επεξεργασία σήματος Bose Centerpoint και τεχνολογία αντιστάθμισης θορύβου Bose AudioPilot.
Και τέλος, για την επίτευξη της τέλειας ακουστικής εμπειρίας, το σύστημα προσφέρει αρκετές νέες λειτουργίες και προγράμματα ακρόασης.
Το απόλυτο ‘Jinba Ittai’ – η αίσθηση ότι το αυτοκίνητο αποτελεί προέκταση του σώματος του οδηγού και ελέγχεται με απόλυτη ακρίβεια, σχεδόν ‘με τη σκέψη’- παραμένει ο στόχος της Mazda στην εξέλιξη κάθε νέου μοντέλου. Και το Mazda CX-30 μετουσιώνει την εξέλιξη του ‘Jinba Ittai’, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη και πιο εύκολη οδηγική απόλαυση.
Για να επιτευχθεί αυτό, η Mazda υιοθέτησε την αρχιτεκτονική Skyactiv-Vehicle, μια νέα γενιά ανθρωποκεντρικής τεχνολογίας κατασκευής που εκμεταλλεύεται την έμφυτη ανθρώπινη αίσθηση της ισορροπίας, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στο εσωτερικό και περισσότερο συμμετοχική εμπειρία οδήγησης.
Η τελευταία γενιά της γκάμας των κινητήρων Skyactiv συνδυάζει εκπληκτική απόδοση με βελτιωμένη οικονομία, και φιλικότητα προς το περιβάλλον, ενώ ο τέλειος συντονισμός των i-Activ AWD και G-Vectoring Control (GVC), ή της μπροστινής κίνησης και του συστήματος G-Vectoring Control Plus (GVC Plus), παρέχει ακόμα πιο ευχάριστη, άνετη και απόλυτα εξασφαλισμένη οδήγηση.
Επιπλέον, η ποιότητα της ηχομόνωσης της καμπίνας έχει βελτιωθεί χάρη στη βελτιωμένη τιμή του NVH (θόρυβος, κραδασμοί, τραχύτητα) χάρη στις διεξοδικές μελέτες των χαρακτηριστικών των αισθήσεων του ανθρώπου.
ΓΚΑΜΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ
Η γκάμα περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Mazda Euro 6d-TEMP Skyactiv-D κινητήρων diesel και των Euro 6d Skyactiv-G κινητήρων βενζίνης, συμπεριλαμβανομένου και του επαναστατικού βενζινοκινητήρα Skyactiv-X.
Οι καθαροί και οικονομικοί κινητήρες Skyactiv-G, Skyactiv-D και Skyactiv-X, διατίθενται με επιλογή κίνησης στους εμπρός ή και στους τέσσερεις τροχούς, και με τα κιβώτια ταχυτήτων : χειροκίνητο Skyactiv-MT ή αυτόματο Skyactiv-Drive με 6 σχέσεις.
MAZDA CX-30
Κινητήρας Skyactiv-G Skyactiv-D Skyactiv-X
Κιβώτιο 6MT / 6AT 6MT / 6AT 6MT / 6AT
Κίνηση FWD / AWD FWD / AWD FWD / AWD
Mazda M Hybrid Στάνταρ – Στάνταρ
i-Stop Στάνταρ Στάνταρ Στάνταρ
Απενεργοποίηση κυλίνδρων Στάνταρ – –
Προδιαγραφές εκπομπών Euro 6d Euro 6d-TEMP Euro 6d

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL SKYACTIV-D 1.8
Ο καθαρός κινητήρας diesel που κινεί το Mazda CX-30 προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις κατανάλωσης όντας εξαιρετικά φιλικός με το περιβάλλον, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και εκπληκτικές επιδόσεις. Ο κινητήρας αυτός αποδίδει 116ίππους στις 4.000σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 270Nm στις 1.600-2.600σ.α.λ. Επιτυγχάνει μέση κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 6.6-5.1 λι/100χλμ. (WLTP) με εκπομπές CO2 173-135 γρ/χλμ. (WLTP) .
Ο diesel κινητήρας Skyactiv-D 1.8 διαθέτει υπερ-υψηλής απόκρισης πιεζοηλεκτρικά μπέκ ψεκασμού πολλαπλών οπών που εξασφαλίζουν ταχεία καύση πολλαπλών σταδίων. Ο συνδυασμός οικονομίας, ηρεμίας και καθαρότερων καυσαερίων που προκύπτει, προσφέρει ομαλή απόδοση και κορυφαίες τιμές κατανάλωσης σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.
Η ταχεία multistage καύση πραγματοποιεί πολλαπλές εγχύσεις καυσίμου υψηλής πίεσης σε γρήγορη διαδοχή, ενώ το έμβολο βρίσκεται στο άνω νεκρό σημείο ή κοντά στο άνω νεκρό σημείο ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής καύση σε συντομότερό χρόνο. Το γνωστό ‘χτύπημα’ (knock noise) του κινητήρα μειώνεται με τον ακριβή έλεγχο της ποσότητας καυσίμου σε κάθε ψεκασμό με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι ταχείες μεταβολές στον ρυθμό απελευθέρωσης θερμότητας κατά την αρχική καύση.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ SKYACTIV-G 2.0
Ο σύγχρονος κινητήρας βενζίνης Skyactiv-G 2.0 που κινεί το Mazda CX-30 αποδίδει ισχύ 122ίππων στις 6.000σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 213Nm στις 4.000σ.α.λ.. Επιτυγχάνει μέση κατανάλωση 7.3-6.2 λ/100χλμ. (WLTP) και εκπομπές CO2 165-141 γρ/χλμ. (WLTP) .
Διαθέτει βελτιστοποιημένη εισαγωγή και σχήμα εμβόλων, χωριστό ψεκασμό καυσίμου, βαλβίδα ελέγχου ψυκτικού υγρού και απενεργοποίηση κυλίνδρου, για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου δυναμικής απόδοσης, οικονομίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον. Ο 2λιτρος Skyactiv-G 2.0 υιοθετεί επίσης το έξυπνο σύστημα Mazda M Hybrid της εταιρείας, που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και περισσότερη οδηγική απόλαυση.
Το σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων, απενεργοποιεί δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους του κινητήρα σε συνθήκες χαμηλού φορτίου, όπως όταν ταξιδεύετε με σταθερή ταχύτητα. Η απενεργοποίηση των δύο εξωτερικών κυλίνδρων αυξάνει το φορτίο στους άλλους δύο, προκαλώντας τους έτσι να λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο όγκος του αέρα εισαγωγής, ο χρόνος ψεκασμού και ο χρονισμός της ανάφλεξης ελέγχονται με ακρίβεια ώστε να επιτρέπουν στον κινητήρα να περνάει ομαλά από τη λειτουργία δύο κυλίνδρων σε τέσσερεις μειώνοντας την κατανάλωση όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ SKYACTIV-X
Εισαγωγή
Ένα από θεμελιώδη συστατικά της μακροχρόνιας στρατηγικής της Mazda στον τομέα της τεχνολογίας, με την ονομασία Sustainable Zoom-Zoom 2030, είναι η ανάγκη δραστικού περιορισμού των εκπομπών του CO2. Και η εταιρεία δεσμεύεται να μειώσει έως το 2030 τις παγκόσμιες μέσες εκπομπές CO2 «από την πηγή ως τον τροχό» (‘Well-to-Wheel’) στο 50% των επιπέδων του 2010, και στο 90% μέχρι το 2050.
Στη Mazda, πιστεύουμε ότι απαιτούνται πολλαπλές λύσεις για την αποτελεσματική μείωση των εκπομπών CO2 από τις οδικές μεταφορές. Με τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται προς το παρόν, στη χρήση ορυκτών καυσίμων, η Mazda πιστεύει ότι οι κανονισμοί που θέτουν τις εκπομπές ενός ηλεκτρικού οχήματος (EV) στο μηδέν είναι παράλογοι. Πράγματι, όταν μετατραπούν σε τιμές ‘Well-to-Wheel’, οι μέσες εκπομπές CO2 ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε ορισμένες περιοχές ίσως και να πλησιάζουν εκείνες ενός συμβατικού οχήματος, ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα από το οποίο παράγεται ο ηλεκτρισμός.
Καθώς η πλειοψηφία των αυτοκινήτων θα κινείται αποκλειστικά ή εν μέρει από κινητήρες εσωτερικής καύσης για πολλά ακόμη χρόνια, οι βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν σε αυτούς τους κινητήρες θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των συνολικών εκπομπών, απλώς και μόνο λόγω του αριθμού των οχημάτων που θα έχουν υιοθετήσει αυτές τις βελτιώσεις.
Ως εκ τούτου, η Mazda προσπαθεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές του CO2 των βενζινοκινητήρων με τη βοήθεια της ανάλυσης των παραγόντων ελέγχου που προκύπτουν από τη χημεία της καύσης και τη φυσική.
Με τη μέθοδο ελεγχόμενης αυτανάφλεξης με συμπίεση του μείγματος, και με μπουζί (Spark Controlled Ignition Compression – SPCCI), μια μοναδική μέθοδος καύσης της Mazda, ο κινητήρας Skyactiv-X αποτελεί το δεύτερο βήμα στην προσπάθεια της Mazda να αναπτύξει έναν βενζινοκινητήρα με το ιδανικό σύστημα εσωτερικής καύσης (επίτευξη της «τέλειας καύσης»).
Η ανάπτυξη ελεγχόμενης αυτανάφλεξης με συμπίεση για τους βενζινοκινητήρες, ήταν από καιρό στόχος των μηχανικών. Το Skyactiv-X είναι ένας πρωτοποριακός νέος κινητήρας, αποκλειστικότητα της Mazda, στον οποίο χρησιμοποιείται ανάφλεξη με μπουζί και ελεγχόμενη ανάφλεξη λόγω συμπίεσης, με αποτέλεσμα τις δραστικές βελτιώσεις σε μια σειρά σημαντικών τομέων.
Τα πλεονεκτήματα ενός κινητήρα βενζίνης με ανάφλεξη στις υψηλές στροφές και καθαρότερες εκπομπές καυσαερίων – συνδυάστηκαν με τα οφέλη ενός κινητήρα ντίζελ αυτανάφλεξης με συμπίεση – πολύ άμεση απόκριση και οικονομία καυσίμου – για την παραγωγή ενός κινητήρα σε ένα crossover που προσφέρει τα καλύτερα και των δύο τεχνολογιών.
Στη Mazda, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη αρκετό περιθώριο για περαιτέρω εξέλιξη του κινητήρα εσωτερικής καύσης και ότι αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει καθοριστικά στη προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας.
Με βάση το εταιρικό όραμα της Mazda να προστατεύει τον όμορφο πλανήτη μας, εμπλουτίζοντας τη ζωή των ανθρώπων με τη «χαρά της οδήγησης», σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στην αδιάκοπη προσπάθειά μας με στόχο τη εξέλιξη του ιδανικού κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Τεχνολογία ελεγχόμενης αυτανάφλεξης με συμπίεση του μείγματος και μπουζί (Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI)
• Ο νέος κινητήρας 2 λίτρων Skyactiv-X της Mazda είναι πρώτος βενζινοκινητήρας παραγωγής στον κόσμο που ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας ενός diesel με ανάφλεξη μέσω συμπίεσης
• Το κλειδί για τη λειτουργία του είναι η χρήση ενός εξαιρετικά φτωχού, αλλά αποτελεσματικού σε κατανάλωση και εκπομπές, μείγματος αέρα – καυσίμου: 2-3 φορές πιο φτωχό από ό,τι στους σημερινούς συμβατικούς βενζινοκινητήρες. Αυτό το μείγμα περιέχει τόσο λίγο καύσιμο ώστε ένας κανονικός κινητήρας με μπουζί δεν μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη.
• Για να μειώσει την κατανάλωση, η Mazda χρησιμοποιεί ήδη εξαιρετικά υψηλή σχέση συμπίεσης στους σημερινούς βενζινοκινητήρες Skyactiv. Αυτό οδήγησε στην ιδέα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η σχέση συμπίεσης και η ανάφλεξη να γίνει απλά με τη συμπίεση, όπως συμβαίνει στις σύγχρονους κινητήρες diesel.
• Η ιδέα αυτή δοκιμάστηκε προηγουμένως από διάφορους κατασκευαστές με σύστημα ελεγχόμενης αυτανάφλεξης (Homogeneous Charge Compression Ignition – HCCI) χωρίς μπουζί, αλλά κανένας δεν κατάφερε να διευρύνει την περιοχή της αυτανάφλεξης με συμπίεση σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.
• Η μοναδική λύση της Mazda για αυτή την πρόκληση είναι η τεχνολογία Spark Controlled Ignition Compression (SPCCI), η οποία επιτρέπει στον κινητήρα να αλλάζει ιδανικά μεταξύ της συμβατικής καύσης και της αυτανάφλεξης με συμπίεση χρησιμοποιώντας ένα σπινθήρα για να ενεργοποιήσει και τους δύο τύπους καύσης με διαφορετικό τρόπο.
• Έτσι δουλεύει. Σε λειτουργία SPCCI, μια διαδικασία ξεχωριστών ψεκασμών δημιουργεί ξεχωριστές ζώνες μείγματος καυσίμου-αέρα μέσα στο θάλαμο καύσης.
• Αρχικά, ένα πολύ φτωχό μείγμα καυσίμου-αέρα εισέρχεται στο θάλαμο καύσης στη φάση εισαγωγής, στη συνέχεια ένα στρώμα ατμοποιημένου καυσίμου ψεκάζεται ακριβώς γύρω από το μπουζί στη φάση της συμπίεσης.
• Λόγω της πολύ μεγάλης σχέσης συμπίεσης 16,3: 1 της τεχνολογίας του βενζινοκινητήρα Skyactiv, ο πρώτος ψεκασμός καυσίμου γίνεται ούτως ή άλλως λίγο πριν την ανάφλεξη. Για να αναφλεγεί το μείγμα την κατάλληλη στιγμή, η μικρή έγχυση καυσίμου/αέρα απευθείας γύρω από το μπουζί δημιουργεί ένα πλουσιότερο μίγμα. Όταν το μπουζί παράγει το σπινθήρα, αναφλέγεται η τοπική ζώνη καυσίμου και αέρα. Αυτό αυξάνει την πίεση και τη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης μέχρι το σημείο όπου ο κύριος όγκος του φτωχού μείγματος καίγεται γρήγορα.
• Βελτιώνοντας την κατανάλωση, το SPCCI λειτουργεί σε όλες σχεδόν τις φάσεις λειτουργίας του κινητήρα, εκτός από τις κρύες εκκινήσεις, τις αρχικές φάσεις προθέρμανσης και το πολύ υψηλό φορτίο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κινητήρας περνάει ομαλά σε κανονική λειτουργία, αναφλέγοντας ένα συμβατικό ‘στοιχειομετρικό’ μείγμα καυσίμου-αέρα με σχέση συμπίεσης 14,7: 1
• Επειδή το SPCCI είναι πολύ πιο σταθερό από το HCCI, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συχνότερα σε μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας του κινητήρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί για μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο.
• Σαν αποτέλεσμα, η ροπή να είναι κατά 5% υψηλότερη από αυτή του Skyactiv-G και η περιοχή οικονομίας να διευρύνεται θεαματικά σε σχέση με εκείνη του συγκεκριμένου κινητήρα.
• Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα τόσο των βενζινοκινητήρων όσο και των πετρελαιοκινητήρων, το σύστημα SPCCI προσφέρει απίστευτη ισχύ, επιτάχυνση και σεβασμό στο περιβάλλον, κάνοντας το σύστημα Skyactiv-X μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους προτιμούν βενζινοκινητήρες, με τα πλεονεκτήματα του diesel.
Στο Μazda CX-30 ο βενζινοκινητήρας Skyactiv-X 2.0 διατίθεται με μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων Skyactiv-MT ή με αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων Skyactiv-Drive, και μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα κίνησης στους εμπρός ή και στους 4 τροχούς. Με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Mazda M Hybrid, ο κινητήρας αποδίδει 180hp στις 6.000σ.α.α.λ. και μέγιστη ροπή 224Nm στις 3.000σ.α.λ. Επιτυγχάνει μέση κατανάλωση 5,9-7.0 λ/100χλμ. (WLTP) και εκπομπές CO2 133-160 γρ/χλμ (WLTP) .
ΣΥΣΤΗΜΑ MAZDA M HYBRID
Οι βενζινοκινητήρες του Mazda CX-30 διαθέτουν στο στάνταρ εξοπλισμό τους, το έξυπνο σύστημα Mazda M Hybrid. Συμπαγές και αποτελεσματικό, το ήπιο υβριδικό σύστημα διαθέτει ενσωματωμένη γεννήτρια εκκίνησης με ιμάντα (ISG) και μπαταρία ιόντων λιθίου 24V. Το σύστημα συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου με την ανακύκλωση της ενέργειας που ανακτάται κατά την επιβράδυνση και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του ISG, που λειτουργεί ως ηλεκτροκινητήρας, υποβοηθητικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Το ISG μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και την αποθηκεύει στη μπαταρία ιόντων λιθίου. Το σύστημα στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα μετατροπέα συνεχούς ρεύματος (DC-DC) που μετατρέπει την τάση στο κατάλληλο επίπεδο ώστε να τροφοδοτήσει τα διάφορα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου.
Η υιοθέτηση του συστήματος ISG με ιμάντα προσφέρει επίσης μια πιο χαλαρή αίσθηση οδήγησης, επιτρέποντας στο σύστημα να λειτουργεί υποβοηθητικά στον κινητήρα, βοηθώντας την ταχύτατη και αθόρυβη επανεκκίνηση του κινητήρα μετά το σβήσιμο σε κάθε στάση. Η μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετείται μεταξύ των τροχών, χωρίς να ‘κλέβει’ από τον εσωτερικό χώρου του αυτοκινήτου, συμβάλλοντας και στη βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους αλλά και στην ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος.
Η τεχνολογία brake-by-wire του συστήματος Mazda M Hybrid συνδυάζει αρμονικά την ηλεκτρική ενέργεια και τη θερμική που αναπτύσσεται από την τριβή στα φρένα, ώστε να μεγιστοποιήσει τόσο τη δύναμη ακινητοποίησης όσο και την αποτελεσματικότητα της ανάκτησης ενέργειας. Όχι μόνο προσφέρει μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος με υψηλά επίπεδα σταθερότητας, αλλά και – με τη μετατροπή της δύναμης πέδησης σε χρηστική ενέργεια – ακόμα περισσότερη μείωση των εκπομπών του CO2. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα φρένων ‘brake-by-wire’ σχεδιάστηκε επίσης για να επαναφέρει τη πλήρη μηχανική λειτουργία των φρένων, σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτρικού συστήματος.
SKYACTIV-VEHICLE DYNAMICS: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Ο συντελεστής της αεροδυναμικής ενός αυτοκινήτου έχει σημαντική επίδραση τόσο στη σταθερότητά του όσο και στην εξοικονόμηση καυσίμου κατά την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί του Mazda CX-30 συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν ότι το νέο compact SUV προσφέρει εξαιρετική αεροδυναμική χωρίς να επηρεάζεται η ομορφιά και ο δυναμισμός της επόμενης γενιάς εξωτερικής σχεδίασης Kodo – Soul of Motion.
Η διαμόρφωση της χαρακτηριστικής πτέρυγας που ξεχωρίζει στη μάσκα, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της ισορροπίας. Το μπροστινό άκρο της πτέρυγας έχει χαμηλώσει ελαφρά ώστε να κατευθύνει τον εισερχόμενο αέρα κατά μήκος της επιφάνειας του καπό, ελαχιστοποιώντας έτσι τους στροβιλισμούς.
Το Mazda CX-30 διαθέτει μικρές αεροτομές σε σχήμα πτερυγίου στο κάτω άκρο του μπροστινού προφυλακτήρα, τις πλευρές και τον πίσω προφυλακτήρα. Αυτές κατευθύνουν τη ροή αέρα γύρω από τα ελαστικά και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου – περιοχές ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αναταράξεις – χωρίς να καταστρέφουν την εκπληκτική αισθητική της εμφάνισης του νέου SUV.
Το νέο CX-30 της Mazda είναι επίσης το πρώτο όχημα που διαθέτει δύο αερο-φράκτες σε κάθε πλευρά του αμαξώματός του. Διαθέτει εισαγωγές αέρα τόσο στο κάτω άκρο των προφυλακτήρων όσο και στους εκτροπείς των εμπρός ελαστικών. Αυτοί κατευθύνουν τον αέρα εξωτερικά των ελαστικών, περιορίζοντας το φαινόμενο του στροβιλισμού, γεγονός που επιτυγχάνει θεαματική βελτίωση της αεροδυναμικής.
ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 4ΚΙΝΗΣΗΣ i-ACTIV AWD
Χάρη στο νέο σύστημα ελέγχου και τις νέες τεχνολογίες ελαχιστοποίησης των τριβών, το σύστημα 4κίνησης i-Activ AWD της Mazda προσφέρει μια εκλεπτυσμένη και σταθερή οδήγηση σε οποιαδήποτε κατάσταση, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει εντυπωσιακά χαμηλές τιμές κατανάλωσης, σχεδόν ισοδύναμες με ενός αντίστοιχου μοντέλου με κίνηση στους δύο τροχούς.
Το εξελιγμένο σύστημα i-Activ AWD της Mazda διαθέτει λειτουργία ανίχνευσης «κατακόρυφου φορτίου τροχών» και συνεργάζεται αρμονικά με το GVC για τον έλεγχο της κατανομής ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, ενισχύοντας την πρόσφυση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κίνησης. Μειώνει επίσης σημαντικά τις μηχανικές απώλειες και συμβάλλει στη βελτίωση της κατανάλωσης.
Οι πρόσφατα εφαρμοσμένες τεχνολογίες ελαχιστοποίησης των απωλειών λόγω τριβής, περιλαμβάνουν ένα ελαστικό παρέμβυσμα μέσα στο διαφορικό που μειώνει σημαντικά τις διακυμάνσεις της ροπής εισόδου που αποστέλλεται στο πίσω διαφορικό. Με την ταχύτατη προσαρμογή της κατανομής της ροπής μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο, το σύστημα εμφανίζει εξαιρετικά θετική ανταπόκριση και πραγματική οικονομία στην κατανάλωση.
Το πίσω διαφορικό εμφανίζει περιορισμένες μηχανικές απώλειες υιοθετώντας ρουλεμάν με λιπαντικό χαμηλού ιξώδους, μαζί με μία διάταξη που αποθηκεύει λάδι στο πάνω μέρος του, και παρέχει μόνο την απαραίτητη ποσότητα όπου και όταν χρειάζεται. Ενεργώντας συνδυαστικά, οι μηχανισμοί αυτοί αυξάνουν την ακρίβεια της μονάδας ελέγχου AWD μειώνοντας σημαντικά τις συνολικές μηχανικές απώλειες.
Στην αρχή μιας στροφής, το σύστημα AWD θα διατηρήσει την υπάρχουσα κατανομή ροπής εμπρός/πίσω για να δώσει προτεραιότητα στην καλύτερη απόκριση του τιμονιού μέσω της μονάδας GVC του ελέγχου της ροπής του κινητήρα. Μετά την αρχική κίνηση, το σύστημα AWD αυξάνει σταδιακά το ποσοστό της ροπής που στέλνεται στους πίσω τροχούς ώστε να επιτύχει ουδέτερη συμπεριφορά και πιο σταθερή κίνηση του αυτοκινήτου.
Η εναρμόνιση με το GVC βελτιώνει επίσης σημαντικά την απόκριση των πίσω τροχών και τη γραμμικότητα σε σχέση με τις εντολές του οδηγού στο γκάζι. Στην επιτάχυνση, μοιράζεται περισσότερη ροπή στους πίσω τροχούς όπου αυξάνεται το κατακόρυφο φορτίο. Κατά την επιβράδυνση, μοιράζεται περισσότερη ροπή στους εμπρός τροχούς για να μεγιστοποιηθεί ο βαθμός πρόσφυσης και των τεσσάρων τροχών. Βελτιώνει επίσης το επίπεδο ελέγχου, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται στις εντολές του οδηγού στο τιμόνι.

ΣΥΣΤΗΜΑ G-VECTORING CONTROL PLUS (GVC PLUS)
Σύστημα που τοποθετείται στις εκδόσεις του Mazda CX-30 με μπροστινή κίνηση, το GVC Plus ενσωματώνει τεχνολογία που βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα και το κράτημα χρησιμοποιώντας και τα φρένα και επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο και σταθερότητα του αυτοκινήτου στην πορεία του, σε σύγκριση με το απλό GVC που επεμβαίνει μόνο στον κινητήρα.
Καθώς ο οδηγός βρίσκεται σε φάση εξόδου από μία στροφή φέρνοντας το τιμόνι στην ευθεία, το GVC Plus φρενάρει ελαφρά τους εξωτερικούς τροχούς, παρέχοντας μια στιγμιαία ισορροπία που βοηθά στην επαναφορά του αυτοκινήτου στην ευθεία. Το σύστημα ελέγχει τις μεταβολές στην πορεία, τις αποκλίσεις στον οριζόντιο και κάθετο άξονα ακόμη και τις δυνάμεις που αναπτύσσονται σε απότομες στροφές, βελτιώνοντας την ικανότητα του αυτοκινήτου να αντιδρά με ακρίβεια στις ξαφνικές αλλαγές πορείας, με αποτέλεσμα να μπορεί να βγαίνει με ασφάλεια στην έξοδο της κάθε στροφής.
Πέρα από τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς σε απότομους ελιγμούς αποφυγής έκτακτης ανάγκης, το GVC Plus προσφέρει ένα καθησυχαστικό συναίσθημα ελέγχου σε περιπτώσεις αλλαγής λωρίδας με μεγάλη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο και σε περιπτώσεις οδήγησης σε χιόνι ή ολισθηρό οδόστρωμα.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ SKYACTIV-VEHICLE : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Με τη νέας γενιάς αρχιτεκτονική Skyactiv-Vehicle, η Mazda επικέντρωσε τις έρευνές της στον άνθρωπο και στο πως λειτουργεί η φυσική ικανότητα να διατηρούν ισορροπία ενώ κινούνται.
Εκτός από την ανάπτυξη μεμονωμένων εξαρτημάτων όπως καθίσματα, αμάξωμα, πλαίσιο, και ελαστικά, η Mazda επικεντρώθηκε στο συντονισμό ενός συνόλου, πραγματοποιώντας αναδιάταξη των λειτουργιών ώστε να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική ενός συνόλου συνεργαζόμενων τμημάτων.
ΑΝΘΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Όταν περπατά, ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης για να μετακινήσει τη λεκάνη και το πάνω μέρος του κορμού του, σε αντίθετες κατευθύνσεις γύρω από έναν «άξονα προόδου» – την κατεύθυνση της διαδρομής του. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιεί ελάχιστη αλλαγή στάσης ή μυϊκή δύναμη για να διατηρήσει αποτελεσματικά και ασυνείδητα μια δυναμική κατάσταση ισορροπίας, με αμελητέα κίνηση του κεφαλιού, ακόμη και όταν αλλάζει κατεύθυνση ή αντιμετωπίζει μια αλλαγή επιπέδου.
Για να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ενστικτώδους ισορροπίας, το σώμα πρέπει να διατηρήσει μια στάση στην οποία η λεκάνη να είναι όρθια και η σπονδυλική στήλη να σχηματίζει ένα «S», ενώ η δύναμη αντίδρασης από το έδαφος μεταφέρεται στη λεκάνη μέσω των κάτω άκρων, επιτρέποντας στη λεκάνη να κινείται ομαλά με ένα συστηματικό και συνεχές μοτίβο, και επομένως, το βάδισμα να γίνεται με άνεση και με ελάχιστη κόπωση.
Η Mazda έχει μεταφέρει αυτήν την αρχή στη θέση οδήγησης, επιτρέποντας στους επιβάτες να κάθονται με τη λεκάνη που στηρίζει την σπονδυλική στήλη σε σχήμα S, ενώ η δύναμη αντίδρασης από το έδαφος μεταφέρεται ομαλά μέσω του πλαισίου και όχι μέσω των ποδιών, για ομαλή, συνεχή κίνηση της λεκάνης.
Η ομαλή μετακίνηση του αναρτώμενου βάρους είναι θεμελιώδης για να εξασφαλιστεί ότι οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τη φυσική τους ισορροπία όταν βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο. Και τα καθίσματα, τα οποία βρίσκονται μεταξύ του κινούμενου βάρους και της λεκάνης του επιβάτη, πρέπει να κινούνται σε συνδυασμό με την κίνηση του οχήματος χωρίς καθυστέρηση, έτσι ώστε η κινητική ενέργεια να μεταδίδεται ομαλά στη λεκάνη του επιβάτη.
Για να αναπτύξει ένα σύστημα αναρτώμενου βάρους ικανού να εκτελέσει μια τέτοια ομαλή και διαρκή κίνηση, η Mazda έχει επικεντρωθεί στα εξής τρία σημεία: να εξασφαλίσει τη μεταφορά ενέργειας από το μη αναρτώμενο στο κινούμενο βάρος σε ομαλές κυματομορφές, να συντονίσει τα ανύσματα των δυνάμεων, και να περιορίσει τις μεταβολές της ακαμψίας μεταξύ των διαγώνια αντίθετων άκρων του αμαξώματος.
Η επίτευξη αυτών των τριών στόχων εξασφαλίζει ότι τα διαγωνίως αντίθετα άκρα κινούνται ταυτόχρονα και χωρίς χρονική υστέρηση καθώς στέλνουν και δέχονται ενέργεια.
ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ: ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΡΤΩΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ
Η νέας γενιάς αρχιτεκτονική Skyact-Vehicle της Mazda ενσωματώνει τα τελευταία ευρήματα της έρευνας της ανθρώπινης βιολογίας, που χρησιμοποιήθηκαν στο σχεδιασμό των καθισμάτων. Εξασφαλίζοντας ότι η λεκάνη του επιβάτη υποστηρίζεται έτσι ώστε να διατηρείται η καμπύλη της μορφής ‘S’ της σπονδυλικής στήλης, επιτρέπει με αυτό τον τρόπο να εκμεταλλευθούν πλήρως την αίσθηση της εσωτερικής ισορροπίας.
Ο σχεδιασμός του καθίσματος στηρίζει το πάνω μέρος της λεκάνης για να εξασφαλίσει ότι η ολόκληρη η λεκάνη βρίσκεται στη σωστή θέση. Επιπλέον, το σχήμα και η σκληρότητα του καθίσματος περιβάλλουν το κέντρο βάρους του σώματος – που βρίσκεται στο άνω τμήμα της καμπύλης σχήματος S της σπονδυλικής στήλης, βοηθώντας έτσι να διατηρηθεί και η σπονδυλική στήλη σε σωστή στάση.
Επιπλέον, το σχήμα και η ακαμψία της έδρας του καθίσματος παρέχουν καλή στήριξη στα οστά των μηρών, δημιουργώντας μια δομή που επιτρέπει στο χρήστη να ρυθμίζει ανεξάρτητα τη γωνία του κάθε μηρού, εξασφαλίζοντας ότι το κάθισμα μπορεί να προσαρμοστεί στον κάθε σωματότυπο.
Ταυτόχρονα, η Mazda έχει αυξήσει την ακαμψία των μεμονωμένων εξαρτημάτων στα καθίσματα και στα σημεία σύνδεσης που μεταφέρουν τις δυνάμεις από το αμάξωμα. Αυτό εξαλείφει τυχόν χρονική υστέρηση μεταξύ των κινήσεων του αμαξώματος και εκείνων των καθισμάτων, εξασφαλίζοντας ότι η κινητική ενέργεια μεταφέρεται ομαλά στη λεκάνη του επιβάτη. Η ακαμψία της εσωτερικής δομής των καθισμάτων έχει επίσης αυξηθεί για να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις μεταδίδονται πιο άμεσα από το αμάξωμα στο σώμα του επιβάτη.
Αυτές οι αλλαγές ελαχιστοποιούν την κίνηση του καθίσματος σε σχέση με το αμάξωμα. το κάθισμα κινείται μαζί με το αμάξωμα χωρίς καθυστέρηση και οι δυνάμεις μεταφέρονται ομαλά στη λεκάνη.
ΑΜΑΞΩΜΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Στοχεύοντας στην εύρεση της ιδανικής μεθόδου μετάδοσης της κινητικής ενέργειας από το έδαφος στο αμάξωμα, η Mazda υιοθέτησε το βασικό μοντέλο Skyactiv-Body, βασισμένο στην έννοια του «καθαρού & συνεχόμενου» (‘straight and continuous’) πλαισίου – και οι τελειοποιήσεις συνεχίζονται.
Στην αρχιτεκτονική σύνδεσης με δακτυλιοειδείς συνδέσμους που ενώνουν το πλαίσιο κάθετα και πλευρικά σε προηγούμενες κατασκευές του αμαξώματος, η Mazda έχει πλέον προσθέσει και συνδέσμους από εμπρός προς τα πίσω, δημιουργώντας δομές δακτυλίων πολλαπλών κατευθύνσεων που βελτιώνουν τη διαγώνια ακαμψία.
Η τοποθέτηση των πλευρικών πάνελ, των συνδέσμων των εμπρός και πίσω αμορτισέρ, και του πλαισίου της πόρτας του πορτμπαγκάζ έχει γίνει με βάση την ανάλυση των μαθηματικών μοντέλων κατανομής ενέργειας
Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας δομής δακτυλιοειδών συνδέσμων πολλαπλών κατευθύνσεων, η υστέρηση στη μετάδοση της κινητικής ενέργειας διαγώνια από εμπρός προς τα πίσω, έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με προηγούμενες κατασκευές πλαισίων, με τις δυνάμεις που μεταδίδονται διαγωνίως μεταξύ των τεσσάρων άκρων του πλαισίου, να μεταδίδονται τώρα σχεδόν αμέσως.
Αυτό βοηθά στη μεγιστοποίηση της λειτουργίας των αμορτισέρ και των ελαστικών. Με τη συγκέντρωση της κινητικής ενέργειας από την επιφάνεια του δρόμου σε συγκεκριμένα σημεία και τη χρήση της δομής απόσβεσης που χρησιμεύει ως απορροφητικό υλικό, το αμάξωμα περιορίζει αποτελεσματικά τους κραδασμούς που διαφορετικά θα προκαλούσαν θόρυβο, χωρίς όμως να αυξάνεται το βάρος του αυτοκινήτου.
ΣΑΣΙ: ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΑΡΤΩΜΕΝΗΣ ΜΑΖΑΣ
Το σύστημα ανάρτησης Mazda CX-30 χρησιμοποιεί ανάρτηση McPherson μπροστά και αντιστρεπτική ράβδο στο πίσω μέρος. Η κινητική ενέργεια από το έδαφος μεταδίδεται στο αμάξωμα μέσω της ανάρτησης.
Παραδοσιακά, η αρχιτεκτονική των αυτοκινήτων σχεδιάζεται για να περιορίζει το μέγεθος των δυνάμεων που μεταφέρονται στην αναρτώμενη μάζα. Με την αρχιτεκτονική Skyactic-Vehicle, όμως, η Mazda έχει προσθέσει μια νέα ιδέα – την απομάκρυνση των δυνάμεων που μεταφέρονται στην αναρτώμενη μάζα στη μονάδα του χρόνου – και, με βάση αυτό, έχει επανασχεδιάσει πλήρως την κατανομή λειτουργιών μεταξύ των διαφόρων εξαρτημάτων.
Πιο αποδοτική είναι επίσης και η δομή των ελαστικών. Σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, η Mazda επικεντρώθηκε στην μείωση της σκληρότητας στα πλαϊνά των ελαστικών.
Αυτό επέτρεψε στη Mazda να σχεδιάσει την ενσωμάτωση της μοναδικής τεχνολογίας ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, του G-Vectoring Control, από τα αρχικό στάδιο της εξέλιξης της πλατφόρμας, με αποτέλεσμα την καλύτερη κατανομή λειτουργιών.
Το G-Vectoring Control ρυθμίζει τη ροπή του κινητήρα σε συνάρτηση με τις κινήσεις του συστήματος διεύθυνσης, προκειμένου να ελέγξει τις δυνάμεις πλευρικής και διαμήκους επιτάχυνσης (G-forces) και να βελτιστοποιήσει την κάθετη δύναμη κάθε ελαστικού κατά τη διάρκεια μίας στροφής.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΗΣΗΣ
Το ιδανικό για την Mazda στον τομέα της πέδησης, είναι να εξελίξει ένα σύστημα που να έχει προοδευτική δύναμη από τη στιγμή που ο οδηγός αγγίζει το πεντάλ του φρένου και στη συνέχεια να διατηρεί σταθερό επίπεδο αντοχής. Η δύναμη πέδησης πρέπει επίσης να μειώνεται ομαλά όταν ο οδηγός ανασηκώνει το πόδι του από το πεντάλ. Το Mazda CX-30 υιοθετεί ένα νέο σχεδιασμό δαγκάνας που εξασφαλίζει πάντα μία σταθερή απόσταση ανάμεσα στα τακάκια και τα έμβολα, ακόμα και μετά από παρατεταμένη χρήση. Αυτό μειώνει την αντίσταση κύλισης ενώ αυξάνει τον έλεγχο. Σαν αποτέλεσμα της παραπάνω λύσης είναι η συμπεριφορά του αυτοκινήτου να επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν στο μέγιστο βαθμό την ισορροπία, και να απολαμβάνουν μια άνετη εμπειρία οδήγησης.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΘΟΡΥΒΟΥ-ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ-ΤΡΑΧΥΤΗΤΑΣ (NVH)
Η Mazda θεωρεί τις επιδόσεις NVH ως σημαντικό παράγοντα στην οδήγηση την ασφάλεια και την άνεση, και προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις σε αυτό το πεδίο, σε κάθε όχημα που κατασκευάζει. Ως αποτέλεσμα των ερευνών της ανθρώπινης συμπεριφοράς της Mazda, η ανάπτυξη του NVH επικεντρώθηκε σε τρία ακουστικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν άμεσα τους επιβάτες στο εσωτερικό: όγκος, αλλαγές στη χροιά του ήχου με την πάροδο του χρόνου και πηγή από την οποία προέρχονται οι ήχοι.
Εκτός από τα κλασσικά μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των θορύβων, καταστέλλοντάς τον στην πηγή, ο στόχος του Mazda CX-30 ήταν να ελέγχει τις αλλαγές στην ποιότητα και την κατεύθυνση των ήχων μετά την είσοδό τους στην καμπίνα ώστε να προσφέρει ένα «υψηλής ποιότητας» αθόρυβο περιβάλλον που να ικανοποιεί όλους τους επιβάτες στην καμπίνα.
Η Mazda βελτίωσε το επίπεδο ηχομόνωσης χωρίς αύξηση του βάρους, υιοθετώντας τη δομή «διπλού τοιχώματος» που αφήνει χώρο ανάμεσα στην επένδυση του δαπέδου και το πλαίσιο του αμαξώματος κάτω από αυτό, καθώς και ανάμεσα στην επένδυση της πόρτας και το εσωτερικό πάνελ. Επιπλέον, η χρήση υλικού από fiber στην κάτω πλευρά της επένδυσης του πατώματος προσαρμόστηκε ώστε να ταιριάζει σε συγκεκριμένες θέσεις, για να επιτυγχάνεται η βέλτιστη πυκνότητα σε ολόκληρη την επιφάνεια του πατώματος. Ο αριθμός των οπών στην επένδυση μειώθηκε επίσης όπου ήταν δυνατόν, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ηχομόνωσης.
Ειδικά ηχοαπορροφητικά υλικά έχουν προστεθεί στις εσωτερικές επενδύσεις και το κάλυμμα του πατώματος ώστε να αντισταθμίζονται αποτελεσματικά οι υψίσυχνοι θόρυβοι. Τα ελαστικά έχουν βελτιωθεί στον τομέα της απορρόφησης των θορύβων που προέρχονται από την αλλαγή της επιφάνειας του δρόμου. Επιπλέον, η αυξημένη δομική ακαμψία στα πιθανά σημεία εισόδου βοηθά στην αποφυγή εισχώρησης του θορύβου και των κραδασμών στην καμπίνα.
Τα πλευρικά τοιχώματα και η μοκέτα του χώρου φόρτωσης έχουν ηχομονωθεί και οι τρύπες στη μοκέτα απουσιάζουν. Το μικρό κενό στην είσοδο του πορτμπαγκάζ είναι και αυτό γεμισμένο με ηχοαπορροφητικό υλικό που αυξάνει το επίπεδο ηχομόνωσης χωρίς όμως να ‘κλέβει’ από τον χώρο φόρτωσης. Η τοποθέτηση τσιμούχας στη μέσα πλευρά της πόρτας του πορτμπαγκάζ, περιορίζει σημαντικά τους αεροδυναμικούς θορύβους.
Η βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου και των βάσεων του κινητήρα ελαχιστοποιεί τις δυσάρεστες δονήσεις κατά την επανεκκίνηση του κινητήρα, η οποία είναι ήρεμη αλλά γίνεται πάντα αντιληπτή από τους επιβάτες. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στο ISG που λειτουργεί με ιμάντα, στα μοντέλα που διαθέτουν το σύστημα Mazda M Hybrid. Όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε φάση standby (στο φανάρι), το ISG μετακινεί τα πιστόνια σε μια θέση όπου θα ξεκινήσει και πάλι ομαλά ανεξάρτητα από τις συνθήκες λειτουργίας.
Τέλος, η μετάδοση χωρίς κενά βοηθάει στη δημιουργία ενός πιο καθησυχαστικού και άνετου περιβάλλοντος στο εσωτερικό.
ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η φιλοσοφία προληπτικής ασφάλειας της Mazda αποτελεί οδηγό του τμήματος έρευνας και εξέλιξης της εταιρείας στην προσπάθειά του για την προσφορά του καλύτερου επιπέδου ασφάλειας. Οδηγεί την πρόοδο σε κάθε τομέα από τα θεμελιώδη συστατικά ασφαλείας, όπως η θέση οδήγησης, έως τα χαρακτηριστικά της παθητικής ασφάλειας και τις προχωρημένες καινοτομίες του συστήματος i-Activsense. Το Mazda CX-30 εξοπλίζεται με πληθώρα τεχνολογιών ασφαλείας που προέρχονται από αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες.
Στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, στα χαρακτηριστικά του i-Activsense του Mazda CX-30 περιλαμβάνεται και το σύστημα παρακολούθησης της επαγρύπνησης του οδηγού. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αυτόματου φρεναρίσματος συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντίληψης του περιβάλλοντος που κινείται το αυτοκίνητο.
Η προσπάθεια ενίσχυσης του επιπέδου παθητικής ασφάλειας επικεντρώθηκε σε μελέτες σχετικά με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες απο πραγματικά ατυχήματα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ασφάλειας των συγκρούσεων και της προστασίας των πεζών.
Σαν αποτέλεσμα, το Mazda CX-30 προσφέρει μια μοναδική ικανότητα να παρέχει σε όλους τους επιβάτες μια ασφαλή και ευχάριστη οδηγική εμπειρία, βοηθώντας στην υλοποίηση του δόγματος της «αυτοκίνησης χωρίς ατυχήματα».
ACTIVE SAFETY: I-ACTIVSENSE
Η πλατφόρμα i-Activsense της Mazda ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας και βοηθά τον οδηγό στην αντίληψη και αποφυγή των πιθανών κινδύνων. Μεταξύ άλλων, το Mazda CX-30 είναι εξοπλισμένο με τρία νέα χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας: το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού, το σύστημα προειδοποίησης διασταυρούμενου από εμπρός αυτοκινήτου (Front Cross Traffic Alert – FCTA) και το σύστημα υποστήριξης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και πυκνή κυκλοφορία (Cruising & Traffic Support – CTS).
MAZDA CX-30
Πρόληψη ατυχήματος και περιορισμός ζημιών
Υποστήριξη φρεναρίσματος (Smart Brake Support – SBS) Στάνταρ
Υποστήριξη φρεναρίσματος Οπίσθια Προαιρετικά
Υποστήριξη φρεναρίσματος Πίσω διασταυρούμενη κυκλοφορία Προαιρετικά
Υποβοήθηση με προειδοποίηση ενδεχόμενων κινδύνων
Προσαρμοζόμενοι προβολείς LED (Adaptive Led Headlights – ALH) Προαιρετικά
Έλεγχος μεγάλης σκάλας φώτων (High Beam Control – HBC) Στάνταρ
Απεικόνιση περιβάλλοντος 360° Προαιρετικά
Προειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας εμπρός Front Cross Traffic Alert -FCTA) Προαιρετικά
Έλεγχος τυφλών γωνιών (Blind Spot Monitoring – BSM) Στάνταρ
Προειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας πίσω (Rear Cross Traffic Alert – RCTA) Στάνταρ
Προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Warning System – LDWS) Στάνταρ
Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης πορείας στη λωρίδα (Lane-keep Assist System (LAS) Στάνταρ
Υποστήριξη οδηγού
Αναγνώριση πινακίδων οδικής σήμανσης (Traffic Sign Recognition system – TSR) Στάνταρ
Έξυπνο σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance – ISA) Στάνταρ
Προειδοποίηση απόσπασης προσοχής του οδηγού (Driver Attention Alert – DAA) Στάνταρ
Παρακολούθηση επαγρύπνησης του οδηγού (Driver Monitoring Προαιρετικά
Mazda Radar Cruise Control (MRCC) Στάνταρ
Υποβοήθηση κίνησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (
Cruising & Traffic Support (CTS) Προαιρετικά
Παρακολούθηση οδηγού (Driver Monitoring)
Το σύστημα χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη κάμερα και μια υπέρυθρη λυχνία LED που παρακολουθούν την κατάσταση του οδηγού κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα, παρακολουθεί πόσο ανοιχτά είναι τα μάτια του οδηγού σε οποιαδήποτε στιγμή, τις φορές που τα ανοιγοκλείνει, καθώς και τη γωνία του στόματος και του κεφαλιού για να αναγνωρίσει τα σημάδια υπνηλίας ή κούρασης. Επίσης, παρακολουθεί το οπτικό πεδίο των ματιών του οδηγού και αναγνωρίζει τα σημάδια απόσπασης της προσοχής του.
Μόλις το σύστημα αντιληφθεί ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη εκπέμπει έναν προειδοποιητικό ήχο ενημερώνοντας τον οδηγό.
Η κάμερα υπερύθρων και το υπέρυθρο LED βρίσκονται στο κέντρο του πίνακα οργάνων, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση της κατάστασης του οδηγού μέρα και νύχτα, χωρίς να εμποδίζεται το οπτικό πεδίο προς αυτά από τις κινήσεις των χεριών του οδηγού πάνω στο τιμόνι. Το σύστημα είναι μελετημένο ώστε να εκπέμπει τον προειδοποιητικό ήχο μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη χωρίς να ενοχλεί κατά τη διάρκεια της νορμάλ οδήγησης.
Προειδοποίηση εμπρός διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Front Cross Traffic Alert – FCTA)
Όταν το αυτοκίνητο βγαίνει από μία θέση παρκινγκ, το σύστημα FCTA αναγνωρίζει αν υπάρχουν άλλα οχήματα που πλησιάζουν από τυφλά σημεία από μπροστά δεξιά ή αριστερά του και ειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία τους. Χρησιμοποιεί ένα ραντάρ τοποθετημένο στην εμπρός πλευρά το οποίο παρακολουθεί την κίνηση στην περιοχή διαγώνια αριστερά και δεξιά μπροστά από το αυτοκίνητο, όπου ο οδηγός δεν μπορεί εύκολα να έχει οπτική επαφή. Αυτό βοηθά στην πρόληψη μιας συνηθισμένης αιτίας ατυχημάτων, όπως όταν το αυτοκίνητο φτάνει μια διασταύρωση «Τ» με χαμηλή ορατότητα.
Υποστήριξη κίνησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (Cruising and Traffic Support – CTS)
Το σύστημα υποβοήθησης κίνησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (Cruising and Traffic Support – CTS) βοηθά στην αποφυγή των συμπτωμάτων κόπωσης του οδηγού. Αναλαμβάνει το χειρισμό του γκαζιού, των φρένων, και επεμβαίνει στο χειρισμό του τιμονιού όταν το αυτοκίνητο κινείται σε δρόμο όπου υπάρχει μποτιλιάρισμα. Με την ενεργοποίησή του, το CTS ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου φροντίζοντας να διατηρείται μία απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Αναλαμβάνει επίσης και την κίνηση του τιμονιού ώστε να κάνει ευκολότερη τη διατήρηση της σωστής θέσης του αυτοκινήτου μέσα στα όρια της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας όταν εκείνο στρίβει. Τα οφέλη του CTS είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και βοηθούν στην υποστήριξη μιας ασφαλέστερης, πιο χαλαρής και πιο άνετης οδηγικής εμπειρίας, επιτρέποντας στον οδηγό να πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές ρυθμίσεις κατά την οδήγηση σε συνθήκες έντονου κυκλοφοριακού φόρτου. Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 0-60χλμ/ώ για μοντέλα που είναι εφοδιασμένα με αυτόματο κιβώτιο και μεταξύ 30-60χλμ/ώ για μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.
ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αμάξωμα ελαφρύ με υψηλό βαθμό στρεπτικής ακαμψίας
Το Mazda CX-30 διαθέτει ελαφρύ αμάξωμα με εξαιρετικό βαθμό στρεπτικής ακαμψίας λόγω της χρήσης σε ποσοστό περίπου 30% χάλυβα υπερ-υπερ-υψηλής αντοχής 980 MPa ή ανώτερο, που περιλαμβάνει και τη στρατηγική εφαρμογή της χρήσης χάλυβα 1,310 MPa. Αυτό συνδυάζεται με τις νέες δοκούς μεγαλύτερης διατομής, τις νέες μεσαίες κολώνες (Β-pillars), οι οποίες είναι ελαφρύτερες και πιο ανθεκτικές, και τα πίσω πλευρικά τμήματα που παραμορφώνονται προοδευτικά (σαν ακορντεόν), με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα ισχυρό αμάξωμα που μπορεί να αντέξει τη δύναμη μίας σύγκρουσης με δομή που απορροφά αποτελεσματικά την ενέργεια .
Συστήματα αντιμετώπισης εμπρόσθιας σύγκρουσης
Τα αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο σε σασί υψηλής στρεπτικής ακαμψίας πολλαπλών δοκών της Mazda. Διαθέτει επίσης περιμετρικές δοκούς που περιορίζουν την δύναμη που διοχετεύεται από τα δομικά στοιχεία ενός άλλου αυτοκινήτου όταν αυτό συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το Mazda CX-30. Σε μια τέτοια σύγκρουση, όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο αλληλεπικάλυψης με το αντίθετο όχημα ή εμπόδιο, η δομή που χρησιμοποιείται στο δεξιό και αριστερό άκρο της περιμετρικής δοκού να διοχετεύει αποτελεσματικά την ενέργεια προς συγκεκριμένη κατεύθυνση πάνω και κάτω από την καμπίνα. Αυτό συνδυάζεται και με την εύκαμπτη μπροστινή δομή του πλαισίου που απορροφά τη δύναμη της σύγκρουσης και την διοχετεύει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Μέτρα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις
Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνει το κύριο βάρος της σύγκρουσης από διάφορες κατευθύνσεις και θέσεις και να ελαχιστοποιεί την παραμόρφωση της καμπίνας διοχετεύοντας αυτή την ενέργεια στο μπροστινό και πίσω μέρος του οχήματος. Το Mazda CX-30 είναι το πρώτο όχημα της Mazda για το οποίο τα θερμοκολημένα μεταξύ τους τμήματα έχουν αρχικά ενωθεί με ένα ειδικό ενισχυτικό υλικό προτού μορφοποιηθούν και πάρουν τη μορφή της μεσαίας κολώνας. Η αυξημένη αποτελεσματικότητα αυτής της ενισχυμένης δομής επιτυγχάνει μεγαλύτερη αντοχή ενώ ταυτόχρονα μειώνει το βάρος.
Μέτρα προστασίας από οπίσθιες συγκρούσεις
Τα πλευρικά τμήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να παραμορφώνονται σε μορφή ακορντεόν. Αυτό καθιστά εφικτή την ικανότητα απορρόφησης διπλάσιας ποσότητας ενέργειας σε σχέση με τη δομή που υπήρχε μέχρι σήμερα, χωρίς αύξηση όμως του βάρους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα ασφάλειας σε συγκρούσεις, βελτίωση των δυναμικών χαρακτηριστικών και οικονομία καυσίμου.
Σύστημα αερόσακων SRS
Εκτός από τους στάνταρ εμπρόσθιους, τους αερόσακους τύπου κουρτίνας και τους εμπρόσθιους πλευρικούς αερόσακους, στον εξοπλισμό του Mazda CX-30 περιλαμβάνεται και αερόσακος γονάτων οδηγού επίσης στο στάνταρ εξοπλισμό για όλες τις αγορές. Με την αποτροπή της κίνησης προς τα εμπρός του σώματος του οδηγού, σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αερόσακος γονάτων συμβάλλει στον περιορισμό των τραυματισμών στα πόδια, το στήθος και την κοιλιά του οδηγού.
Εμπρός καθίσματα σχεδιασμένα να αποτρέπουν τους τραυματισμούς του κεφαλιού και του αυχένα
Όταν τα μπροστινά καθίσματα επιστρέφουν στην αρχική τους θέση μετά από σύγκρουση η απομάκρυνση από την οριοθετημένη τους θέση είναι πολύ μικρή λόγω της δομής του άκαμπτου σκελετού τους και των πλευρικών τμημάτων που έχουν την ικανότητα να απορροφούν μεγάλο φορτίο. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες και τη σοβαρότητα του τραυματισμού του αυχένα, ελαχιστοποιώντας τη διαδρομή του κεφαλιού, του θώρακα και της λεκάνης, τη στιγμή μίας σύγκρουσης.
Ζώνες ασφαλείας
Ο οδηγός, ο συνοδηγός και τα εξωτερικά πίσω καθίσματα είναι όλα εξοπλισμένα, με στάνταρ προεντατήρες και περιοριστή φορτίου, που σφίγγουν τη ζώνη ασφαλείας τη στιγμή που ανιχνεύεται σύγκρουση, και στη συνέχεια της επιτρέπουν να χαλαρώσει με ελεγχόμενο τρόπο. Επιπλέον, οι κάτω βάσεις για τις ζώνες ασφαλείας των μπροστινών καθισμάτων συνδέονται απευθείας στο κάθισμα. Αυτό διατηρεί μια σταθερή απόσταση χαλάρωσης ανεξάρτητα από την τοποθέτηση των καθισμάτων και επιτρέπει στις ζώνες ασφαλείας να συγκρατούν πιο γρήγορα τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΖΩΝ
Ένας χώρος απορρόφησης ενέργειας μεταξύ του καπό και του κινητήρα, έχει σχεδιαστεί για να μετριάζει τον τραυματισμό του κεφαλιού ενός πεζού, αν αυτό έρθει σε επαφή με τον καπό σε περίπτωση ατυχήματος. Η εσωτερική πλευρά του καπό διαθέτει επίσης ειδική δομή για την απορρόφηση της ενέργειας καθώς ενσωματώνει έναν αριθμό παράλληλων νεύρων τοποθετημένων πιο κοντά στην εξωτερική του επιφάνεια. Η ενέργεια πρόσκρουσης απορροφάται πιο άμεσα τη στιγμή της επαφής και στη συνέχεια διαχέεται σταδιακά, επιτρέποντας την πιο γρήγορη απορρόφησή της.
Για να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμού στα πόδια των πεζών, ο προφυλακτήρας διαθέτει πλαστική επιφάνεια με μικρές νευρώσεις στο πάνω μέρος του μαζί με ένα ακόμα ενισχυμένο πλαστικό τμήμα που βρίσκεται μπροστά από την περιμετρική δοκό. Η διάταξη αυτή έρχεται πρώτη σε επαφή με τους μηρούς και τις κνήμες και με τον τρόπο αυτό μετριάζει τις επιπτώσεις του χτυπήματος και περιορίζει τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού των γονάτων ή των αρθρώσεων που προκαλείται από το απότομο λύγισμα των ποδιών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.