Το νέο Mazda2 στην Ελλάδα (video)

By  |  0 Comments

To Mazda2 του 2020, η αναβαθμισμένη έκδοση του δημοφιλούς hatchback της μάρκας στο segment B, διαθέτει νέο και πιο σοφιστικέ design, νέες τεχνολογίες Skyactiv και βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας i-Activsense. Εισάγει νέα στάνταρ ποιότητας και εκλεπτυσμένου σχεδιασμού στην αγορά των μικρών μοντέλων. Με 14.509 ευρώ, στα 1.5 λίτρα με 90 ίππους και με τη νέα τεχνολογία Mazda M Hybrid.

Οι σχεδιαστές του Mazda2 πέτυχαν να δώσουν στο νέο hatchback την αίσθηση του πλάτους, της σταθερότητας και την κομψότητα, αφαιρώντας τις περιττές σχεδιαστικές λεπτομέρειες μέσα από ένα απλοποιημένο αλλά εντυπωσιακό ταυτόχρονα, design. Οι απλές αλλά στιλάτες γραμμές του αμαξώματος, με έμφαση στη οριζόντια σχεδίαση ενισχύουν την εικόνα του πλάτους και του χαμηλού κέντρου βάρους.
Στο συμπαγές αμάξωμα, ξεχωρίζουν τα αναβαθμισμένα στοιχεία όπως ο εμπρός και πίσω προφυλακτήρας, η εμπρός μάσκα, τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, που συμβάλλουν στη δημιουργία της πολυτελούς και προσεκτικά δουλεμένης εξωτερικής εμφάνισης.
Η χαρακτηριστική εμπρός πτέρυγα, έχει γίνει φαρδύτερη και δείχνει περισσότερο εντυπωσιακή, ενώ τα φρύδια των φτερών δένουν αρμονικά με το design των νέων LED φωτιστικών σωμάτων. Η υιοθέτηση νέου σχεδιαστικού μοτίβου στην εμπρός μάσκα χαρίζει μία πιο στιβαρή και δυναμική εμφάνιση στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.
Η κάτω πλευρά του εμπρός προφυλακτήρα πλαισιώνεται από διακοσμητική λωρίδα χρωμίου που μοιάζει να συνδέει τα δύο άκρα των εμπρός φωτιστικών σωμάτων και δίνει στο αυτοκίνητο μία εικόνα δυναμισμού. Οι νέας σχεδίασης ζάντες αλουμινίου των 16 ιντσών είναι διακοσμημένες με γυαλιστερή βαφή ώστε να συμβάλλουν και αυτές στη δημιουργία της πολυτελούς εμφάνισης του νέου Mazda2.

Οι γνωστοί χρωματικοί συνδυασμοί και το τέλειο φινίρισμα του εσωτερικού έχουν αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο χάρη στην προσθήκη τριών αποκλειστικών πακέτων διακόσμησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται : νέες δερμάτινες ταπετσαρίες, νέες επενδύσεις θυρών και ταμπλό, διακοσμητικά πλαίσια στους αεραγωγούς του air-condition, που ενισχύουν τόσο την εικόνα όσο και την αίσθηση της αφής στο εξαιρετικά ποιοτικό και αναβαθμισμένο εσωτερικό.


Οι δερμάτινες επενδύσεις συνδυάζουν ιδανικά τις αποχρώσεις του Μπλέ-Γκρί και η εμφάνισή τους αλλάζει ανάλογα με το φως. Το μοτίβο Black Granlux εσωτερικών επενδύσεων (τεχνητό δέρμα με εμφάνιση σουέτ) με τις λευκές λεπτομέρειες, δημιουργεί μία μοντέρνα και φιλική εικόνα στο εσωτερικό.
Οι υψηλής ποιότητας υφασμάτινες επενδύσεις σε βαθύ Navy Blue απόχρωση, συνδυάζονται με ασημί στοιχεία, προσφέροντας μία ευχάριστη και ζεστή αίσθηση. Και οι στάνταρ υφασμάτινες επενδύσεις σε συνδυασμό καφέ και μαύρου, δημιουργούν ένα περιβάλλον ηρεμίας και κομψότητας. Οι δερμάτινες και οι υφασμάτινες επενδύσεις, αποτελούνται από υλικά υψηλής ποιότητας και συνδυάζουν αρμονικά τα χρώματα ώστε να δίνουν έμφαση στην αίσθηση τόσο της ευρυχωρίας όσο και του κύρους.

Οι έρευνες της Mazda στο πεδίο του Θορύβου, Κραδασμών, Τραχύτητας (NVH) είχαν σαν αποτέλεσμα μία νέα προσέγγιση σε ότι αφορά τον έλεγχο των θορύβων που φτάνουν στην καμπίνα, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ιδανικό επίπεδο ηχομόνωσης για όλους τους επιβάτες και να επιτρέπει τις συζητήσεις μεταξύ όλων των επιβατών.
Η παχύτερη επένδυση της οροφής, η προσθήκη ελαστικής τσιμούχας στις πίσω πόρτες και το υλικό απόσβεσης των κραδασμών στο εσωτερικό των πίσω θόλων, παρέχουν βελτιωμένο βαθμό ηχομόνωσης, ιδιαίτερα για τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων. Οι βελτιώσεις των αμορτισέρ και τα ελαστικά που έχουν εξελιχθεί πρόσφατα, περιορίζουν επίσης τους κραδασμούς από το δρόμο και μειώνουν τους αεροδυναμικούς θορύβους.
Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις ελαχιστοποιούν τους ήχους που περνούν μέσα στην καμπίνα και βοηθούν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ανακλάσεων του ήχου, εξασφαλίζοντας ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον που οριοθετεί νέα πρότυπα και καθιστά το νέο Mazda2 ως ορόσημο στον τομέα της εσωτερικής ησυχίας, στην κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων.

Ο σχεδιασμός ενός νέου εμπρός καθίσματος επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι περπατούν και η λεκάνη τους είναι σε όρθια θέση, έχουν την έμφυτη ικανότητα να διατηρούν την ισορροπία τους και να κρατούν το κεφάλι τους σταθερό.
Αυτό υιοθετήθηκε από τη Mazda και εφαρμόστηκε στην τεχνολογική προσέγγιση των μοντέλων επόμενης γενιάς, με αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό καθισμάτων ώστε να κρατούν τη λεκάνη σε όρθια θέση και να διατηρούν τη φυσική καμπύλη μορφής ‘S’ της σπονδυλικής στήλης, η οποία θεωρείται και η ιδανική στάση του σώματος.
Για να επιτευχθεί αυτό, η εσωτερική δομή του καθίσματος έχει επανασχεδιαστεί και περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις. Οι αλλαγές στα ελατήρια, οι προσθήκες που περιλαμβάνουν νέου τύπου ελατήρια στρέψης και περιορίζουν τις κινήσεις του σώματος, τα νέα υλικά στήριξης, καθώς και η υιοθέτηση ουρεθάνης υψηλής απόσβεσης, κρατούν τη λεκάνη σε όρθια θέση σε μια δομή που διευκολύνει το σώμα στη διατήρηση της ιδανικής στάσης.
Ως αποτέλεσμα, τα νέα μπροστινά καθίσματα δεν είναι μόνο εξαιρετικά άνετα, αλλά εμποδίζουν επίσης και το οπτικό πεδίο των επιβατών προς τις στροφές ή κατά την αλλαγή λωρίδων, αυξάνουν την αίσθηση της συμμετοχικότητας με το αυτοκίνητο, και βελτιώνουν την ευκολία οδήγησης.

Η ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνολογιών της Mazda έχει σαν αποτέλεσμα την εξασφάλιση του ιδανικού βαθμού γραμμικότητας στη συμπεριφορά και της ομαλής ανταπόκρισης στους χειρισμούς, ανεβάζοντας την άνεση σε επίπεδο όσο ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα.
Τα χαρακτηριστικά απόσβεσης των εμπρός και πίσω αμορτισέρ έχουν αισθητά βελτιωθεί. Ο σχεδιασμός των βαλβίδων των εμπρός και πίσω αμορτισέρ έχει τροποποιηθεί και τα πίσω αμορτισέρ διαθέτουν αυξημένη διαδρομή.
Αυτές οι τροποποιήσεις αυξάνουν τη δύναμη απόσβεσης στις αργές κινήσεις του αμορτισέρ όταν το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλή ταχύτητα σε ομαλό οδόστρωμα, ενώ μειώνουν τη δύναμη απόσβεσης σε γρήγορες κινήσεις του αμορτισέρ όταν το αυτοκίνητο κινείται με υψηλή ταχύτητα σε ανώμαλο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη ομαλότητα και σταθερότητα.
Επιπρόσθετα, η αντικατάσταση των πίσω κλασικών ‘top mount’ με νέα από πολυουρεθάνη, μειώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά συμπίεσης εξασφαλίζοντας αμεσότερη απόκριση, καλύτερη απόσβεση των κραδασμών και βελτιωμένα χαρακτηριστικά οδηγικής άνεσης.
Αυτό το αναβαθμισμένο σύστημα ανάρτησης επιτυγχάνει γραμμικότητα απόσβεσης στις μικρές ανωμαλίες, ενώ περιορίζει σημαντικά τις αναπηδήσεις εκτόνωσης (rebound) σε μεγαλύτερες ανωμαλίες, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά ποιοτική οδήγηση.

Το σύστημα GVC Plus είναι μία τεχνολογία που βελτιώνει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα χρησιμοποιώντας τα φρένα ώστε να ελέγξει τις τάσεις περιστροφής στον κάθετο άξονα του αυτοκινήτου (yaw control), επιπλέον της λειτουργίας μέσω του κινητήρα του απλού GVC.
Καθώς ο οδηγός βγαίνει από μια στροφή επιστρέφοντας το τιμόνι στην ευθεία, το GVC Plus φρενάρει ελαφρά τους εξωτερικούς τροχούς, παρέχοντας μια σταθεροποιητική κίνηση που βοηθά στην επαναφορά του αυτοκινήτου στην ευθεία. Το σύστημα ελέγχει διαρκώς τις τάσεις εκτροπής σε όλους τους άξονες (yaw, roll and pitch) ακόμη και σε απότομες στροφές, βελτιώνοντας την ικανότητα του αυτοκινήτου να ακολουθεί με ακρίβεια τις απότομες αλλαγές πορείας και να στρίβει με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια.
Εκτός από τη βελτίωση του κρατήματος σε ελιγμούς αποφυγής συγκρούσεων, το GVC Plus προσφέρει και μία αίσθηση ελέγχου κατά την αλλαγή λωρίδων κυκλοφορίας με ταχύτητα και κατά την οδήγηση σε χιόνι ή ολισθηρό οδόστρωμα.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Το νέο Mazda2 του 2020 προσφέρεται με 16βάλβιδο βενζινοκινητήρα Skyactiv-G 1,5l, μπροστινή κίνηση και ιπποδύναμη 90PS, και εκδόσεις MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle), με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων.
Η έκδοση των 90 ίππων αποδίδει τη μέγιστη ισχύ στις 6000σ.α.λ. και τη μέγιστη ροπή των 148Nm στις 4000 σ.α.λ. Επιταχύνει το Mazda2 από 0-100km/h σε 9,8δλ. και επιτυγχάνει τελική ταχύτητα που φτάνει τα 183km/h. Η κατανάλωση σε συνδυασμένο κύκλο είναι 4.1l/100km και οι εκπομπές του CO2 είναι μόλις 94g/km
Οι τεχνολογίες εξηλεκτρισμού με την ονομασία Skyactiv-eSync της Mazda σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες Skyactiv της μάρκας, δεν επιτυγχάνουν μόνο σημαντική μείωση της κατανάλωσης και περιορισμό των εκπομπών του CO2, αλλά βελτιώνουν παράλληλα και την ποιότητα της εμπειρίας οδήγησης.
Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες επιτυγχάνουν ομαλές, οικονομικές και δυναμικές επιδόσεις, συνδυάζοντας αρμονικά όλες τις λειτουργίες των κινητήρων και των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κινητήρα, της μετάδοσης και των φρένων.
Οι εκδόσεις του νέου Mazda2 με 90 ίππους και χειροκίνητο κιβώτιο, διαθέτουν τεχνολογία Skyactiv-eSync σε ένα αυτοκίνητο μικρών διαστάσεων με ένα σύστημα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας που ονομάζεται Mazda M Hybrid.
Μικρό και εκπληκτικά οικονομικό, το σύστημα mild hybrid συνδυάζει την υπάρχουσα τεχνολογία ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα που ονομάζεται i-ELOOP, με μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια που λειτουργεί με ιμάντα (B-ISG) και έναν πυκνωτή.
Το σύστημα B-ISG μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και την αποθηκεύει στον πυκνωτή. Μόλις έχει αποθηκευθεί ικανοποιητική ποσότητα ενεργείας στον πυκνωτή, το σύστημα ενεργοποιεί τη γεννήτρια του B-ISG παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα εκμεταλλευόμενο κατά τον καλύτερο τρόπο την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια.
Λειτουργώντας σε συνδυασμό με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, το σύστημα B-ISG προσφέρει μία μοναδική αίσθηση οδήγησης καθώς βοηθά τον κινητήρα να ξεκινήσει πιο γρήγορα και πιο ήρεμα μετά από μεγάλα διαστήματα αδράνειας κατά τη λειτουργία του i-stop.
Ο συνδυασμός της τεχνολογίας Mazda M Hybrid με τα ελαστικά νέας σχεδίασης κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές του CO2 του Mazda2 από 111 σε μόλις 94g/km (90 PS με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων).
Βελτιωμένη οικονομία στην κατανάλωση και μείωση των εκπομπών: Η λειτουργία υποβοήθησης του κινητήρα του συστήματος B-ISG μειώνει το φορτίο του θερμικού κινητήρα και εξασφαλίζει ταχύτατες επανεκκινήσεις, γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό των εκπομπών του CO2 και βελτιώνει την κατανάλωση επιμηκύνοντας το χρονικό διάστημα που ο κινητήρας παραμένει σε αδράνεια. Με το σύστημα αυτό ο κινητήρας παραμένει σβηστός μέχρι να εμπλακεί η 1η ταχύτητα, και εκκινεί τη στιγμή ακριβώς που ο οδηγός αφήνει το πεντάλ των φρένων.
Αθόρυβη εκκίνηση μετά το αυτόματο σβήσιμο του κινητήρα: Η χρήση του ιμάντα συμβάλει στην εξάλειψη των κραδασμών επιτυγχάνοντας ένα αθόρυβο και απαλό ξεκίνημα.
Υποβοήθηση στα ανεβάσματα ταχύτητας: Μόλις ο οδηγός αφήνει το γκάζι και πατά το συμπλέκτη για να ανεβάσει ταχύτητα, το σύστημα B-ISG ενεργεί προληπτικά παράγοντας την ισχύ που χρειάζεται για να πέσουν γρήγορα οι στροφές του κινητήρα ώστε να είναι προσαρμοσμένες για την επόμενη ταχύτητα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα ήρεμο πέρασμα στην επόμενη σχέση, χωρίς κανένα ‘κλώτσημα’ στις αλλαγές.
Στις εκδόσεις με χειροκίνητο κιβώτιο του νέου Mazda2, η βελτίωση της απόκρισης του γκαζιού και οι ιδανικές σχέσεις μετάδοσης, είχαν ως αποτέλεσμα την αμεσότητα στα ανεβάσματα από τη στιγμή που το αυτοκίνητο αρχίζει να κινείται.
Ο ακριβής έλεγχος της ροπής βοηθά στον περιορισμό των κραδασμών κατά την επιτάχυνση ή την αλλαγή των ταχυτήτων, γεγονός που με τη σειρά του περιορίζει την κίνηση των κεφαλιών οδηγού και συνοδηγού και επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν ομαλή επιτάχυνση.
Η εξομάλυνση του του χρόνου πριν και μετά από κάθε αλλαγή βοηθά τους επιβάτες να κρατήσουν σταθερό το κεφάλι τους, με τη μικρότερη δυνατή μετακίνηση του σώματος, όπως ακριβώς όταν βαδίζουν.
Ο βενζινοκινητήρας Skyactiv-G 1.5 είναι ένας εξαιρετικά οικονομικός, υψηλής σχέσης συμπίεσης, αμέσου ψεκασμού κινητήρας που επιτυγχάνει σημαντικές επιδόσεις, με μοναδική οικονομία στην κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Ο κινητήρας αυτός ενσωματώνει πληθώρα εξελιγμένων τεχνολογιών που μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις του.
Η διαμόρφωση τόσο των ελατηρίων όσο και της επιφάνειας των χιτωνίων έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να περιορίζει τις απώλειες λόγω τριβής. Η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της κεφαλής του πιστονιού και το σύστημα ψεκασμού πολλαπλών σταδίων, βελτιώνουν την απόδοση και ελαχιστοποιούν τα ‘πειράκια’ . Ο σχεδιασμός των μπεκ επιτυγχάνει την ατμοποίηση του ψεκαζόμενου καυσίμου με μεγάλη πίεση, αποτρέποντας τις απώλειες καυσίμου που προσκολλάται στα τοιχώματα του κυλίνδρου, επιτυγχάνοντας έτσι την τέλεια καύση. Η θερμική διαχείριση του συστήματος ελέγχου ψύξης επιτυγχάνει γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας, μειώνοντας τη χρήση καυσίμου που δεν συμμετέχει στην καύση (μείωση κατανάλωσης «άκαυτης» βενζίνης).
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω τεχνολογιών, δεν βελτιώνει μόνο την κατανάλωση και περιορίζει τις εκπομπές των ρύπων, αλλά βελτιώνει και την καμπύλη απόδοσης της ροπής σε όλο το φάσμα των στροφών λειτουργίας του κινητήρα.
Ακρίβεια στην κατασκευή της πολλαπλής εισαγωγής, βελτιστοποιημένη διαμόρφωση εμβόλων: Η ακρίβεια στην κατασκευή της πολλαπλής εισαγωγής αυξάνει τον κάθετο στροβιλισμό που δημιουργείται κατά την εισαγωγή. Η βελτιστοποίηση της γεωμετρίας της κεφαλής του πιστονιού και η μείωση του ύψους ενισχύει το στροβιλισμό κατά τη διάρκεια της συμπίεσης και αυξάνει την απόδοση στη φάση της ανάφλεξης. Αυτές οι λύσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη διάδοση της φλόγας κατά την ανάφλεξη και την επίτευξη της ομοιόμορφης καύσης χωρίς ατέλειες. Αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση της ροπής σε χαμηλές-μεσαίες στροφές και λιγότερη κατανάλωση σε υψηλές ταχύτητες.
Υψηλής απόδοσης σύστημα ψεκασμού: Η υψηλή πίεση ψεκασμού των 30 MPa και τα μπεκ πολλαπλών οπών, επιτυγχάνουν την ταχύτερη διασπορά του μίγματος σε ευρύτερη περιοχή και την καλύτερη και πιο αποτελεσματική καύση όπου το μίγμα ατμοποιείται σταθερά πριν αυτό επικολλήσει στα τοιχώματα του κυλίνδρου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της φάσης ψύξης που συνήθως δημιουργούνται μικροσωματίδια, η χρήση τμηματικών ψεκασμών 3 σταδίων, βελτιώνει την ατμοποίηση και μειώνει κατά 80% περίπου, την παραγωγή σωματιδίων κατά την καύση.
Σύστημα ελέγχου ψυκτικού: Ένα σύστημα βαλβίδας ελέγχου του ψυκτικού μέσου εμποδίζει σχεδόν πλήρως τη ροή του ψυκτικού υγρού γύρω από τον θάλαμο καύσης κατά τη διάρκεια της αρχικής προθέρμανσης για να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας. Η εξάτμιση της βενζίνης όταν είναι κρύα απαιτεί τον ψεκασμό επιπλέον ποσότητας. Αλλά η βαλβίδα ελέγχου του ψυκτικού αυξάνει γρήγορα τη θερμοκρασία των τοιχωμάτων του θαλάμου μειώνοντας τον επιπλέον όγκο καυσίμου στο μισό περίπου από το προηγούμενο μοντέλο Skyactiv-G 1.5, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση του καυσίμου.
Βελτιστοποίηση των ελατηρίων του λαδιού και της διαμόρφωσης των χιτωνίων στα πιστόνια: Τα ελατήρια λαδιού έχουν ασύμμετρο προφίλ με μεγαλύτερη ακτίνα στην άνω περιφέρεια και μικρότερη ακτίνα στην κατώτερη περιφέρεια. Αυτό βελτιστοποιεί το πάχος του φιλμ του λαδιού κατά την κατακόρυφη κίνηση του εμβόλου, μειώνοντας τις απώλειες τριβής. Η μείωση των μηχανικών αντιστάσεων σημαίνει βελτίωση της κατανάλωσης.

Το νέο Mazda2 εφοδιάζεται με διευρυμένη γκάμα συστημάτων ασφαλείας, που περιλαμβάνει : Φωτιστικά σώματα LED στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων, προαιρετικό σύστημα ενεργών προβολέων (Adaptive LED Headlights – ALH), εξελιγμένο σύστημα υποβοήθησης πέδησης σε πόλη (Advanced Smart City Brake Support – Advanced SCBS), προαιρετικό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Keep Assist System-LAS), σύστημα αναγνώρισης πινακίδων οδικής σήμανσης (Traffic Sign Recognition-ΤSR) και ορατότητα 360° με εμπρός αισθητήρες πάρκινγκ και τα δύο προαιρετικά σε εκδόσεις ανώτερου επιπέδου εξοπλισμού.
ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ (ALH)
Το σύστημα ALH ενσωματώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ορατότητα τη νύχτα: αυτόματα ελεγχόμενη δέσμη προβολέων, φώτα πορείας ευρείας δέσμης που φωτίζουν μεγαλύτερη περιοχή και λειτουργία μεταβλητής ταχύτητας όπου αυξάνει την ισχύ της δέσμης καθώς αυξάνει και η ταχύτητα.
Η συστοιχία των LEDs αποτελείται από 20 μονάδες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να φωτίζονται ανεξάρτητα. Η ορατότητα της μεγάλης σκάλας έχει σημαντικά αυξηθεί ώστε να φωτίζει σε απόσταση 80 μέτρων παραπάνω από την αντίστοιχη του προηγούμενου μοντέλου.
Διαχωρίζοντας πιο προσεκτικά τις μονάδες των LEDs, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η περιοχή που δεν φωτίζεται όταν σβήνουν οι προβολείς καθώς διασταυρώνεστε με αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσετε πιο γρήγορα την ύπαρξη πεζών. Το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης νέες μονάδες ελέγχου που επιτρέπουν στο φώς των προβολέων να κατανέμεται σε 3 διαφορετικά μοτίβα, ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου, εξασφαλίζοντας κάθε στιγμή, βέλτιστη ορατότητα για τον οδηγό.
Οι βαθμίδες ελέγχου λειτουργίας των προσαρμοζόμενων προβολέων, που φωτίζουν την εμπρός περιοχή με βάση τη γωνία στροφής του τιμονιού, αυξήθηκαν από δύο σε έξι. Αυτή η λεπτότερη, ομαλότερη ρύθμιση της δέσμης ενισχύει την ορατότητα όταν το αυτοκίνητο στρίβει για ακόμα πιο ακριβή έλεγχο της φωτιζόμενης περιοχής.
ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΣYΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒOHΘΗΣΗΣ ΠΕΔΗΣΗΣ ΣΕ ΠOΛΗ (ADVANCED SMART CITY BRAKE SUPPORT – ADVANCED SCBS) ΜΕ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΠΕΖΩΝ
Το Advanced SCBS χρησιμοποιεί μία κάμερα εμπρός για να εντοπίσει οχήματα και πεζούς μπροστά από το αυτοκίνητο και βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων ή περιορισμού των ζημιών σε περίπτωση ατυχήματος. Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει οχήματα καθώς οδηγούμε με ταχύτητα από 4 έως 80χλμ/ώ. και πεζούς καθώς οδηγούμε με ταχύτητα από 10 έως 80 χλμ/ώ.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ LANE KEEP ASSIST SYSTEM (LAS)
Το LAS προειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικό σήμα και δόνηση στο τιμόνι σε περίπτωση που το αυτοκίνητο εκτραπεί από τα όρια της λωρίδας κυκλοφορίας και παρέχει υποβοήθηση στο τιμόνι ώστε να βοηθήσει τον οδηγό να διατηρήσει την επιλεγμένη πορεία στη λωρίδα κυκλοφορίας.
Για να αποτραπεί η εκτροπή της πορείας από τη λωρίδα κυκλοφορίας, στα μοντέλα που διαθέτουν το σύστημα Mazda Connect (MZD Connect) μπορεί να επιλεγεί είτε η λειτουργία «Αποτροπής Εκτροπής από τη Λωρίδα κυκλοφορίας» (‘Lane Departure Prevention’) με ελάχιστα πιο αργή απόκριση στην λειτουργία υποβοήθησης, ή το νέο σύστημα «Παρακολούθησης Κίνησης στη Λωρίδα» (‘Lane Trace Assist’) το οποίο παρέχει έγκαιρη υποβοήθηση κρατώντας το αυτοκίνητο στο μέσον της λωρίδας κυκλοφορίας ή να το οδηγήσει στις στροφές. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν με ταχύτητες 60χλμ. και πάνω.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ (TRAFFIC SIGN RECOGNITION SYSTEM – TSR)
Το TSR χρησιμοποιεί την κάμερα εμπρόσθιας ορατότητας για να εντοπίσει πινακίδες οδικής σήμανσης όπως το όριο ταχύτητας, το απαγορευτικό, και τα stop. Η εικόνα μεταδίδεται στην οθόνη του συστήματος Active Driving Display. Εάν το αυτοκίνητο υπερβεί το όριο ταχύτητας, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό εμφανίζοντας στον πίνακα οργάνων μία οπτική ένδειξη που αναβοσβήνει, και εκπέμποντας ένα ηχητικό σήμα.
ΕΙΚΟΝΑ 360° ΚΑΙ ΕΜΠΡΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Τέσσερις κάμερες στο μπροστινό, τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, εμφανίζουν στην κεντρική οθόνη εικόνα από το χώρο γύρω από το αυτοκίνητο. Συνεργάζονται με τους οκτώ αισθητήρες πάρκινγκ οι οποίοι αναγνωρίζουν όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε εμπόδιο, και ενεργοποιούν μία προειδοποίηση όταν αυτό είναι απαραίτητο. Το σύστημα βοηθά τον οδηγό να εντοπίσει εμπόδια που δεν βρίσκονται στο άμεσο οπτικό του πεδίο.
Μόλις ενεργοποιηθούν οι κάμερες, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το χώρο που θέλει να εμφανίσει στην οθόνη χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής ή το χειριστήριο ελέγχου commander control.
Στην περίπτωση εισόδου ή εξόδου από γκαράζ, για παράδειγμα, η κεντρική οθόνη εμφανίζει εικόνα του κοντινού περιβάλλοντος, μπροστά ή πίσω από το αυτοκίνητο, μαζί με ξεχωριστή προβολή από ψηλά. Όταν ο οδηγός επιθυμεί μόνο μία εμπρόσθια ή οπίσθια εικόνα του χώρου, οι ευρυγώνιες κάμερες που είναι τοποθετημένες σε κάθε άκρο του αυτοκινήτου μπορούν να προσφέρουν 177° κάλυψη του δρόμου έως και 25 μέτρα απόσταση προς τις δύο κατευθύνσεις.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.