To Audi Smart Plant

By  |  0 Comments
  • Τα σύγχρονα εργοστάσια της Audi διακρίνονται από μεγάλο δείκτη ευφυίας
  • Οι ψηφιακές τεχνολογίες αυξάνουν την παραγωγικότητα, εξοικονομώντας πόρους και κάνοντας πιο ευχάριστο το έργο των εργαζομένων
  • Τα “Effibot”, έξυπνα ρομπότ ακολουθούν τον «προϊστάμενό» τους στη γραμμή παραγωγής ενώ «πράσινα» ράφια ενημερώνονται για το περιεχόμενό τους αυτόματα

Η Audi κατασκευάζει τα μοντέλα της σε εργοστάσια με μεγάλο βαθμό ευφυίας. Η έννοια του Smart Plant (έξυπνο εργοστάσιο) δεν είναι νέα για την Audi αλλά σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα εργοστάσιά της λειτουργούν με προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής, είναι πιο «πράσινα» και πιο αποδοτικά.

Στην έδρα της Audi, στο Ingolstadt, στο τμήμα Pre-Series Logistics, η γερμανική premium μάρκα είναι σήμερα ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που δοκιμάζει ένα νέο σύστημα μεταφοράς χωρίς οδηγούς, με οχήματα-ρομπότ που ακολουθούν τους ανθρώπους. Το Effibot χρησιμοποιεί αισθητήρες λέιζερ για να ανιχνεύει που βρίσκονται τα πόδια των εργαζομένων και να τους ακολουθεί αυτόματα με χαμηλή ταχύτητα. Όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού – το σύστημα δεν απαιτεί πολύπλοκες ρυθμίσεις ή ειδική υποδομή. Η αυτόνομη λειτουργία οδήγησης επιτρέπει στο Effibot να κινείται ανεξάρτητα με πιθανούς προηγούμενους προορισμούς. Οι εργαζόμενοι είναι ενθουσιασμένοι με το πιλοτικό έργο: έχουν ένα βοηθό συνεχώς δίπλα τους και δεν χρειάζεται πλέον να προωθούν χειροκίνητα τα καρότσια παραλαβής των παραγγελιών.

Ψηφιακοί βοηθοί όπως αυτοί είναι μόνο ένα παράδειγμα της χρήσης της έξυπνης τεχνολογίας στο τμήμα Logistics της Audi. Τα συστήματα μεταφοράς χωρίς οδηγό που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στα εργοστάσια της Audi είναι ένα άλλο παράδειγμα. Μεταφέρουν αυτόματα τα εξαρτήματα στους σταθμούς εργασίας, για παράδειγμα στην παραγωγή ηλεκτρικών κινητήρων στο Győr της Ουγγαρίας. Χρησιμοποιούν σαρωτές λέιζερ για να προσανατολιστούν στην αίθουσα παραγωγής και να βρουν τη βέλτιστη διαδρομή. Αυτή η εξαιρετικά ευέλικτη διαδικασία καθίσταται δυνατή με αλγόριθμους και διαδικασία μάθησης και αυτοεκπαίδευσης των ρομπότ, που ελέγχονται από ένα έξυπνο σύστημα πληροφορικής στο σταθμό ελέγχου. Αυτό επιτρέπει στο τμήμα ΙΤ να παρακολουθεί όλα τα συστήματα, όλα τα οχήματα μεταφοράς χωρίς οδηγό αλλά και το προϊόν, σε πραγματικό χρόνο, με τις εργασίες να εκτελούνται ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Στο ίδιο εργοστάσιο, στο Győr, η Audi υλοποίησε την ψηφιακή σήμανση ραφιών, για πρώτη φορά πέρυσι. Αυτή η νέα τεχνολογία είναι εξοπλισμένη με τις αποκαλούμενες «οθόνες με e-μελάνι», παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε συσκευές ανάγνωσης e-books. Όταν τα ονόματα, οι αριθμοί ή η διάταξη των εξαρτημάτων στο ράφι αλλάζουν, οι υπεύθυνοι logistics δεν χρειάζεται πλέον να ενημερώνουν χειροκίνητα τη σήμανση. Οι πληροφορίες μπορούν επίσης να εμφανιστούν άμεσα, για παράδειγμα αν ένα εξάρτημα έχει εξαντληθεί και πρόκειται να αντικατασταθεί στο ράφι από ένα τελείως διαφορετικό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι ψηφιακές οθόνες παραμένουν πάντα καθαρές, αποφεύγεται η άσκοπη χρήση χαρτιού ενώ καταναλώνουν ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και σε συνεχή λειτουργία. Το επόμενο στάδιο είναι η εφαρμογή πλήρως αυτόματων ενημερώσεων και η υιοθέτηση του συστήματος από το σύνολο των εργοστασίων της Audi. H ψηφιακή σήμανση στα ράφια είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λειτουργία χωρίς χαρτί και το καθαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Audi. Κατά τη χειρωνακτική συγκέντρωση εξαρτημάτων, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Audi ήδη χρησιμοποιούν συνήθως tablets ή ψηφιακούς σαρωτές χειρός.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.