Ο Αλέκος με τη Fulvia (video)

By  |  0 Comments

Πάνε ακριβώς 10 χρόνια (11-4-2010) που έφυγε από τη ζωή ένας αγαπημένος ηθοποιός, μα και λάτρης του αυτοκινήτου. Ο αξέχαστος Αλέκος Τζανετάκος, λατρευτικά συνδεδεμένος με την υπέροχη Lancia Fulvia.

Ένα αυτοκίνητο, το δικό του αυτοκίνητο που θαυμάσαμε σε πολλές από 73 ταινίες που συμμετείχε στην καριέρα του. Και τι σύμπτωση έφυγε από τη ζωή στα 73 του χρόνια, ξεχασμένος και πικραμένος. Μία από τις ταινίες ήταν και “Ο παραγιός μου ο ραλίστας” (1971), όπου υπάρχουν πλάνα και από την εκκίνηση του Monte Carlo! Ο Μανώλης (Αλέκος Τζανετάκος), που είναι ερωτευμένος με την ανιψιά του αφεντικού (Ελένη Προκοπίου), θα κληρονομήσει τον πατέρα του και θα αρχίσει να ξοδεύει τα λεφτά του, παριστάνοντας τον ραλίστα. Στα εξωτερικά πλάνα λοιπόν υπάρχει και η αναχώρηση των πληρωμάτων του Rally Monte Carlo του 1971 από την Αθήνα. Διακρίνουμε την Lancia Fulvia 1.6 Coupé HF Gr.4 με το Νο 3 του Harry Källström, τον Simo Lampinen με το Νο 6 και το ίδιο αυτοκίνητο, καθώς και το Fiat 124 Spider Gr.4, No 11 του Alcide Paganelli. Η Lancia Fuvia που εμφανίζεται ο Αλέκος Τζανετάκος με το No 157 για τα χρέη τους ταινίας, ήταν η δική του και εννοείται ότι σε όλες τις σκηνές την οδηγούσε αυτός.

Βεβαίως ήταν ευρύτατα γνωστός και ως “ο καρπαζοεισπράκτορας”, παρατσούκλι που του έδωσε ο κόσμος για τις καρπαζιές που έτρωγε στους κινηματογραφικούς του ρόλους.

Γεννήθηκε στα Μανιάτικα του Πειραιά το 1937. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου. Έκανε ντεμπούτο στο θέατρο το 1957 με τον θίασο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου στο έργο «Οι δικοί μας άνθρωποι», ενώ με το Περιφερειακό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κώστα Χατζίσκου εμφανίστηκε και σε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου.

Πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη στην κωμωδία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Η αρπαγή της Περσεφόνης» (1956), σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Αργότερα συμμετείχε σε ταινίες όπως «Ο Ηλίας του 16ου», «Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόις», «Ο τρελοπενηντάρης», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Νόμος 4000» κ.ά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε από το θέατρο και ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για βιντεοταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο ίδιος. Tαλαιπωρούνταν κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του από σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποκορύφωμα μία εγχείρηση ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή τον Νοέμβριο του 2009.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.