Η όμορφη Αμαζόνα

By  |  0 Comments

Πέρασαν 50 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε η τελευταία “Αμαζόνα”. Όλα ξεκίνησαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου του 1956 όταν η Volvo παρουσίασε το Amazon στο Orebro της Σουηδίας. Ο σχεδιασμός ήταν διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο, με επιρροές που προέρχονταν από αμερικανικά, βρετανικά και ιταλικά αυτοκίνητα. Ο άνθρωπος πίσω από το σχεδιασμό ήταν ο 26χρονος Jan Wilsgaard.

Η Volvo χρησιμοποιούσε το Amazon στις σκανδιναβικές αγορές, ενώ άλλες αγορές είχαν αριθμούς. Ο λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν επειδή ένας Γερμανός κατασκευαστής μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών, ο Kreidler, λάνσαρε ένα μοτοποδήλατο με την ονομασία Amazon. Μετέπειτα οι δύο τους ήρθαν σε συμφωνία, με την οποία η Volvo θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Amazon σε ορισμένες αγορές. Το 1958 παρουσιάστηκε η δεύτερη έκδοση του μοντέλου με την ονομασία 122S, έχοντας πιο σπορτίφ εμφάνιση, ενώ ένα χρόνο αργότερα το Amazon έγινε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που περιλάμβαναν στο βασικό εξοπλισμό τους τις ζώνες ασφαλείας τριών σημείων. Το 1961 εμφανίστηκε μια διθέσια έκδοση του μοντέλου με την ονομασία 121 και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση της Στοκχόλμης η station-wagon έκδοση 220.

Το όνομα Amazon σταμάτησε να χρησιμοποιείται το 1961 και όλα τα αυτοκίνητα της σουηδικής εταιρείας προσφέρονταν πια κωδικοποιημένα με τριψήφιους αριθμούς, σε όλες τις αγορές που ενδιαφέρονταν γι αυτά. Στη Σουηδία ωστόσο, πωλούνταν με το αρχικό τους όνομα μέχρι το τέλος του 1970. Το τελευταίο αυτοκίνητο αυτού του τύπου βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στις 3 Ιουλίου του 1970. Στα 14 χρόνια της παραμονής του στη γκάμα της Volvo κατασκευάστηκαν συνολικά 667.323 Αμαζόνες, σε όλες τους τις εκδόσεις. To Amazon διέθετε στη φαρέτρα του πιο σύγχρονα όπλα, καθώς εξοπλίζονταν με μια μεγάλη γκάμα κινητήρων από 1.600 έως 2.000 κ.εκ. με την κίνηση να μεταδίδεται στον πίσω άξονα μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου τριών ή τεσσάρων σχέσεων.

Το κλασικό μοντέλο, που σωστά καταλάβατε, πήρε το όνομα από την Ελληνική μυθολογία, ήταν και παραμένει αγαπημένο στην Ελλάδα και οι (πολύ) παλιότεροι θυμούνται ένδοξες στιγμές: Ήταν 23 Μαΐου 1965, όταν η εργοστασιακή ομάδα της Volvo κατακτούσε με εντυπωσιακό τρόπο το 13ο Ράλλυ Ακρόπολις. Οι Σουηδοί Κάρλ-Μάγκνους Σκόγκ (οδηγός) και Λέναρτ Μπέργκρεν (συνοδηγός) οδήγησαν το λευκό Volvo Amazon 122S πρώτο στη ράμπα του τερματισμού, μετά από ένα πολύ σκληρό τριήμερο αγώνα! Το Ράλι Ακρόπολις είχε ήδη εδραιώσει τη φήμη του έχοντας κερδίσει τη θέση του στο παγκόσμιο καλεντάρι και, κατά γενική παραδοχή, συγκαταλεγόταν από τότε στους πιο επίπονους και θεαματικούς αγώνες παγκοσμίως.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.