Το νέο Opel Mokka (video)

By  |  0 Comments
  • Ανατρεπτικό: τολμηρή εμφάνιση, ψηλή θέση οδήγησης, ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων
  • Ισχυρό και ηλεκτροκίνητο: 100 kW/136 hp και ροπή 260 Nm για αυξημένη απόλαυση
  • Εκφραστικό: το Mokka υιοθετεί το Opel Vizor το νέο, προηγμένο πρόσωπο της μάρκας
  • Πλήρως ψηφιακό: το Opel Pure Panel cockpit ‘αποτοξινώνει’ την οδηγική εμπειρία
  • Μοναδικό: αντιθαμβωτικό σύστημα IntelliLux LED® matrix, πρώτη φορά στην κατηγορία
  • Προηγμένο: Adaptive cruise control με stop & go και κορυφαία συστήματα υποστήριξης

‘Ηλεκτρικό, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και γεμάτο ενέργεια’ αυτός είναι ο ορισμός του νέου Opel Mokka. Ο Γερμανός κατασκευαστής αποκαλύπτει τώρα τη δεύτερη γενιά του συμπαγούς bestseller, ένα δυναμικό, ολοκαίνουργιο Mokka που συνδυάζει άριστα το μοντέρνο στυλ με την απόλαυση. Προσφέρει ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων, είναι άκρως αποδοτικό και πιο συμπαγές από ποτέ – άριστα προετοιμασμένο για την πόλη, αλλά και για ασφαλή ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

«Το νέο Mokka είναι εντυπωσιακό και θα αλλάξει την αντίληψη για τη μάρκα μας! Με το Mokka, επαναπροσδιορίζουμε την Opel και φέρνουμε τη σχεδίαση της μάρκας μας στην επόμενη δεκαετία. Αποτυπώνει όλα όσα συμβολίζει η Opel σήμερα και στο μέλλον: το Mokka είναι απολαυστικό, ικανό και καινοτόμo από κάθε άποψη. Επιπλέον, ενσαρκώνει άριστα τις αξίες της μάρκας Opel – συναρπαστικό, προσιτό, Γερμανικό – με τον πιο προηγμένο τρόπο. Είναι το πρώτο μοντέλο Opel που διατίθεται με ηλεκτροκίνηση στη φάση λανσαρίσματος του: αδιάψευστη απόδειξη ότι η Opel γίνεται ηλεκτρική (Opel goes electric)» σχολίασε με ενθουσιασμό για το νέο μοντέλο, ο επικεφαλής της Opel, Michael Lohscheller.

Παρά το ελαφρώς μακρύτερο μεταξόνιο (+2 mm), το νέο Mokka είναι κατά 12,5 cm πιο κοντό συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, προσφέρει όμως στους πέντε επιβάτες του παρόμοια χωρητικότητα 350 λίτρων στο χώρο αποσκευών. Με συνολικό μήκος μόλις 4,15m ελίσσεται με ευκολία και παρκάρει άνετα σε αστικά και ημιαστικά κέντρα. Το νέο Mokka εντυπωσιάζει με τις γοητευτικές αναλογίες και τη σχεδιαστική του ακρίβεια, ενώ η συνολική, τολμηρή του εμφάνιση διαμορφώνεται από τους κοντούς προβόλους και ένα καλοζυγισμένο, φαρδύ αμάξωμα, μελετημένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Επίσης, ξεχωρίζει ως το πρώτο μοντέλο που αποτυπώνει το μελλοντικό πρόσωπο της μάρκας και υιοθετεί το πλήρως ψηφιακό cockpit επόμενης γενιάς: Opel Vizor και Opel Pure Panel, αντίστοιχα. Ούτε αναλογικές ενδείξεις, ούτε φανταχτερά, άχρηστα διακοσμητικά animations: Η εμπειρία είναι σαφής και ξεκάθαρη, οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν μόνο στα απαραίτητα. Αποτοξίνωση. Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται σε οριζόντια διάταξη και ενσωματώνει δύο διευρυμένες οθόνες. Αυτή μπροστά από τον οδηγό έχει διάσταση 12”. Ωστόσο, στοχεύοντας στη διαισθητική λειτουργία και στη συνεχή προσοχή του οδηγού στο δρόμο, οι σχεδιαστές διατήρησαν τα μπουτόν ελέγχου για τις βασικές λειτουργίες, αποφεύγοντας την επικίνδυνη πλοήγηση σε υπομενού.

Το νέο Mokka συνεχίζει την παράδοση της Opel να κάνει προσιτές καινοτόμες τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες σε μία ευρεία βάση πελατών. Μεταξύ αυτών είναι προηγμένα συστήματα όπως το ACC (Advanced Cruise Control) με λειτουργία stop & go που βοηθά τον οδηγό να αντιμετωπίζει χωρίς άγχος το μποτιλιάρισμα: το ηλεκτρικό Mokka-e μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα στις κινήσεις του προπορευόμενου οχήματος χωρίς να απαιτείται η χρήση του φρένου ή του γκαζιού. Επιπλέον, το Active Lane Positioning διατηρεί αυτόματα το νέο Mokka στο κέντρο της λωρίδας. Το σύστημα φωτισμού προσφέρει επίσης τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες με το προσαρμοζόμενο και αντιθαμβωτικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix με 14 στοιχεία, μοναδικό στην κατηγορία. Όλες οι εκδόσεις του Mokka διατίθενται στάνταρ με φώτα LED μπροστά και πίσω, ηλεκτρικό χειρόφρενο και αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition). Επίσης διατίθεται πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών.

Το νέο Mokka βασίζεται σε μία νέα έκδοση της πολύ αποδοτικής multi-energy πλατφόρμας της εταιρείας – CMP (Common Modular Platform). Αυτό το ελαφρύ και αποδοτικό αρθρωτό σύστημα παρέχει μέγιστη ευελιξία στην εξέλιξη οχημάτων και επιτρέπει τόσο τη χρήση αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία όσο και κινητήρων εσωτερικής καύσης. Ο πελάτης έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή του κινητήριου συνόλου. Η ομάδα μηχανικών του Rüsselsheim αφιέρωσε πολύ χρόνο, αφενός στη μείωση του βάρους εξοικονομώντας έως 120 kg έναντι της προηγούμενης γενιάς και αφετέρου στην αύξηση της ακαμψίας του αμαξώματος, επιτυγχάνοντας έως και 30% βελτίωση της στρεπτικής ακαμψίας στην περίπτωση της ηλεκτρικής έκδοσης με τη χαμηλά ενσωματωμένη μπαταρία. Τα οφέλη είναι εμφανή: ενώ το νέο Mokka είναι πολύ πιο άμεσο σε απόκριση, πιο ευέλικτο και απολαυστικό στην οδήγηση, καταναλώνει αισθητά λιγότερη ενέργεια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Opel, το νέο Mokka θα διατίθεται από την πρώτη ημέρα και με μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Το Mokka-e προσφέρει λειτουργία χωρίς εκπομπές ρύπων σε συνδυασμό με μία συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύ 100 kW (136 hp) και μέγιστη ροπή 260 Nm, άμεσα διαθέσιμη από την εκκίνηση. Γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία και δυναμική συμπεριφορά είναι από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης – Normal, Eco και Sport – για καλή ισορροπία ή μέγιστη απόλαυση, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h προς όφελος της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία 50 kWh και της αυτονομίας. Ένα σύστημα ταχείας φόρτισης 100 kW DC επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 30 λεπτά. Το Opel Mokka-e έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 322 km σύμφωνα με το WLTP σε Normal mode, ενώ το Eco mode υποστηρίζει τον οδηγό στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής αυτονομίας. Η φόρτιση γίνεται είτε με επιτοίχιο φορτιστή, είτε με ταχυφορτιστή, είτε ακόμη και με οικιακή ηλεκτρική πρίζα. Το νέο Mokka-e είναι έτοιμο για όλες τις επιλογές φόρτισης, από μονοφασική μέχρι τριφασική στα 11 kW. Επίσης η εγγύηση οκτώ ετών που συνοδεύει τη μπαταρία πείθει και τους πλέον δύσπιστους για την αξιοπιστία της.

Οι πελάτες μπορούν να προσβλέπουν σε μία νέα γενιά Mokka, γεμάτη ενέργεια, απολαυστική και ευέλικτη. Οι προπωλήσεις ξεκινούν στα τέλη του καλοκαιριού του 2020 και αναμένεται στα καταστήματα των διανομέων από τις αρχές του 2021. Το νέο μοντέλο θα προσφέρεται επίσης με ιδιαίτερα αποδοτικούς κινητήρες diesel και βενζίνης.

Απέριττη κατασκευή: Νέο πρόσωπο της μάρκας Opel και νέα σχεδίαση του cockpit

Στη δεύτερη γενιά του, η ονομασία του μοντέλου είναι απλά ‘Mokka’, όπως στο ντεμπούτο του το 2012. «Τολμηρό και απέριττο παραμένει ως σλόγκαν μας», σχολιάζει ο CEO της Opel, Michael Lohscheller. Για πρώτη φορά σε Opel, το όνομα του μοντέλου αναγράφεται περήφανα στο κέντρο της πίσω πόρτας, με μία νέα, περίτεχνα σχεδιασμένη γραμματοσειρά. Όταν λανσαρίστηκε το πρώτο Mokka, εξέπληξε τους πάντες με τις συμπαγείς διαστάσεις και τη «σκληρή» του εμφάνιση. Το νέο Mokka είναι ακόμα πιο συμπαγές και στιβαρό, με ένα τρόπο άκρως προηγμένο: έξτρα αποδοτικό, απέριττο και τολμηρό, με πολύ μικρότερους προβόλους (μείον 61 mm μπροστά, μείον 66 mm πίσω), 10 πρόσθετα χιλιοστά σε πλάτος και μία οπτικά επιμηκυμένη σιλουέτα με άριστες αναλογίες. Το συμπαγές μέγεθος και η γενική εμφάνιση υπερτονίζονται από τις εντυπωσιακές ζάντες 18”.

Το Mokka είναι επίσης το πρώτο μοντέλο που αποτυπώνει το νέο «πρόσωπο» της μάρκας Opel με την ονομασία Opel Vizor. Το Opel Vizor είναι μία κομψή μάσκα που εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα κάτω από το καπό και πλαισιώνει οριζόντια στοιχεία της μάρκας όπως η τελευταία γενιά προβολέων IntelliLux LED® matrix και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας LED σε σχήμα φτερού, ενώ το θρυλικό Opel Blitz κυριαρχεί υπερήφανα στο κέντρο. Το Opel Vizor που δημιούργησε η ομάδα σχεδίασης με επικεφαλής τον Mark Adams θα περιλαμβάνεται σε όλα τα μοντέλα Opel που θα κυκλοφορήσουν τη δεκαετία του 2020.

«Τολμηρή και απέριττη, αυτές οι λέξεις συνοψίζουν τη μελλοντική σχεδίαση της Opel. Το νέο Mokka διαθέτει σπορ αναλογίες σε συνδυασμό με ακριβείς, ρέουσες επιφάνειες. Έχουμε αναπτύξει αυτή τη φιλοσοφία με γνώμονα τη χαρακτηριστική Γερμανική σχεδίαση που συνδυάζει προηγμένη τολμηρή αισθητική με αυθεντικότητα» εξήγησε ο Αντιπρόεδρος Σχεδίασης της Opel, Mark Adams.

Η φιλοσοφία αυτή συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου κεντρικό στοιχείο είναι το Pure Panel, που επαναλαμβάνει τις σχεδιαστικές προθέσεις της Opel Vizor. Δύο διευρυμένες οθόνες με διαστάσεις 10” και 12”  υποδέχονται τους επιβάτες. Η κεντρική οθόνη είναι σκόπιμα κεκλιμένη προς τον οδηγό και οι αεραγωγοί τοποθετούνται πιο πίσω αναδεικνύοντας την πιο ‘εστιασμένη’ σχεδίαση. Το Pure Panel προσφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες και τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον οδηγό, ενώ απουσιάζει κάθε τι που θα μπορούσε να ενοχλεί οπτικά. Ομοίως, η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας καταργεί κάθε τι περιττό: χάρη στο ηλεκτρικό χειρόφρενο και στο νέο ηλεκτρικό επιλογέα σχέσεων, δεν προεξέχει κανένα στοιχείο που να ενοχλεί την αισθητική καθαρότητα. Όλα τα χειριστήρια και οι μονάδες ενσωματώνονται αρμονικά στη συνολική σχεδίαση.

Ηγέτης της κατηγορίας: τεχνολογία φωτισμού Opel και hightech συστήματα υποστήριξης

Το νέο Mokka φέρνει στην κατηγορία B κορυφαίες καινοτομίες μέχρι πρότινος διαθέσιμες μόνο σε πολυτελή μοντέλα. Η Opel είναι ηγέτης στην τεχνολογία φωτισμού. Όλες οι εκδόσεις Mokka εφοδιάζονται με την τελευταία γενιά φώτων LED – από τα φώτα ημέρας σχήματος φτερού μέχρι τα εμπρός φώτα ομίχλης. Μοναδικό στοιχείο στην κατηγορία είναι το προσαρμοζόμενο σύστημα φώτων adaptive IntelliLux LED® matrix light με συνολικά 14 στοιχεία. Όπως στο Opel Insignia, το Opel Astra και το νέο Opel Corsa, το σύστημα φωτισμού επιτρέπει τη συνεχή λειτουργία της μεγάλης σκάλας. Για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί των αντίθετα διερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων, τα ατομικά στοιχεία LED μπορούν να απενεργοποιούνται ή να μειώνουν την ένταση φωτισμού σε κλάσματα του δευτερολέπτου – έτσι οι επιβάτες του Mokka απολαμβάνουν φωτισμό υψηλών προδιαγραφών χωρίς να ‘τυφλώνονται’ οι άλλοι οδηγοί. Πίσω, η αποκλειστική χρήση τεχνολογίας LED επέτρεψε στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν πολύ λεπτά, επιμήκη φώτα που επιτείνουν την αίσθηση ακρίβειας και ποιότητας

Εξαιρετική άνεση: τεχνολογία καθισμάτων Opel και κορυφαία συνδεσιμότητα

Η κορυφαία τεχνολογία καθισμάτων είναι τυπικό χαρακτηριστικό της Opel. Διατίθενται διάφορα εργονομικά καθίσματα ρυθμιζόμενα ατομικά προς έξι κατευθύνσεις. Κατόπιν παραγγελίας διατίθεται επένδυση σπορ Alcantara και ένα κλασικό πλήρως δερμάτινο σαλόνι – πρωτοφανές για όχημα της κατηγορίας Β. Στην κορυφή βρίσκεται μία θερμαινόμενη, δερμάτινη έκδοση καθισμάτων, με διάτρητη επιφάνεια και λειτουργία μασάζ για τον οδηγό.

Οδηγός και συνοδηγός μπορούν να τοποθετούν τα smartphones τους στον ειδικό χώρο της κεντρικής κονσόλας. Εδώ, τα συμβατά τηλέφωνα επαναφορτίζονται επαγωγικά. Μία ελαστική επένδυση στη βάση αποτρέπει τη μετακίνηση των συσκευών. Η νέα γκάμα συστημάτων συνδέει και ψυχαγωγεί τον οδηγό και τους επιβάτες του Mokka. Συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi με έγχρωμη οθόνη αφής 7” και το κορυφαίο σύστημα Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 10” είναι διαθέσιμα. Οι οθόνες είναι ενσωματωμένες στο νέο Pure Panel της Opel και ιδανικά τοποθετημένες με κλίση προς τον οδηγό.

Το συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto συστήματα πολυμέσων διαθέτουν ενσωματωμένο φωνητικό έλεγχο. Το νέο Mokka προσφέρει επίσης την υπηρεσία OpelConnect. LIVE navigation με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, η άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και η υπηρεσία eCall καθιστούν τα ταξίδια ακόμα πιο ξεκούραστα για οδηγούς και επιβάτες. Εάν ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι ή οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας σε ένα ατύχημα, το eCall επικοινωνεί αυτόματα με το Public Safety Answering Point (PSAP).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.