“Ηλεκτρική” επένδυση στην Ελλάδα (video)

By  |  0 Comments

Στη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση και η Next.e.GO με σκοπό τη δημιουργία μιας κατασκευαστικής μονάδας ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα μας.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της Next.e.GO το παρόν έδωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ND Group Ali Vezvaei και ο επικεφαλής της Next.e.GO Mobile SE Ulrich Hermann.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, η συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευή του εργοστασίου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η μονάδα παραγωγής της Next.e.GO θα δημιουργήσει συνολικά 6.000 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 1.000 θα είναι άμεσες και οι 5.000 έμμεσες.

Η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα είναι 30.000 μονάδες ετησίως με την προοπτική να φτάσει έως και τις 40.000 μονάδες, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οι εξαιρετικά προηγμένοι μέθοδοι παραγωγής θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του εργοστασίου της Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα πρόκειται να πλαισιωθεί από ένα κέντρο έρευνας και εξέλιξης τεχνολογιών σχετικών με την ηλεκτροκίνηση και την αυτοκίνηση συνολικότερα.

Στη βιωσημότητα του project και τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της αστικής κινητικότητας στάθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ND Group Ali Vezvaei και ο επικεφαλής της Next.e.GO Mobile SE Ulrich Hermann, προαναγγέλοντας τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος και μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα κληθεί να υποστηρίξει τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα μετά από σχεδόν 40 χρόνια και πρόκειται να εργαστεί σκληρά ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Το ύψος της αρχικής επένδυσης θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μένει να επιλεχθεί και η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει την μονάδα παραγωγής της Next.e.GO στη Ελλάδα.

Η Next.e.Go ιδρύθηκε το 2015 και ο στόχος της ευθύς εξ αρχής ήταν η δημιουργία προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων αστικής χρήσης. Το 2019 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το πρώτο μοντέλο της γκάμας της, το οποίο και διέθεσε εντός των γερμανικών συνόρων μιας και ο ρυθμός παραγωγής δεν της επέτρεπε να δραστηριοποιηθεί και σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, η τιμή της βασικής έκδοσης του e.GO Life 40 (με ισχύ 41 kW και αυτονομία 122 km) ξεκινούσε στην Γερμανία στις 23.289 ευρώ και με τις επιδοτήσεις μειωνόταν στις 16.719 ευρώ. Όσο για την μεγαλύτερη έκδοση e-GO Life 60 (με ισχύ 57 kW και αυτονομία 139 km) αυτή είχε αφετηρία τις 25.689 ευρώ και με την επιδότηση αγοράς μειωνόταν στις 19.119 ευρώ.

Πηγή:

https://www.caranddriver.gr/eidiseis/arthro/h_ependysi_tis_next_e_go_stin_ellada_eksi_xiliades_oi_nees_theseis_ergasias-7795623/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.