Μία αμιγώς ηλεκτρική σπορ BMW (video)

By  |  0 Comments

Στην αμιγώς ηλεκτρική BMW i4, η πασίγνωστη σπορ αίσθηση BMW, προέρχεται από τη βέλτιστη ισορροπία διαφόρων παραγόντων. Ολοκληρωμένη ανάπτυξη τεχνογνωσίας BMW διασφαλίζει ακρίβεια συμπεριφοράς, εντυπωσιακές επιδόσεις στις στροφές, ισορροπημένη οδηγική άνεση και άριστη ποιότητα κατασκευής.

Όταν πρόκειται για την τέλεια ισορροπία μεταξύ δυναμικής συμπεριφοράς και οδηγικής άνεσης, τα μοντέλα BMW Σειρά 3 και Σειρά 4 αποτελούν σταθερά σημείο αναφοράς στις αντίστοιχες κατηγορίες τους. Σε επίπεδο ηλεκτροκίνησης, η νέα BMW i4 σύντομα θα διαδραματίσει έναν αντίστοιχο ρόλο. Το πρώτο, αμιγώς 4-θυρο Gran Coupé έρχεται να προσθέσει γνήσια οδηγική απόλαυση σε μία εμπειρία μηδενικών ρύπων.

«Για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε εξ αρχής μία αμιγώς ηλεκτρική σπορ BMW», εξηγεί ο project manager David Alfredo Ferrufino Camacho. «Η BMW i4 ενσαρκώνει όλα όσα συμβολίζει η BMW – και παράλληλα, είναι αμιγώς ηλεκτρική». 

Μερικούς μήνες πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της, η BMW i4 ολοκληρώνει την τελική φάση των δοκιμών δυναμικής συμπεριφοράς. Στόχος είναι η επίτευξη της βέλτιστης συνεργασίας όλων των εξαρτημάτων κίνησης και ανάρτησης, ώστε η άμεση απόκριση του κινητήρα να συνδυάζεται με ελεγχόμενη συμπεριφορά, συναρπαστικές επιδόσεις στις στροφές, βελτιστοποιημένη ελκτική πρόσφυση σε όλες τις καιρικές και οδικές συνθήκες και απόλυτα ισορροπημένη οδηγική άνεση. Για μια τέτοια διαδικασία βελτιστοποίησης, το BMW Group εφαρμόζει την τεχνογνωσία του στους τομείς συστημάτων κίνησης και ανάρτησης επιστρατεύοντας την πολυετή εμπειρία του. Ως αποτέλεσμα, η νέα BMW i4 αποκτά έναν ώριμο πολυτελή χαρακτήρα και υπόσχεται μία οδηγική εμπειρία μοναδική στο περιβάλλον του ανταγωνισμού.

Συναρπαστικά ήρεμη: επιτάχυνση 0 – 100 km / h με την BMW i 4.

Αποδίδοντας μέγιστη ισχύ έως 390 kW/530 hp, ο ηλεκτροκινητήρας της BMW i4 προσφέρει εντυπωσιακή επιτάχυνση, 0-100 km/h σε μόλις 4 δευτερόλεπτα. Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αμεσότητα απόκρισης. Μία τεχνολογία ανάρτησης ειδική για το μοντέλο μειώνει τις διαμήκεις κλίσεις του αμαξώματος στις εκκινήσεις, ενώ το σύστημα ελέγχου ολίσθησης των τροχών ARB που αναπτύχθηκε από την BMW – με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια επέμβασης –  εγγυάται βέλτιστη ελκτική πρόσφυση και άριστη ευστάθεια σε ευθεία πορεία παντού – ακόμα και σε ολισθηρές οδικές επιφάνειες. Αυτό καθιστά την επιτάχυνση με τη νέα BMW i4 μία εμπειρία συναρπαστική μεν αλλά εξίσου ‘χαλαρή’, επειδή δεν επηρεάζεται από την ολίσθηση που θα απαιτούσε διορθώσεις πορείας.

Ωστόσο, η συναρπαστική επιτάχυνση είναι απλά ένα από τα στοιχεία των κορυφαίων επιδόσεων της BMW i4. Σε έναν άλλο τομέα, εντύπωση προκαλούν οι αυθόρμητες αντιδράσεις σε κάθε εντολή – όχι απλά του γκαζιού αλλά και του τιμονιού και του φρένου. Οι προϋποθέσεις γι’ αυτό το υψηλό επίπεδο ευελιξίας και ακρίβειας βρίσκονται στην φιλοσοφία της BMW i4, που περιλαμβάνει μακρύ μεταξόνιο, φαρδιά μετατρόχια, ειδικές γωνίες κάμπερ, μεγάλους τροχούς, υψηλή στρεπτική ακαμψία, χαμηλό κέντρο βάρους αλλά και βέλτιστη κατανομή βάρους.

Αβίαστη ακρίβεια: ιδανική γραμμή οδήγησης στις στροφές.

Όλες αυτές οι παράμετροι ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν κατά την εξέλιξη και ρύθμιση των εξαρτημάτων κίνησης και ανάρτησης, εξασφαλίζοντας τη θρυλική σπορ συμπεριφορά BMW σε όλες τις οδικές συνθήκες. Η σχεδίαση και η ρύθμιση της ανάρτησης και των συστημάτων απόσβεσης πετυχαίνουν βέλτιστη επαφή με το δρόμο. Την ίδια στιγμή, η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία της ανάρτησης δίνει την εντύπωση ενός οχήματος που κυριολεκτικά ‘πετάει’ με ασφάλεια ακόμα και με υψηλές ταχύτητες, ενώ δεν επηρεάζεται από τις ανωμαλίες του δρόμου ή τις δυσκολίες ελκτικής πρόσφυσης.

«Η BMW i4 δείχνει ελαφριά και ευέλικτη αλλά ταυτόχρονα στιβαρή και αξιόπιστη», δήλωσε ο project manager David Alfredo Ferrufino Camacho. «Με ανώτερη κατευθυντικότητα και υψηλή επίπεδο σταθερότητας στις στροφές, δίνει την αίσθηση ότι είναι κυριολεκτικά κολλημένη στο δρόμο. Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να επιταχύνουν γρήγορα στην ευθεία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς στην BMW».

Η BMW i4 είναι επίσης αβίαστα ελεγχόμενη – ακόμα και σε πολύ δυναμικές συνθήκες οδήγησης. Εκτός από την ουδέτερη απόκριση κατευθυντικότητας και τα ισχυρά φρένα, το σύστημα διεύθυνσης της BMW i4 είναι σημαντικός παράγοντας εδώ: ανταποκρίνεται άμεσα με υψηλό βαθμό ακρίβειας, προσφέροντας ακριβή ανατροφοδότηση στον οδηγό (feedback) ανά πάσα στιγμή, χωρίς να επηρεάζεται από τις δυνάμεις μετάδοσης, ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονης επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης. Οι αλλαγές λωρίδων στις υψηλές ταχύτητες εκτελούνται με ευκολία, ενώ το σύστημα διεύθυνσης Servotronic με υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας και το γεγονός ότι το όχημα είναι ανεπηρέαστο από τις ανωμαλίες του δρόμου διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο άνεσης σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Σημείο αναφοράς BMW : μοναδική ισορροπία σπορ αίσθησης και οδηγικής άνεσης.

Η δυναμική συμπεριφορά της BMW i4 οφείλεται – εν μέρει – στο γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά επιδόσεων δεν υπονομεύουν την οδηγική άνεση. Το αμιγώς ηλεκτρικό Gran Coupé είναι απόλυτα κατάλληλο για καθημερινή χρήση. Με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας υπό υψηλή τάση που υιοθετεί την τελευταία τεχνολογία κυψελών μπαταριών και προσφέρει αυτονομία έως 600 km (WLTP), η τεχνολογία πλαισίου της BMW i4 προορίζεται και για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Βασίζεται σε προηγμένη τεχνολογία απόσβεσης, που περιλαμβάνει ειδικά εξαρτήματα και σετάρισμα για το συγκεκριμένο μοντέλο, ενώ μειώνει αποτελεσματικά τους κραδασμούς του αμαξώματος στις ανωμαλίες του δρόμου και στις στροφές. Η ειδική ρύθμιση της ανάρτησης και των αποσβεστήρων συμβάλλει σημαντικά στα αρμονικά οδηγικά χαρακτηριστικά της BMW i4.

Παράλληλα με τις τελικές δοκιμές, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προετοιμασίες για την έναρξη της παραγωγής στο Εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο.

Εδώ, κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής πρέπει να αξιολογηθεί πριν η BMW i4 λάβει την τελική σφραγίδα έγκρισης για τη διάσημη ποιότητα παράδοσης μιας BMW.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.