Οι πιλότοι της Audi λίγο πριν την εκκίνηση της Formula E

By  |  0 Comments
  • Συνέντευξη με τους Lucas di Grassi και René Rast, τους δύο πιλότους της Audi στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula Ε του 2021
  • Έναρξη της σεζόν της Formula Ε στο Diriyah (Σαουδική Αραβία) στις 26 και 27 Φεβρουαρίου
  • Η Audi Sport ABT Schaeffler πανέτοιμη για τη διεκδίκηση όλων των τίτλων στη Formula E

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Formula E διεξάγεται ως επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIA, το 2021, με τη σεζόν να ξεκινά το Σαββατοκύριακο 26-27 Φεβρουαρίου. Πριν τους δύο εναρκτήριους αγώνες στο Diriyah της Σαουδικής Αραβίας, ο Lucas di Grassi και ο René Rast, οι δύο πιλότοι της Audi Sport ABT Schaeffler, της επίσημης ομάδας της Audi, μοιράζονται με το κοινό τις σκέψεις τους για το πρωτάθλημα που ξεκινά σε λίγες μέρες και τη μοναδική αίσθηση που νιώθουν δευτερόλεπτα πριν την έναρξη του αγώνα.

Περισσότερο από έξι μήνες χωρίς αγώνα της Formula Ε, πώς ήταν αυτή η μεγάλη αναμονή για εσάς;

Lucas di Grassi: «Αγωνιστήκαμε μόνο για μία εβδομάδα στη Formula Ε μέσα στο 2020, με όλους τους αγώνες να διεξάγονται σε ελάχιστο χρόνο. Φυσικά, κάναμε δοκιμές, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο, επειδή έλειπε όλη η ρουτίνα της προετοιμασίας για μια ημέρα αγώνα, η ένταση και η αδρεναλίνη. Άρα είναι καιρός να επιστρέψουν όλα αυτά.»

René Rast: «Ευτυχώς, το διάλειμμα δεν ήταν τόσο μεγάλο για μένα: μετά τον τελικό της Formula Ε τον Αύγουστο, συμμετείχα στο DTM με τους 16 αγώνες που απέμεναν. Ο τίτλος των οδηγών στο DTM, τον Νοέμβριο, ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα σε μία ιδιαίτερη χρονιά.»

Ποιο ήταν το πιο ασυνήθιστο πράγμα που κάνατε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

René Rast: «Ίσως δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, αλλά πολύ ωραίο: Η αρραβωνιαστικιά μου και εγώ διδάξαμε τον γιο μας να κάνει σκι. Εδώ στην Αυστρία, οι πίστες του σκι ήταν ανοικτές για τους ντόπιους, σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες κανόνες. Ο μικρός έχει κάνει  ήδη μεγάλη πρόοδο.»

Lucas di Grassi: «Για μένα, ήταν σίγουρα η σύλληψη της ιδέας και η ίδρυση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος για ηλεκτρικά σκούτερ. Μία παγκόσμια σειρά αγώνων στο κέντρο των πόλεων, με πολλά χρηματικά έπαθλα και πολύ ενδιαφέρον για το θέμα της μικροκινητικότητας. Ένα πραγματικά συναρπαστικό εγχείρημα. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε το περασμένο καλοκαίρι και αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι πρώτες δοκιμές. Θέλουμε να έχουμε τον πρώτο αγώνα πριν από το τέλος του 2021.»

Τι σας λείπει περισσότερο από τους αγώνες;

Lucas di Grassi: «Η πίεση, η αδρεναλίνη και η αίσθηση ότι είμαι στο όριο με το αγωνιστικό μου μονοθέσιο…»

René Rast: «Αυτή η αίσθηση “μυρμηγκιάσματος” ένα λεπτό πριν από την έναρξη. Αυτό το αίσθημα της γνώσης ότι από τώρα και στο εξής, είσαι εντελώς μόνος και η μάχη πρόκειται να ξεκινήσει. Στη συνέχεια, τα 45 λεπτά περνούν σαν δέκα δευτερόλεπτα. Δεν έχεις αυτό το συναίσθημα κατά τη διάρκεια των δοκιμών ή οποιαδήποτε μέρα στον προσομοιωτή.»

Lucas di Grassi: «Και η αίσθηση του να περπατάς προς το βάθρο μετά από έναν επιτυχημένο αγώνα, κατά προτίμηση μέσα από μια θάλασσα θαυμαστών, φυσικά, καθώς ελπίζουμε να ζήσουμε κάτι τέτοιο ξανά, σύντομα.

Οι δύο βραδινοί αγώνες στο Diriyah σηματοδοτούν την έναρξη της πρώτης σεζόν ως επίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIA. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

René Rast: «Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, μόνο αυτά τα λόγια είναι πολύ ξεχωριστά και προκαλούν κάτι σε κάθε πιλότο. Μέχρι τώρα το ονειρευόμουν και τώρα είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος αυτού του παγκόσμιου πρωταθλήματος.»

Lucas di Grassi: «Αυτός ο τίτλος δίνει στη Formula E ακόμα μεγαλύτερη σημασία παγκοσμίως. Για εμάς τους οδηγούς και τις ομάδες, η πίεση είναι τόσο υψηλή όσο πριν από την έναρξη κάθε σεζόν. Το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα είναι: θα είναι τόσο μικρές οι διαφορές στο Diriyah όσο ήταν κατά τη διάρκεια των δοκιμών στη Βαλένθια; Επιπλέον, με δύο αγώνες σε ένα Σαββατοκύριακο, υπάρχει τώρα και ο πρόσθετος ενθουσιασμός των αγώνων τις βραδινές ώρες.»

Ποιες είναι οι ειδικές προκλήσεις ενός νυκτερινού αγώνα;

Lucas di Grassi: «Ας δούμε πόσο καλά φωτίζεται το κομμάτι στο Diriyah. Στο Le Mans, για παράδειγμα, είναι πολύ σκοτεινά τη νύχτα. Δεν μπορείς καν να δεις την κορυφή των στροφών. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι λίγο διαφορετικό στη Formula E, αλλιώς ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε για προβολείς στα μονοθέσια.»

René Rast: «Παρόλο που οι περισσότεροι από τους οδηγούς έχουμε εμπειρία από νυκτερινό ή 24ωρο αγώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά: είναι ο φωτισμός σταθερός, υπάρχουν έντονα φωτισμένα σημεία στην πίστα που να τυφλώνουν; Για μένα, θα είναι σίγουρα ο πρώτος αγώνας σε ένα μονοθέσιο στο σκοτάδι.»

Τι μπορούν να περιμένουν οι θαυμαστές από τη νέα σεζόν;

René Rast: «Μακάρι να το ξέραμε κι εμείς, αλλά αυτό κάνει τη Formula E τόσο μοναδική και τόσο διαφορετική από τη Formula 1. Για παράδειγμα, η Formula E είναι πάντα ταραχώδης, πάντα απρόβλεπτη και περισσότερες από τις μισές ομάδες και αντίστοιχοι οδηγοί μπορούν να κερδίσουν.»

Lucas di Grassi: «Όλα όσα θέλει η καρδιά ενός φίλου του Motorsport, μπορούμε σίγουρα να υποσχεθούμε: σκληρούς αγώνες, έντονο συναγωνισμό, πολλούς διαφορετικούς νικητές και σίγουρα μια συναρπαστική μάχη για τον πρώτο επίσημο τίτλο παγκόσμιου πρωταθλήματος μέχρι το τέλος.»

Lucas, έχεις ήδη περάσει αρκετό χρόνο πίσω από το τιμόνι του νέου Audi etron GT. Έχεις ήδη παραγγείλει ένα;

Lucas di Grassi: «Ναι, έχω ήδη καταφέρει να οδηγήσω το e-tron GT αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Είναι απλά ένα φανταστικό αυτοκίνητο και η καλύτερη απόδειξη για το πόσο cool και εντυπωσιακή μπορεί να είναι η ηλεκτροκίνηση. Εντυπωσιακή επιτάχυνση, ακρίβεια, design, το e-tron GT θέτει νέα πρότυπα σε όλα.»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.