Το νέο Honda Super Cub 125

By  |  0 Comments

Μετά την ευπρόσδεκτη επιστροφή του στους Ευρωπαϊκούς δρόμους το 2018 με τη μορφή του Super Cub 125, το παγκόσμιο best-seller αποκτά συμβατότητα με τα πρότυπα EURO5 για το 2022 με ένα νέο, ισχυρότερο και πιο αποδοτικό αερόψυκτο κινητήρα. Σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη περιλαμβάνονται τώρα στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ οι νέες ρυθμίσεις της ανάρτησης βελτιώνουν την ποιότητα κύλισης. Άφιξη στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2021.

Εισαγωγή

Το πρώτο Super Cub C100 παρουσιάστηκε το 1958, 10 χρόνια μετά την ίδρυση της Honda. Κατασκευασμένο από τον Soichiro Honda και τον επί μακρόν συνεργάτη του Takeo Fujisawa, είχε συγκεκριμένο σκοπό: ‘να προσφέρει χαρά παίζοντας χρήσιμο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων’.

Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, το 2017, το Super Cub πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο παραγωγής με 100 εκατομμύρια μονάδες, που το ανέδειξε στο πιο δημοφιλές μηχανοκίνητο όχημα που έχε κυκλοφορήσει ποτέ στον κόσμο. Όλο αυτό το διάστημα, οι απλές αρετές του Super Cub – στυλ, αξιοπιστία, οικονομία και γνήσια πρακτικότητα – παρέμειναν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου: αθόρυβα και διακριτικά, κατάφερε αυτό ακριβώς που επιθυμούσαν οι Soichiro και Takeo – να μυήσει και να υποστηρίξει τους ανθρώπους στο μοντέλο της προσωπικής μετακίνησης.

Μέχρι τα τέλη του 2018, τα Super Cub ήταν διαθέσιμα μόνο στην Ιαπωνία, όπου είχαν προσελκύσει την προτίμηση εταιρικών πελατών όπως το Ιαπωνικό Ταχυδρομείο, και στη Νοτιοανατολική Ασία όπου το μοντέλο διατηρεί ένα σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ως ιδιωτικό μέσον μεταφοράς. Γνωρίζοντας καλά το target group των Ευρωπαίων αναβατών – σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα – οι οποίοι αναζητούν ένα δίκυκλο εμπνευσμένο από ρετρό φόρμες με πραγματική αξιοπιστία και εντυπωσιακό στυλ, η Honda αποκάλυψε το Super Cub C125 του 2018: μία μοντέρνα εξέλιξη του δικύκλου-ορόσημο που σηματοδοτεί το επόμενο κεφάλαιο στη μακροχρόνια ιστορία του.

Για το Μ.Υ. 2022, το Super Cub 125 αναβαθμίζεται περαιτέρω για το Ευρωπαϊκό κοινό του.  Η διαχρονική του εμφάνιση παραμένει ίδια, αλλά ένας νέος κινητήρας προδιαγραφών EURO5 και πληθώρα βελτιώσεων, το προάγουν στο επόμενο επίπεδο, όπως θα επιθυμούσαν οι Soichiro και Takeo.

Συνοπτική παρουσίαση μοντέλου

Μία νέα σχεδίαση αερόψυκτου κινητήρα SOHC, με ανάλογες ρυθμίσεις ECU εισαγωγής και εξαγωγής, χαρίζει στο Super Cub 125  συμβατότητα με τις προδιαγραφές EURO5. Ο κινητήρας παράγει ελαφρώς υψηλότερη ισχύ, και είναι πιο αποδοτικός, καταναλώνοντας 1,5 lit./100km (WMTC mode). Η ισχύς του συστήματος γεννήτριας-εκκινητή ACG έχει επίσης αυξηθεί.

Το κλασικό στυλ παραμένει ίδιο και τώρα προστίθενται σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη. Οι νέοι συντελεστές σκληρότητας ελατηρίων για την εμπρός και πίσω ανάρτηση βελτιώνουν την άνεση σε αστικούς δρόμους με ανωμαλίες.

3. Κύρια χαρακτηριστικά

3.1 Κινητήρας

 • Νέος κινητήρας, πιο αθόρυβος, πιο ισχυρός και πιο αποδοτικός
 • Νέες ρυθμίσεις ECU, εισαγωγής και εξαγωγής για συμβατότητα με τις προδιαγραφές EURO5
 • Γεννήτρια – Εκκινητής ACG με αυξημένη ονομαστική ισχύ

Αποδοτικός και αξιόπιστος, ο νέος αερόψυκτος κινητήρας 124cc του Super Cub 125 συνδυάζει το κάτω τμήμα (με επανασχεδιασμένο στροφαλοθάλαμο) του τρέχοντος C110 της Ιαπωνικής αγοράς με το πάνω τμήμα (διβάλβιδη κυλινδροκεφαλή SOHC) του τελευταίου MSX Grom. Η διάμετρος είναι 50mm, η διαδρομή 63,1mm με λόγο συμπίεσης 10.0:1. Η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 7.2kW (9,8 Ps) (αύξηση 0,1kW) στις 7.500rpm, με μέγιστη ροπή 10.4Nm στις 6.250rpm.

Για καλύτερη εξομάλυνση της ροής αέρα εισαγωγής, το νέο φιλτροκούτι σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του νέου κινητήρα. Είναι μικρότερο και συνδυάζεται με το νέο σωλήνα εισαγωγής και τη βελτιωμένη τοποθέτηση του μπεκ ψεκασμού για καλύτερη οδηγησιμότητα.

Η εξωτερική εμφάνιση του σιγαστήρα – ένα από τα πολλά θρυλικά στοιχεία του Super Cub – παραμένει ίδια ενώ έχει αλλάξει εσωτερικά. Ο προηγούμενος κινητήρας συνεργαζόταν με δύο καταλύτες, αλλά για να επιτευχθεί η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές EURO5, χρησιμοποιείται ένας μονός, νέος και πιο αποδοτικός καταλύτης. Η ECU έχει νέο προγραμματισμό για μεγιστοποίηση των επιδόσεων και της απόδοσης και η ονομαστική ισχύς της Γεννήτριας – Εκκινητή ACG έχει αυξηθεί.

Το κιβώτιο παραμένει 4τάχυτο και ­­– σύμφωνα με την παράδοση του Super Cub – λειτουργεί μέσω αυτόματου φυγοκεντρικού συμπλέκτη, χωρίς την ανάγκη για μανέτα συμπλέκτη. Κατά την εκκίνηση από στάση, ο αναβάτης απλά επιλέγει την απαιτούμενη σχέση με τον επιλογέα στο αριστερό πόδι και καθώς ανοίγει το γκάζι, ο συμπλέκτης λειτουργεί αυτόματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε ανέβασμα ή κατέβασμα σχέσης. Ο λόγος τελικής μετάδοσης είναι 2.50 με γρανάζια 14/35. Ένα ελικοειδές πρωτεύον γρανάζι μειώνει το μηχανικό θόρυβο της μετάδοσης.

Ο κινητήρας του Super Cub C125 έχει εξαιρετική κατανάλωση – 1.5lit./100km (66,7km/l) (WMTC mode) προσδίδοντάς του αυτονομία περίπου 250km από το ρεζερβουάρ 3,7 λίτρων.

Στυλ & Πλαίσιο

 • Το ρετρό στυλ παραμένει ίδιο, σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη τώρα προσφέρονται ως στάνταρ εξοπλισμός
 • Νέα ελατήρια για το πιρούνι και τα πίσω αμορτισέρ βελτιώνουν την άνεση
 • Όπως και πριν, όλα τα φώτα είναι LED και η λειτουργία Smart Key προσφέρεται στάνταρ

Το διαχρονικά επιβλητικό στυλ του Super Cub 125 – με προστατευτική ποδιά για τα πόδια και τα καλυμμένα μηχανικά μέρη – παραμένει ίδιο, και πρόκειται για μία σχεδίαση που φέρνει στο μυαλό μία μόνο λέξη: Παγκοσμιότητα (‘universality’). Δηλαδή, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Βασικό στοιχείο αυτής της φιλοσοφίας είναι η σιλουέτα σχήματος S, που ξεκινά πίσω από την ποδιά και καταλήγει στο πίσω φτερό, κάνοντας την πρόσβαση εύκολη υπόθεση. Για το μοντέλο του 2022, σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη αποτελούν πλέον στάνταρ εξοπλισμό.

Άμεσα αναγνωρίσιμο στοιχείο του Super Cub είναι το τμήμα του συστήματος διεύθυνσης που συγκεντρώνει διάφορα εξαρτήματα – πιρούνι, τιμόνι και ποδιά σε ένα ενιαίο σύνολο. Στο πρώτο μοντέλο, το τιμόνι σε σχήμα φτερών γλάρου ήταν ένα αξιοσημείωτο επιχείρημα πωλήσεων και ένα από τα χαρακτηριστικά που το έκανε ευρέως αγαπητό ανά την υφήλιο. Το σύγχρονο Super Cub C125 – με το σφυρήλατο κωνικό τιμόνι με επικάλυψη χυτής ρητίνης, το οποίο περιλαμβάνει χειριστήρια, διακόπτες και όργανα – αποτίει φόρο τιμής στο πρωτότυπο μοντέλο.

Τα γκριπ τοποθετούνται σε μία φυσική, εύχρηστη θέση, η οποία σε συνδυασμό με την όρθια θέση του αναβάτη, εξασφαλίζει άριστη μπροστινή και σφαιρική ορατότητα.  Η χρήση αφρού ουρεθάνης μεγαλύτερης πυκνότητας και πάχους αναβαθμίζει την άνεση στη σέλα, η οποία είναι φαλτσοκομμένη στα εμπρός πλαϊνά τμήματα, για να φτάνουν πιο εύκολα τα πόδια του αναβάτη στο έδαφος.

Όλος ο φωτισμός είναι τεχνολογίας LED ενώ τα όργανα αναδεικνύουν το βάθος της συνολικής σχεδίασης, με τον πίνακα οργάνων να διαχωρίζεται από δύο χρωμιωμένους ομόκεντρους δακτυλίους. Ο εξωτερικός δακτύλιος φιλοξενεί το αναλογικό στροφόμετρο και προειδοποιητικά φώτα, και ο εσωτερικός μία διακριτική, ψηφιακή οθόνη.

Μία σύγχρονη πινελιά είναι το Honda Smart Key, που ελέγχει και το immobiliser ως ένα πρόσθετο αντικλεπτικό σύστημα, ενώ εφοδιάζεται και με λειτουργία ‘απάντησης’ (answer back) μέσω της οποίας τα φλας αναβοσβήνουν πιέζοντας ένα μπουτόν του Smart Key για να βρίσκει ο αναβάτης εύκολα το όχημά του σε πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης. Τέλος, προς τιμήν των προγόνων του (και υπογραμμίζοντας την ιστορία της Honda), το ιστορικό τρισδιάστατο λογότυπο ‘Classic Wing’ κοσμεί το Smart Key.

Ο απολαυστικός και ευκολοδήγητος χαρακτήρας αποτελεί ένα ακόμα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα του Super Cub. Για το σκοπό αυτό, το σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς προσφέρει ισορροπία ακαμψίας προσεκτικά ρυθμισμένη γύρω από την κεφαλή του τιμονιού και τις βάσεις έδρασης του κινητήρα των 124cc, για βελτιστοποίηση των επιδόσεων. Ο νέας σχεδίασης στροφαλοθάλαμος έχει νέα σημεία έδρασης. Τα γκριπ και η σέλα εδράζονται σε ελαστικές βάσεις, ενώ τα μαρσπιέ φέρουν επίσης ελαστικά ένθετα.

Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού έχουν ρυθμιστεί στα 26,5°/71mm με μεταξόνιο 1245mm. Το βάρος πλήρες υγρών είναι 110kg. Το τηλεσκοπικό πιρούνι έχει διαδρομή 100mm, με νέα ελατήρια που βελτιώνουν το έλεγχο. Τα δύο πίσω αμορτισέρ (ασορτί με το φινίρισμα εξωτερικού) χρησιμοποιούν νέα ελατήρια και υλικά τερματισμού συμπίεσης για πιο άνετη οδήγηση σε δρόμους με ανωμαλίες, ενώ κομψές ζάντες 17” από χυτό αλουμίνιο (με ασορτί στεφάνη και μπράτσα) αυξάνουν τη σταθερότητα και την ακρίβεια διεύθυνσης. Το Super Cub 125 εφοδιάζεται με tubeless ελαστικά, διαστάσεων 70/90-17 μπροστά και 80/90-17 πίσω.

Το εμπρός δισκόφρενο 220mm με μονοπίστονη δαγκάνα συνδυάζεται με πίσω ταμπούρο 110mm.

22YM HONDA SUPER CUB 125

Ιστορικά δεδομένα του Super Cub 

Όπως είναι αναμενόμενο, έχοντας ήδη συμπληρώσει έξι δεκαετίες στην παραγωγή, το Super Cub έχει συνδέσει το όνομά του με αξιοσημείωτες ιστορίες και επιτεύγματα. Ακολουθούν δεκαπέντε από αυτά:

 1. Το αρχικό πρωτότυπο δεν σχεδιάστηκε σε χαρτί αλλά χρησιμοποιήθηκε πηλός, στο οποίο ο ίδιος ο κ. Honda είχε ισχυρή συμμετοχή, χρησιμοποιώντας μερικές ιδέες από ένα διερευνητικό ταξίδι στην Ευρώπη το 1956.
 • Το πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς με χαμηλό πάτωμα του πρώτου 1958 Super Cub C100 (για εύκολη πρόσβαση από τον αναβάτη), τα μεγάλα προστατευτικά ποδιών (για προστασία από τη σκόνη σε χωματόδρομους), η ‘κλειστού τύπου σχεδίαση’ για να μην είναι ορατά ο κινητήρας και οι καλωδιώσεις, το σχήμα του τιμονιού που είναι εμπνευσμένο από φτερά γλάρου και το μπλε φέρινγκ ως χρώμα του ουρανού, διαμόρφωσαν ένα γενικό πρότυπο για τις επόμενες δεκαετίες.
 • Οι ζάντες 17” (σχετικά μεγάλες για να μπορούν να ανταπεξέρχονται τις ανωμαλίες των Ιαπωνικών δρόμων) σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το Super Cub. 
 • Ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τετράχρονο κινητήρα – ακόμα και στην πρώτη εκδοχή του 1958.  
 • Έπρεπε να καταργηθεί η μανέτα συμπλέκτη, ώστε ένας αναβάτης-διανομέας να μπορεί να οδηγεί με το ένα χέρι κουβαλώντας στον αριστερό του ώμο κουτιά με noodles.
 • Το εργοστάσιο της Honda στη Suzuka κατασκευάστηκε το 1960 ώστε να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης για το δημοφιλές προϊόν.
 • Το Super Cub παράγεται σε 16 εργοστάσια σε 15 διαφορετικές χώρες,  και πωλείται σε 160 διαφορετικές χώρες. 
 • Το Super Cub ξεκίνησε να πωλείται στην Αμερική το 1959, στην τιμή των $295. Έκανε θραύση στους νεαρούς σέρφερ της Δυτικής Ακτής και άνοιξε το δρόμο για πολύ μεγαλύτερες επιτυχίες για τη Honda στην ήπειρο αυτή.
 • Η ευρωπαϊκή παραγωγή του Super Cub ξεκίνησε στη Honda Βελγίου (το δεύτερο εργοστάσιο στο εξωτερικό για την παραγωγή του προϊόντος). 
 1. Επίσης πρωταγωνίστησε στη διαφημιστική καμπάνια You meet the nicest people on a Honda που άλλαξε την Αμερικανική αντίληψη για της μοτοσυκλέτες, καθώς είχαν συνδεθεί με ‘συμμορίες δικυκλιστών’.
 1. Οι Beach Boys το έκαναν ακόμα πιο διάσημο το 1964 με το τραγούδι τους My Little Honda.
 1. Το Super Cub που παρουσιάστηκε και στη Ν. Ασία το 1964 έγινε πολύτιμο οικογενειακό μεταφορικό μέσο, αφού μπορούσε να ανταπεξέλθει στην ολοένα και αυξανόμενη κυκλοφορία των μεγαλουπόλεων.
 1. Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του απένειμε ένα τρισδιάστατο έμβλημα καταχώρησης το 2014, αναγνωρίζοντας το σχήμα και τη σχεδίασή του ως ένα θρυλικό προϊόν της Honda – το πρώτο όχημα που πέτυχε μία τέτοια διάκριση.
 1. Οι προβλέψεις για τις πρώτες πωλήσεις ήταν γύρω στις 30.000 το μήνα, εκπληκτικό νούμερο για την εποχή, καθώς η συνολική παραγωγή μοτοσυκλετών στην Ιαπωνία ήταν περίπου 40.000 μονάδες το μήνα, αλλά τελικά ήταν υποτιμημένες.
 1. Σε τυπικό, διακριτικό ‘στυλ Super Cub’, στις 29 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μία εορταστική τελετή στο εργοστάσιο της Honda στο Kumamoto που σηματοδότησε την παγκόσμια παραγωγή 100 εκατομμυρίων μονάδων.

Τεχνικές προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 
ΤύποςΑερόψυκτος SOHC 4-χρονος 2-βάλβιδος
Κυβισμός124cc
Διάμετρος x Διαδρομή50 x 63.1mm
Λόγος Συμπίεσης10.0:1
Μέγιστη Ισχύς7.2kW (9,8 Ps) @ 7,500rpm
Μέγιστη Ροπή10.4Nm @ 6,250rpm
Χωρητικότητα Λαδιού1.1 λίτρα
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ 
ΨεκασμόςΗλεκτρονικός PGM-FI
Χωρητικότητα ντεπόζιτου3.7 λίτρα
Κατανάλωση καυσίμου1.5L / 100km (WMTC mode)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 
Μπαταρία12V-3.5AH
ΜΕΤΑΔΟΣΗ 
Τύπος συμπλέκτηΑυτόματος, φυγοκεντρικός, υγρός, πολύδισκος
Τύπος κιβωτίου4 σχέσεων
ΠΛΑΙΣΙΟ 
ΤύποςΜονό, ατσάλινο, τύπου ραχοκοκαλιάς
ΠΛΑΙΣΙΟ 
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)1,915 x 720 x 1,000mm
Μεταξόνιο1,245mm
Γωνία Κάστερ26.5°
Ίχνος71mm
Ύψος Σέλας780mm
Απόσταση από το Έδαφος125mm
Βάρος110kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ 
Τύπος ΕμπρόςΤηλεσκοπικό πιρούνι 26mm
Τύπος ΠίσωΔύο αμορτισέρ 
ΤΡΟΧΟΙ 
Ζάντα ΕμπρόςΑπό χυτό αλουμίνιο
Ζάντα ΠϊσωΑπό χυτό αλουμίνιο
Ελαστικό Εμπρός70/90-17M/C 38P
Ελαστικό Πίσω80/90-17M/C 50P
ΦΡΕΝΑ 
Τύπος ABS typeΜονοκάναλο ABS
ΕμπρόςΔισκόφρενο 220 mm
ΠίσωΤαμπούρο 110mm
ΦΩΤΑ 
ΠροβολέαςLED
Πίσω ΦωςLED

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.