Υπερ-προμήθεια λιθίου για Stellantis

By  |  0 Comments
  • Η συμφωνία υποστηρίζει την προμήθεια -με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο-  σημαντικών πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά οχήματα.
  • Αυτή η προσπάθεια αποτελεί κύριο πυλώνα που υποστηρίζει την επιθετική στρατηγική εξηλεκτρισμού της Stellantis.

Οι Stellantis N.V. και Vulcan Energy Resources Ltd., ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας, ώστε η Vulcan να προμηθεύει Υδροξείδιο του Λιθίου στην Ευρώπη, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή των εξηλεκτρισμένων μοντέλων του Ομίλου Stellantis. Η πενταετής συμφωνία προβλέπει ότι οι πρώτες αποστολές του υλικού θα ξεκινήσουν το 2026.    

Η συμφωνία με την Vulcan, αποτελεί μέρος της στρατηγικής εξηλεκτρισμού της Stellantis, η οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά στην EV Day τον Ιούλιο του 2021, και σαν στόχο έχει να εξασφαλίσει την παροχή κρίσιμων στοιχείων για την παραγωγή των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων. Η Stellantis, στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025, στην εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης και λογισμικού, ενώ παράλληλα να συνεχίσει να είναι 30% ποιο αποδοτική σε σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία, όσον αφορά στο κόστος για την ανάπτυξη, την έρευνα και εξέλιξη.

Οι μπαταρίες αποτελούν το πλέον κρίσιμο στοιχείο στα ηλεκτρικά οχήματα. Η δημιουργία του Battery Hub της Stellantis στο Τορίνο, αποτέλεσε την πρώτη αντίστοιχη μονάδα στον κόσμο, όπου μια αυτοκινητοβιομηχανία κατασκεύασε τη δική της μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών, αποκτώντας σημαντική ευελιξία σε αυτό το σημαντικό τομέα. Η κατασκευή του νέου αμιγώς ηλεκτρικού FIAT 500, εκμεταλλευόμενη αυτή την καινοτόμα κίνηση της Stellantis, δίνει τη δυνατότητα το μοντέλο να είναι διαθέσιμο με δύο διαφορετικής χωρητικότητας μπαταρίες (22,4 και 42 kWh), προσφέροντας μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών στους αγοραστές, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στις διαδικασίες της μονάδας παραγωγής και την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η Stellantis προχωρά στην στρατηγική εξηλεκτρισμού της με ταχύτητα και δυναμισμό. Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι έχουμε το ανταγωνιστικό πνεύμα να πετύχουμε τις δεσμεύσεις μας,» δήλωσε ο Michelle Wen, Επικεφαλής του Τμήματος Προμηθειών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Stellantis. «Η ασφαλής, καθαρή και προσιτή ελευθερία μετακινήσεων, αποτελεί μια σημαντική προσδοκία των κοινωνιών και είμαστε αποφασισμένοι να την προσφέρουμε.»

Η Stellantis στοχεύει μέχρι το 2030 περισσότερες από το 70% των πωλήσεων της στην Ευρώπη και περισσότερες από 40% στις Η.Π.Α. να αποτελούνται από οχήματα χαμηλών ρύπων (LEV). Κάθε μία από τις 14 μάρκες του Ομίλου, είναι εστιασμένες στο να προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις εξηλεκτρισμένων οχημάτων.

Το πρόγραμμα της Vulcan στη Γερμανία, Zero Carbon Lithium™, χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια για την παραγωγή υδροξειδίου του λιθίου για μπαταρίες, χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση νερού, μειώνοντας συνολικά τις εκπομπές ρύπων που συνοδεύουν την παραγωγική διαδικασία των μπαταριών.

«Η συμφωνία μας με την Stellantis, ευθυγραμμίζεται με την αποστολή μας να εξαλείψουμε τις εκπομπές CO2 στην παραγωγή μπαταριών λιθίου και την εφοδιαστική αλυσίδα των ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο Dr. Francis Wedin, Διευθύνων Σύμβουλος της Vulcan. «Το πρόγραμμα VulcanZeroCarbonLithium™, στοχεύει παράλληλα στη μείωση της μεταφοράς χημικών λιθίου στην Ευρώπη και η βάση μας στη Γερμανία, κοντά στα Ευρωπαϊκά gigafactories της Stellantis ενισχύει αυτή τη στρατηγική. Προσβλέπουμε σε μια μακρά και παραγωγική σχέση μεταξύ της Vulcan και της Stellantis, καθώς εργαζόμαστε μαζί για τους κοινούς μας στόχους για βιωσιμότητα και αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.»

Η Vulcan θα προμηθεύσει τη Stellantis από 81.000 έως και 99.000 τόνους υδροξειδίου του λιθίου κατά τη διάρκεια της πενταετούς συμφωνίας.

Η συμφωνία προμήθειας εξαρτάται από την επιτυχημένη έναρξη της εμπορικής διαδικασίας στη μονάδα της Vulcan.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.