Αποκάλυψη της νικήτριας εικαστικής μεταμόρφωσης της BMW iX

By  |  0 Comments

Στην 50ή επέτειο της εμπλοκής του BMW Group στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, η BMW Σλοβενίας προσέφερε σε νεαρούς καλλιτέχνες την ευκαιρία να μεταμορφώσουν, με εργαλείο την τέχνη, το εξωτερικό της τεχνολογικά προηγμένης και βιώσιμης BMW iX. Η καλύτερη ερμηνεία της σύνδεσης μεταξύ βιωσιμότητας, τέχνης και κινητικότητας, έφερε τη δημιουργική υπογραφή του Urban Klinkon, ενός μεταπτυχιακού φοιτητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών & Σχεδίασης. Τα αποκαλυπτήρια της BMW iX, που αποτυπώνει την εικαστική ματιά του νεαρού καλλιτέχνη, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης στη γκαλερί Cukrarna.

Το BMW Group είναι μία εταιρεία με ενεργό παρουσία στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Με αμοιβαίο σεβασμό και περιέργεια, η BMW συνδέει τους ανθρώπους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες από όλο τον κόσμο, τόσο με φυσικό όσο και με εικονικό τρόπο. Στο πλαίσιο της 50ής επετείου της εμπλοκής του BMW Group στα παγκόσμια καλλιτεχνικά δρώμενα, η BMW Σλοβενίας το Δεκέμβριο του 2021 ανακοίνωσε ένα διαγωνισμό για καλλιτέχνες ηλικίας έως 35 ετών. Σκοπός του διαγωνισμού, η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού οράματος βιωσιμότητας και κινητικότητας, που θα αποτυπωθεί στις εξωτερικές επιφάνειες της αμιγώς ηλεκτρικής BMW iX. Κάποιοι από τους εμπνευστές του project ήταν μέλη της κριτικής επιτροπής, μεταξύ των οποίων ο Domagoj Dukec, Επικεφαλής Σχεδίασης BMW, ο οποίος τόνισε: «Ο συνδυασμός τέχνης και τεχνολογίας είναι δύο μοναδικά συστατικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μία ενδιαφέρουσα και συναρπαστική εμπειρία».

Τα σχέδιά τους για την εικαστική μεταμόρφωση της BMW iX, υπέβαλαν στο διαγωνισμό 17 καλλιτέχνες. Οι καλύτερες δημιουργικές λύσεις αξιολογήθηκαν από μία επιτροπή ειδικών, η οποία απαρτίζεται από τον Domagoj Dukec, Επικεφαλής Σχεδίασης της BMW, την Alenka Gregorič, Επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Cukrarna και της Galerija Tobačna, τον Miran Mohar, διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, μέλος της IRWIN και Αντικοσμήτορα της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών AVA (Academy of Visual Arts), την Kristina Rutar, καλλιτέχνιδα και επίκουρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ALUO και την Maša Gala, εικαστική καλλιτέχνιδα, ακαδημαϊκή ζωγράφο και μέλος του KD 3kolektiv.

Την καλύτερη πρόταση για το εξωτερικό του οχήματος υπέβαλε ο Urban Klinkon, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σχεδίασης της Λιουμπλιάνα, με το έργο Sketch. Ο νεαρός καλλιτέχνης ακολούθησε μία πολύ φρέσκια σχεδιαστική προσέγγιση. Συνδύασε το αρχικό και το δικό του δημιουργικό σχέδιο με τα πρωτεύοντα χρώματα του φάσματος των υλικών, με τη βοήθεια βασικών καλλιτεχνικών στοιχείων, διαμορφώνοντας μία εικαστικά ενδιαφέρουσα και ελκυστική τελική εμφάνιση του οχήματος. Η βασική ιδέα, όπου το κάθε βήμα στο μονοπάτι της δημιουργίας μετράει και συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη της σχεδίασης, παρουσιάστηκε με τόλμη, νεανικότητα και φρέσκια διάθεση, ενώ ήταν τέλεια συνδεδεμένη με την πλούσια ιστορία της εξέλιξης των οχημάτων BMW. Το έργο που φιλοτεχνήθηκε για το διαγωνισμό είναι ένα ψηφιακό σχέδιο, το οποίο εκφράζει τη φρεσκάδα του σκίτσου του δημιουργού, το πρώτο χειρόγραφο σχέδιο στη δημιουργική διαδικασία.

Ο Urban Klinkon, ο δημιουργός του βραβευμένου εικαστικού οράματος της BMW iX, δήλωσε: «Το να δουλεύεις με μία παγκόσμια μάρκα όπως η BMW είναι μία τρομερή ευκαιρία που άρπαξα με ενθουσιασμό. Θεωρώ τη βιωσιμότητα μία τάση για τη διατήρηση της αιωνιότητας, αλλά και της φύσης, της ζωής και του κόσμου που μας περιβάλλει, όπου το κάθε βήμα, η κάθε ενέργεια, ακόμα και η κάθε κίνηση στην καλλιτεχνική έκφραση μετράει. Γι’ αυτό, επέστρεψα στα βασικά και θέλησα να τους προσδώσω περισσότερο νόημα. Ξεκίνησα από τρία βασικά χρώματα – κίτρινο, κόκκινο και μπλε – και μία βασική καλλιτεχνική ιδέα – μία γραμμή που αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη σημασία και νέα ζωή με κάθε περαιτέρω κίνηση. Έτσι συνδύασα ένα αυτοκίνητο υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπει τη βιώσιμη κινητικότητα, όχι μόνο για τον οδηγό του, αλλά και για μένα ως καλλιτέχνη, που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστώ. Ονόμασα το καλλιτεχνικό έργο μου Sketch, καθώς αντιπροσωπεύει την αρχή ενός εξαιρετικού ταξιδιού και το όραμά μου για τη συνύφανση τέχνης, τεχνολογίας και βιωσιμότητας. Νιώθω τεράστια ικανοποίηση που η πρότασή μου αναδείχτηκε νικήτρια. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η νίκη θα ανοίξει μία νέα πόρτα στην καλλιτεχνική μου πορεία και ανυπομονώ για νέες ευκαιρίες».

Εκτός από την πρόταση που επικράτησε, η BMW Σλοβενίας βράβευσε επίσης τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ιδέα της Monika Slemc, που έχει μεταπτυχιακό στη ζωγραφική. Η νεαρή καλλιτέχνιδα εμπνεύστηκε από τη φύση, τα τοπία της και τη βιωσιμότητα. Το έργο που δημιούργησε για το θέμα του διαγωνισμού είναι μία επεξεργασμένη εικόνα, ένα ψηφιακό γραφικό σχέδιο, που προέρχεται από την πραγματική φωτογραφία του τοπίου στο οποίο ταξιδεύει το όχημα. Την φωτογραφία επεξεργάστηκε η καλλιτέχνης, μεταμορφώνοντάς την σε αφηρημένη εικόνα, που συνδυάζει και συνδέει μεταξύ τους τα θέματα της ταχύτητας, της κινητικότητας, της κίνησης, της εξέλιξης και της βιωσιμότητας. Ως ένα ακόμα κίνητρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, η δημιουργός έλαβε χρηματικό έπαθλο αξίας 500€.

Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο της τρίτης θέσης στον Bor Jarh, έναν βιομηχανικό σχεδιαστή. Ολόκληρη η σύνθεση προέρχεται από το ευρύτερο πλαίσιο του φυσικού περιβάλλοντος και βασίζεται σε υλικά φιλικά προς αυτό. Συνδυάζει τις ιδέες μιας κυκλικής οικονομίας και τη σημασία της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα. Το έργο στην πρώτη φάση της σχεδιαστικής προσέγγισης είναι ένα animation που πραγματεύεται τα θέματα του διαγωνισμού και αρχικά συνδέει την τέχνη με την τεχνολογική πρόοδο. Ο καλλιτέχνης που βρέθηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης έλαβε ομοίως, χρηματικό έπαθλο αξίας 500€.

Ο Επικεφαλής Σχεδίασης της BMW, Domagoj Dukec, εντυπωσιάστηκε επίσης από την άψογη προετοιμασία των ιδεών: «Η BMW iX συνυφαίνει τέλεια την τέχνη με την τεχνολογία. Θέσαμε στους νεαρούς καλλιτέχνες μία απαιτητική πρόκληση, να μοιραστούν την εικαστική τους ματιά για την αλληλεπίδραση αυτών των δύο θεμάτων. Τα προσχέδια που υπέβαλλαν όχι μόνον υπογράμμισαν τον ισχυρό χαρακτήρα της BMW iX, αλλά ήταν και πειστικά, χάρη στη μοναδική, δημιουργική τους ταυτότητα».

Η ιδέα που κέρδισε στο διαγωνισμό Re:design παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης, που πραγματοποιήθηκε στη γκαλερί Cukrarna στη Λιουμπλιάνα. Στη συνεδρίασή τους, τα μέλη της κριτικής επιτροπής Domagoj Dukec, Miran Mohar, Kristina Rutar, Maša Gala και Alenka Gregorič, κατέληξαν στο πόσο σημαντική είναι η συνύφανση της τέχνης, της βιωσιμότητας και της τεχνολογίας, όπως επίσης και η παροχή ευκαιριών σε νεαρούς καλλιτέχνες. Το όχημα, το οποίο με την εμφάνισή του γίνεται πρεσβευτής της βιωσιμότητας, θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της Σλοβενίας τις προσεχείς ημέρες. Το μοντέλο Re:design iX αναμένεται να δώσει το παρών στις εκθέσεις των εμπόρων BMW και σε διάφορες εκδηλώσεις τους επόμενους μήνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.