Εξερευνώντας το Curaçao με το MINI Cabrio

By  |  0 Comments

Μία πολύχρωμη πρωτεύουσα, λικέρ σε διάφορα χρώματα, κατάλευκες αμμουδιές και τυρκουάζ νερά: Το Curaçao είναι ένα ήσυχο νησί της Καραϊβικής με εκπληκτικά τοπία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε ένα τέτοιο νησί από ένα MINI Cabrio, σε Caribbean Aqua.

Όταν πρωτοπήγα σε τούτο το πανέμορφο νησί, πριν 28 χρόνια, γνώριζα μόνο το ομώνυμο ποτό. Και θυμόμουν ακόμη έντονα το τραγούδι από την ταινία Cocktail που αναφερόταν στη γειτονική Aruba. Λίγοι το γνώριζαν τότε και ακόμη λιγότεροι ήθελαν να το επισκεφτούν. Σήμερα είναι διάσημος τουριστικός προορισμός. Λίγο μακριά βέβαια για μας. Για να πάτε χρειάζεται να πετάξετε 9.400 χλμ. νοτιοδυτικά μέχρι να φτάσετε στο πανέμορφο Curaçao (Κουρασάο): το νησάκι της Καραϊβικής που μέχρι το 2010 ανήκε στις Ολλανδικές Αντίλλες έχει έκταση 444 τ.χλμ. και βρίσκεται περίπου 60 χλμ. βόρεια της Βενεζουέλας. Ανήκοντας στο σύμπλεγμα των τριών Νησιών ABC (Aruba, Bonaire, Curaçao), το προσήνεμο νησί είναι ιδανικό για εξερεύνηση με ένα MINI Cabrio. Η επίπεδη μορφολογία του εδάφους και οι αληγείς άνεμοι που πνέουν από βορειοανατολική κατεύθυνση, δεν ευνοούν τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η μέση θερμοκρασία είναι 28 βαθμοί – επομένως, εάν δεν σας ενοχλεί ο ήλιος, μπορείτε να ανοίξετε την ηλεκτρική 3-σε-1 υφασμάτινη οροφή, σε μόλις 18 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσετε. Μπορείτε να σηκώσετε την οροφή ενώ οδηγείτε με ταχύτητα μέχρι 30 km/h και κατόπιν να την αφήσετε ανοιχτή, μέχρι να παρκάρετε το βράδυ. Σπάνια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την πρόσθετη λειτουργία συρόμενης οροφής για να βιώσετε την αναζωογονητική επίδραση της θαλασσινής αύρας. Με την οροφή κατεβασμένη, ο χώρος αποσκευών των 160 λίτρων χωράει με άνεση όλο τον εξοπλισμό κολύμβησης και κατάδυσης, που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τις αμέτρητες, φανταστικές παραλίες του νησιού.

Ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε από τα αστραφτερά χρώματα της Καραϊβικής είναι να κλείσετε τα μάτια σας – κάτι που σίγουρα δε θα σας το συνιστούσαμε. Εκτός από τους 150.000 φιλικούς κατοίκους του νησιού, τα υπέροχα πιάτα με θαλασσινές λιχουδιές και τις ποικίλες δραστηριότητες αναψυχής και ελεύθερου χρόνου, είναι αυτή η ζωηρή βεντάλια χρωμάτων που απομακρύνει και τα τελευταία απομεινάρια της γκρίζας νωθρότητας της καθημερινότητας. Σχεδόν τα πάντα εδώ είναι πολύχρωμα – από τα σπίτια και την ιστορία μέχρι τα ψάρια. Το MINI Cabrio σε Carribean Aqua είναι ιδανική επιλογή – πόσο μάλλον αφού η δημόσια συγκοινωνία δεν φτάνει σε όλες τις τοποθεσίες που θέλετε να επισκεφθείτε.

Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση της «Μικρής Ολλανδίας» είναι η πρωτεύουσα Willemstad, στο κέντρο της οποίας σχηματίζεται ένα φυσικό λιμάνι με το όνομα Schottegat, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικό εσωτερικό λιμάνι του δυτικού ημισφαιρίου. Το κέντρο της πόλης με τις συνοικίες Punda, Otrabanda, Scharloo και την περιοχή Pietermaai café, έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, εν μέρει λόγω των πολλών ιστορικών κτιρίων Ολλανδικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Ανάμεσά τους είναι το Fort Amsterdam, το Governor’s Palace και το Mikvé Israel-Emanuel Synagogue.

Ενώ η Punda θα σας ενθουσιάσει με τα στενά δρομάκια της, οι περίτεχνα ανακαινισμένες βίλες στο Scharloo και το Pietermaii είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Το σκηνικό γίνεται πραγματικά πολύχρωμο στο Otrabanda, όπου το compact MINI Cabrio βρίσκει εύκολα το δρόμο του μέσα σε ένα λαβύρινθο από οφιοειδή σοκάκια με μικρά πολύχρωμα σπίτια.

Η πόλη του Willemstad χωρίζεται σε δύο τμήματα, με τον κολπίσκο της Αγίας Άννας (Sint Annabaai) ανάμεσα, που συνδέει την Καραϊβική με το Schottegat. Τα δύο τμήματα της πόλης ενώνονται με δύο γέφυρες που αξίζει να δείτε:  Η γέφυρα που φέρει το όνομα της βασίλισσας Τζουλιάνας (Koningin Julianabrug), διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι της ροής της κυκλοφορίας και είναι πραγματικό αξιοθέατο. Και αυτό διότι μέσω της γέφυρας με τον τραπεζοειδή σκελετό μήκους 500m, τα αυτοκίνητα περνούν πάνω από το νερό σε ύψος 56,4 m προσφέροντας μία αξέχαστη θέα της παλιάς πόλης. Και τότε, για μία φορά, θα πρέπει να αφήσετε για λίγο το MINI Cabrio, επειδή λίγο νοτιότερα βρίσκεται η πλωτή γέφυρα της Βασίλισσας Έμμας (στα Ολλανδικά Koningin Emmabrug) όπου η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο με τα πόδια. Η μοναδική στον κόσμο “περιστρεφόμενη γηραιά κυρία” κατασκευάστηκε το 1888 και εδράζεται σε 16 πλωτήρες. Αν χρειαστεί, μετακινείται με κινητήρες diesel, ούτως ώστε να μπορούν να περάσουν μεγάλα πλοία. Σας προτείνουμε να την περπατήσετε ειδικά τη νύχτα: τότε τα σπίτια φωτίζονται με έντονα χρώματα, με αποτέλεσμα αυτό το μοναδικό μέρος να γίνεται ακόμα πιο γοητευτικό.

Εάν θέλετε να οδηγήσετε από το Willemstad στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, δεν έχετε επιλογή – μόνο ένας δρόμος θα σας οδηγήσει εκεί από την πρωτεύουσα. Εδώ θα δείτε τί αξίζει το MINI Cabrio αν και δε θα σας συμβουλεύαμε να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Πρώτον, δεν επιτρέπεται να οδηγείτε πολύ γρήγορα και δεύτερον θα χάσετε πολλά που αξίζει να δείτε στο ταξίδι σας.

Σε μία διασταύρωση μετά το Grote Berg, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε βόρεια στη νοτιοανατολική πλευρά του Curaçao – αν και υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης προς διάφορες παραλίες ή μικρότερες πόλεις και στις δύο πλευρές. Επιλέγουμε το δρόμο Kaminda Monica Kapel-Matheeuw, που μας οδηγεί στο Soto. Κάποτε έδρα του μεγαλύτερου παραγωγού αλατιού του Curaçao, σήμερα τα ανακαινισμένα παλιά κτίρια φιλοξενούν ένα boutique hotel. Όπως σχεδόν οπουδήποτε αλλού, θα βρείτε υπέροχες παραλίες για κολύμπι, κατάδυση με αναπνευστήρα ή απλά για ξεκούραση. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να πληρώσετε μερικά γκούλντεν (ολλανδικό νόμισμα) ως εισιτήριο εισόδου, αλλά αξίζει τον κόπο.

Η βορειότερη στάση μας είναι το παγωτατζίδικο της Playa Knip Smoothies στο Grote Knip, μιας ήσυχης παραλίας με λευκή άμμο και λιμνοθάλασσα στα βόρεια του νησιού, κοντά στο Westpunt. Στην περιοχή αυτή έρχονται οι κάτοικοι του Curaçao για να απολαύσουν ένα barbeque, να βουτήξουν από τα βράχια στα κρυστάλλινα μπλε νερά ή να χαλαρώσουν στον ήλιο. Στο δρόμο της επιστροφής κατά μήκος της βόρειας άκρης του νησιού προς την πρωτεύουσα, επισκεπτόμαστε το Christoffelpark: ένα υπέροχο εθνικό πάρκο με το υψηλότερο βουνό του νησιού, το Sint-Christoffelberg που δεσπόζει σε ύψος 375 m. Τέλος, μην παραλείψετε τις Hato Caves κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Ζωγραφικές παραστάσεις από το δεύτερο κύμα αποίκησης ιθαγενών Ινδιάνων (γύρω στο 1500 π.Χ.) θα σας ενθουσιάσουν.

Αφού παρκάρετε το MINI Cabrio, ολοκληρώνοντας τη βόλτα σας το βράδυ, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το διάσημο τοπικό λικέρ. Το αλκοολούχο ποτό που πήρε το όνομά του από το νησί, παρασκευάζεται από τις φλούδες των πικρών πορτοκαλιών του τόπου. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα υπολείμματα του φυτού pomeranian (είδος νεραντζιάς) εμβαπτίζονται σε αλκοόλ, το οποίο απελευθερώνει το άρωμα και τις χρωστικές ουσίες. Το λικέρ διατίθεται είτε σε διάφανη μορφή ή σε χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο και μπλε. Ασφαλώς το λικέρ που παρασκευάζεται στο νησί, δεν συγκρίνεται με το ποτό που συνήθως διατίθεται στην Ευρώπη ως “Blue Curaçao”. Είναι απαράμιλλο – όπως μία περιήγηση με το MINI Cabrio στο νησί Curaçao της Καραϊβικής…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.