Η ŠKODA AUTO παρουσιάζει τη νέα της εταιρική ταυτότητα

By  |  0 Comments
  • Η ŠKODA AUTO παρουσιάζει τη νέα εταιρική της ταυτότητα που συνδέει την πλούσια ιστορία της με το μέλλον της κινητικότητας.
  • Νέο σήμα της εταιρείας για βελτιωμένη εμφάνιση στα σύγχρονα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας με στόχο την διεύρυνση της χρήσης του νέου λογότυπου της ŠKODA.
  • Η νέα ταυτότητα της εταιρείας θα παρουσιαστεί πρώτα στο υλικό ενημέρωσης και επικοινωνίας της ŠKODA και μετά θα ενσωματωθεί στα μελλοντικά μοντέλα.

Η ŠKODA AUTO αναβαθμίζει την εμφάνισή της σε ένα υψηλότερο επίπεδο σε συνδυασμό με την πιο ριζική αλλαγή της εταιρικής της ταυτότητας εδώ και 30 χρόνια. Το νέο λογότυπο της μάρκας θα χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την παρουσία της εταιρείας στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας. Έτσι το λεκτικό σήμα της ŠKODA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα από το κλασικό λογότυπο. Η νέα ταυτότητα της μάρκας θα μπει αρχικά σε υλικό ενημέρωσης και επικοινωνίας και στη συνέχεια θα εμφανιστεί και στα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας.

Ο Martin Jahn, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ŠKODA AUTO για Πωλήσεις και Μάρκετινγκ,δήλωσε: «Με τη νέα μας εταιρική ταυτότητα ανεβάζουμε τη συνολική παρουσία της μάρκας σε ένα νέο επίπεδο. Δεν είναι μόνο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας που εξελίσσεται αλλά και οι ίδιοι οι πελάτες μας. Και θεωρούμε ότι αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία να κάνουμε τη μάρκα μας πιο ελκυστική για τη δεκαετία του μετασχηματισμού προς την ηλεκτροκίνηση. Και να προσαρμόσουμε την εμφάνιση και τη γενικότερη αίσθηση των αυτοκινήτων μας στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών μας. Η νέα εταιρική μας ταυτότητα υπογραμμίζει τη μοντέρνα και ξεχωριστή σχεδίαση. Και δείχνει ξεκάθαρα την προτεραιότητα που δίνουμε στην ψηφιοποίηση της μάρκας».

Υπό την καθοδήγηση του τμήματος μάρκετινγκ, εργαζόμενοι από ολόκληρη την εταιρεία συμμετείχαν στην ανάπτυξη της νέας εταιρικής ταυτότητας. Επιπλέον 2.200 άτομα από έξι βασικές αγορές για τη μάρκα – τη Τσεχία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τη Νορβηγία – ερωτήθηκαν για επιλεγμένες εκδόσεις λογότυπων από συνολικά 165 σχέδια, προκειμένου να προσδιοριστεί το μελλοντικό λογότυπο.

Το νέο λεκτικό σήμα ŠKODA θα χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από το λογότυπο με το σήμα εικόνας: Το λεκτικό σήμα της ŠKODA θα εμφανίζεται πλέον πολύ περισσότερο από το κλασικό σήμα της εταιρείας στις επικοινωνίες του τμήματος μάρκετινγκ. Το νέο στιλ γραφής του ονόματος χρησιμοποιεί διαφορετική γραμματοσειρά, με βάση τη συμμετρία και έναν συνδυασμό στρογγυλεμένων γραμμών με περιγράμματα. Το πιο δύσκολο έργο ήταν η ενσωμάτωση του συμβόλου πάνω από το «S», το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της τσέχικης κληρονομιάς της ŠKODA. Το λεγόμενο háček είναι πλέον ενσωματωμένο πάνω στο πρώτο γράμμα. Η έρευνα που έκανε η εταιρεία έφθασε στο συμπέρασμα ότι το λεκτικό σήμα αναγνωρίζεται και ταυτοποιείται πολύ πιο εύκολα.

Το νέο λογότυπο: Δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή επικοινωνία. Το σύμβολο του φτερωτού βέλους έχει επίσης αλλάξει, αν και όχι τόσο ριζικά όσο το λεκτικό σήμα. Ο απλούστερος σχεδιασμός του είναι εμφανής με την πρώτη ματιά. Το νέο σήμα της ŠKODA θα παρουσιάζεται πλέον χωρίς τα πλαστικά τρισδιάστατα γραφικά. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θέλει να ανταποκριθεί στη στροφή προς την ψηφιοποιημένη επικοινωνία. Το απλούστερο, δισδιάστατο λογότυπο έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση, ειδικά σε κινητές συσκευές, ενώ είναι πολύ πιο ευέλικτο στο να λάβει διάφορες μορφές και να ενσωματωθεί σε νέα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας.

Νέα εταιρική ταυτότητα: Χρώματα που συμβολίζουν την ηλεκτροκίνηση και τη βιωσιμότητα. Η ŠKODA AUTO θα χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές πράσινες αποχρώσεις στη νέα χρωματική της παλέτα: Emerald και Electric Green. Σε έρευνες που πραγματοποίησε η εταιρεία, πολλοί ερωτηθέντες συσχέτισαν αυτά τα χρώματα με την οικολογία, τη βιωσιμότητα και την ηλεκτροκίνηση.

Η νέα εταιρική ταυτότητα θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις πλατφόρμες της μάρκας, πρώτα στο υλικό επικοινωνίας και από το 2024 και στα νέα μοντέλα που θα λανσαριστούν. Η νέα σχεδιαστική προσέγγιση θα αντικατοπτρίζεται επίσης στο σύστημα infotainment, αλλά και σε άλλα στοιχεία των αυτοκινήτων της ŠKODA. Στα πλαίσια της γενικότερης ανανέωσης εντάσσονται και αλλαγές στο σχεδιασμό στις εγκαταστάσεις των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της εταιρείας.

ŠKODA VISION 7S: Πρώτη εικόνα της νέας σχεδιαστικής γλώσσας και αυτονομία 600+ χιλιομέτρων.

› Πρωτότυπο μοντέλο με μπαταρία 89 kWh και δυνατότητα φόρτισης έως 200 kW
› Nέο εμπρός μέρος με σχεδίαση Tech-Deck Face, νέο σύμπλεγμα φωτιστικών σωμάτων σε σχήμα Τ, επίπεδη γραμμή οροφής για καλύτερη αεροδυναμική
› Εσωτερικό με βιώσιμα και ανθεκτικά υλικά και διαδραστικά πάνελ θυρών

Με την αποκάλυψη του επταθέσιου VISION 7S, η ŠKODA AUTO παρέχει την πρώτη σαφή εικόνα για τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας, η οποία συνδυάζει στιβαρότητα, λειτουργικότητα και αυθεντικότητα. Το VISION 7S είναι επίσης το πρώτο ŠKODA με ματ χρώμα αμαξώματος. Το εσωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τα βιώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται και από τις διαδραστικές επιφάνειες. Το πρωτότυπο μοντέλο εξασφαλίζει αυτονομία πάνω από 600 χιλιόμετρα χάρη στη μεγάλη μπαταρία των 89 kWh.

Ο Johannes Neft, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ŠKODA AUTO για την Τεχνική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Χάρη στην μπαταρία των 89 kWh, το VISION 7S παρέχει αυτονομία πάνω από 600 χιλιόμετρα και είναι ικανό για γρήγορη φόρτιση στα 200 kW. Αυτές οι παράμετροι υπογραμμίζουν τις τεχνικές δυνατότητες της πλατφόρμας ΜΕΒ (Modular Electrification Toolkit). Το εσωτερικό προσφέρει μία ματιά στο μέλλον της κινητικότητας. Οι εναλλακτικές διαμορφώσεις του εσωτερικού για διαφορετικές ανάγκες των επιβατών, η εγκατάσταση παιδικού καθίσματος στην κεντρική κονσόλα και η εξελιγμένη διαισθητική λειτουργία της μεγάλης περιστρεφόμενης κεντρικής οθόνης, δείχνουν τη σχεδιαστική πορεία προς το μέλλον.»

Ο επικεφαλής του σχεδιασμού της ŠKODA, Oliver Stefani, εξηγεί: «Τους τελευταίους μήνες, έχουμε αναπτύξει μία εντελώς νέα σχεδιαστική γλώσσα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου για τη μεγάλη αφοσίωση και την εξαιρετική δουλειά σε αυτό το δύσκολο αλλά και συναρπαστικό έργο. Έχουμε τελειοποιήσει κάποιες ιδέες που στην πορεία του χρόνου έχουν αποδείξει ότι είναι χρήσιμες και με θάρρος ανοίξαμε νέους δρόμους. Ο μινιμαλιστικός και λειτουργικός σχεδιασμός μεταδίδει μία αίσθηση ασφάλειας και εκπέμπει δύναμη. Ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου που θα προσθέσουμε στην γκάμα μας στο άμεσο μέλλον.»

Νέο εμπρός μέρος Tech-Deck Face

Το ŠKODA VISION 7S είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που διαθέτει τη νέα, εντυπωσιακή σχεδιαστική γλώσσα. Μαζί με το Tech-Deck Face εμπρός μέρος διαθέτει ένα επίπεδο δάπεδο κάτω από το αμάξωμα και αεροδυναμική σχεδίαση στην οροφή, στοιχεία που αυξάνουν την απόδοση και την οικονομία σε καύσιμο. Με την πρώτη ματιά, η μεγάλη και μακριά καμπίνα των επιβατών υποδηλώνει έναν ιδιαίτερα άνετο εσωτερικό χώρο.

Το εμπρός μέρος του οχήματος ενσωματώνει επίσης γνωστά σχεδιαστικά στοιχεία της μάρκας, όπως η χαρακτηριστική γραμμή της ŠKODA. Το επανασχεδιασμένο λεκτικό σήμα της ŠKODA αντικαθιστά το κλασικό λογότυπο και συμπληρώνεται από μία νέα λωρίδα φωτισμού. Η λωρίδα αυτή εκτείνεται σε όλο το πλάτος του οχήματος στο πάνω άκρο του μπροστινού τμήματος και εφοδιάζεται με φωτιζόμενα γραφικά. Το λεγόμενο Tech-Deck Face αποτελεί μία μοντέρνα ερμηνεία της γνώριμης μάσκας της ŠKODA. Αν και έχει παρόμοιες βασικές γραμμές, η μάσκα Tech-Deck Face είναι πολύ πιο επίπεδη και φαρδιά από σχεδιαστικό στιλ που εφαρμόζεται στα υπάρχοντα μοντέλα. Οι γρίλιες της μάσκας έχουν αντικατασταθεί από σκούρο γυαλί πίσω από το οποίο κρύβονται οι αισθητήρες του αμαξώματος.

Νέο σύμπλεγμα φώτων T, εμπρός και πίσω

Οι νέοι στενοί προβολείς είναι τοποθετημένοι ακόμα πιο έξω, στα άκρα του αμαξώματος και είναι διατεταγμένοι σε δύο σειρές, η μία πάνω από την άλλη, σχηματίζοντας ένα «Τ». Τα φώτα ημέρας εκτείνονται και αυτά αρκετά πάνω στα φτερά και σχηματίζουν την επάνω γραμμή του «Τ», δημιουργώντας ένα οπτικό πλαίσιο για το εμπρός μέρος. Τα πίσω φώτα LED είναι διατεταγμένα και αυτά σε σχήμα «Τ». Και σε αυτά τα φωτιστικά σώματα, η πάνω γραμμή επεκτείνεται αρκετά μέσα στα φτερά. Αυτό το σχεδιαστικό μοτίβο επαναλαμβάνεται στις κάμερες που χρησιμοποιούνται αντί για εξωτερικούς καθρέπτες, καθώς και στις χειρολαβές των θυρών, οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες κάθετα σε εσοχή στο αμάξωμα.

Στιβαροί προφυλακτήρες με χαρακτηριστικές εισαγωγές αέρα

Οι στιβαροί προφυλακτήρες εμπρός και πίσω του ŠKODA VISION 7S είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικά, ανακυκλωμένα πλαστικά. Το ίδιο πλαστικό χρησιμοποιείται επίσης για τις επενδύσεις στους θόλους των τροχών και προσθέτει ένα δυναμικό SUV οπτικό στοιχείο. Επτά κάθετες εισαγωγές αέρα είναι ενσωματωμένες στο εμπρός μέρος, μέσω των οποίων ο αέρας κατευθύνεται στα συστήματα ψύξης και στα φρένα. Το VISION 7S διαθέτει εννέα κάθετες εξόδους αέρα στον πίσω προφυλακτήρα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο του αυτοκινήτου είναι ειδικά σημεία βαμμένα σε έντονο πορτοκαλί χρώμα τα οποία είναι τοποθετημένα στο κέντρο τόσο του εμπρός όσο και του πίσω μέρους. Εκεί μπορούν να τοποθετηθούν γάντζοι για την έλξη του οχήματος. Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή διακοπή του ρεύματος υψηλής τάσης από το εξωτερικό του οχήματος, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Υψηλή γραμμή αμαξώματος και ελαφρά κεκλιμένη οροφή για αεροδυναμική απόδοση

Το ŠKODA VISION 7S διαθέτει μία υψηλή γραμμή αμαξώματος, που διαχωρίζει το συμπαγές κάτω μέρος από τα πλαϊνά παράθυρα, και μέσω της καμπύλης που σχηματίζει, τονίζει ακόμα περισσότερο τους έντονους «ώμους». Οι τετράγωνοι θόλοι των τροχών κάτω από αυτήν την γραμμή αποκτούν ακόμα πιο έντονη παρουσία. Οι τροχοί έχουν διάμετρο 22 ιντσών και διαθέτουν αεροδυναμικά βελτιστοποιημένες ζάντες, οι οποίες είναι σχεδόν τελείως κλειστές. Πρόσθετες έξοδοι αέρα τοποθετούνται μεταξύ των θόλων των τροχών και πάνω από τις πλαϊνές ποδιές. Οι ειδικά σχεδιασμένες δίοδοι αέρα και οι γρίλιες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία διοχετεύουν τον ζεστό αέρα που παράγεται από την ψύξη της μπαταρίας προς τα έξω. Η επίπεδη γραμμή της οροφής γέρνει ομαλά προς τα πίσω και έχει ένα πολύ όμορφο τελείωμα με μία αεροτομή στο επάνω μέρος της πίσω πόρτας για καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. Η τριγωνική κολόνα D που εκτείνεται προς τα πίσω διαθέτει μία ιδιαίτερα τολμηρή σχεδίαση. Στο κάτω μέρος της φέρει το νέο λεκτικό σήμα της ŠKODA, το οποίο εμφανίζεται επίσης και στην πίσω πόρτα και φωτίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στη μάσκα του αυτοκινήτου. Το ματ μεταλλικό φινίρισμα στο φωτεινό χρώμα Explorer Green τονίζει ακόμα περισσότερο τη μινιμαλιστική σχεδίαση του VISION 7S. Αυτό είναι επίσης το πρώτο ŠKODA που παρουσιάζεται με ματ χρώμα αμαξώματος.

Βιώσιμα υλικά στο σαλόνι και ψηφιακές λειτουργίες με ακόμα πιο διαισθητικό τρόπο

Το μινιμαλιστικό εσωτερικό είναι τόσο ευρύχωρο όσο θα περίμενε κανείς από τη ŠKODA και μεταφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τον συνδυασμό σκούρων και ανοιχτόχρωμων υλικών. Από αυτά τα υλικά απουσιάζει το δέρμα και προέρχονται κυρίως από βιώσιμες πηγές και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά χάρη σε νέους και έξυπνους συνδυασμούς υλικών. Ένα παράδειγμα είναι το δάπεδο του VISION 7S, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα ελαστικά. Η εσωτερική επένδυση είναι και αυτή κατασκευασμένη από βιώσιμα υλικά, καθώς είναι επικαλυμμένη με ένα λεπτό, ματ μεταλλικό στρώμα, το οποίο εξοικονομεί πολύτιμους πόρους. Τα υφάσματα είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένα νήματα πολυεστέρα.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της χρηστικότητας. Έτσι έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι λειτουργίες και η δομή των menu του συστήματος infotainment και οι διακόπτες στην κεντρική οθόνη. Επίσης τα απτικά πλήκτρα για τις σημαντικές ή συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες είναι ακόμα περισσότερο διαισθητικά.

 ŠKODA VISION 7S: Το κατάλληλο εσωτερικό για κάθε ανάγκη

› Το ευρύχωρο σαλόνι μεταδίδει μία αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς

Το VISION 7S αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική περαιτέρω εξέλιξη της προσέγγισης της ŠKODA για τον σχεδιασμό του εσωτερικού των αυτοκινήτων της. Συνδυάζει ένα ευρύχωρο και ασφαλές περιβάλλον για έως και επτά επιβάτες με μία νέα αντίληψη για τη φυσική αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής (HMI). Τα κυριότερα σημεία αυτής της νέας προσέγγισης περιλαμβάνουν δύο ξεχωριστές διαμορφώσεις του εσωτερικού: Οδήγηση και Χαλάρωση. Και παράλληλα φέρνει μία ιδανική ισορροπία μεταξύ απτικών και ψηφιακών χειριστηρίων. Μία αναβαθμισμένη αίσθηση ασφάλειας και προστασίας προσφέρει το καινοτόμο παιδικό κάθισμα, το οποίο είναι τοποθετημένο εμπρός από τη δεύτερη σειρά καθισμάτων, στην κεντρική κονσόλα και αντίθετα από την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Όλα αυτά περιβάλλονται από ανθεκτικά και βιώσιμα υλικά και πολλές νέες ιδέες Simply Clever. Το χαρακτήρα SUV του VISION 7S ολοκληρώνει στο σαλόνι μία μοναδική διακοσμητική ραφή σε σχήμα «Χ».

Το εσωτερικό του VISION 7S μπορεί να φιλοξενήσει έως και επτά επιβάτες με την τυπική ευρυχωρία ενός ŠKODA, προσφέροντας επίσης μία αυξημένη αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Το εσωτερικό είναι συμμετρικό, δίνοντας σε όλους τους επιβάτες την ίδια γενναιόδωρη αίσθηση του χώρου. Η επάνω γραμμή από τον πίνακα οργάνων συνεχίζεται και στα πάνελ των θυρών, περιβάλλοντας έτσι τους επιβάτες με μία αίσθηση προστασίας. Επιπλέον, το φαρδύ, οριζόντιο ταμπλό εκτείνεται μέχρι τις πόρτες, αναδεικνύοντας το ευάερο και ευρύχωρο εσωτερικό.

Δύο εσωτερικές διαμορφώσεις: οδήγηση και χαλάρωση

Το VISION 7S προσφέρει στους επιβάτες δύο διαφορετικές διαμορφώσεις εσωτερικού, με περιστρεφόμενη κεντρική οθόνη αφής και συρόμενα στοιχεία για τη δημιουργία της τέλειας ατμόσφαιρας για διαφορετικές καταστάσεις – οδήγηση και χαλάρωση. Στη φάση της οδήγησης, όλα τα χειριστήρια βρίσκονται στην ιδανική θέση, με εύκολη πρόσβαση από τον οδηγό. Η κεντρική οθόνη αφής των 14,6 ιντσών είναι κατακόρυφα προσανατολισμένη για βελτιωμένη λειτουργικότητα και σωστή κατανομή των menu και των πληροφοριών. Κατά τη φόρτιση ή σε περίπτωση που το αυτοκίνητο βρίσκεται ακίνητο, μπορεί να επιλεγεί η λειτουργία Relax με το πάτημα ενός κουμπιού στην κεντρική κονσόλα. Σε αυτή την περίπτωση το σαλόνι μεταμορφώνεται σε ένα κομψό και σύγχρονο περιβάλλον. Το τιμόνι και ο πίνακας οργάνων μετακινούνται προς τα πίσω μακριά από τον οδηγό και τους επιβάτες έτσι ώστε να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος. Τα καθίσματα της πρώτης σειράς περιστρέφονται προς τα μέσα και ξαπλώνουν για περισσότερη άνεση, επιτρέποντας επίσης στους πίσω επιβάτες να βλέπουν την οθόνη. Τα καθίσματα στη δεύτερη σειρά μπορούν επίσης να ανακληθούν. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν ένα πιο άνετο περιβάλλον και μία πιο ανεμπόδιστη πρόσβαση στην κεντρική οθόνη, η οποία περιστρέφεται σε οριζόντια θέση για να αποδίδει καλύτερα στην απεικόνιση του ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Πλήρης ανανέωση του συστήματος ΗΜΙ (Human Machine Interface)

Για το VISION 7S, η ομάδα σχεδίασης της ŠKODA αναθεώρησε το HMI του αυτοκινήτου από την αρχή, δίνοντας έμφαση στην τέλεια αρμονία μεταξύ των απτικών (χειροκίνητων) και εικονικών (πάνω στην οθόνη) χειριστηρίων. Όλες οι λειτουργίες σχεδιάστηκαν με στόχο την απλοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Τα στοιχεία ελέγχου είναι διαισθητικά, παρέχοντας στον οδηγό την δυνατότητα να βρίσκει και να χρησιμοποιεί εύκολα τη λειτουργία που αναζητά. Στη λειτουργία Drive ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα εξελιγμένο σύστημα head-up display, το οποίο εμφανίζει τα πιο σημαντικά δεδομένα της οδήγησης, ενώ υπάρχει επιπλέον και ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 8,8 ιντσών για επιπλέον πληροφορίες. Το τιμόνι έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, με δύο συμπαγείς ακτίνες στις θέσεις «12» και «6» αντίστοιχα. Το νέο λεκτικό σήμα της ŠKODA είναι τοποθετημένο κεντρικά πάνω στο τιμόνι. Η στεφάνη του τιμονιού είναι επίπεδη στο επάνω και το κάτω μέρος, καθιστώντας πιο εύκολα ορατό τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 8,8 ιντσών. Υπάρχουν ειδικοί απτικοί κυλιόμενοι διακόπτες για τις πιο σημαντικές λειτουργίες κατά την οδήγηση, οι οποίοι έχουν μία ειδική απόχρωση Flashy Orange για να γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Στη λειτουργία Relax, ο οδηγός μπορεί να ελέγξει πιο εξελιγμένες λειτουργίες μέσω της ενσωματωμένης επιφάνειας αφής στην κάτω ακτίνα του τιμονιού.

Στο κέντρο του ταμπλό κυριαρχεί η μεγάλη περιστρεφόμενη οθόνη των 14,6 ιντσών, η μεγαλύτερη που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο της ŠKODA. Στη λειτουργία Drive η οθόνη είναι προσανατολισμένη κατακόρυφα, επιτρέποντας την πιο χρηστική κατανομή των menu και των πληροφοριών. Για παράδειγμα, η επάνω περιοχή της οθόνης είναι αφιερωμένη σε σημαντικό οπτικό περιεχόμενο, όπως ο χάρτης και οι εντολές του συστήματος πλοήγησης, ενώ η κάτω περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη για λειτουργίες που δεν απαιτούν την άμεση προσοχή του οδηγού. Η οθόνη αυτή υποστηρίζεται από ένα εργονομικά τοποθετημένο στήριγμα χεριών στην κεντρική κονσόλα. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να προσαρμόσει τον όγκο των πληροφοριών απλά σέρνοντας το δάχτυλό του προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Επιπλέον μπορεί να πλοηγηθεί στις διάφορες λειτουργίες με απλή κύλιση των menu προς κάθε κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η εικόνα της κάμερας του μωρού μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε επιλέξει ο χρήστης. Το υπόλοιπο κομμάτι της οθόνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε υψηλή ανάλυση για τους χάρτες ή ό,τι άλλο επιθυμεί ο οδηγός. Στη λειτουργία Relax, με την οθόνη προσανατολισμένη οριζόντια, οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες από τον χρήστη μπορούν να προβάλλουν ταινίες ή video games. Με δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση τα καθίσματα έχουν μεγαλύτερη απόσταση από την οθόνη, το σύστημα infotainment μπορεί να ελεγχθεί και μέσα από ένα smartphone.

Τρία περιστροφικά χειριστήρια για εύκολη χρήση

Η επανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα διαθέτει έξι επιπλέον κουμπιά που δίνουν στον οδηγό άμεση πρόσβαση στα menu της ψυχαγωγίας του τηλεφώνου, του οχήματος, της πλοήγησης και των εφαρμογών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει τη λειτουργία για το έκτο κουμπί. Κάτω από αυτά βρίσκονται επίσης τρία μεγάλα περιστροφικά χειριστήρια. Τα δύο εξωτερικά αφορούν στη λειτουργία του κλιματισμού, ενώ το κεντρικό ελέγχει το περιεχόμενο της οθόνης του συστήματος πολυμέσων. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για μεγέθυνση ή σμίκρυνση του χάρτη αλλά και για περιήγηση στα menu. Ακόμα πιο κάτω από αυτά υπάρχουν δύο διακόπτες, ένας για την εναλλαγή λειτουργιών μεταξύ Drive και Relax και ένας για την ρύθμιση της έντασης του ήχου. Όπως και στα χειριστήρια του τιμονιού, έτσι και αυτοί οι διακόπτες έχουν μία πορτοκαλί απόχρωση Flashy Orange για να εντοπίζονται εύκολα.

Τα smartphone μπορούν να τοποθετηθούν στην κεντρική κονσόλα. Αυτά αποτελούν τις κύριες πηγές πληροφοριών και ρυθμίσεων ολόκληρου του συστήματος, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως remote control. Συγκρατούνται στη θέση τους με μαγνήτες και καλύπτονται εν μέρει από το κεντρικό υποβραχιόνιο για προστασία. Παράλληλα, το υποβραχιόνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του βραχίονα των εμπρός επιβατών για τέλεια εργονομία, σε συνδυασμό με το στήριγμα χεριών κάτω από την οθόνη.

Οι επιβάτες της δεύτερης και της τρίτης σειράς καθισμάτων μπορούν να τοποθετήσουν μαγνητικά τα smartphone στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων για βέλτιστη θέαση. Διαδραστικές επιφάνειες με χρωματιστά φώτα ενσωματωμένα στα πάνελ των θυρών διαπερνούν το ύφασμα και εκπέμπουν διαφορετικές αποχρώσεις. Για παράδειγμα ένα έντονο φως σε Flashy Orange υποδεικνύει το σημείο που βρίσκονται οι κρυμμένες χαμηλά χειρολαβές για το άνοιγμα των θυρών, ενώ ένα μπλε ή κόκκινο φως απεικονίζει τις αλλαγές στις ρυθμίσεις της θερμοκρασίας που γίνονται στο σύστημα κλιματισμού. Οι επιβάτες μπορούν να «γράψουν» στο ύφασμα με το δάχτυλό τους, για να αφήσουν σύντομες σημειώσεις, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν δημιουργώντας μικρά σχέδια.

Μέγιστη προστασία: Παιδικό κάθισμα στην ασφαλέστερη θέση του οχήματος

Η θέση του παιδικού καθίσματος είναι επίσης πρωτοποριακή και τοποθετείται στην ασφαλέστερη θέση του αυτοκινήτου. Είναι ενσωματωμένο στην κεντρική κονσόλα, η οποία εκτείνεται έως τη δεύτερη σειρά καθισμάτων, και είναι τοποθετημένο σε αντίθετη φορά από την κίνηση του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί έχει την βέλτιστη προστασία ενώ παρέχει την δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησής του από τους πίσω επιβάτες. Μία προαιρετική εσωτερική κάμερα στην οροφή μπορεί επίσης να μεταδώσει εικόνα video στην κεντρική οθόνη του συστήματος infotainment. Αυτό παρέχει την δυνατότητα στον οδηγό και τον συνοδηγό να ελέγχουν τα μικρά παιδιά στα πίσω καθίσματα ανά πάσα στιγμή.

Περισσότερα χαρακτηριστικά Simply Clever

Το VISION 7S παρουσιάζει μια νέα σειρά από χαρακτηριστικά Simply Clever για τα οποία φημίζεται η ŠKODA. Οι αεραγωγοί στο ταμπλό έχουν ειδική λειτουργία για διακριτική και διάχυτη κατανομή του αέρα μέχρι να χρειαστεί πιο άμεση παροχή. Με το πάτημα ενός κουμπιού γλιστρούν προς τα πάνω, για να παρέχουν μία πιο άμεση ροή αέρα. Οι επιβάτες θα βρουν επίσης μαγνητικές επιφάνειες κάτω από την «αιωρούμενη» κεντρική κονσόλα όπου μπορούν να στερεωθούν με ασφάλεια τα μεταλλικά μπουκάλια ποτών της ŠKODA ή ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Το VISION 7S διαθέτει επίσης πρακτικά σακίδια πλάτης τα οποία προσαρμόζονται μαγνητικά στις πλάτες των καθισμάτων έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα σε μία οικογενειακή εκδρομή. Μια μεγάλη πανοραμική γυάλινη οροφή πλημμυρίζει με φως το σαλόνι του VISION 7S. Μπροστά από την κεντρική οθόνη του πίνακα οργάνων υπάρχει ένας μεγάλος κρύσταλλος που δείχνει την κατάσταση της μπαταρίας και το επίπεδο φόρτισης χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα. Αυτό μάλιστα γίνεται εύκολα ορατό και έξω από το αυτοκίνητο.

Βιώσιμα υλικά και φωτισμός περιβάλλοντος

Ολόκληρο το εσωτερικό του VISION 7S είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα βιώσιμων, ανθεκτικών υλικών. Το επάνω μέρος του ταμπλό και οι πόρτες είναι επενδυμένες με ένα σκούρο τεχνητό δέρμα το οποίο τονίζεται από τον φωτισμό του περιβάλλοντος και αναδεικνύει την αίσθηση ασφάλειας και προστασίας που δημιουργεί η σχεδίαση. Τα κάτω μέρη, όπως το ταμπλό και τα υποβραχιόνια της πόρτας είναι διακοσμημένα με ένα πιο ελαφρύ τεχνητό δέρμα, το οποίο είναι σε απόχρωση του εξωτερικού χρώματος Explorer Green και τονίζεται και αυτό από τον άμεσο περιβαλλοντικό φωτισμό. Στο σημείο που θα βρισκόταν η κολόνα Β πλέον υπάρχουν τοποθετημένες οι χειρολαβές, το κάτω μέρος της επένδυσης της πόρτας τραβιέται υπό γωνία προς τα πάνω, καταλήγοντας σε έναν κρύσταλλο τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω πόρτα. Αυτοί οι κρύσταλλοι φωτίζουν την είσοδο στο όχημα με ένα λευκό φως ή μπορούν να αλλάξουν απόχρωση, για παράδειγμα σε κόκκινο, για να προειδοποιήσουν αν έρχεται κάποιο όχημα ή ποδηλάτης όταν η πόρτα είναι ανοιχτή. Το κεντρικό τμήμα των πάνελ της πόρτας είναι επενδυμένο με μαύρο ύφασμα από ανακυκλωμένα νήματα πολυεστέρα. Ανακυκλωμένο ύφασμα χρησιμοποιείται επίσης στις εσωτερικές περιοχές των καθισμάτων και σε ορισμένα σημεία στο ταμπλό. Την πολύ ξεχωριστή διακόσμηση του σαλονιού ολοκληρώνει μία μοναδική διακοσμητική ραφή σε σχήμα «Χ» η οποία τονίζει τον χαρακτήρα SUV του VISION 7S.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ŠKODA αντικαθιστά τις παραδοσιακές λεπτομέρειες χρωμίου με μια μοναδική ματ βαφή. Επίσης, όλα τα βασικά λειτουργικά στοιχεία του αυτοκινήτου, μεταξύ των οποίων τα χειριστήρια των ζωνών ασφαλείας αλλά και το κιτ πρώτων βοηθειών, έχουν ένα εντυπωσιακό Flashy Orange χρώμα. Το δάπεδο και ο χώρος αποσκευών έχουν επένδυση από υλικό που προέρχεται από ανακυκλωμένα ελαστικά, κάτι που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον βιώσιμο χαρακτήρα του VISION 7S. Αυτό το ειδικό υλικό είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές και καθαρίζεται εύκολα, στοιχείο που τονίζει ακόμα περισσότερο την καταλληλόλητα του αυτοκινήτου για εξερευνήσεις και περιπέτεια, καθώς και την πρακτικότητα και τον οικογενειακό του χαρακτήρα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.