To νέο ηλεκτρικό FIAT 500 έχει το απόλυτο 10 στις δοκιμές του Green NCAP

By  |  0 Comments

Με 5 αστέρια και το απόλυτο 10 στα 10 και στις τρεις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500 διατηρεί την απόλυτη βαθμολογία στις δοκιμές του ανεξάρτητου οργανισμού GreenNCAP.

Από το 2019 ο ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός οργανισμός Green NCAP προωθεί την εξέλιξη αυτοκινήτων που είναι «καθαρά», διαχειρίζονται με αποδοτικό τρόπο την ενέργεια και έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Βασικοί στόχοι του οργανισμού είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η ελαχιστοποίηση των πόρων που απαιτούν τα επιβατικά μέσα μεταφοράς και η μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2020 το Green NCAP έχει πραγματοποιήσει την αξιολόγηση δεκάδων μοντέλων αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούν είτε συμβατικά συστήματα με θερμικούς κινητήρες, είτε διαφόρων τύπων υβριδικά συστήματα, είτε αμιγώς ηλεκτρικά σύνολα κίνησης. Η συνολική βαθμολογία αποτυπώνεται σε μια κλίμακα από 0 έως και 5 αστέρια, ενώ οι τρείς επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης περιλαμβάνουν μετρήσεις σχετικά με το κατά πόσο ένα όχημα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα, κατά πόσο εκλύει αέρια που συμβάλουν στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και κατά πόσο αξιοποιούν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο την ενέργεια που χρησιμοποιούν.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500, χάρη σε ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών κατάφερε να αποσπάσει τη μέγιστη διάκριση με 5 αστέρια, αλλά και το απόλυτο 10 στα 10 και στις τρεις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης. Εκτός από τις δοκιμές που αφορούν στην έκλυση βλαβερών αερίων που ως ηλεκτρικό αναμενόμενα έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία, το 500 κατάφερε να εντυπωσιάσει και με τη συνολικότερη αποδοτικότητα του χάρη στο προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης που χρησιμοποιεί, αλλά και το συγκρατημένο βάρος του. Παρά την απόδοση των 118 ίππων και τις πολύ καλές επιδόσεις (0-50χλμ/ώρα σε 3,1δλ., 0-100χλμ./ώρα σε 9δλ., τελική ταχύτητα 150χλμ./ώρα), το 500 διατηρεί και μια εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει τα 320χλμ. σε μικτές συνθήκες στον κύκλο WLTP και έως τα 460χλμ. σε αμιγώς αστικές συνθήκες. Παράλληλα, το ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης 85kW έχει τη δυνατότητα το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της FIAT να μπορεί να ανακτήσει ικανή ενέργεια για 50χλμ. με μόλις 5 λεπτά φόρτισης, ενώ σε 35 λεπτά ολοκληρώνεται η διαδικασία φόρτισης 0-80%.

Εκτός από το μοναδικό στιλ και την κορυφαία ευελιξία, το ηλεκτρικό 500 αποδεικνύεται και εξαιρετικά αποδοτικό, ενώ χάρη στην προηγμένη αρχιτεκτονική του αποτελεί ήδη την ιδανική βάση για την εξέλιξη καινοτόμων εφαρμογών, όπως τα δίκτυα V2G (Vehicle-to_Grid) και η επαγωγική φόρτιση που αναμένεται στο μέλλον να συμβάλλουν περεταίρω στη βελτίωση της ηλεκτροκίνησης.

Όλες οι εκδόσεις του μοντέλου (hatchback, cabrio και 3+1) λαμβάνουν τη μέγιστη επιδότηση μέσω του β’ κύκλου του προγράμματος κρατικής επιδότησης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ», διαμορφώνοντας την τιμή του μοντέλου στις 25.500 ευρώ. Η εγγύηση για τα μηχανικά μέρη είναι 5ετης με ισχύ έως και 200.000χλμ., ενώ αντίστοιχα για την μπαταρία η κάλυψη είναι 8ετης με ισχύ έως και 160.000χλμ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.