Η BYD στην Ελλάδα (video)

By  |  0 Comments
  • Η BYD (Build Your Dreams) είναι ένας παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός με εταιρικό όραμα “Τεχνολογικές Καινοτομίες για μία Καλύτερη Ζωή”
  • Δραστηριοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τα προηγμένα ηλεκτρονικά και τους υπέργειους ηλεκτρικούς σιδηρόδρομους μονής τροχιάς
  • Διαθέτει δυναμικό 290.000 εργαζομένων, ανάμεσά τους 40.000 μηχανικοί σε 11 ερευνητικά κέντρα σε περισσότερα από 30 βιομηχανικά πάρκα, σε 6 ηπείρους
  • Κορυφαία μάρκα ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη, με περισσότερα από 2.600 οχήματα (σε κυκλοφορία ή στάδιο παραγγελίας) σε 23 χώρες

Η BYD είναι ένας παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός αφοσιωμένος σε ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό αποτυπώνεται και στο όραμα της εταιρείας, «Τεχνολογικές Καινοτομίες για μία Καλύτερη Ζωή». Η BYD έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη προϊόντων που θα συμβάλλουν στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, κατά ένα βαθμό Κελσίου.

Έδρα της BYD είναι η Σενζέν (Shenzhen), μία πόλη 13 εκατομ. κατοίκων, επονομαζόμενη και Silicon Valley της Κίνας, περίπου 30 χλμ. βόρεια του Χονγκ-Κονγκ. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Build Your Dreams, σε ελεύθερη απόδοση Κάνε Πραγματικότητα τα Όνειρά σου. Αυτό ήταν το όραμα των ιδρυτών της BYD, όταν ξεκίνησε, ως start-up εταιρεία καινοτομίας το 1995, με αρχικό προσωπικό 20 ατόμων και αντικείμενο την έρευνα στις τεχνολογίες μπαταριών.

Η εξέλιξη της BYD ήταν ραγδαία. Σημεία σταθμοί της εταιρείας ήταν η ίδρυση θυγατρικής (BYD Europe) στην Ολλανδία το 1998, το πρώτο βιομηχανικό της πάρκο το 2000, η συνεργασία με τις Motorola και Nokia την ίδια χρονιά και το 2002, αντίστοιχα. Το ίδιο έτος η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ. Το 2003 η BYD εισήλθε στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων, παρουσιάζοντας δύο χρόνια αργότερα το πρώτο της μοντέλο, ενώ το 2007 ολοκληρώθηκε το βιομηχανικό πάρκο στη Σενζέν, όπου βρίσκονται οι κεντρικές της εγκαταστάσεις.

Μόλις ένα χρόνο μετά, παρουσιάζεται το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της εταιρείας ενώ το 2010 η BYD δημιουργεί κοινοπραξία με τη Daimler AG στη Σενζέν. Ήδη από το 2008, ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στο όραμα της εταιρείας, έχοντας αποκτήσει σημαντικό μέρος του μετοχικού της πακέτου.

Το 2011 η BYD εισάγεται και στο Χρηματιστήριο της Σενζέν, ενώ το 2014 η εταιρεία ανακοινώνει την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου στη Νότια Αμερική. Την ίδια χρονιά, η BYD είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών ή εξηλεκτρισμένων οχημάτων που προσκλήθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Ένα χρόνο μετά, το 2015, ιδρύεται η BYD Auto Finance, ο πρώτος χρηματοδοτικός οργανισμός για την αυτοκινητοβιομηχανία στη βορειοδυτική Κίνα. Την ίδια χρονιά, η BYD κάνει την είσοδό της στην αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων της Βραζιλίας και παράλληλα συνάπτει συμφωνία αναλαμβάνοντας ως ο προμηθευτής των πρώτων αμιγώς ηλεκτρικών διώροφων λεωφορείων του Λονδίνου.

Το 2015 η εταιρεία ανακοινώνει τη στρατηγική «7+4», με στόχο να αντικαταστήσει όλα τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης με αμιγώς ηλεκτρικά. Έκτοτε, τα ηλεκτρικά ή εξηλεκτρισμένα οχήματα της BYD κατακτούν την πρώτη θέση των πωλήσεων παγκοσμίως για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Το 2016, η εταιρεία παρουσιάζει σύστημα υπέργειου ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μονής τροχιάς (SkyRail) στο βιομηχανικό πάρκο της Σενζέν, σηματοδοτώντας την είσοδό της και στον συγκεκριμένο τομέα.

Το 2017  ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών λεωφορείων της BYD στις Η.Π.Α.. Τον Μάρτιο του 2022, η BYD ανακοινώνει τη διακοπή παραγωγής αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα, εστιάζοντας πλέον αποκλειστικά σε plug-in υβριδικά ή ηλεκτρικά. Πρόσφατα, η BYD συμπεριλήφθηκε στη διεθνούς κύρους λίστα ‘Fortune Global 500 List’, με τις 500 σημαντικότερες εταιρείες του πλανήτη.

Μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια, η BYD έχει επεκταθεί σε πολλά τεχνολογικά πεδία, πάντα με στόχο την αειφορία και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σήμερα, απασχολεί περίπου 290.000 εργαζόμενους, ανάμεσά τους 40.000 μηχανικοί σε 11 ερευνητικά κέντρα, σε περισσότερα από 30 βιομηχανικά πάρκα, σε 6 ηπείρους.

Αναλυτικότερα, η BYD δραστηριοποιείται στους τομείς:

Αυτοκινητοβιομηχανία – η BYD έχει στρατηγικά επικεντρωθεί στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, προσφέροντας στη γκάμα της μόνο αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα, επιβατικά, επαγγελματικά και λεωφορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021, η BYD κατέρριψε το φράγμα διάθεσης ενός εκατομμυρίου “New Energy Vehicles”, όπως τα αποκαλεί, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία από το 2015 υλοποιεί τη στρατηγική «7+4», με στόχο να αντικαταστήσει όλα τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης με αμιγώς ηλεκτρικά. Το όνομα της στρατηγικής αντιπροσωπεύει επτά τομείς ευρείας χρήσης (επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών διαδρομών, ταξί, οχήματα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οχήματα εργοταξίων και μεταφορών) και τέσσερις πιο εξειδικευμένους (λατομεία, λιμάνια, εργοστάσια, αεροδρόμια).

Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας – η BYD εξελίσσει in-house τεχνολογίες μπαταριών με πλήρη καθετοποίηση, από την εξόρυξη των πρώτων υλών και το R&D έως τη βιομηχανική παραγωγή, την υλοποίηση σε πλήθος εφαρμογών και την ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής. Όσον αφορά στην κατασκευή οχημάτων, οι μπαταρίες της BYD χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 40 διαφορετικά μοντέλα της, από επιβατικά και επαγγελματικά έως ειδικών εφαρμογών, σε λιμάνια, ορυχεία κλπ.

Μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την BYD στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται η τεχνολογία BLADE, που έχει αναπτύξει η εταιρεία για τις μπαταρίες ηλεκτροκίνησης. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες θεωρούνται οι κορυφαίες σε ασφάλεια, με εξαιρετικές επιδόσεις σε αυτονομία, αξιοπιστία και διάρκεια ζωής.

Προηγμένα Ηλεκτρονικά – με έρευνα δεκαετιών στον τομέα, η BYD εδώ και χρόνια προμηθεύει πολλούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών με state-of-the-art εξαρτήματα στους τομείς των προηγμένων πολυμερών, κεραμικών και συνθετικών υλικών, κραμάτων αλουμινίου, υβριδίων πλαστικού-μετάλου κλπ.

Ηλεκτρικές σιδηροδρομικές μεταφορές – η BYD θεωρείται κορυφαία στην κατασκευή υπέργειων ηλεκτρικών τρένων μονής τροχιάς (SkyRail), τα οποία έχουν βρει εφαρμογή σε πολλές μεγαλουπόλεις παγκοσμίως, όπως και στο πάρκο των κεντρικών της εγκαταστάσεων, στη Σενζέν. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει δεκάδες χιλιάδες πατέντες, τόσο για συστήματα με οδηγό όσο και για αυτόνομα κινούμενα monorails.

Στην Ευρώπη, με παρουσία άνω των 20 ετών, η BYD έχει σημαντική παρουσία στα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα ενώ είναι πρώτη σε πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων, με τη γκάμα των τελευταίων να καλύπτει εύρος μήκους από 6 έως 27 μέτρα.

Η BYD Europe έχει έδρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με την εταιρεία να λειτουργεί εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ουγγαρία, ενώ παράλληλα έχει συνάψει συνεργασίες με πολλούς κατά τόπους κατασκευαστές. Σήμερα, τα ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD κυκλοφορούν σε περισσότερες από 100 μεγαλουπόλεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, με τα νούμερα αυτά να εκτοξεύονται σε περισσότερες από 70 χώρες και 400 μεγαλουπόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ήδη κυκλοφορούν ή βρίσκονται σε στάδιο παραγγελίας περισσότερα από 2.600 ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD.

Τα τελευταία χρόνια η BYD διαθέτει στην Ευρώπη και τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματά της, ενώ έχει ξεκινήσει και το λανσάρισμα των ηλεκτρικών επιβατικών μοντέλων της μάρκας. Τα τελευταία, ήδη είναι διαθέσιμα και πολύ δημοφιλή στη Νορβηγία, πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησαν οι πωλήσεις στην Ολλανδία, μέχρι τέλος του 2022 ξεκινούν σε Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Ισραήλ, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν σταδιακά.

Εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, η οποία εφέτος συμπληρώνει 100 χρόνια επιτυχημένης επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα μας. Εξουσιοδοτημένος Έμπορος και Επισκευαστής για τον Νομό Αττικής, είναι η PNT CARS – PANTOPIKOS.

BYD

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.