Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των υπηρεσιών “έξυπνης” μετακίνησης στην Αστυπάλαια

By  |  0 Comments

Tα πρώτα αποτελέσματα των νέων υπηρεσιών μετακίνησης και της εφαρμογής του οικοσυστήματος “astyMOVE” του πρωτοποριακού προγράμματος «Αστυπάλαια – Έξυπνο και αειφόρο νησί» παρουσίασε η Kosmocar, εκπροσωπώντας τον Όμιλο Volkswagen, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού παρουσία κοινού και της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια –  Έξυπνο και αειφόρο νησί», που βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις όσο και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας. Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, η λειτουργία της υπηρεσίας vehicle sharing  “astyGO” σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS – με το συντονισμό της Kosmocar και αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων –  ολοκληρώνουν το καινοτόμο οικοσύστημα έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης στο νησί της Αστυπάλαιας. Έτσι όλες οι ανάγκες μετακίνησης στο νησί, μπορούν να πραγματοποιηθούν με εύκολο και απλό τρόπο μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής “astyMOVE” ενσωματώνοντας με καινοτόμο τρόπο όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της Αστυπάλαιας.

Η παρουσίαση του προγράμματος της Αστυπάλαιας στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης World Travel Market, κέντρισε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας ως ένα από τα πιο συναρπαστικά εγχειρήματα βιώσιμου μετασχηματισμού, προβάλλοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ως ένα βιώσιμο τουριστικό προορισμό. Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου εφαρμογής του οικοσυστήματος μετακίνησης, από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο 2022, απέδειξαν την καθολική αποδοχή των υπηρεσιών, τόσο από τους επισκέπτες του νησιού, όσο και κυρίως από τους μόνιμους κατοίκους, αναδεικνύοντας στην πράξη την ανάγκη για βελτίωση του τρόπου μετακίνησης στην Αστυπάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή “astyMOVE” διαθέτει ήδη 1.900 εγκεκριμένους και ενεργούς χρήστες με περισσότερα από 7.000 downloads.

Ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας “ASTYBUS”, την ευθύνη λειτουργίας της οποίας έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «K2», διένυσαν 138.900 χλμ μέσα σε 4 μήνες, πραγματοποιώντας 21.798 διαδρομές το ίδιο διάστημα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 22% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησαν το “ASTYBUS”, γεγονός που αναδεικνύει και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας μέσα τους πρώτους 4 μήνες λειτουργίας της εφαρμογής.

Παράλληλα, σχεδόν 500 διαδρομές πραγματοποιήθηκαν με τα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας “astyGO” με 1,2 χρήστες την ημέρα ανά όχημα να τα «μοιράζονται», κάνοντας πράξη το μοντέλο του vehicle sharing στην Αστυπάλαια.

Συνολικά, οι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” διένυσαν περισσότερα από 150.000 χλμ με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, μετακινήσεις που θα ισοδυναμούσαν με επιβάρυνση 18 τόνων CO2 εφόσον πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης (μ.ο. 120 γρ / χλμ).

Το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», που από κοινού υλοποιούν η Ελληνική Δημοκρατία και o Όμιλος Volkswagen, με την έμπρακτη υποστήριξη της Kosmocar, του Δήμου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σκοπεύει να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του μετασχηματισμού ενός ολόκληρου συστήματος. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Αστυπάλαια πρόκειται να μετατραπεί σε ένα νησί με μεγάλο βαθμό βιώσιμης κινητικότητας και ενέργειας – με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας και ένα πράσινο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας. Στο σημαντικό αυτό έργο εμπλέκονται 16 οργανισμοί ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα με προέλευση από 4 ευρωπαϊκές χώρες.


Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.