Δήμος Αθηναίων: Περισσότερα από 3.100 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν (video)

By  |  0 Comments

Με εντατικούς ρυθμούς, ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να απομακρύνει από τους δρόμους της πόλης, οχήματα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας να απελευθερωθεί πολύτιμος δημόσιος χώρος για τις ανάγκες στάθμευσης μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα να μειωθεί η ρύπανση που προκαλείται από αυτά.

Οι τακτικές επιχειρήσεις που συντονίζονται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου, έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: Μέσα στην τελευταία τριετία –από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022- συνολικά 3.168 αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν από το κέντρο και τις γειτονιέςεπιστρέφοντας στην πόλη τον ανεκμετάλλευτο χώρο που είχαν καταλάβει.

Μόλις τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση, διάρκειας 38 ημερών (από 18/9 έως 26/10), που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση 188 αυτοκινήτων από τις επτά δημοτικές κοινότητες και την απελευθέρωση ισάριθμων θέσεων στάθμευσης.

«Κάθε τετραγωνικό μέτρο δημόσιου χώρου είναι αναγκαίο για την Αθήνα. Με τη συστηματική απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από το κέντρο και τις γειτονιές, καταφέραμε να απελευθερώσουμε πολύτιμες θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε την αισθητική υποβάθμιση σε αυτά τα σημεία, αλλά και τους κινδύνους που προκαλούνται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η στρατηγική μας για μια Αθήνα περισσότερο καθαρή και φιλόξενη ήδη αποδίδει καρπούς και προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, επισημαίνει: «Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για μία καθαρή πόλη. Κάθε μήνα απομακρύνουμε κατά μέσο όρο 85 εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια οδηγούνται στην ανακύκλωση. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε να απαλλάσσουμε την πόλη από οτιδήποτε τη ρυπαίνει και την υποβιβάζει αισθητικά».

Πλήρης ανακύκλωση των υλικών

Το σύνολο των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων που απομακρύνεται από τους δρόμους της Αθήνας ανακυκλώνεται. Με βάση την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και σύμφωνα με τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας, τα οχήματα οδηγούνται σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων, όπου εκεί ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία της ανακύκλωσης και ανάκτησης των υλικών τους. Υλικά όπως μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια, πλαστικά, καύσιμα, μέταλλα κ.ά. αποσυναρμολογούνται από τα οχήματα και στη συνέχεια διαχωρίζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, κανένα υλικό δεν πάει χαμένο, καθώς σχεδόν το σύνολο των υλικών ανακυκλώνεται.

Επικοινωνία με τον δήμο

Σημειώνεται ότι οι δημότες, εφόσον εντοπίζουν κάποιο εγκαταλελειμμένο όχημα στην περιοχή τους, μπορούν είτε να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 1595, είτε να ενημερώνουν τον δήμο, μέσω της εφαρμογής Novoville.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.