Και πάλι πρωτιά για Mercedes-Benz!

By  |  0 Comments

Στην Ελληνική αγορά, η Mercedes-Benz κατέκτησε για ένατη συνεχή χρονιά την 1η θέση στις πωλήσεις μεταξύ των premium κατασκευαστών σημειώνοντας 4.791 πωλήσεις επιβατικών μοντέλων και μερίδιο αγοράς 4,6% καταλαμβάνοντας την 7η θέση στο Top 10 του συνόλου της Ελληνικής Αγοράς

  • H εξαιρετική πορεία των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in hybrid (xEV) μοντέλων Mercedes-Benz, αντικατοπτρίζεται στην 1η θέση που επιτυγχάνει η μάρκα στις συνολικές πωλήσεις, τόσο των xEV γενικότερα, όσο και ειδικότερα των PHEV στη χώρα μας: από τα 8.320 οχήματα αυτής της κατηγορίας, τα 1.456 είναι της μάρκας μας (μερίδιο 17,5%). Μαζί με τα smart-EQ, o αριθμός ανεβαίνει στα 1.526 μονάδες (μερίδιο 18,3%)
  • Τα ηλεκτρικά και plug-in hybrid (xEV) μοντέλα της μάρκας που πωλήθηκαν στην Ελληνική αγορά σημείωσαν σημαντική αύξηση ύψους 38% σε σχέση με το 2021
  • Η Α-Class είναι το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις (1.459 hatchback & 243 Sedan) σε ολόκληρη την premium αγορά
  • Στο σύνολο της αγοράς η Mercedes-Benz ηγείται στην κατηγορία D-SUV (μερίδιο 37%) με τη GLC να είναι πρώτη σε πωλήσεις ανάμεσα στα premium μοντέλα της κατηγορίας (448 μονάδες)  
  • Η smart παρέδωσε στην Ελληνική αγορά 70 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα fortwo & forfour
  • Ταξινομήθηκαν 419 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz και FUSO Canter (κάτω των 3,5 τόνων), 249 επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz και FUSO Canter (άνω των 3,5 τόνων) και 177 λεωφορεία (συμπ. των mini buses) Mercedes-Benz & Setra.
  • Στα επαγγελματικά οχήματα άνω των 3,5 τόνων η Mercedes-Benz Ελλάς κατετάγη επίσης 1η στις πωλήσεις στη χώρα μας
  • Την 1η θέση κατέκτησε και στα λεωφορεία (συμπ. των mini buses) με τις μάρκες Mercedes-Benz και Setra
  • Στον παγκόσμιο χάρτη, οι πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά: πωλήθηκαν 2.043.900 (-1%) επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz, παρά τα μέτρα για τον COVID, τις σημαντικές ελλείψεις στην προμήθεια μικροεπεξεργαστών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Σχετικά με τα πολυτελή (Top-End) οχήματα της γκάμας: Η καλύτερη χρονιά πωλήσεων για τη Mercedes-Maybach (+37%). Οι παραδόσεις της S-Class αυξήθηκαν κατά 5%
  • Δυνατό κλείσιμο της χρονιάς: Οι πωλήσεις επιβατικών το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έφτασαν τις 540.800 (+17%) με τα Top-End μοντέλα στις 83.800  πωλήσεις (+14%)

Η Mercedes-Benz στην Ελλάδα

Για ένατη συνεχή χρονιά η Mercedes-Benz κατακτά την πρώτη θέση στην κατηγορία των premium επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Συνολικά στην Ελλάδα ταξινομήθηκαν 5.720 οχήματα του Ομίλου και συγκεκριμένα 4.862 επιβατικά οχήματα Mercedes-Benz & smart (4.791 οχήματα Mercedes-Benz και 71 smart),

390 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz (κάτω των 3,5 τόνων), 211 επαγγελματικά οχήματα Mercedes-Benz (άνω των 3,5 τόνων), 80 φορτηγά FUSO Canter (έως 8 τόνων) και 177 λεωφορεία Μercedes-Benz & Setra (πηγή: ΣΕΑΑ). Συνολικά, στα φορτηγά Mercedes-Benz και FUSO Canter (από 3,5 τόνους) όσο και στο σύνολο της αγοράς των λεωφορείων, η Mercedes-Benz Ελλάς κατετάγη επίσης 1η στις πωλήσεις.

To μερίδιο αγοράς της Mercedes-Benz στα επιβατικά ανέρχεται στο 4,6%. Στα επαγγελματικά οχήματα, ανέρχεται στο 4,0% στα οχήματα έως 3,5 τόνων, στο 27,5% στα οχήματα 3,5-8 τόνων και στο 31,9% στα οχήματα άνω των 8 τόνων. Ταυτόχρονα, το FUSO Canter στην κατηγορία των 3,5-8 τόνων καταλαμβάνει μερίδιο 46,8%. Το μερίδιο δε, στα λεωφορεία Mercedes-Benz και Setra ανέρχεται στο 67,8%.

Όσον αφορά στις ταξινομήσεις ηλεκτρικών και plugin hybrid αυτοκινήτων MercedesBenz / MercedesEQ & smartEQ, αυτές ανέρχονται σε 1.526 συνολικά, καταλαμβάνοντας ποσοστό 31% επί των συνολικών πωλήσεων επιβατικών της μάρκας στη χώρα μας, μερίδιο ιδιαίτερα υψηλό στο μείγμα πωλήσεων.

Η εξαιρετική πορεία των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in hybrid (xEV) μοντέλων Mercedes-Benz, αντικατοπτρίζεται στην 1η θέση που επιτυγχάνει η μάρκα στις συνολικές πωλήσεις  xEV στη χώρα μας: από τα 8.320 οχήματα αυτής της κατηγορίας, τα 1.456 είναι της μάρκας μας (μερίδιο 17,5%). Μάλιστα το μερίδιο αγοράς της Mercedes-Benz / Mercedes-EQ στην κατηγορία των xEVs ανάμεσα στους premium κατασκευαστές ανέρχεται σε 27%.

Ταυτόχρονα, η τάση προς την ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων, με τα αμιγώς ηλεκτρικά Vans της Mercedes-Benz να συμβάλλουν σε αυτήν την αλλαγή. Στη συνολική αγορά των 169 αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in hybrid ελαφρών επαγγελματικών έως 3,5 τόνων, τα Mercedes-Benz eVans έχουν μερίδιο 14,8%.

Ο Ι. Καλλίγερος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz Ελλάς δήλωσε:

«To 2022 ήταν ακόμη μία απαιτητική χρονιά, όμως η πορεία που καταγράψαμε, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, ήταν εξαιρετική δεδομένων των συνθηκών. Η χαρά και η περηφάνια όλων μας είναι μεγάλη, γιατί αποδεικνύεται ότι το αγοραστικό κοινό αναγνωρίζει και εκτιμά την θέση της μάρκας στον πυρήνα των εξελίξεων της αυτοκίνησης και τις προσπάθειές μας να βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα στον πελάτη της προσφέροντας λύσεις μετακίνησης και υπηρεσίες για κάθε ανάγκη και επιθυμία. Η ανταμοιβή μας είναι η σταθερή προτίμηση προς τη μάρκα που μας φέρνει εδώ και εννέα χρόνια στην κορυφή των πωλήσεων στην premium κατηγορία της απαιτητικής Ελληνικής αγοράς.

Φέτος, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά οφείλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας στη Mercedes-Benz Ελλάς – εργαζόμενους και Εξουσιοδοτημένο Δίκτυο – όσους μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και μας φέρνουν για τόσα πολλά συνεχόμενα χρόνια στην πρώτη θέση των πωλήσεων στη χώρα μας. Αυτή η διαρκής επιτυχία αποτελεί πραγματική τιμή για εμάς καθώς αντανακλά τις καθημερινές μας προσπάθειες να βελτιωνόμαστε, να εξελισσόμαστε και να προσφέρουμε την απόλυτη εμπειρία για τους πελάτες μας σε κάθε επαφή τους με τη μάρκα. Και το 2023 δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να κάνουμε αυτό που τόσο καλά γνωρίζουμε: να εκπλήσσουμε και να ενθουσιάζουμε το αγοραστικό κοινό με νέα, εντυπωσιακά και πρωτοπόρα αυτοκίνητα, προγράμματα και υπηρεσίες συμβάλλοντας ουσιαστικά σε έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο κόσμο και προσφέροντας νέες εμπειρίες σε όσους επιλέγουν τη Mercedes—Βenz για τις μετακινήσεις τους»

Η MercedesBenz παγκοσμίως

Η πιο πολύτιμη μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο ολοκλήρωσε το 2022 με ένα δυνατό τελευταίο τρίμηνο, παραδίδοντας 540.800 επιβατικά αυτοκίνητα Mercedes-Benz (+17%) στους πελάτες της και επιτυγχάνοντας άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρικών (BEV) και πολυτελών μοντέλων της. Η περίοδος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σηματοδότησε το καλύτερο τρίμηνο του 2022 για τα πολυτελή οχήματα (Maybach, G-Class) με πωλήσεις αυξημένες κατά 14% χάρη στην ισχυρή ζήτηση στις περισσότερες περιοχές, παρά τα συνεχιζόμενα μέτρα για τον COVID, τις σημαντικές ελλείψεις στην προμήθεια μικροεπεξεργαστών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ένα απαιτητικό 2022, ο τομέας των επιβατικών οχημάτων της Mercedes-Benz παρέδωσε 2.043.900 οχήματα (-1%) στους πελάτες της. Στο δρόμο της προς ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον, οι παγκόσμιες παραδόσεις μοντέλων xEV της Mercedes-Benz (PHEV και BEV συμπεριλαμβανομένου του smart) έφτασαν τις 319.200 μονάδες (+19%), αντιπροσωπεύοντας το 15% των συνολικών πωλήσεων λιανικής της μάρκας το 2022. Τα επιβατικά αυτοκίνητα της Mercedes-Benz υπερδιπλασίασαν τις παραδόσεις BEV μοντέλων σε 117.800 μονάδες (+124%). Συμπεριλαμβανομένου του smart, σχεδόν κάθε δεύτερη πώληση Mercedes-Benz Cars xEV ήταν ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία (44%). Ως μέρος του μετασχηματισμού της ώστε να είναι μία αποκλειστικά ηλεκτρική μάρκα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπου οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το δικό της δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος με περισσότερους από 10.000 φορτιστές παγκοσμίως, διασφαλίζοντας αβίαστη και γρήγορη φόρτιση.

«Το 2022 σηματοδοτεί ακόμα μια επιτυχημένη χρονιά στη μεταμόρφωση της Mercedes-Benz: Υπερδιπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας σε BEV, επιδείξαμε την υψηλή μας φιλοδοξία να ηγηθούμε στην ηλεκτροκίνηση με την αυτονομία 1.200 km της EQXX και πετύχαμε μια νέα χρονιά ρεκόρ για τη Mercedes-Maybach με αύξηση των πωλήσεων κατά 37%. Το 2023 θα συνεχίσουμε την αποστολή μας να προσφέρουμε τα πιο επιθυμητά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να αυξήσουμε περαιτέρω τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών και πολυτελών μοντέλων».

Ola Källenius, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG.

Η Mercedes-Benz Vans παρέδωσε 411.000 οχήματα παγκοσμίως, 4% περισσότερα συγκριτικά με το 2021, εκ των οποίων περίπου 14.700 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά (+15%). Σήμερα, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων αμιγώς ηλεκτρικών Vans: το eVito Van, το eSprinter Van, το eVito Tourer και την EQV, ενώ το 1ο τετράμηνο του 2023 με την έλευση του eCitan και της EQT, πολύ σύντομα, ολόκληρη η προϊοντική παλέτα της μάρκας θα εξηλεκτριστεί.

Top-End Luxury

Οι παραδόσεις σε πελάτες στην κατηγορία της απόλυτης πολυτέλειας (Top-End luxury) αυξήθηκαν σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο κατά 14% στις 83.800 μονάδες, με αποτέλεσμα αυτό να είναι το καλύτερο τρίμηνο πωλήσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία το 2022. Οι κύριοι παράγοντες στο τέταρτο τρίμηνο ήταν οι πωλήσεις της AMG (+28%), της Mercedes-Maybach (+25%) και της G-Class (+15%). Η Mercedes-Maybach πέτυχε την καλύτερη χρονιά πωλήσεων με 21.600 μονάδες (+37%) να παραδίδονται στους πελάτες της. Αυτή η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε κυρίως από τις ισχυρές επιδόσεις στην Ιαπωνία, την Κορέα, τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την Κίνα, όπου η Mercedes-Maybach παρέδιδε περισσότερες από 1.100 μονάδες το μήνα. Οι παραδόσεις S-Class αυξήθηκαν σε πάνω από 90.000 μονάδες, δηλαδή +5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, η EQS μπόρεσε να προσελκύσει νέους πελάτες στην πολυτελή κατηγορία. Το 2022, παραδόθηκαν 19.200 οχήματα στους αγοραστές τους. Μεγάλη ζήτηση υπήρξε κυρίως από τους πελάτες των ΗΠΑ, καθιστώντας το τέταρτο τρίμηνο το καλύτερο τρίμηνο πωλήσεων για αυτήν την αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα. Η EQS SUV έχει ήδη λάβει θετικά σχόλια στις ΗΠΑ και θα παρουσιαστεί στην Κίνα στις αρχές του 2023. Οι παραδόσεις κορυφαίων οχημάτων ολόκληρου του έτους περιορίστηκαν από ελλείψεις ημιαγωγών. Το 2023, η Mercedes-Maybach θα γίνει ηλεκτρική με την κυκλοφορία του Mercedes-Maybach EQS SUV το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Core Luxury

Οι παραδόσεις σε πελάτες στην κατηγορία Core Luxury έφτασαν τις 1.101.800 μονάδες (+4%). Για ακόμη μια φορά, η GLC ήταν το μοντέλο της Mercedes-Benz με τις περισσότερες πωλήσεις με 342.900 μονάδες (+3%) το 2022. Με το διάδοχό της μοντέλο, που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2022, η Mercedes-Benz στοχεύει να συνεχίσει αυτή την ιστορία επιτυχίας. Η C-Class είδε τις παραδόσεις να αυξάνονται κατά 17% στα 299.100 αυτοκίνητα. Το πλήρως ηλεκτρικό business sedan EQE είναι πλέον διαθέσιμο σε όλες τις χώρες του κόσμου και έχει παραδοθεί 12.600 φορές το 2022. Η SUV EQE που παρουσιάστηκε πρόσφατα είναι διαθέσιμη πλέον για παραγγελίες σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Κίνα και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η κατηγορία Core Luxury θα ενισχυθεί περαιτέρω από την ολοκαίνουργια E-Class που θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα της το 2023.

Entry Luxury

Οι πωλήσεις λιανικής στο τμήμα Entry Luxury έφτασαν τις 587.700 μονάδες (-10%) επηρεασμένες κυρίως από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η EQA είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με 33.100 μονάδες (+43%), ακολουθούμενη από την EQB με 24.200 μονάδες (+>1.000%). Οι A- και B-Class ανανεώθηκαν ως μοντέλα το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και είναι πλέον διαθέσιμα. Το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων (BEV) διπλασιάστηκε στο 10% των πωλήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Παραδόσεις λιανικής επιβατικών αυτοκινήτων Mercedes-Benz ανά περιοχή και αγορές

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ασία παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους με 987.800 παραδόσεις σε πελάτες (+1%). Οι λιανικές πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 13%, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της S-Class (+45%), της Mercedes-Maybach (+16%) και της G-Class (+14%). Οι παραδόσεις ολόκληρου του έτους στην Κίνα επηρεάστηκαν από τα τοπικά μέτρα για τον COVID (-1%). Οι παραδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία και plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 143% στην Κίνα το 2022. Οι συνολικές παραδόσεις σε πελάτες στη Νότια Κορέα ξεπέρασαν τις 80.000 μονάδες (+7%) για πρώτη φορά το 2022. Επιπλέον, οι παραδόσεις αυξήθηκαν σημαντικά στην Ινδία (+ 41%) και το Βιετνάμ (+19%) επιτυγχάνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Οι λιανικές πωλήσεις της Mercedes-Maybach υπερδιπλασιάστηκαν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία το 2022.

Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις λιανικής έφτασαν τις 635.100 μονάδες (+1%) με αύξηση παραδόσεων στη Γερμανία (+8%). Οι πωλήσεις πολυτελών (Top-End) οχημάτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν στις 17.600 μονάδες (+45%) το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των παραδόσεων G-Class με 3.100 μονάδες (+102%). Το μερίδιο xEV στην Ευρώπη αυξήθηκε στο 36% λόγω των παραδόσεων EQA, EQB και plug-in υβριδικών.

Οι παραδόσεις ολόκληρου του έτους στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν ελαφρώς στις 327.000 μονάδες (+3%) μετά από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο (+17%) που πήρε ώθηση από τις ισχυρές πωλήσεις πολυτελών (Top-End) μοντέλων (+18%) στην αγορά των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις ολόκληρου του έτους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4% λόγω των ισχυρών λιανικών πωλήσεων της S-Class (+12%). Οι πωλήσεις λιανικής της πολυτελούς κατηγορίας αντιπροσωπεύουν το 29% των παραδόσεων Mercedes-Benz στην αγορά των ΗΠΑ. Με τις EQS, EQS SUV, EQE, EQB και σύντομα την EQE SUV, η ηλεκτροκίνηση στην αγορά των Η.Π.Α. αυξάνει το ρυθμό της.

Οι λιανικές πωλήσεις στον υπόλοιπο κόσμο επηρεάστηκαν από την απόφαση της Mercedes-Benz να σταματήσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών στη Ρωσία. Οι παραδόσεις σε πελάτες αυξήθηκαν σημαντικά στη Νότια Αφρική (+34%) και στην Τουρκία (+21%).

Οι πωλήσεις συνοπτικά   
 Q4 2022Q4 2021 Αλλαγή επί %Q1-Q4 2022Q1-Q4 2021Αλλαγή επί % 
Πωλήσεις χονδρικής MercedesBenz Cars (μονάδες)536.000500.400 +7%2.040.5001.943.900+5% 
Πωλήσεις λιανικής επιβατικών MercedesBenz*540.800464.100 +17%2.043.9002.055.000-1% 
–       εκ των οποίων BEVs εξαιρουμένων των smart42.40019.100 +122%117.80052.500+124% 
         
Πωλήσεις λιανικής επιβατικών MercedesBenz ανά περιοχές / αγορές*        
Ευρώπη**177.100154.800 +14%635.100631.800+1% 
–      εκ των οποίων στη Γερμανία74.70060.600 +23%229.500213.100+8% 
Ασία257.400212.200 +21%987.800976.100+1% 
–      εκ των οποίων στην Κίνα189.100166.700 +13%751.700758.900-1% 
Βόρειος Αμερική***82.10070.400 +17%327.000318.500+3% 
–       εκ των οποίων στις ΗΠΑ73.00060.300 +21%286.800276.100+4% 
Υπόλοιπος κόσμος24.30026.800 -9%94.000128.700-27% 
 *συμπ. V-Class, T-Class και EQV. 
** Ευρώπη: Eυρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Νορβηγία*** Βόρειος Αμερική: ΗΠΑ, Καναδάς και ΜεξικόΌλες οι τιμές είναι στρογγυλοποιημένεςΠροκαταρτικές τιμές, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις τελικές αναφορές
  
  • Πολυτελής (Top End) κατηγορία – οχήματα:  Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, G-Class, S-Class, GLS, EQS και EQS SUV
  • Core Luxury κατηγορία – οχήματα: Όλα τα παράγωγα από την C- και την E-Class
  • Entry Luxury – οχήματα: Όλα τα παράγωγα από την Α- και τη B-Class συμπ. smart

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.