Το Ram 1500 Revolution BEV

By  |  0 Comments
  • Η αποκάλυψη του πρωτότυπου Ram 1500 Revolution BEV, ενός αμιγώς ηλεκτρικού (BEV) pickup μοντέλου στην έκθεση τεχνολογίας CES στο Las Vegas (5-8 Ιανουαρίου), φέρνει νέα δεδομένα στην κατηγορία και επιβεβαιώνει την εστίαση της Αμερικανικής μάρκας στην εξηλεκτρισμένη κίνηση.
  • Με μια νέα σχεδιαστική γλώσσα, πρακτικές λύσεις και τεχνολογία αιχμής, το Ram 1500 Revolution BEV εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες που του δίνουν τη δυνατότητα κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, αλλά και ηλεκτρικό σύστημα 800V με δυνατότητα φόρτισης με ισχύ έως και 350 kW.
  • Το μοντέλο παραγωγής αναμένεται να είναι διαθέσιμο την επόμενη χρονιά αποτελώντας το σημείο αναφοράς στην κατηγορία, όσον αφορά στην αυτονομία, την ικανότητα έλξης, το ωφέλιμο φορτίο και το χρόνο φόρτισης. 

Στην έκθεση CES 2023 στο Las Vegas (5-8 Ιανουαρίου), η Ram παρουσίασε το 1500 Revolution BEV Concept, ένα πρωτότυπο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που σαν στόχο έχει να επαναπροσδιορίσει την κατηγορία των pickup οχημάτων.

Η Ram ξεκινώντας με το Ram 1500 BEV το 2024 θα ξεχωρίσει προσφέροντας σταδιακά μια γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πελατών.

«Το Ram 1500 Revolution BEV Concept είναι το ξεκάθαρο μήνυμά μας ότι ετοιμάζουμε κάτι εξαιρετικό για τη μάρκα στην πορεία εξηλεκτρισμού της», δήλωσε ο Mike Koval Jr., CEO της Ram. «Στη Ram στο παρελθόν επαναπροσδιορίσαμε την κατηγορία των pickup και τώρα θα το κάνουμε και πάλι για το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον.»

Παράλληλα με τη σημαντικότητα του μοντέλου για τη μάρκα, το Ram 1500 Revolution BEV Concept, παίζει σημαντικό ρόλο και στη στρατηγική εξηλεκτρισμού για το σύνολο της Stellantis, σύμφωνα και με το πλάνο του Ομίλου, Dare Forward 2030.

Σε σχεδιαστικό επίπεδο το Ram 1500 Revolution BEV Concept δείχνει το νέο δρόμο, όπου ο άγριος χαρακτήρας που περιμένει κανείς από ένα pickup συνδυάζεται με τα αρμονικά στοιχεία, αλλά και το τεχνολογικό προφίλ ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος. Η έντονη φωτεινή υπογραφή πλαισιώνει τη νέα μάσκα με το λογότυπο της Ram, ενώ το προφίλ αποκαλύπτει την είσοδο στο εσωτερικό όπου απουσιάζει η μεσαία κολόνα (b-pillar). Από την εξίσωση σε ένα όχημα της κατηγορίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πρακτικές λύσεις που δεν περιορίζονται στο χώρο φόρτωσης, αλλά κάνουν έντονη την παρουσία τους και στο εσωτερικό. Εκεί κυριαρχεί η ψηφιακή τεχνολογία, όπως και η έξυπνη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Παράλληλα η εκτενής χρήση τμημάτων που έχουν κατασκευαστεί μέσω 3-D printer εκτός από τη μείωση του βάρους συμβάλλουν και στην ελαχιστοποίηση της αεροδυναμικής αντίστασης.

Βάση για την εξέλιξη του μοντέλου αποτελεί η καινοτόμα αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα της Stellantis, STLA Frame. Εκτός από το προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης, η πλατφόρμα φιλοξενεί μια σειρά προηγμένων συστημάτων ασφάλειας και συνδεσιμότητας, ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη και όσον αφορά στην εκμετάλλευσή του διαθέσουμε χώρου. 

Ακόμα μια καινοτομία αποτελεί η ύπαρξη τρίτης σειράς για τους επιβάτες. Πριν από περίπου 50 χρόνια παρουσιάστηκαν τα pickup με θέσεις για πίσω επιβάτες και τώρα η Ram, εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά της STLA Frame, προσφέρει και μια τρίτη σειρά θέσεων με πτυσσόμενα καθίσματα, ενώ μέσω μια θύρας είναι εφικτή η πρόσβαση από την καμπίνα των επιβατών στο χώρο φόρτωσης.

Η νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε ειδικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα θα προσφέρει υψηλή απόδοση και αυτονομία. Η ύπαρξη δύο κινητήρων εξασφαλίζει στο Ram 1500 Revolution BEV τη δυνατότητα κίνησης 4×4, ενώ το σύστημα ενεργής τετραδιεύθυνσης βελτιώνει την ευελιξία. Το πλαίσιο STLA Frame του μοντέλου είναι βασισμένο σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα αρχιτεκτονικής 800V που δίνει τη δυνατότητα φόρτισης του αυτοκινήτου με ισχύ έως και 350 kW. Με αυτό τον τρόπο το Ram 1500 Revolution BEV Concept μπορεί να ανακτήσει αυτονομία 100 μιλίων (160χλμ.) σε μόλις 10 λεπτά. Παράλληλα με την παρουσίαση του πρωτοτύπου στην έκθεση CES 2023, η μάρκα παρουσίασε και έναν καινοτόμο «ρομποτικό» φορτιστή, ο οποίος μόλις εντοπίσει την ύπαρξη του οχήματος στο χώρο στάθμευσης αυτόματα το προσεγγίζει και συνδέεται μαζί του ώστε να πραγματοποιηθεί η φόρτιση.

Η διάθεση του Ram 1500 BEV, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου στην ιστορία της Ram, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Η μάρκα Ram αποτελεί μέρος τους Ομίλου Stellantis και ειδικεύεται στη σχεδίαση και παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων, έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια παράδοση ειδικότερα στην κατηγορία των pickup οχημάτων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.