Το μαγευτικό Transylvania Vintage Tour

By  |  0 Comments

Η Τρανσυλβανία περιβάλλεται από έναν μύθο.  Η αρχαία Δακία των Ρωμαίων, η μόνη χώρα έκτος δυτικού τόξου που χρησιμοποιεί λατινογενή γλώσσα. Και φυσικά, ο χώρος που διαδραματίζεται το βιβλίο του Bram Stocker, το γνωστό Dracula. Όπως και να έχει, ο μύθος προηγείται, δίνοντας μια περίεργη γεύση μυστήριου. Κάστρα, βουνά, μικρά παραδοσιακά χώριά και αμέτρητα ποτάμια αποτελούν την μικρογεωγραφία της περιοχής.    

Το Transylvania Vintage Tour διοργανώνεται παραδοσιακά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Μια κοινή Ελληνορουμάνικη προσπάθεια του ΣΜΑ ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ και της Romanian Association for Regularity Rallies με εμπνευστές τους Γιάννη Καράμπελα και Stefan Marinescu. Αποτελεί μέρος του Triathlon Trophy, του διεθνούς τροπαίου για ιστορικά οχήματα (οι άλλοι 2 αγώνες είναι το Roman Roads στην Ιταλία και το Tour du Peloponnese στην Ελλάδα ).

Η επιλογή της Οράντεα για την αφετηρία, πόλη κοντά στα σύνορα με Ουγγαρία και με έντονα στοιχεία μπαρόκ, κληρονομιά της αυστροουγγρικής παράδοσης της περιοχής, έβαλε στο πειρασμό της πτήσης για Βουδαπέστη ως αεροδρόμιο άφιξης συνδυάζοντας τουρισμό, περιπέτεια και αγώνα. Παραδώθηκαν τα οχήματα για φόρτωση και την Πέμπτη 22 Ιουνίου τα πληρώματα έφτασαν Βουδαπέστη.

Ζέστη και υγρασία  αλλά παράλληλα μια ζωντανή πόλη που δεν βαριέσαι να περπατάς. Ιδανική αρχή πριν την επίσημη αφετηρία. Την επόμενη, το τρανσφερ τους μετέφερε στην Οράντεα (3 ώρες οδικώς από Βουδαπέστη ). Οι αγωνιζόμενοι ξεχύθηκαν ως γνήσιοι ταξιδιώτες στο χαρακτηριστικό μπαρόκ σκηνικό της μικρής Τρανσυλβανικής πόλης, ενώ παράλληλα συναντήθηκαν και με τα υπόλοιπα πληρώματα από όλη την Ευρώπη που είχαν επίσης ταξιδέψει για να λάβουν μέρος. Διοικητικός και Τεχνικός έλεγχος το Σάββατο 24 Ιουνίου. Αφετηρία την Κυριακή 25 Ιουνίου με κατεύθυνση ανατολικά.

Πρώτος σταθμός η Cluj-Napoca, άτυπα η «συμπρωτεύουσα» της Ρουμανία και τυπικά η πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας. Επανάληψη του γνωστού σκηνικού, με ένα υπέροχο και καθαρό κέντρο γεμάτο ζωή. Δευτέρα, και επανεκκίνηση με κατεύθυνση το παραμυθένιο Sibiu. Θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει σκηνικό από την ταινία Lord of the Rings. Χαλάρωση, πριν την Τρίτη (…και τρίτη ημέρα του αγώνα) με κατεύθυνση αρχικά το διάσημο Transfagarasan.

Ανάβαση με ξεχωριστά αθλοθετημένη Δοκιμασία Ακρίβειας στον ακόμη χιονισμένο φιδίσιο δρόμο με τελικό προορισμό την λίμνη Balea στην κορυφή. Χιόνι και κρύο, που δεν θύμιζε σε τίποτα πως τέλη Ιουλίου. Κατάβαση ακολουθώντας την ίδια μαγική διαδρομή και μετά το μεσημεριανό, ακόμη μια παραμυθένια πόλη, η Sighisoara.

Εκεί η οργάνωση είχε φροντίσει να λάβει ειδική άδεια, δίνοντας την μοναδική ευκαιρία να σταθμεύσουν τα οχήματα και να διανυκτερεύσουν οι συμμετέχοντες μέσα στην μεσαιωνική πόλη. Τετάρτη πρωί, αφετηρία τελευταίας ημέρας και αφετηρία μέσα από την μεσαιωνική πόλη. Μετά την μεσημεριανή ανασυγκρότηση, κατεύθυνση προς το Brasov με τερματισμό στο εμβληματικό κάστρο Bran, έδρα κατά τον μύθο του Vlad “Tepes” Dracul, περισσότερο γνωστού ως πρωταγωνιστή του βιβλίου του Bram Stocker και τις άπειρες σχετικές ταινίες.

Υπέροχο το σκηνικό του κάστρου στο φόντο με τα οχήματα παρατεταγμένα μπροστά του, σαν πάνοπλοι μεσαιωνικοί ιππείς, έτοιμοι να ξεκινήσουν στο πρόσταγμα του μυθικού Vlad. Η απονομή το ίδιο βράδυ, αντάξια της εμπειρίας. Άξιοι πρώτοι, οι περσινοί νικητές, Γεωργοσόπουλος-Παπανικολάου με Datsun 240z του 1971, δεύτεροι, οι πάντα σταθεροί Πολωνοί Artur Moscicki και Monica Bubla με BMW 1600-02 του 1967 ενώ το βάθρο συμπλήρωσαν οι Αυστριακοί περσινοί νικητές του TdP, Harald Hekerle και Brigitte Schneider με BMW 2002 Touring του 1973.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2024, αναμένοντας τις νέες διαδρομές

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.