Πράσινο υδρογόνο από ΑΒΒ και H2 Energy Esbjerg

By  |  0 Comments
  • Η ABB θα παρέχει ηλεκτρολογική υποστήριξη στην εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου της H2 Energy Esbjerg στη Δανία.
  • Η μονάδα ισχύος 1 GW θα παράγει 90.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, που ισοδυναμεί περίπου με 1,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
  • Η παραγωγή θα υποστηρίξει την αποανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας και των οδικών μεταφορών.

Η ΑΒΒ έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με τη δανική εταιρεία H2 Energy Esbjerg ApS για την παροχή βασικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης διανομής ισχύος από το σημείο σύνδεσης με το δίκτυο μέχρι τους ηλεκτρολύτες, καθώς και για την παροχή εξοπλισμού επεξεργασίας στην εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου 1 GW στο Esbjerg και στον κόμβο διανομής υδρογόνου στη Fredericia της Δανίας. Η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις υδρογόνου στην Ευρώπη, θα παράγει έως και 90.000 τόνους υδρογόνου ετησίως, που ισοδυναμεί περίπου με 1,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Με αυτό το έργο, που έχει συμφωνηθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2023 και περιλαμβάνει ήδη συνεργασίες σε Σουηδία, Νορβηγία και άλλες περιοχές της Δανίας, η ΑΒΒ θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στον τομέα Power-to-X (PtX) για τη δημιουργία πράσινου υδρογόνου. Η εγκατάσταση PtX στο Esbjerg, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της έως το 2027, θα μετατρέπει την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτιο αιολικό πάρκο σε πράσινο υδρογόνο για την υποστήριξη της απανθρακοποίησης της βαριάς βιομηχανίας και των οδικών μεταφορών. Το υδρογόνο θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινων ηλεκτροκαυσίμων (e-fuels) όπως η μεθανόλη και η αμμωνία.

«Η ABB είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη της προτεραιότητας της ΕΕ για τη δημιουργία ανανεώσιμου υδρογόνου», δήλωσε ο Per-Erik Holsten, Head of Northern Europe της ABB Energy Industries. «Δραστηριοποιούμαστε όλο και περισσότερο στην πρωτοποριακή αγορά Power-to-X, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων ενεργειακής μετάβασης και την επίτευξη μιας κοινωνίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον».

«Ήταν σημαντικό να συνεργαστούμε με μια εταιρεία που έχει τη γνώση της διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας και της βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης κατά τη διάρκεια της παραγωγής πράσινου υδρογόνου», τόνισε ο Julian O’Connell, Project Director της H2 Energy Esbjerg ApS. «Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αξιόπιστη και άμεσα διαθέσιμη παροχή ενέργειας για την υποστήριξη των διεργασιών στον κόμβο διανομής».

Το έργο της H2 Energy Esbjerg ApS αναμένεται να δημιουργήσει έως και 60 μόνιμες θέσεις εργασίας και να προμηθεύσει αρκετό πράσινο υδρογόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες κατανάλωσης καυσίμων στη βαριά βιομηχανία και σε περισσότερα από 10.000 φορτηγά, που αντιστοιχούν στο μισό περίπου διαθέσιμο στόλο της Δανίας.

Το International Energy Agency’s Global Hydrogen Review1 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο αγωγός έργων για την παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών αυξάνεται με εντυπωσιακή ταχύτητα και θα μπορούσε να φθάσει τους 24 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030, εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα.

1https://www.iea.org/reports/global-hydrogen-review-2022

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.