Το νέο Lexus LBX (video)

By  |  0 Comments
  • Το νέο compact SUV της Lexus στοχεύει σε μια νέα κατηγορία για την Lexus στην Ευρώπη
  • Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσελκύσει ένα πιο νεανικό, πιο μοντέρνο κοινό
  • Η νέα Premium Casual αισθητική έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα εδραιωμένη κορυφαία αισθητική της Lexus
  • Αναμένεται να γίνει άμεσα πολύ δημοφιλές μοντέλο στην ευρωπαϊκή γκάμα της Lexus
  • Η Νέα Γενιά Lexus Hybrid Electric έρχεται στο Lexus LBX με ανανεωμένο εξαιρετικής απόδοσης και υψηλής απόκρισης υβριδικό κινητήρα 1.5 L και δύναμη 136hp.
  • Προδιαγραφές εξοπλισμού «Ανώτερης Κατηγορίας» και εκτεταμένες δυνατότητες εξατομίκευσης με εναλλακτικές εκδόσεις «Ατμόσφαιρας» στη θέση των παραδοσιακών επιπέδων εξοπλισμού
  • Εστίαση σε μία απολαυστική οδηγική εμπειρία και στη διασφάλιση της Οδηγικής Υπογραφής Lexus (Lexus Driving Signature) – έλεγχος, άνεση και αυτοπεποίθηση για τον οδηγό ανά πάσα στιγμή
  • Διαθέσιμο για παραγγελία τώρα το νέο Lexus LBX 1.5L Hybrid Electric με τιμές από 31.300 ευρώ . Οι παραδόσεις ξεκινούν από τον Μάρτιο του 2024

Το Lexus LBX είναι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο το οποίο στοχεύει σε μια νέα κατηγορία της ευρωπαϊκής αγοράς για τη Lexus. Ήρθε να «αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού» και να αποτελέσει βασικό μοντέλο για την ανάπτυξη της μάρκας στην Ευρώπη.

Ως ένα compact μοντέλο στη γκάμα της Lexus, το LBX είναι ένα Hybrid Electric SUV που έχει σχεδιαστεί για να είναι προσιτό, ευχάριστο στις καθημερινές μετακινήσεις και απόλυτα εναρμονισμένο με μία σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία που συνδυάζει την casual αίσθηση με την υψηλή ποιότητα. Προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας του. Υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες διατηρώντας τις παραδοσιακές αξίες της Lexus, όπως η πολυτελής ποιότητα κατασκευής και το πνεύμα φιλοξενίας Omotenashi.

Η χρήση ενός ονόματος με τρία γράμματα είναι σημαντική – στο παρελθόν μόνο το supercar LFA απολάμβανε αυτή τη διάκριση. Η επιλογή του ονόματος LBX καταδεικνύει τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη της Lexus στο νέο της μοντέλο. Όπως ακριβώς το LFA ανέδειξε μια διαφορετική πλευρά της μάρκας όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις, έτσι και το LBX θα επαναπροσδιορίσει τι μπορεί να προσφέρει ένα compact αυτοκίνητο, προάγοντας με τον δικό του τρόπο την απήχηση και το προφίλ της μάρκας.

Ως ένα νέο σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή γκάμα μοντέλων της Lexus, θα προσελκύσει νεότερο ηλικιακά κοινό και εκείνους που ενδεχομένως να μην είχαν σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν να αποκτήσουν ένα Lexus. Θα είναι επίσης μια ελκυστική πρόταση για όσους επιθυμούν τη μετάβαση σε ένα μικρότερο μοντέλο ή την αγορά ενός δεύτερου οχήματος, που να καλύπτει τις εξελισσόμενες απαιτήσεις του τρόπου ζωής τους.

Ο αρχιμηχανικός Kunihiko Endoh σχολιάζει: «Στόχος μας ήταν να αμφισβητήσουμε τη συμβατική έννοια ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Επιδιώξαμε διεξοδικά να εξασφαλίσουμε μια οδηγική εμπειρία που επιτρέπει το φυσικό διάλογο μεταξύ του οδηγού και του οχήματός του και μια εκλεπτυσμένη σχεδίαση».

Η οδηγική εμπειρία αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της απήχησης του LBX στους πελάτες. Για τον λόγο αυτό η ομάδα εξέλιξης έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες θέλοντας να διασφαλίσει ότι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την Οδηγική Υπογραφή Lexus (Lexus Driving Signature) – συνεχής έλεγχος, άνεση και αυτοπεποίθηση – προσφέρονται σε ένα compact μεγέθους αυτοκίνητο. Αξιοσημείωτες αλλαγές είναι οι θεμελιώδεις τροποποιήσεις στην παγκόσμια πλατφόρμα GA-B, η αύξηση του μεταξονίου και του μετατροχίου και η ενίσχυση της ακαμψίας του αμαξώματος. Οι συμπαγείς διαστάσεις, η ρύθμιση της ανάρτησης, τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης διαδραματίζουν το καθένα τον δικό του ρόλο στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που ανταποκρίνεται άμεσα και πιστά στις εντολές του οδηγού.

Το νέο, αυτοφορτιζόμενο Hybrid Electric σύστημα κίνησης 1.5L, είναι ρυθμισμένο για απολαυστικές επιδόσεις, με ισχυρή, γραμμική επιτάχυνση από τη στιγμή εκκίνησης. Αυτό ενισχύει την ευελιξία στις χαμηλές ταχύτητες που είναι το ζητούμενο κατά την οδήγηση σε ένα αστικό περιβάλλον. Μία νέα μικρότερη και ελαφρύτερη διπολική υβριδική μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου παρέχει ταχύτερη απόκριση, ενώ ο ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των θορύβων και κραδασμών από τον δρόμο εξασφαλίζει μία ήρεμη και αθόρυβη εμπειρία ταξιδιού όπως αρμόζει σε ένα premium μοντέλο.

Η σχεδίαση του LBX καθιερώνει μια νέα ταυτότητα για τη Lexus με την ονομασία «Resolute Look» που ορίζει εκ νέου την περίφημη εμπρός μάσκα του αμαξώματος. Παρόλο που οι εξωτερικές διαστάσεις είναι πιο συμπαγείς από οποιοδήποτε άλλο Lexus, η εμφάνιση είναι μυώδης και ισχυρή. Στο εσωτερικό, η έμφαση δίνεται στην εμπλοκή του οδηγού με ένα οδηγοκεντρικό cockpit βασισμένο στη φιλοσοφία Tazuna της Lexus. Εμπνευσμένα από την ακρίβεια χρήσης των χαλιναριών για τον έλεγχο ενός αλόγου (η σημασία του Tazuna στα ιαπωνικά), τα χειριστήρια και οι πηγές πληροφοριών είναι διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτούνται μόνο μικρές κινήσεις των χεριών και των ματιών για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα η προσοχή του οδηγού να παραμένει εστιασμένη στον δρόμο. Η καμπίνα αποπνέει μία ελαφριά και ανοιχτή αίσθηση με εξαιρετική ορατότητα και έναν πίνακα οργάνων που «αγκαλιάζει» ομαλά τα πάνελ των θυρών.

Ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο με το LBX, η Lexus υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία της γκάμας εκδόσεων, εισάγοντας επιλογές που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινοί πελάτες αναζητούν αυτοκίνητα που ταιριάζουν στο προσωπικό στυλ και τον χαρακτήρα τους.

Επίσης, ανοίγει νέους δρόμους, καθώς ανατρέπει την παραδοσιακή στρατηγική εκδόσεων, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες περισσότερη ελευθερία να εκφράσουν το προσωπικό τους γούστο και στυλ. Πιστό στη δέσμευση της Lexus να “καταστήσει την πολυτέλεια προσωπική υπόθεση”, το LBX θα προσφέρεται με δυνατότητα επιλογής από τέσσερις “Ατμόσφαιρες” εκδόσεις πέραν της πλούσιας εξοπλισμένης βασικής. Κάθε μία από αυτές τις εκδόσεις έχει σχεδιαστεί με γνώμονα έναν διαφορετικό τύπο πελάτη και αντί να καθορίζονται από το επίπεδο εξοπλισμού ή τα χαρακτηριστικά άνεσης, αυτές οι εκδόσεις εστιάζουν στην έκφραση διαφορετικών, εκλεπτυσμένων, δυναμικών ή σπορ θεμάτων μέσα από στιλάτες λεπτομέρειες, χρώματα, υφές και φινιρίσματα.

Το LBX είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της στην Iwate της ανατολικής Ιαπωνίας, μια εγκατάσταση που έχει επωφεληθεί από τις επενδύσεις της Toyota Motor Corporation οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναγέννηση μιας περιοχής που υπέστη καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι του Τοχόκου το 2011. Η παραγωγή θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους, ενώ οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες στην Ευρώπη προγραμματίζονται για τις αρχές του 2024.

ΤΟ LBX ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

  • Ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, σχεδιασμένο για Ευρωπαίους πελάτες
  • Ανοίγει νέες ευκαιρίες στην αγορά, απευθυνόμενο, μεταξύ άλλων, σε πελάτες που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν να αποκτήσουν ένα Lexus
  • Tο LBX προσφέρεται και στη limited έκδοση Original Edition με κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων

Το νέο LBX θα προσελκύσει τους νέους Ευρωπαίους πελάτες, με την εντυπωσιακή εξωτερική του σχεδίαση, την premium εμφάνιση, την αίσθηση της καμπίνας του, και την αίσθηση ποιότητας «ανώτερης κατηγορίας», καθώς και τις επιδόσεις και την αποδοτικότητα της νέας γενιάς Lexus Hybrid Electric τεχνολογίας.

Η εξατομίκευση είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα, με τη Lexus να δίνει στους ιδιοκτήτες την ευκαιρία να προσαρμόσουν το αυτοκίνητό τους στο προσωπικό τους στυλ με την εισαγωγή νέων επιλογών εσωτερικής διαμόρφωσης, γνωστές ως «Ατμόσφαιρες». Αυτά τα μέτρα αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση της Lexus «να κάνει την πολυτέλεια προσωπική υπόθεση» και είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαφοροποίηση του αυτοκινήτου από τους ανταγωνιστές της κατηγορίας του.

Η γκάμα των εκδόσεων λανσαρίσματος περιλαμβάνει την κορυφαία παραλλαγή υψηλών προδιαγραφών Original Edition, η οποία θα διατεθεί σε μόλις 2.000 μοντέλα για τους πρώτους Ευρωπαίους πελάτες. Βασισμένη στην Ατμόσφαιρα “Cool” του LBX, η Original Edition περιλαμβάνει ειδικά χαρακτηριστικά, όπως 4 διαφορετικές επιλογές bi-tone εξωτερικό χρωματισμό με χρωματική επιλογή λανσαρίσματος την Sonic Copper. Επιπρόσθετα περιλαμβάνονται μαύρες ματ ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, κομψές εξωτερικές διακοσμητικές λεπτομέρειες και λογότυπα Original Edition, καθώς και εσωτερικό σαλόνι με συνδυασμό από απαλό δέρμα και Ultrasuede, με διακριτικές μαύρες ραφές.

Η έλευση του νέου LBX ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή οικογένεια μοντέλων Lexus που περιλαμβάνει από το ολοκαίνουργιο compact SUV έως μια πλήρη σειρά πολυτελών SUV αλλά και επιλογές από εμβληματικές λιμουζίνες. Στο LBX, παρόλο που πρόκειται για το πιο συμπαγές μοντέλο της μάρκας, οι ιδιοκτήτες θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν την κορυφαία εμπειρία πελατών Lexus.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

  • Σχεδιαστική φιλοσοφία ‘Next Chapter’ που καταρρίπτει τα στερεότυπα της Lexus
  • Η σχεδίαση εκφράζει την premium ποιότητα και ένα σύγχρονο, πιο χαλαρό στυλ
  • Δυναμική εμπρός όψη με νέα διάταξη, Resolute Look, που ανανεώνει την καθιερωμένη ατρακτοειδή μάσκα
  • Η συμπαγής καμπίνα, το αεροδυναμικά διαμορφωμένο κάτω μέρος του αμαξώματος, το μακρύ καπό, οι μεγάλοι τροχοί και τα αντίστοιχου μεγέθους ελαστικά ‘επικοινωνούν’ τη δυναμική σχεδίαση του αυτοκινήτου καθώς και τις υψηλές του επιδόσεις

Η Lexus αποφάσισε να ξαναγράψει τους δικούς της κανόνες κατά την ανάπτυξη του νέου Premium Casual SUV LBX, κυρίως αναθεωρώντας ορισμένα από τα πιο γνώριμα σχεδιαστικά της στερεότυπα.

Αυτό το ρηξικέλευθο, Νέας Γενιάς Hybrid Electric μοντέλο, διαθέτει ένα στυλ που το διαφοροποιεί από τα μεγαλύτερα μοντέλα της οικογένειας και δείχνει την πρόθεσή του να κατακτήσει την καρδιά και το μυαλό μιας νέας κατηγορίας πελατών για τη μάρκα.

Σχεδίαση Next Chapter

Η ομάδα που δημιούργησε το LBX είχε το ελεύθερο από τη διοίκηση της εταιρείας να εφαρμόσει φρέσκιες ιδέες, εξελίσσοντας τις αρχές της σχεδίασης Next Chapter της Lexus που καθόρισαν την τελευταία γενιάς των μοντέλων NX, RX και RZ. Πρόκειται για μια σχεδιαστική φιλοσοφία που ερμηνεύει άμεσα τον οδηγικό χαρακτήρα κάθε μοντέλου – στην περίπτωση του LBX, υποδηλώνει ένα συμπαγές και ευκίνητο αυτοκίνητο σε συνθήκες πόλης, που είναι συγχρόνως ευέλικτο και ευχάριστο σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές, αλλά και σταθερό και εκλεπτυσμένο στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο.

Η σχεδιαστική φιλοδοξία της Lexus ήταν να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με ισχυρή οπτική απήχηση σε νεότερο ηλικιακά κοινό, σε Ευρωπαίους που αναζητούν κορυφαία ποιότητα σε συνδυασμό με μια πιο χαλαρή, σύγχρονη εμφάνιση και αίσθηση. Είναι ένα Lexus που νιώθεις ευχάριστα να το οδηγείς και με casual εμφάνιση, εκτιμώντας παράλληλα την πολυτέλεια και την αριστοτεχνία, την premium ποιότητα και τον ελκυστικό οδηγικό χαρακτήρα που αποτελούν διαχρονικά γνωρίσματα της μάρκας.

Εμπρός σχεδίαση με Resolute Look και «αποδομημένη» μάσκα ατράκτου

Η πιο σημαντική πτυχή της σχεδίασης είναι μια νέα διάταξη στην εμπρός όψη που «σπάει» την ατρακτοειδή μάσκα – σήμα κατατεθέν την τελευταία δεκαετία – οδηγώντας τη Lexus σε μια νέα εποχή.

Η μάσκα έχει ενοποιηθεί σε ένα ενιαίο τραπεζοειδές σχήμα, τοποθετημένο κάτω από ένα στενό άνοιγμα που εκτείνεται κάτω από το εμπρός άκρο του καπό, συνδέοντας τις λεπτές μονάδες των προβολέων και τονίζεται από ένα μονοκόμματο χρωμιωμένο διακοσμητικό. Ο σχεδιασμός βασίζεται στην κληρονομιά του «Resolute Look» της Lexus που παρουσιάστηκε με το πρωτότυπο LF-S του 2003 και αποτέλεσε χαρακτηριστικό στιλιστικό στοιχείο για τα μοντέλα παραγωγής της Lexus από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η ενιαία, χωρίς πλαίσιο μάσκα δημιουργεί τις γραμμές του αμαξώματος του LBX, διαμορφώνοντας μία ισχυρή και δυναμική σιλουέτα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται αποδοτική σε επίπεδο αεροδυναμικής, εξασφαλίζοντας ομαλή ροή του αέρα πάνω και γύρω από το αυτοκίνητο. Ο νέος σχεδιασμός των προβολέων δημιουργεί μια ισχυρή οπτική υπογραφή, με τα φώτα ημέρας και τα φλας ενσωματωμένα σε διλειτουργικές μονάδες. Με αυτή τη νέα διάταξη, το χαρακτηριστικό σχήμα L των φώτων έχει αλλάξει και είναι στραμμένο προς τα έξω αντί προς τα μέσα, ώστε να ταιριάζει με την κατεύθυνση κάθε φλας. Οι προβολείς είναι τεχνολογίας LED διπλής δέσμης single-projector, εξοπλισμένοι με σύστημα Προσαρμοζόμενης Υψηλής Δέσμης Φωτών (AHS) στις πλουσιότερες εκδόσεις.

Σχεδίαση που εκφράζει τις οδηγικές επιδόσεις

Ακολουθώντας τις αρχές της Σχεδίασης ‘Next Chapter’ της Lexus, η σχεδιαστική ταυτότητα και οι αναλογίες του αυτοκινήτου υποστηρίζουν την οδηγική εμπειρία. Οι μπροστινές κολόνες είναι τραβηγμένες προς τα πίσω, με αποτέλεσμα η καμπίνα να φαίνεται συμπαγής και το καπό μακρύτερο, διαμορφώνοντας ένα σπορ προφίλ. Τα φουσκωμένα φτερά υποδηλώνουν δύναμη και τονίζουν τους μεγάλους τροχούς και τα ελαστικά (18”), ενώ οι κοντοί πρόβολοι και η τολμηρή διαμόρφωση της περιοχής γύρω από τις πίσω πόρτες παραπέμπουν σε ζωηρές, δυναμικές επιδόσεις.

Η σχεδίαση του πίσω τμήματος διαμορφώνει ένα στιβαρό στήσιμο

Η πίσω όψη του αυτοκινήτου αποπνέει επίσης μία αίσθηση στιβαρότητας, με στυλ εμπνευσμένο από μία αναπάντεχη πηγή – τα κέικ ρυζιού Kagami-Mochi που σερβίρονται σύμφωνα με την Ιαπωνική θρησκευτική παράδοση κατά την Πρωτοχρονιά. Κατασκευάζονται από δύο οβάλ δίσκους – έναν μικρό πάνω σε έναν μεγαλύτερο. Παρατηρώντας το LBX από πίσω, αυτή η ισορροπία των σχημάτων αντικατοπτρίζεται στο συμπαγές σχήμα του καλύμματος της καμπίνας του αυτοκινήτου που είναι τοποθετημένο πάνω από το ισχυρό κάτω μέρος του αμαξώματος – πρόκειται για ένα ακόμη οπτικό στοιχείο που υποδηλώνει χαμηλό κέντρο βάρους και ευστάθεια κατά τον χειρισμό.

Στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες περιλαμβάνεται ένα διακριτικό μοτίβο μεμβράνης που καλύπτει τις πίσω κολόνες, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ανάγλυφη υφή. Τα αεροδυναμικά μέρη εμπρός και πίσω έχουν ασημένιες πινελιές που προσελκύουν το βλέμμα στο ισχυρό κάτω μέρος του αμαξώματος.

Η πινακίδα κυκλοφορίας στον προφυλακτήρα έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, ώστε η υπογραφή LEXUS στην πίσω πόρτα να είναι πιο εμφανής όταν είναι κλειστή. Ομοίως, η πιο πρόσφατη εξέλιξη της χαρακτηριστικής μπάρας φώτων σε σχήμα L της Lexus δημιουργεί μεγαλύτερη οπτική αίσθηση, με τα φλας και τα φώτα οπισθοπορείας να έχουν μια υποτονική παρουσία όταν δεν είναι αναμμένα.

Διαστάσεις

Το LBX έχει μήκος 4.190 mm, πλάτος 1.825 mm και ύψος 1.545 mm, ενώ το μεταξόνιο είναι 2.580 mm. Με μικρό κύκλο στροφής μόλις 5,2 m, το αυτοκίνητο είναι ιδανικό για οδήγηση στην πόλη.

Χρωματικές επιλογές

Οι επιλογές εξωτερικών χρωμάτων περιλαμβάνουν ζωηρές αποχρώσεις και τα βαθιά λαμπερά Sonic φινιρίσματα της Lexus. Οι εκδόσεις Emotion και Cool του LBX μπορούν να παραγγελθούν με διχρωμία, συνδυάζοντας οποιαδήποτε χρωματική επιλογή με μαύρη οροφή για τη δημιουργία αντίθεσης.

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

  • Καθαρή, ανοιχτή και εκλεπτυσμένη σχεδίαση καμπίνας σύμφωνα με την αρχαία Ιαπωνική τέχνη της φιλοξενίας Omotenashi
  • Cockpit οδηγού βασισμένο στη φιλοσοφία Tazuna με εξαιρετική ορατότητα
  • Χαμηλή Θέση οδήγησης
  • Εκτεταμένες δυνατότητες εξατομίκευσης του στιλ του αυτοκινήτου στο εσωτερικό με νέες «Ατμόσφαιρες» Lexus
  • Σύστημα πολυμέσων Lexus Link+ με πλοήγηση βασισμένη στο cloud, ενσωμάτωση smartphone και προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης φωνής
  • Προαιρετικό ψηφιακό κλειδί βασισμένο σε εφαρμογή μπορεί να διαμοιραστεί εξ αποστάσεως με έως και πέντε χρήστες
  • Προηγμένος έλεγχος κλιματισμού με σύστημα ποιότητας αέρα nanoe-X

Οι σχεδιαστές της Lexus επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα απλό και εκλεπτυσμένο εσωτερικό που δημιουργεί την αίσθηση και την ατμόσφαιρα ενός μοντέλου μεγαλύτερης κατηγορίας. Αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: καλή ορατότητα με απρόσκοπτη θέα προς τα έξω, διευρυμένο πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων, αίσθηση μεγάλου εσωτερικού χώρου και κεντρική κονσόλα με επιβλητική παρουσία.

Σε όλη την καμπίνα είναι διάχυτο το ιαπωνικό πνεύμα φιλοξενίας Omotenashi της Lexus, που καλωσορίζει τους επιβάτες και τους κάνει να νιώθουν άνετα, με σχεδιαστικές λεπτομέρειες που προβλέπουν τις ανάγκες τους – από τον φωτισμό και τον έλεγχο κλιματισμού μέχρι τον σχεδιασμό και τη ρύθμιση των καθισμάτων, την απόκριση του συστήματος πολυμέσων και το ηλεκτρονικό σύστημα ανοίγματος των θυρών E-latch.

Το cockpit του οδηγού είναι μια ερμηνεία της φιλοσοφίας Tazuna της Lexus, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Lexus NX. Αυτό τοποθετεί τα κύρια χειριστήρια και τις πηγές πληροφοριών γύρω από τον οδηγό, ώστε ο χειρισμός τους να απαιτεί μόνο ελάχιστες κινήσεις του χεριού, με ελάχιστη διάσπαση της προσοχής. Με τον τρόπο αυτό, ο οδηγός παραμένει συγκεντρωμένος στην οδήγηση, με τη λιγότερη δυνατή διάσπαση προσοχής.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με την οριζόντια διάταξη έχει καθαρή και απλή σχεδίαση ώστε να διατηρείται ανεπηρέαστη η ορατότητα. Εκτείνεται μέχρι τα πάνελ των θυρών, ‘αγκαλιάζοντας’ τους επιβάτες των εμπρός καθισμάτων και επιτυγχάνοντας μία αίσθηση θαλπωρής, παρά τη μεγάλη έκτασή του. Η συνεχής γραμμή που δημιουργείται από αυτή τη σχεδίαση βοηθά επίσης τον οδηγό να αντιληφθεί τις κλίσεις του οχήματος στις στροφές.

Κεντρική κονσόλα σε περίοπτη θέση

Η κεντρική κονσόλα είναι κυρίαρχο στοιχείο της καμπίνας με τη μεγάλη οθόνη αφής πολυμέσων να είναι κεκλιμένη προς τα πίσω, για καλύτερη ενσωμάτωση. Επίσης διαθέτει πλευρικά μαξιλαράκια προστασίας γονάτων με επένδυση, ένα κεντρικό υποβραχιόνιο με μαλακή επένδυση και ένα κουτί αποθήκευσης χαμηλότερα για μικροαντικείμενα που περιέχει επίσης πρίζα 12 V για χρήση διαφόρων αξεσουάρ καθώς και μία θύρα C-type USB.

Καθίσματα

Το χαμηλό σημείο καθίσματος ενισχύει την αίσθηση του οδηγού ότι είναι ένα με το αυτοκίνητό του. Τα πίσω καθίσματα είναι τοποθετημένα ελαφρώς ψηλότερα σε σχέση με τα εμπρός, ώστε όλοι οι επιβάτες να απολαμβάνουν καλή ορατότητα.

Τα καθίσματα είναι σχεδιασμένα με στόχο να συγκρατούν σωστά το σώμα ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις κινήσεις του κεφαλιού στις στροφές. Όλα αυτά επιτυγχάνονται αφενός με την υιοθέτηση ενός μαξιλαριού καθίσματος με μεγαλύτερο βάθος και διευρυμένη επιφάνεια επαφής, αφετέρου με μια πιο επίπεδη πλάτη που αγκαλιάζει το σώμα, διατηρώντας το στήθος σε όρθια θέση. Για τον οδηγό, αυτό ενισχύει την αίσθηση της σύνδεσής του με το αυτοκίνητο.

Για τα εμπρός καθίσματα διατίθεται ηλεκτρική ρύθμιση οκτώ κατευθύνσεων. Τα πίσω είναι διαιρούμενα και αναδιπλούμενα σε αναλογία 60:40.

Το LBX είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο της Lexus που υιοθετεί ένα σύστημα υπενθύμισης το οποίο ειδοποιεί εάν παιδιά, αποσκευές ή άλλα αντικείμενα αφεθούν στο κάθισμα του συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα.

Ψηφιακός πίνακας οργάνων οδηγού 12,3 ιντσών

Εδώ η φιλοσοφία Tazuna ενισχύεται με μια νέα, πλήρως ψηφιακή οθόνη οργάνων – 7 ή 12,3 ιντσών, ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου. Η διάταξη και η προβολή των ενδείξεων και των δεδομένων αλλάζει ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης και μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού. Επίσης μπορεί να προσαρμοστεί και το περιεχόμενο της οθόνης πολλαπλών πληροφοριών.

Προαιρετικά διατίθεται επίσης ένα σύστημα head-up display με δυνατότητα επιλογής τριών προγραμμάτων λειτουργίας για την παροχή διαφορετικών πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις του οχήματος και την κατάσταση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Νέα σχεδίαση τιμονιού

Ο σχεδιασμός του τιμονιού με τις τρεις ακτίνες έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία ελέγχου, άνεσης και αυτοπεποίθησης της Οδηγικής Υπογραφής Lexus (Lexus Driving Signature), ενώ οι προγραμματιζόμενοι διακόπτες με αισθητήρα αφής στο τιμόνι παρέχουν γρήγορη και διαισθητική πρόσβαση στις προτιμώμενες από τον οδηγό ρυθμίσεις. Στα μοντέλα με υψηλότερο εξοπλισμό διατίθεται θερμαινόμενο τιμόνι, με δυνατότητα επιλογής επένδυσης από συνθετικό ή γνήσιο δέρμα. Ο επιλογέας ταχυτήτων είναι επίσης τοποθετημένος με γνώμονα την άνεση και την ευκολία χρήσης, σύμφωνα με τις σχεδιαστικές αρχές Tazuna.

Ταπετσαρίες και επενδύσεις

Η κορυφαία ποιότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια αποτυπώνεται σε μια επιλογή επενδύσεων και ταπετσαριών με ελκυστική εμφάνιση και ευχάριστη αίσθηση αφής. Εκτός από το κορυφαίας ποιότητας δέρμα, οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα vegan εσωτερικό που χρησιμοποιεί συνθετικό δέρμα και υλικά για τις επενδύσεις των καθισμάτων, του τιμονιού, του μοχλού ταχυτήτων και των θυρών.

Το LBX διαθέτει επίσης τα νέα ανθρακί ένθετα Tsuyusami, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη χρήση μιας νέας τεχνικής φιλμ που χρησιμοποιεί πολλαπλά στρώματα για να πετύχει εξαιρετική υφή με αίσθηση βάθους.

Ατμοσφαιρικός φωτισμός

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός επιτείνει την αίσθηση Omotenashi, που αποτυπώνει την κουλτούρα φιλοξενίας σύμφωνα με την Ιαπωνική παράδοση: ως εκ τούτου οι άνθρωποι νιώθουν ευπρόσδεκτοι καθώς εισέρχονται σε ένα οικείο περιβάλλον. Ο έμμεσος φωτισμός δημιουργεί μία premium ατμόσφαιρα αναδεικνύοντας διαφορετικά σημεία της καμπίνας, όπως την περιοχή γύρω από τις χειρολαβές θυρών, το χώρο των ποδιών, τον ασύρματο φορτιστή και το κάτω κουτί αποθήκευσης της κονσόλας.

Ο φωτισμός περιλαμβάνει 50 επιλογές χρωμάτων, χωρισμένα σε 14 ομάδες και πέντε διαφορετικά θέματα: Healing, Relaxing, Arousing, Focusing και Exhilarated. Αυτά μπορούν να επιλέγονται ανάλογα με τη διάθεση του οδηγού, το ταξίδι ή την ώρα της ημέρας.

Νέες «Ατμόσφαιρες» εκδόσεις Lexus

Με το LBX, η Lexus υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία μιας γκάμας εκδόσεων που θα ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής των πελατών.

Η γκάμα προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τέσσερις «ατμόσφαιρες», πέρα από τη βασική: τις Elegant και Relax που εστιάζουν σε μια εκλεπτυσμένη αίσθηση, και τις Emotion και Cool που έχουν έναν πιο σπορ, πιο δυναμικό χαρακτήρα. Κάθε μία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα έναν διαφορετικό τύπο πελάτη.

Οι ατμόσφαιρες Emotion και Cool ξεχωρίζουν με τον Bi-tone εξωτερικό χρωματισμό και τις ζάντες αλουμινίου 18” machined face. Οι Elegant και Relax διαθέτουν monotone εξωτερικό φινίρισμα και γυαλιστερές ζάντες αλουμινίου 18”.

Όσον αφορά το εσωτερικό, η Emotion διαθέτει διάτρητη επένδυση από συνθετικό μαύρο δέρμα με κόκκινες πινελιές και ραφές αντίθεσης στα καθίσματα, την κεντρική κονσόλα και τις επενδύσεις των θυρών. Το LBX Cool – το κορυφαίο δυναμικό μοντέλο – διαθέτει εσωτερικό από Ultrasuede και δίχρωμο μαλακό δέρμα σε μαύρο και σκούρο γκρι με copper λεπτομέρειες και ραφές.

Οι ατμόσφαιρες Elegant και Relax ξυπνούν διαφορετικές διαθέσεις. Συνθετικό δέρμα στη διακριτική απόχρωση Forest Brown ή Ammonite Sand διαθέτει το LBX Elegant, για τα πάνελ των θυρών, τον πίνακα οργάνων και τα μαξιλαράκια της κονσόλας, καθώς και για την επένδυση των καθισμάτων. Για την ατμόσφαιρα Relax, η επιλογή είναι Saddle Tan ή Black δέρμα ημιανιλίνης με διακριτικές σατινέ ραφές Tatami.

Εκτός από τις τέσσερις ατμόσφαιρες, υπάρχει και η έκδοση LBX, η οποία, διαθέτει προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά στον standard εξοπλισμό της. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν τα εκτεταμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού που εντάσσονται στο σύστημα Lexus Safety System + τελευταίας γενιάς.

Η έκδοση LBX και οι ατμόσφαιρες Emotion και Elegant διαθέτουν vegan εσωτερικό σαλόνι, χωρίς δερμάτινα υλικά.

Συστήματα πολυμέσων και infotainment

Το LBX είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο σύστημα Lexus Link Connect, το οποίο λειτουργεί μέσω μιας οθόνης αφής 9,8” με αντιανακλαστική επίστρωση που την καθιστά ευανάγνωστη σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Το σύστημα παρέχει πλοήγηση βασισμένη στο cloud, βελτιστοποιώντας τον προγραμματισμό διαδρομής με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα κυκλοφοριακά συμβάντα και τις καθυστερήσεις. Ο ψηφιακός βοηθός “Hey Lexus” αναβαθμίζει την εμπειρία του ταξιδιού καθώς ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού, ενώ έχει προγραμματιστεί για να κατανοεί περισσότερους όρους συνομιλίας. Για παράδειγμα, λέγοντας απλά “Hey Lexus, κρυώνω”, το σύστημα θα αυξήσει τη θερμοκρασία του κλιματισμού. Μπορεί επίσης να διακρίνει εάν μιλάει ο οδηγός ή ο συνοδηγός και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να χρειάζεται να απενεργοποιηθεί η αναπαραγωγή ήχου.

Η ενσωμάτωση smartphone ενεργοποιείται με ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση για το Apple CarPlay ή με ενσύρματη σύνδεση για το Android Auto.

Με τη λειτουργία My Setting του συστήματος, έως και τρεις χρήστες μπορούν να καταχωρίσουν τις δικές τους, εξατομικευμένες προτιμήσεις για τα πολυμέσα (ήχος, πλοήγηση κ.λπ.), το όχημα (θέση οδήγησης, εσωτερικός φωτισμός, οθόνη οργάνων κ.λπ.) και τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού (χρόνος προειδοποίησης PCS, ευαισθησία Blind Spot Monitor κ.λπ.). Το αυτοκίνητο αναγνωρίζει αυτόματα τον χρήστη είτε με την παρουσία ψηφιακού κλειδιού ή συνδεδεμένης συσκευής μέσω Bluetooth, είτε με αναγνώριση προσώπου (στα μοντέλα που διαθέτουν Driver Monitor Camera).

Όπως και τα πιο πρόσφατα νέα μοντέλα Lexus, το LBX προσφέρει απρόσκοπτες over-the-air ενημερώσεις λογισμικού για τα συστήματα πολυμέσων και ασφάλειας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να επωφελούνται από τις αναβαθμίσεις χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε συνεργείο Lexus.

Ψηφιακό κλειδί

Ένα προαιρετικό ψηφιακό κλειδί αυξάνει την άνεση. Συμβατό τόσο με συσκευές smartphone Apple όσο και με Android, επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν το κινητό τους για να ξεκλειδώνουν και να εκκινούν το αυτοκίνητό τους. Δεν χρειάζεται να βγάλουν το τηλέφωνο από την τσέπη ή την τσάντα τους, αρκεί να το έχουν πάνω τους.

Η εφαρμογή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ασύρματο κλειδί για κλείδωμα και ξεκλείδωμα του οχήματος από απόσταση, επιτρέποντας, για παράδειγμα, τη χρήση του αυτοκινήτου ως ασφαλούς σημείου παράδοσης δεμάτων. Στην περίπτωση που το smartphone χαθεί ή εξαντληθεί η φόρτιση της μπαταρίας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φυσικό κλειδί.

Ηχοσυστήματα

Η Mark Levinson, αποκλειστικός συνεργάτης της Lexus στον τομέα των ηχοσυστημάτων, σχεδίασε ένα προαιρετικό premium σύστημα για το αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει 13 ιδανικά τοποθετημένα ηχεία. Το σύστημα περιλαμβάνει 10 ηχεία Unity 9 cm, το καθένα με ενσωματωμένο tweeter, καθώς και woofers 22,9 cm σε κάθε μία από τις εμπρός πόρτες και ένα subwoofer 22,4 cm κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών.

Το σύστημα υιοθετεί τη νέα τεχνολογία Mark Levinson Quantum Logic Surround για να προσφέρει ένα ακριβές και πλούσιο ηχητικό περιβάλλον, ισορροπημένα χαρακτηριστικά συχνοτήτων και υψηλή διαύγεια και ευκρίνεια.

Το στάνταρ ηχοσύστημα του LBX διαθέτει έξι ηχεία, με τέσσερα ηχεία μεσαίων συχνοτήτων 9 cm και ένα woofer 18 cm σε κάθε μία από τις εμπρός πόρτες.

Σύστημα κλιματισμού και Lexus Climate Concierge

Η σχεδίαση της μονάδας κλιματισμού στοχεύει στην εξοικονόμηση βάρους και χώρου, στην αθόρυβη λειτουργία και στην αποδοτικότητα που συμβάλλει στη συνολική οικονομία καυσίμου. Η απόδοση θέρμανσης και η ενεργειακή αποδοτικότητα έχουν βελτιωθεί με έναν νέο σχεδιασμό εισαγωγής αέρα που αυξάνει το ποσοστό ανακυκλοφορίας αέρα.

Στις πιο πλούσιες εκδόσεις, το Lexus Climate Concierge συντονίζει αυτόματα τη λειτουργία του κλιματισμού με τους θερμαντήρες των καθισμάτων και του τιμονιού, ώστε να επιτυγχάνεται άμεσα η επιθυμητή θερμοκρασία για κάθε επιβάτη. Το σύστημα εισάγει επίσης φρέσκο αέρα χαμηλής υγρασίας στο πάνω μέρος της καμπίνας για να αποτραπεί το θάμπωμα των παραθύρων, ενώ παράλληλα ανακυκλώνει θερμό αέρα γύρω από τα πόδια των επιβατών.

Το Climate Concierge βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα του αέρα της καμπίνας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της nanoe-X της Panasonic, που απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια νερού από τους αεραγωγούς. Οι ευεργετικές τους επιδράσεις είναι πολλές, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση ιών, βακτηρίων και οσμών. Επίσης, προσφέρουν ενυδάτωση για τα μαλλιά και το δέρμα.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Lexus Link, οι ιδιοκτήτες μπορούν να διαχειρίζονται το σύστημα κλιματισμού εξ αποστάσεως, θερμαίνοντας ή ψύχοντας την καμπίνα, ή ακόμα και θέτοντας σε λειτουργία το ξεπάγωμα του παρμπρίζ πριν από το ταξίδι.

Ηλεκτρονικό σύστημα απασφάλισης θυρών eLatch

Το e-Latch της Lexus προσφέρει ομαλό και εύκολο άνοιγμα και κλείδωμα/ξεκλείδωμα θυρών χωρίς μηχανικούς θορύβους.

Στο πίσω μέρος των εξωτερικών χειρολαβών υπάρχει ένας διακόπτης ανοίγματος της πόρτας. Στο εσωτερικό, ο μηχανισμός ανοίγματος και η λαβή της πόρτας είναι ενσωματωμένα, ώστε η τελευταία να ανοίγει με μία μόνο κίνηση – δεν χρειάζεται να αφήσετε τη λαβή και στη συνέχεια να σπρώξετε. Ο διακόπτης απασφάλισης έχει σχεδιαστεί για να μην επιτρέπει το ακούσιο άνοιγμα – οι πόρτες κλειδώνουν αυτόματα όταν η ταχύτητα του αυτοκινήτου υπερβαίνει τα 4 km/h. Το άνοιγμα επιτρέπεται μόνο εάν ο επιλογέας ταχυτήτων βρίσκεται στη θέση «Park», το πεντάλ του φρένου είναι πατημένο ή το χειρόφρενο είναι ενεργοποιημένο. Εάν αποφορτιστεί η μπαταρία, οι πόρτες μπορούν να ανοίξουν χειροκίνητα.

Το e-Latch συνδέεται με το Σύστημα Ασφαλούς Εξόδου – Safe Exit Assist (SEA), το οποίο απενεργοποιεί τον εσωτερικό διακόπτη ανοίγματος της πόρτας εάν υπάρχει προβλεπόμενος κίνδυνος επαφής με οχήματα που πλησιάζουν από πίσω (περισσότερες λεπτομέρειες στο κεφάλαιο ασφάλεια, παρακάτω).

Χώρος αποσκευών

Με όλα τα καθίσματα στην κανονική τους θέση, ο χώρος αποσκευών στο προσθιοκίνητο LBX ανέρχεται στα 323 λίτρα, που είναι αρκετά για δύο βαλίτσες των 75 λίτρων οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν κάτω από το πτυσσόμενο κάλυμμα. Στην τετρακίνητη έκδοση ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 240 λίτρα.

Ο χώρος έχει μεγιστοποιηθεί με την εξάλειψη των εσοχών και των προεξοχών και τη δημιουργία χώρου για την αποθήκευση εργαλείων, κιτ επισκευής ελαστικών και άλλων αντικειμένων κάτω από το δάπεδο. Το ελαφρύ πτυσσόμενο κάλυμμα μπορεί να αποθηκευτεί σε επίπεδη θέση στο πάτωμα, όταν χρειάζεται να μεταφερθούν μεγαλύτερα αντικείμενα.

Ηλεκτρική πίσω πόρτα

Για το LBX διατίθεται μια ηλεκτρική πίσω πόρτα, με ένα μοτέρ συμπαγών διαστάσεων που παρέχει αθόρυβη λειτουργία και ταχεία απόκριση. Η πόρτα μπορεί να ανοίξει μέσω των διακοπτών στον πίνακα οργάνων και του smart key, ενώ ένας διακόπτης κλεισίματος υπάρχει επίσης στο κάτω άκρο της πόρτας. Όταν ο χρήστης έχει μαζί του το smart key, ένας διακόπτης θα κλείσει και θα ασφαλίσει την πόρτα.

Η μέγιστη γωνία ανοίγματος της πόρτας μπορεί να ρυθμιστεί από τον χρήστη, για παράδειγμα, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσκρουσή της σε γκαράζ με χαμηλό ύψος οροφής ή άλλα εμπόδια. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι 79 μοίρες.

Advanced Park και Remote Parking

Το LBX διατίθεται με σύστημα Advanced Park, το οποίο χρησιμοποιεί τέσσερις κάμερες και 12 αισθητήρες υπερήχων για να αποκτήσει ολόπλευρη κάλυψη του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο. Αυτό βοηθά τον οδηγό να πραγματοποιεί αποτελεσματικούς και ομαλούς ελιγμούς αυτόματου παρκαρίσματος με λιγότερες διορθωτικές κινήσεις.

Η λειτουργία Αυτόνομης Απομακρυσμένης Στάθμευσης (Remote Parking) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράλληλο ή κάθετο παρκάρισμα με κίνηση προς τα εμπρός ή με όπισθεν, αλλά και για την έξοδο προς τα εμπρός από παράλληλη θέση. Διαχειρίζεται όλες τις απαραίτητες λειτουργίες ελέγχου του οχήματος – τιμόνι, πέδηση, γκάζι και αλλαγή σχέσεων.

Η λειτουργία μνήμης χρησιμοποιεί την εικόνα της κάμερας για να παρέχει αυτόματη στάθμευση σε έως και τρεις χώρους που χρησιμοποιούνται τακτικά – για παράδειγμα στον δρόμο του σπιτιού. Οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να χειρίζονται το σύστημα εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας μια αποκλειστική εφαρμογή απομακρυσμένης στάθμευσης στο smartphone τους, ενώ έχουν μαζί τους το έξυπνο κλειδί του οχήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρέπει να παρκάρουν ή να βγουν από πολύ στενούς χώρους.

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

  • Η απολαυστική οδηγική εμπειρία ως πρωταρχικό στοιχείο της απήχησης του LBX
  • Ενίσχυση των βασικών χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου αντί της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων
  • Το LBX είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που βασίζεται στην παγκόσμια πλατφόρμα συμπαγών οχημάτων GA-B, με στοχευμένες τροποποιήσεις που βελτιώνουν τις δυναμικές επιδόσεις
  • Το πρώτο αυτοκίνητο στην κατηγορία του που διαθέτει Vehicle Posture Braking Control
  • Εκτενή μέτρα για τη μείωση και τον έλεγχο των θορύβων και των κραδασμών

Οι οδηγικές επιδόσεις ήταν το σημείο εστίασης για την ανάπτυξη του LBX. Η Lexus φιλοδοξούσε να μεταλαμπαδεύσει την Οδηγική Υπογραφή Lexus (Lexus Driving Signature) σε ένα compact μεγέθους αυτοκίνητο, δημιουργώντας έτσι ένα όχημα στο οποίο ο οδηγός αισθάνεται αυτοπεποίθηση, άνεση και έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Η άμεση, πιστή απόκριση του τιμονιού, των φρένων και του γκαζιού και η ευστάθεια χειρισμού σε όλες τις συνθήκες δημιουργούν έναν φυσικό διάλογο και μια συνεχή αίσθηση σύνδεσης μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου.

Ο Αρχιμηχανικός Endoh εξηγεί: «Εργαστήκαμε προκειμένου να πετύχουμε ευέλικτα οδηγικά χαρακτηριστικά που μεγιστοποιούν τα πλεονεκτήματα του μικρού μεγέθους και βάρους του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, εστιάσαμε περισσότερο από ποτέ στη βελτιστοποίηση των θεμελιωδών χαρακτηριστικών χωρίς να βασιζόμαστε σε ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου».

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόστηκαν ήταν το χαμήλωμα του κέντρου βάρους, η αύξηση του μετατροχίου για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών αδράνειας, η ενίσχυση της ακαμψίας του αμαξώματος, η μείωση του βάρους, η χρήση μεγαλύτερων και φαρδύτερων ελαστικών και η αναθεώρηση της ανάρτησης. Ο συνδυασμός όλων αυτών εξασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο ανταποκρίνεται και ακολουθεί πιστά τις εντολές του οδηγού.

Το πρώτο Lexus που χρησιμοποιεί την παγκόσμια πλατφόρμα GAB

Είναι το πρώτο Lexus που βασίζεται στην παγκόσμια πλατφόρμα συμπαγών οχημάτων GA-B, η οποία έχει τροποποιηθεί ριζικά για να προσφέρει την Οδηγική Υπογραφή Lexus (Lexus Driving Signature).

Το διευρυμένο μεταξόνιο, οι κοντοί πρόβολοι και το φαρδύ μετατρόχιο συνδυάζονται για να προσφέρουν μεγαλύτερη ευστάθεια και καλύτερα χαρακτηριστικά χειρισμού που προσδίδουν στο αυτοκίνητο ασυναγώνιστη οδηγική συμπεριφορά. Η χρήση μεγαλύτερων τροχών και ελαστικών αυξάνει την επιφάνεια επαφής με την επιφάνεια του δρόμου, το οποίο ενισχύει την αίσθηση σταθερότητας και ελέγχου που δημιουργεί εμπιστοσύνη.

Η πλατφόρμα δίνει στο LBX ένα χαμηλό κέντρο βάρους, με τη Lexus να έχει εξασφαλίσει ένα χαμηλό σημείο καθίσματος (ισχύου), 285 mm, με αποτέλεσμα η θέση του οδηγού πίσω από το τιμόνι να είναι άνετη και ευχάριστη, με τα πόδια του να εκτείνονται οριζόντια αντί να είναι κάθετα.

Ισχυρή δομή αμαξώματος

Η ακαμψία του αμαξώματος είναι ένα ακόμα βασικό συστατικό για το τρίπτυχο αυτοπεποίθησης-άνεσης-ελέγχου, το οποίο καθορίζει την Οδηγική Υπογραφή Lexus.

Το πάνω μέρος του αμαξώματος ενισχύεται με δομικές κόλες και πολυάριθμες συγκολλήσεις short-pitch, κυρίως γύρω από το άνοιγμα της πίσω πόρτας. Οι ενισχύσεις βελτιώνουν τη στρεπτική ακαμψία, ενώ η χρήση ελαφρών υλικών, καπό από αλουμίνιο, χυτή ρητίνη στους θόλους των τροχών, στα μαρσπιέ και στα κάτω τμήματα θυρών βοηθά στη διατήρηση ενός χαμηλού κέντρου βάρους και συμβάλλει στην αποδοτικότητα καυσίμου. Στις κεντρικές κολόνες και στην ενίσχυση του προφυλακτήρα χρησιμοποιούνται ισχυρά αλλά ελαφριά υλικά που έχουν υποστεί θερμική σκλήρυνση. Η τοποθέτηση των ενισχύσεων οροφής επιτρέπει τη χρήση ενός λεπτότερου πάνελ, επιτυγχάνοντας περαιτέρω εξοικονόμηση βάρους.

Την ίδια στιγμή, το πάτωμα του οχήματος επωφελείται από την τεχνολογία συγκόλλησης με λέιζερ και τις ενισχύσεις με κόλλα υψηλής αντοχής. Η τοποθέτηση των ενισχύσεων στο κάτω μέρος του αμαξώματος έχει επίσης το πλεονέκτημα της μείωσης των κραδασμών, καθιστώντας την οδήγηση ακόμη πιο άνετη.

Πλαίσιο και ανάρτηση

Το σύστημα ανάρτησης παρέχει άμεση απόκριση στις κινήσεις του τιμονιού και σταθερή συμπεριφορά στις στροφές. Έχουν εφαρμοστεί λεπτομερή μέτρα για την ενίσχυση της ακαμψίας και της απόκρισης των βραχιόνων της στις πλευρικές δυνάμεις.

Η εμπρός ανάρτηση υιοθετεί νέα σχεδίαση με γόνατα MacPherson που είναι άκαμπτη και ελαφριά ώστε να παρέχει ευελιξία στο χειρισμό και κορυφαία άνεση. Τα προσθιοκίνητα μοντέλα χρησιμοποιούν ημιάκαμπτο πίσω άξονα, ενώ το τετρακίνητο LBX διαθέτει μια διάταξη με διπλά ψαλίδια σε συνδυασμό με το σύστημα E-Four.

Αεροδυναμική

Η ενιαία, χωρίς πλαίσιο μάσκα και η εμπρός σχεδίαση Resolute Look βοηθούν στη βελτίωση του συντελεστή οπισθέλκουσας του LBX, μειώνοντας την αντίσταση και εξασφαλίζοντας ομαλή ροή του αέρα που κατευθύνεται από τον προφυλακτήρα χαμηλά στα πλαϊνά τμήματα του οχήματος.

Η ροή του αέρα γύρω από το αυτοκίνητο βελτιστοποιείται με λεπτομέρειες όπως τα ειδικής σχεδίασης χυτά ένθετα, το ακριβές προφίλ των γωνιών του εμπρός προφυλακτήρα και των πλευρικών τμημάτων του πίσω καθώς και την προσθήκη ενθέτων σε σχήμα «πτερυγίων» στα μαρσπιέ. Το περίγραμμα της οροφή, η αεροτομή οροφής στην πίσω πόρτα και η σχεδίαση των πίσω φωτιστικών σωμάτων επίσης διαδραματίζουν ρόλο στην αεροδυναμική απόδοση του LBX και στη διαμόρφωση ενός συντελεστή οπισθέλκουσας 0.34 Cd.

Θέση οδήγησης

Εκτός από το χαμηλότερο σημείο καθίσματος (ισχύου), η Lexus έχει μελετήσει κάθε πτυχή της θέσης οδήγησης για να ενισχύσει την αίσθηση σύνδεσης με το αυτοκίνητο που είναι το κλειδί για την Οδηγική Υπογραφή Lexus.

Το νέο τιμόνι τριών ακτίνων βρίσκεται πιο κοντά στον οδηγό και τοποθετείται σε πιο κάθετη θέση, ενώ η ορατότητα βελτιώνεται από το σχήμα του καπό και τις λεπτές μπροστινές κολόνες, δίνοντας σαφή αίσθηση των γωνιών του οχήματος και μειώνοντας τα τυφλά σημεία αριστερά και δεξιά κατά τους ελιγμούς και τις στροφές.

Ο σχεδιασμός του καθίσματος έχει επίσης μελετηθεί προσεκτικά διαθέτοντας μια πιο επίπεδη πλάτη, σε συνδυασμό με μια δομή και μήκος μαξιλαριού που βοηθούν τον οδηγό να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου.

Έλεγχος θορύβων και κραδασμών

Μπορεί το LBX να είναι ένα compact αυτοκίνητο, όμως η Lexus προσπάθησε με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον καμπίνας ανάλογο με εκείνο ενός μεγαλύτερου premium μοντέλου.

Το πακέτο μέτρων για τον έλεγχο των θορύβων και των κραδασμών δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πόρτες. Ο ήχος με τον οποίο κλείνουν αποπνέει ασφάλεια και ποιότητα, χρησιμοποιώντας μονωτικά υλικά στο εσωτερικό των πάνελ. Την ίδια στιγμή έχουν καλυφθεί οι οπές που αξιοποιούνται στο service, ενώ ένα στοιχείο στεγανοποίησης έχει τοποθετηθεί περιμετρικά της επένδυσης της πόρτας.

Η οροφή διαθέτει ένα μαστιχωτό υλικό που αποσβαίνει αποτελεσματικά τη μετάδοση του θορύβου από το δρόμο. Επίσης, η εγκατάσταση ενός σιγαστήρα οροφής βοηθά στη διατήρηση μιας ήσυχης ατμόσφαιρας στο εσωτερικό – μειώνοντας, για παράδειγμα, τον θόρυβο που προκαλείται από τη βροχή.

Ένα ακόμα μέτρο είναι η τοποθέτηση μιας τσιμούχας γύρω από ολόκληρο το άνοιγμα του καπό για την καταστολή θορύβων από τον στροβιλισμό του αέρα. Ο θόρυβος του κινητήρα μειώνεται με την προσθήκη ενός αντικραδασμικού άξονα, ενώ στο κάτω μέρος του αμαξώματος υπάρχει κόλλα υψηλής αντοχής και μικρότερα κενά μεταξύ των διαφόρων εξαρτημάτων. Στις ατμόσφαιρες Relax και Cool χρησιμοποιείται ακουστικό κρύσταλλο τόσο στο παρμπρίζ όσο και στα εμπρός πλαϊνά παράθυρα, ενώ διάφορες επενδύσεις, αφρός, μονωτικά και άλλα υλικά απορρόφησης θορύβων έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατηγικής σημασίας σημεία γύρω από την καμπίνα.

Vehicle Braking Posture Control

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο στην κατηγορία του με σύστημα Vehicle Braking Posture Control. Αυτό εξισορροπεί αυτόματα την κατανομή της δύναμης πέδησης εμπρός και πίσω για την καταστολή των κλίσεων κατά τον διαμήκη άξονα και τη διατήρηση ενός γραμμικού και αξιόπιστου φρεναρίσματος. Βοηθά επίσης στη μείωση των κλίσεων του οχήματος στις στροφές, διατηρώντας το αυτοκίνητο άνετο και σταθερό και φιλτράροντας τους κραδασμούς.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ανεξάρτητους ρυθμιστές πίεσης εμπρός και πίσω που προσαρμόζει την κατανομή της δύναμης πέδησης ανάλογα με την εντολή του οδηγού στο πεντάλ του φρένου και την κίνηση της ανάρτησης κατά τον κατακόρυφο άξονα. Στην αρχή της πέδησης το όχημα θα ανταποκριθεί βυθίζοντας το εμπρός μέρος ώστε ο οδηγός να αισθανθεί ότι το αυτοκίνητο φρενάρει. Με την αύξηση της πίεσης στο πεντάλ θα αυξηθεί η δύναμη πέδησης που κατευθύνεται στους πίσω τροχούς ώστε να μειωθεί η ανύψωση του πίσω τμήματος και το αμάξωμα να «κατέβει». Λόγω της μειωμένης πλέον βύθισης κατά τον διαμήκη άξονα, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του οδηγού, καθώς έτσι εξασφαλίζεται μια γραμμική αίσθηση επιβράδυνσης και επαφής των ελαστικών με το δρόμο, ακόμα και στα δυνατά φρεναρίσματα.

Το LBX χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα πέδησης με πίεση on-demand μέσω μιας αντλίας υψηλής απόδοσης για ευχρηστία και φυσική αίσθηση πέδησης. Τόσο εμπρός όσο και πίσω, το LBX διαθέτει δίσκους, με τους εμπρός να είναι αεριζόμενοι.

Σύστημα διεύθυνσης

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης (EPS) είναι ρυθμισμένο για να προσφέρει ομαλή αίσθηση και ευελιξία. Ο ενδιάμεσος άξονας εξοπλίζεται με τηλεσκοπικό σύστημα που βοηθά στην απόσβεση των κραδασμών.

Ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει χειροκίνητα την απόσταση του τιμονιού κατά 50 mm και το ύψος (κλίση) κατά 40 mm.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ

  • Νέα Γενιά Hybrid Electric σύστημα κίνησης 1.5L της Lexus
  • Αποδίδει 136 DIN hp/100 kW και μέγιστη ροπή 185 Nm
  • Συμπαγής, ελαφρύς, τρικύλινδρος κινητήρας με κορυφαία θερμική απόδοση
  • Νέα, διπολική υβριδική μπαταρία προσφέρει μεγαλύτερη πυκνότητα ισχύος και απόδοση, εξασφαλίζοντας άμεση απόκριση και γραμμική επιτάχυνση
  • Προαιρετικό σύστημα τετρακίνησης E-Four

Το LBX διαθέτει ένα Νέας Γενιάς Hybrid Electric σύστημα κίνησης που είναι τόσο αποδοτικό όσο και ρυθμισμένο για άμεση και υψηλής απόκρισης επιτάχυνση που συνήθως χαρακτηρίζει τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Γεγονός που αποτελεί στοιχείο-κλειδί για έναν απολαυστικό οδηγικό χαρακτήρα και διασφαλίζει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Οδηγική Υπογραφή Lexus (Lexus Driving Signature).

Το σύστημα αποδίδει συνολική ισχύ 136 DIN hp/ 100 kW με μέγιστη ροπή 185 Nm, προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9,2 δευτερόλεπτα για το προσθιοκίνητο μοντέλο και 9,6 δευτερόλεπτα για το τετρακίνητο. Οι επίσημες τιμές του συνδυασμένου κύκλου WLTP δείχνουν κατανάλωση από 4,4 l/100 km και εκπομπές CO2 από 100 g/km.

Κινητήρας 1.5 λίτρων

Ο τρικύλινδρος κινητήρας 1.5 λίτρων λειτουργεί με θερμoδυναμική απόδοση παγκόσμιας κλάσης, η οποία υποστηρίζεται από τεχνολογία καύσης υψηλής ταχύτητας και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά όπως οι ευθείς αυλοί εισαγωγής και οι έδρες των βαλβίδων εισαγωγής που έχουν υποστεί επεξεργασία με λέιζερ. Άλλα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν εξαιρετικά ελαφριά έμβολα σχεδιασμένα για λειτουργία σε υψηλές στροφές και φέρουν επίστρωση ρητίνης στις ποδιές που μειώνει τις τριβές με τα χιτώνια των κυλίνδρων.

Περαιτέρω θερμική απόδοση επιτυγχάνεται από ένα σύστημα ψύξης που προσαρμόζει τη ροή του ψυκτικού υγρού ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα και την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι επιτυγχάνεται ταχύτερη προθέρμανση του κινητήρα και μειώνονται οι απώλειες τριβών, συμβάλλοντας στην οικονομία καυσίμου και υποστηρίζοντας την απόδοση του συστήματος κλιματισμού.  

Ο ηλεκτρονικός, έξυπνα μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων στην πλευρά της εισαγωγής υποστηρίζει μια ισορροπημένη λειτουργία μεταξύ οικονομίας καυσίμου και απόκρισης ισχύος, ακόμη και σε χαμηλούς ρυθμούς περιστροφής του κινητήρα ή με χαμηλές θερμοκρασίες λαδιού.

Κιβώτιο Υβριδικού Συστήματος

Το υβριδικό σύστημα με κινητήρα μικρού κυβισμού της Lexus χρησιμοποιεί ένα νέο κιβώτιο, το οποίο είναι σχεδιασμένο για εξοικονόμηση βάρους και χώρου. Παρόλα αυτά, έχει 17% υψηλότερη απόδοση από τις συμβατικές μονάδες ίδιου μεγέθους, με κορυφαία για την κατηγορία κατανάλωση καυσίμου, αθόρυβη λειτουργία και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Ένας συνδυασμός εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), σχεδιασμός ανάπτυξης με εστίαση στο μοντέλο (MBD) και μετρήσεων ακριβείας, χρησιμοποιήθηκαν στον επανασχεδιασμό του κιβωτίου ώστε να μειωθεί το μέγεθος τόσο του συστήματος μετάδοσης κίνησης όσο και της μονάδας του κιβωτίου. Επιπλέον χώρος εξοικονομείται με την τοποθέτηση των δύο κινητήρων-γεννητριών σε ξεχωριστούς άξονες. Κάθε στοιχείο εξετάστηκε προσεκτικά για να βρεθούν τρόποι μείωσης του μεγέθους και του βάρους χωρίς να θυσιαστεί η απόδοση ή η ποιότητα. Μεταξύ άλλων επανασχεδιάστηκαν τα γρανάζια, ενώ παρεμβάσεις έγιναν στους μηχανισμούς λίπανσης και ψύξης και στη σχεδίαση του περιβλήματος. Επίσης, χρησιμοποιείται λάδι χαμηλού ιξώδους.

Η νέα μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) είναι αρκετά συμπαγής έτσι ώστε να τοποθετείται ακριβώς πάνω από το κιβώτιο. Αυτή η επιλογή συμβάλει στη χαμηλή γραμμή του καπό του LBX συνεισφέροντας τόσο στην αποδοτικότητα καυσίμου όσο και στην προστασία των πεζών.

Νέα διπολική υβριδική μπαταρία

Το LBX, μετά το Νέο RX, είναι το δεύτερο μοντέλο της Lexus που επωφελείται από μια νέα διπολική υβριδική μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH) υψηλής απόδοσης.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει την επίτευξη υψηλότερης πυκνότητας ισχύος από μια πιο συμπαγή και ελαφριά μονάδα μπαταρίας. Η υστέρηση απόκρισης μειώνεται κατά το ήμισυ, γεγονός που συμβάλλει σε ζωηρές, συναρπαστικές επιδόσεις, με παροχή πλούσιας ροπής σε χαμηλές ταχύτητες που συνήθως χαρακτηρίζει τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης, επωφελείται από ένα επανασχεδιασμένο σύστημα ψύξης που συνεισφέρει στην παράταση της διάρκειας ζωής και της απόδοσής της.

Ολόκληρη η μονάδα της μπαταρίας φιλοξενείται κάτω από τα πίσω καθίσματα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει τους διαθέσιμους χώρους στην καμπίνα ή τον χώρο φόρτωσης στο πίσω μέρος.

Hybrid Control System

Το Hybrid Control System αξιοποιεί την αυξημένη απόδοση του ηλεκτροκινητήρα και της υβριδικής μπαταρίας ώστε να προσφέρει άμεση απόκριση κατά την εκκίνηση και μία αίσθηση συνεχούς επιτάχυνσης. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα υβριδικά συστήματα, η απόκριση έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% και η αρχική επιτάχυνση κατά περίπου 20% – η επιτάχυνση είναι διαρκής, χωρίς την αίσθηση μείωσης της ώθησης.

Το σύστημα υποστηρίζει επίσης την οδηγική απόλαυση, υποβοηθώντας τόσο την επιτάχυνση όσο και την επιβράδυνση σε ορεινές διαδρομές, ώστε να μην απαιτείται περισσότερο γκάζι στην ανηφόρα και φρένο στην κατηφόρα.

Με την υβριδική μπαταρία να συνεισφέρει περισσότερη ισχύ κατά την εκκίνηση, οι στροφές του κινητήρα είναι περίπου 20% χαμηλότερες, οπότε υπάρχει μια πιο ευχάριστη, γραμμική σχέση μεταξύ της χρήσης του γκαζιού από τον οδηγό και του ήχου του κινητήρα.

Το σύστημα ανιχνεύει πότε το αυτοκίνητο αρχίζει να κινείται σε κατηφόρα και εφαρμόζει αυτόματα τον έλεγχο επιβράδυνσης, ακόμη και όταν ο οδηγός αφήνει το πεντάλ του φρένου.

Predictive Efficient Drive

Το Predictive Efficient Drive προβλέπει τη συμπεριφορά του οδηγού και τις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες για τη βελτιστοποίηση της φόρτισης ή της εκφόρτισης της υβριδικής μπαταρίας σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Αυτή η έξυπνη λειτουργία συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας καυσίμου. Συνεργάζεται με την πλοήγηση που βασίζεται σε cloud, συλλέγοντας δεδομένα όταν ακολουθεί μια διαδρομή που χρησιμοποιείται τακτικά από τον οδηγό. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού. Το Predictive Efficient Drive έχει δυο λειτουργίες το Predictive Deceleration Support και το Predictive State of Charge Control.

Το Predictive Deceleration Support αναγνωρίζει τοποθεσίες στη διαδρομή που είναι κατάλληλες για υποστήριξη επιβράδυνσης και τις εμφανίζει ως εικονίδια στην οθόνη πλοήγησης. Καθώς το αυτοκίνητο πλησιάζει στα εν λόγω σημεία, η αναγεννητική πέδηση αυξάνεται για να υποστηρίξει τον οδηγό (η λειτουργία αυτή είναι ενεργή ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείται πλοήγηση διαδρομής). Η αύξηση της αναγεννητικής πέδησης παρέχει επίσης πιο αποτελεσματική φόρτιση της μπαταρίας.

Το σύστημα χρησιμοποιεί το Predictive State of Charge Control (SOC) κατά τη διάρκεια της καθοδήγησης διαδρομής για να εντοπίζει περιοχές όπως μια ανηφόρα ή κυκλοφοριακή συμφόρηση έως και 10 χιλιόμετρα μπροστά και να καθορίζει την αποτελεσματική φόρτιση ή εκφόρτιση της μπαταρίας. Για παράδειγμα, το σύστημα ελέγχου Downhill SOC θα χρησιμοποιήσει τη φόρτιση της μπαταρίας πριν φτάσει σε ένα κατηφορικό τμήμα της διαδρομής, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία ανάκτησης ενέργειας. Το σύστημα ελέγχου Congestion SOC φορτίζει προληπτικά τη μπαταρία πριν το όχημα φτάσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τα live δελτία κυκλοφορίας. Δυνητικά, αυτό μειώνει τον αριθμό των εκκινήσεων του κινητήρα όταν το όχημα κινείται σε αργή κυκλοφορία.

Sequential Shiftmatic (χειριστήρια paddles)

Οι πιο σπορ παραλλαγές του LBX – εκδόσεις Relax και Cool– είναι εξοπλισμένες με το σύστημα Sequential Shiftmatic που επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει το εύρος αλλαγής ταχυτήτων από τα χειριστήρια (paddles) στο τιμόνι.

Το σύστημα παρέχει υψηλής απόκρισης δύναμη φρένου κινητήρα σε έξι στάδια, δίνοντας μια αίσθηση αλλαγής ταχυτήτων παρόμοια με τη χρήση χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων. Αυτό αυξάνει την αίσθηση εμπλοκής του οδηγού με το αυτοκίνητο, ιδιαίτερα όταν κινείται σε επαρχιακές διαδρομές με στροφές.

Τετρακίνηση EFour

Με την επιλογή της τετρακίνησης E-Four της Lexus, η αυτοπεποίθηση του οδηγού μπορεί να αυξηθεί απολαμβάνοντας ασφαλή και σταθερή απόδοση όταν στρίβει ή εκκινεί σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Το σύστημα εισάγει έναν πρόσθετο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα και κατευθύνει αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο κινητήριας ισχύος στους πίσω τροχούς. Το συμπαγές, αποδοτικό σε κατανάλωση σύστημα μπορεί να μεταβάλλει την αναλογία της ροπής κίνησης ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς σε μια αναλογία από 100:0 έως 20:80.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΥ

  • Η τρίτη γενιά των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού Lexus Safety System + προσφέρονται στάνταρ
  • Βελτιωμένες δυνατότητες ανίχνευσης κινδύνων και νέες λειτουργίες ελέγχου πέδησης, τιμονιού και ισχύος που βοηθούν στην αποφυγή συγκρούσεων.

Εκτός από τα Advanced Park System και Vehicle Braking Posture Control που περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω, το LBX είναι εξοπλισμένο με μια σειρά ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού της τελευταίας γενιάς του Lexus Safety System +. Αυτό εξοπλίζει το αυτοκίνητο με πολλαπλά συστήματα που ανιχνεύουν τους κινδύνους ατυχήματος, ειδοποιούν τον οδηγό και παρέχουν αυτόματα έλεγχο διεύθυνσης, πέδησης και δύναμης μετάδοσης κίνησης εάν απαιτείται, για να βοηθήσουν στην αποφυγή ή τη μείωση των συνεπειών μιας σύγκρουσης.

Το PreCollision System (PCS) παρέχει αυξημένη εμβέλεια ανίχνευσης με έναν νέο συνδυασμό εμπρόσθιου ραντάρ και αισθητήρα κάμερας. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης μοτοσικλετών και επερχόμενων οχημάτων. Το Intersection Assistance έχει επίσης βελτιωθεί, ώστε να περιλαμβάνει την ανίχνευση των επερχόμενων οχημάτων και των πεζών που διασχίζουν τον δρόμο κατά τη στροφή σε διασταύρωση.

Το σύστημα επωφελείται επίσης από το Emergency Steering Assist, το οποίο βοηθά να διατηρείται το αυτοκίνητο σταθερό και εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του, όταν ο οδηγός πρέπει να αποφύγει ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, έναν πεζό ή άλλο εμπόδιο στην άκρη του δρόμου. Το σύστημα διατίθεται επίσης με Active Support, το οποίο λειτουργεί για την αποφυγή σύγκρουσης παρέχοντας ήπια πέδηση και διορθωτική ροπή διεύθυνσης.

Το PCS παρέχει επίσης Low Speed Acceleration Suppression, αναγνωρίζοντας την απότομη, ακούσια χρήση του γκαζιού κατά την οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα. Το προαιρετικό σύστημα Προειδοποίησης Σύγκρουσης Εμπρός σε Διασταυρούμενη πορεία (Front Cross Traffic Alert -FCTA) προειδοποιεί τον οδηγό για τα οχήματα που πλησιάζουν και από τις δύο πλευρές, βοηθώντας τον σε διασταυρώσεις με κακή ή μειωμένη ορατότητα.

Το Dynamic Radar Cruise Control (DRCC) παρέχει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων απόστασης μεταξύ των οχημάτων, ώστε ο οδηγός να μπορεί να προσαρμόζει την απόδοση στις προσωπικές του προτιμήσεις.

Περιλαμβάνει λειτουργίες όπως το Curve Speed Reduction, που εξασφαλίζει την κατάλληλη ταχύτητα για ομαλή οδήγηση στις στροφές, καθώς και το Overtaking Prevention, που ρυθμίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου ώστε να αποφεύγεται η προσπέραση ενός πιο αργού οχήματος από τη λάθος πλευρά σε έναν δρόμο με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας. Ο οδηγός μπορεί επίσης να επαναφέρει εύκολα την ταχύτητα ταξιδιού, σύμφωνα με τις αλλαγές του ορίου ταχύτητας που ανιχνεύονται από το Σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας (Road Sign Assist system-RSA)).

Το Σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Alert-LDA) έχει βελτιωθεί ώστε να αναγνωρίζει περισσότερα στοιχεία των οδικών υποδομών, όπως κολωνάκια, κράσπεδα και προστατευτικά κιγκλιδώματα. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει πότε ο οδηγός στρίβει για να αποφύγει ένα άτομο ή ένα σταθμευμένο όχημα στη λωρίδα κυκλοφορίας του LBX.

Η κάμερα υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιείται από το σύστημα Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας (Lane Tracing Assist-LTA) είναι σε θέση να διακρίνει καλύτερα τις διαγραμμίσεις του δρόμου. Όταν αυτές είναι δυσδιάκριτες, για παράδειγμα σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, το σύστημα θα ακολουθεί την πορεία του προπορευόμενου οχήματος. Μπορεί επίσης να αναγνωρίζει τρισδιάστατα αντικείμενα και έτσι μπορεί να προσαρμόζει την απόδοσή του ώστε να παρέχει την κατάλληλη απόσταση από οχήματα σε παρακείμενες λωρίδες ή έργα οδοποιίας, λειτουργώντας με τρόπο φυσικό για τον οδηγό.

Το Σύστημα Υποβοήθηση Αλλαγής Λωρίδας (Lane Change AssistLCA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν είναι ενεργοποιημένο το LTA. Όταν ο οδηγός βγάλει φλας για αλλαγή λωρίδας, το σύστημα ελέγχει την ασφάλεια χρησιμοποιώντας το ραντάρ και την κάμερα PCS, υπολογίζει την τροχιά του στόχου και παρέχει τον κατάλληλο έλεγχο του τιμονιού. Μόλις ολοκληρωθεί η αλλαγή λωρίδας, το LTA επιστρέφει στην κανονική κατάσταση λειτουργίας του.

Το Driver Monitor είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει μια κάμερα τοποθετημένη πάνω από το τιμόνι, η οποία ελέγχει συνεχώς την κατάσταση του οδηγού. Εάν διαπιστώσει ότι δεν είναι συγκεντρωμένος λόγω κόπωσης ή αδιαθεσίας, ενεργοποιεί οπτικές και ηχητικές ειδοποιήσεις. Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, το σύστημα συνδέεται με τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου, έτσι ώστε το τελευταίο να μπορεί να σταματήσει ομαλά και με ενεργοποιημένα τα φώτα αλάρμ (Emergency Driving Stop) σε περίπτωση που ο οδηγός δεν ανταποκριθεί,

Το Proactive Driving Assist (PDA) περιλαμβάνει τις λειτουργίες Obstacle Anticipation Assist, Deceleration Assist και Steering Assist. Το σύστημα λειτουργεί σε χαμηλότερες ταχύτητες, για παράδειγμα σε διαδρομές εντός πόλης. Η μπροστινή κάμερα σαρώνει την περιοχή μπροστά από το αυτοκίνητο ελέγχοντας για πιθανούς κινδύνους, όπως πεζούς που πρόκειται να διασχίσουν τον δρόμο ή περπατούν στην άκρη του, σταθμευμένα αυτοκίνητα και ποδηλάτες. Εάν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης, το σύστημα θα παρέμβει είτε φρενάροντας είτε κάνοντας έναν ελιγμό αποφυγής με το τιμόνι, διατηρώντας παράλληλα το αυτοκίνητο στη λωρίδα του.

Το πακέτο Lexus Safety System + προσφέρει επίσης το σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας Προβολέων (Automatic High Beam) ή, σε ανώτερες εκδόσεις, το σύστημα Προσαρμοζόμενης Υψηλής Δέσμης Φωτών (Adaptive Highbeam System) για αυτόματη ρύθμιση της δέσμης των προβολέων ώστε να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος φωτισμός προς τα εμπρός χωρίς να θαμπώνει τους αντίθετα ερχόμενους οδηγούς.

Το Σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας (Road Sign Assist-RSA) μπορεί να αναγνωρίζει και να εμφανίζει ένα ευρύτερο φάσμα προειδοποιητικών πινακίδων και σημάτων στους αυτοκινητόδρομους. Ο περιοριστής ταχύτητας του αυτοκινήτου μπορεί να συνδεθεί με το RSA, μειώνοντας την ισχύ του συστήματος κίνησης και εφαρμόζοντας πέδηση, εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διατηρήσει το αυτοκίνητο εντός του νόμιμου ορίου ταχύτητας σε έναν συγκεκριμένο δρόμο.

Βοήθεια στην εκτέλεση ελιγμών παρέχουν τα συστήματα Προειδοποίησης Σύγκρουσης Πίσω σε Διασταυρούμενη πορεία (Rear Cross Traffic Alert) και Παρακολούθησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor), μαζί με την κάμερα οπισθοπορείας και το Parking Support Brake, το οποίο εφαρμόζει αυτόματα ισχύ και έλεγχο πέδησης, εάν υπάρχει κίνδυνος επαφής με στατικό αντικείμενο, οχήματα που πλησιάζουν από πίσω ή πεζούς, όταν κινείται με χαμηλή ταχύτητα.

Σύστημα υαλοκαθαριστήρων με ενσωματωμένα μπεκ πλύσης

Ο οδηγός απολαμβάνει καλύτερη ορατότητα σε κακές καιρικές συνθήκες με έναν νέο υαλοκαθαριστήρα με ενσωματωμένο μπεκ, γνωστό ήδη από τα κορυφαία μοντέλα LC και LS της Lexus. Το σύστημα διανέμει το υγρό πλύσης από τον ίδιο τον υαλοκαθαριστήρα, προσφέροντας πιο σχολαστικό και αποτελεσματικό καθαρισμό του παρμπρίζ.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

  • Lexus LBX 2WD 1.5 136 hp e-CVT: Από 31.300 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Elegant: Από 34.600 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Elegant AWD: Από 40.000 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Emotion: Από 35.800 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Emotion AWD: Από 41.200 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Relax: Από 37.100 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Relax AWD: Από 40.900 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Cool: Από 37.500 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid CoolAWD: Από 41.300 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Original Edition: Από 45.850 ευρώ
  • Lexus LBX 1.5 Hybrid Original Edition AWD: Από 48.050 ευρώ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.