Τροχαία δυστυχήματα: Απαιτούνται άμεσα μέτρα!

By  |  0 Comments

H Oδική Oμοσπονδία Eλλάδος (ΟΔΟΜΕΛ) μετά τα δύο πρόσφατα τροχαία δυστυχήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 νέα παιδιά και να τραυματιστούν ακόμα  δύο, επισημαίνει τα εξής:

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά. Επισυμβαίνουν θανατηφόρα δυστυχήματα στον αστικό ιστό-επί του προκειμένου στο Λεκανοπέδιο-τα οποία  όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, διαφέρουν σημαντικά από  αυτά  σε αυτοκινητόδρομους ή σε αγροτικούς δρόμους. Εδώ το  40% των δυστυχημάτων αναφέρεται σε νέα άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών σε συνδυασμό με υψηλές ταχύτητες, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό 45%  περιλαμβάνει μοτοσυκλέτες ή πεζούς . 

Η ΟΔΟΜΕΛ καταγγέλλει για άλλη μια φορά την αβελτηρία των υπεύθυνων φορέων  να  προχωρήσουν  σε ουσιαστικές ενέργειες για την Οδική Ασφάλεια.

Άμεσα μέτρα

 Και προτείνει να προχωρήσουν άμεσα  τα εξής:

 -ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΜΕΡΕΣ στην Παραλιακή λεωφόρο και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης που έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε πίστες αγώνων

– ΝΑ ΜΠΟΥΝ  ΚΑΜΕΡΕΣ παντού και στους άλλους  αυτοκινητόδρομους του Λεκανοπεδίου, κάθε 100 μέτρα με καταγραφή 24/7 και 365 μέρες  το χρόνο και να γίνεται χρέωση  απευθείας του  προστίμου στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

-ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΘΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στις μεσαίες διαχωριστικές νησίδες  των δρόμων αυτών, παρακάμπτοντας δήθεν εμπόδια νομικής φύσεως για το θέμα αυτό 

– ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ στις εξετάσεις απόκτησης διπλωμάτων οδήγησης

-ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ  ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

 -ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ και  στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος μοτοσυκλέτας

Ακόμη:

– να διδάσκεται η   κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία

 -η οδηγητική παιδεία και ασφάλεια  να συμπεριληφθούν   στις προτεραιότητες της πολιτείας και της κυβέρνησης

–  να ιδρυθεί άμεσα  Υφυπουργείο  Oδικής Aσφάλειας .

Η οδική ασφάλεια σήμερα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς  ξεκάθαρη στρατηγική, στόχους και όραμα , ενώ η πολιτεία επαναπαύεται στη δήθεν μείωση δεικτών που όμως δεν σχετίζεται ούτε με την οδηγητική  συμπεριφορά, ούτε με τα απαιτούμενα  έργα οδικών υποδομών(κάμερες, στηθαία κλπ), τα οποία εξακολουθούν να είναι ελλειμματικά. 

Ο Πρόεδρος της ΟΔΟΜΕΛ                     Ο Γεν. Γραμματέας

Ευ. Ματσούκης                                      Ηλίας Χρηστέας

    Δρ. Συγκοινωνιολόγος                      

    Καθηγητής Παν/μίου                     

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.