F1: Ιστορική νίκη Hamilton στις ΗΠΑ

By  |  0 Comments

Ο οδηγός της Mercedes , Lewis Hamilton που εκκινούσε 2 ος , ακολούθησε στρατηγική 2 pit stop και πήρε τη νίκη στο Αμερικάνικο Grand Prix . Πλέον αυτός και ο team mate του Nico Rosberg έχουν απομείνει στη μάχη του πρωταθλήματος οδηγών. Ήταν η 32 η νίκη του Hamilton που τον έφερε στην 5 η θέση της σχετικής λίστας νικητών όλων των εποχών. Ο Hamilton έχει ίδιο αριθμό νικών με τον Alonso ενώ ταυτόχρονα είναι πλέον ο πολυνίκης Βρετανός οδηγός.

Ο Hamilton εκκίνησε με τη μαλακή γόμα και στη συνέχεια έβαλε δυο φορές τη μέση γόμα για να κερδίσει τελικά τον αγώνα με διαφορά 4 δευτερολέπτων από το Rosberg που ακολούθησε πανομοιότυπη στρατηγική. Όλοι οι οδηγοί με εξαίρεση τους Nico Hulkenberg ( Force India ), Daniil Kvyat ( Toro Rosso ) και Sebastian Vettel ( Red Bull ) εκκίνησαν με τη μαλακή γόμα. Ο Vettel πόνταρε σε μια διαφορετική στρατηγική ελπίζοντας ότι αυτό θα τον βοηθήσει να κερδίσει θέσεις καθότι εκκινούσε από το pit lane (αλλαγή μονάδας ισχύος).

Οι δυο οδηγοί της Williams ακολούθησαν διαφορετική στρατηγική απ’ ότι τα μονοθέσια που τερμάτισαν εμπρός τους. Χρησιμοποίησαν τη μαλακή γόμα στα δυο πρώτα μέρη του αγώνα ώστε να μεγιστοποιήσουν την ταχύτητά τους στην αρχή και μετά έβαλαν τη μέση γόμα στο τελευταίο μέρος του αγώνα. Ο Daniel Ricciardo της Red Bull εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν αλλάζοντας ελαστικά νωρίτερα από τους αντιπάλους του ( μια επιλογή στρατηγικής που είναι γνωστή ως παράκαμψη « undercut ») ενώ ταυτόχρονα πίεσε στο όριο στους γύρους εισόδου και εξόδου. Έτσι κατάφερε ν’ ανέβει για 8 η φορά στο βάθρο, στην καριέρα του στη Formula 1. Ο Alonso με τη Ferrari ήταν ο μόνος οδηγός που ακολούθησε τη στρατηγική, μαλακή – μέση – μαλακή γόμα απ’ αυτούς που τερμάτισαν στη βαθμολογούμενη δεκάδα.

Η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας στον πρώτο γύρο έδωσε σε κάποιους οδηγούς την ευκαιρία να μπουν στα pit και ν’ αλλάξουν ελαστικά. Ανάμεσά τους και οι οδηγοί των McLaren . Την πιο ενδιαφέρουσα τακτική ακολούθησε ο Vettel που έκανε μόνο ένα γύρο με τη μαλακή γόμα υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας, αυτό του έδινε τη δυνατότητα να τερματίσει στον αγώνα χωρίς άλλη αλλαγή. Τελικά σταμάτησε τέσσερις φορές και μπήκε στους βαθμούς τερματίζοντας 7 ος .

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli , Paul Hembery , σχολίασε: « Είδαμε αμφίρροπες μάχες από την κορυφή μέχρι την ουρά της κούρσας πιστεύω πως οι θεατές απόλαυσαν μια εκπληκτική παράσταση στις ΗΠΑ. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η επιλογή ελαστικών που ήταν η πλέον κατάλληλη όσον αφορά την παραμόρφωση και την πρόσφυση. Έτσι ήταν εφικτές πολλές επιλογές στρατηγικής που προσέφεραν θέαμα και διασκέδαση από την αρχή ως το τέλος. Προφανώς η απόδοση των ελαστικών άλλαξε σε σχέση με το Σάββατο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών αυτό οδήγησε σε μερικές εσπευσμένες αλλαγές στρατηγικής. Ο Lewis Hamilton αξιοποίησε στο έπακρο τα ελαστικά του για να πάρει το πάνω χέρι από τον πολύ δυνατό team mate του, την πιο καθοριστική στιγμή. Συγχαρητήρια στη Mercedes που πήρε τον τίτλο οδηγών τώρα το μόνο που μένει είναι να μάθουμε ποιος από τους δυο οδηγούς της θα είναι ο πρωταθλητής».

Ταχύτεροι χρόνοι ημέρας ανά γόμα

Μέση

Μαλακή

Πρώτος

Ham 1:41. 929 s

Vet 1:41.379

Δεύτερος

Ros 1:41. 932 s

Alo 1:41.474s

Τρίτος

Bot 1:4 2 . 505 s

Kvy 1:41.689s

Περισσότεροι γύροι στον αγώνα

Μέση γόμα: Magnussen ( 26 γύρους)

Μαλακή γόμα: Massa (18 γύρους)

Μετρητής αλήθειας:

Προβλέψαμε τρία pit stop που θεωρητικά ήταν η ταχύτερη στρατηγική για τον αγώνα των 56 γύρων. Είχαμε όμως πει ότι η στρατηγική των δυο pit stop ήταν επίσης πολύ πιθανή λόγω κυκλοφοριακού. Θεωρητικά η ταχύτερη στρατηγική ήταν: Εκκίνηση με μαλακή γόμα, αλλαγή σε μαλακή στον 12 ο γύρο, ξανά μαλακή στον 25 ο γύρο και μετά μέση γόμα στον 38 ο γύρο. Η ταχύτερη στρατηγική δυο pit stop ήταν εκκίνηση με μαλακή γόμα, αλλαγή σε μέση στον 14 ο γύρο και μέση γόμα πάλι στον 35 ο γύρο. Ο Hamilton έβαλε τη μέση γόμα στον 16 ο γύρο και στον 33 ο γύρο, αυτό ήταν πολύ κοντά στη 2 η πρόβλεψή μας μολονότι το μήκος του πρώτου μέρους επηρεάστηκε από την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας.

Περίληψη pit stop – 2014 Αμερικάνικο GP

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.