Σχεδιάζοντας το Kia ProCeed

By  |  0 Comments

“Το καινούργιο ProCeed είναι μια εντυπωσιακά καινοτομική έκφραση του πρεσβευτή μας στη μικρομεσαία κατηγορία. Δεν αντιπροσωπεύει μόνο το νεανικό δυναμισμό και τη συναισθηματική προσέγγιση της Kia αλλά συνδυάζει το μυώδη σχεδιασμό με την πρακτικότητα ενός καινούργιου πεντάθυρου αμαξώματος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια μοναδική πρόταση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή μικρομεσαία κατηγορία”, λέει ο Gregory Guillaume, ο επικεφαλής σχεδιαστής (Chief Designer) της Kia Motors Europe στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σχεδιασμού της.

Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία το pro_cee’d, όπως ονομαζόταν τότε, ήταν πάντοτε η πιο ξεχωριστή πρόταση της οικογένειας cee’d. “Εκείνη την εποχή προσπαθήσαμε όσο γινόταν πιο πολύ για τη δημιουργία ενός κορυφαίου μοντέλου που θα εξέφραζε το πάθος, την αγάπη και τον ενθουσιασμό που όλοι εμείς στην Kia έχουμε για τα αυτοκίνητα. Στο κάτω κάτω της γραφής πρώτα είμαστε λάτρεις της αυτοκίνησης και μετά σχεδιαστές”, εξηγεί ο Guillaume.

“Όταν το 2012 ο προκάτοχός του προχωρούσε τη δυναμική πλευρά του χαρακτήρα του ένα βήμα παραπέρα γνωρίζαμε πως οι Ευρωπαίοι οδηγοί ήταν θετικοί στην ιδέα ενός μοντέλου διαφορετικού από το παραδοσιακό τρίθυρο hot hatch”, προσθέτει ο Guillaume.

Με έδρα του τη Φρανκφούρτη και κάτω από την επίβλεψη του Schreyer, President of Design and Chief Design Officer, ο Guillaume και η ομάδα του έψαξαν τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να εξελίξουν το pro_cee’d χωρίς να χαθεί η ζωτικότητα και η φρεσκάδα του.

Το Proceed Concept που εντυπωσίασε τους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης της Φρανκφούρτης (Frankfurt International Motor Show) το Σεπτέμβριο 2017 ήταν ένα δυνατό πρώτο δείγμα της νέας σχεδιαστικής κατεύθυνσης που ακολουθούσαν ο Guillaume και η ομάδα του. Το πρωτότυπο επανεξέταζε το οικείο πεντάθυρο σχήμα και το πάντρευε με μια νέα έντονη εικόνα αλλά και και μια καλοδεχούμενη πρακτικότητα.

Αναμενόμενα το νέο ProCeed – σχεδιασμένο και εξελιγμένο αποκλειστικά για την Ευρώπη- ακολουθεί πιστά τις γραμμές του Proceed Concept, ενώ τα καθοριστικά στοιχεία της αθλητικής του εικόνας είναι οι μυώδεις αναλογίες και η επιβλητική του παρουσία. To Proceed μοιράζεται την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό του εμπρός μέρους του με το εξαιρετικά δημοφιλές πεντάθυρο αδελφό του μοντέλο, ενώ από την εμπρός κολώνα και πίσω τα πάντα έχουν σχεδιαστεί από την αρχή. Έτσι η χαμηλή γραμμή της οροφής του εκτείνεται αρμονικά πάνω από τα μικρού ύψους παράθυρά του, ενώ προς τα πίσω καταλήγει εντυπωσιακά στην πέμπτη πόρτα ενσωματώνοντας ταυτόχρονα και ένα σπόιλερ οροφής. Τα παράθυρα αυτά καθαυτά -ενδιαφέρον είναι το μαύρο χρώμα των μεσαίων κολόνων- υπογραμμίζονται οπτικά από το χρωμιωμένο περίγραμμά τους. Την εικόνα ολοκληρώνει η εντυπωσιακή διαμόρφωση της τρίτης κολώνας.

Τα μυώδη φτερά του τονίζονται και άλλο από τον επιμηκυμένο πίσω πρόβολο, με την φωτεινή μπάρα που εκτείνεται σε όλο του το πλάτος – ακόμα ένα σχεδιαστικό στοιχείο που προέρχεται κατευθείαν από το περσινό πρωτότυπο.

Παρά τις αναλογίες του αυτές που το κάνουν να δείχνει πιο χαμηλό και πιο μακρύ απο τα Ceed hatchback και Sportswagon, το νέο ProCeed έχει και μια πρακτική, οικογενειακή πλευρά. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα αυτοκίνητο που αρέσει σε όλους να το κοιτούν αλλά εξίσου τους αρέσει και να ζουν μαζί του, ενώ προκειμένου να τονιστεί η κορυφαία του θέση στη γκάμα θα είναι διαθέσιμο μόνο στην έκδοση υψηλών επιδόσεών του GT ή με το επίπεδο εξοπλισμού GT-Line.

Το ProCeed μπορεί να παρουσιάζει μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση για τα hatchback υψηλών επιδόσεων της Kia αλλά τα πολλά οικογενειακά σχεδιαστικά του στοιχεία – όπως η διαμόρφωση των φτερών, η μάσκα tiger nose, η χαρακτηριστική σχεδίαση του παρμπρίζ και η μεγάλη γυάλινη ηλιοροφή – το καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο ως ένα καινούργιο, φρέσκο σχεδιαστικά μοντέλο της Kia. Ανάλογα μοιράζεται τη σχεδίαση του σύγχρονου και άνετου εσωτερικού του με το πεντάθυρο hatch.

“Το νέο ProCeed είναι ένα αυτοκίνητο που το έχω στην καρδιά μου, καθώς το pro_cee’d της πρώτης γενιάς ήταν το πρώτο Kia που σχεδίασα από λευκό χαρτί», συνεχίζει ο Guillaume. “Ως σχεδιαστική ομάδα που μας ενώνει το πάθος μας για τα αυτοκίνητα αναζητήσαμε αυτό τη συναισθηματική σύνδεση με το αρχικό pro_cee’d και νοιώσαμε τον ίδιο ενθουσιασμό σχεδιάζοντας το νέο ProCeed που θα κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα”.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.