Το Μόναχο προωθεί την ηλεκτροκίνηση

By  |  0 Comments

Η Υπηρεσία Υγείας & Περιβάλλοντος της Πόλης του Μονάχου (LHM), το BMW Group και η πάροχος λύσεων carsharing, SHARE NOW, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της καινοτόμας μετακίνησης στη Βαυαρική πρωτεύουσα. Μέσω ενός Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) που δημοσιεύτηκε στο Μόναχο, η LHM και το BMW Group πρόκειται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους.

Η πάροχος λύσεων Carsharing, SHARE NOW, που συγκροτήθηκε στις αρχές του 2019 στο πλαίσιο κοινοπραξίας του BMW Group με την Daimler AG, θα επεκτείνει σημαντικά τον ηλεκτρικό στόλο της στο πλαίσιο της συμφωνίας: συγκεκριμένα, συνολικά 200 BMW i3s θα διατίθενται για τους πελάτες της υπηρεσίας SHARE NOW στους δρόμους του Μονάχου μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τα μέτρα αυτά σχεδιάστηκαν για να επιταχύνουν τη μετάβαση στη βιώσιμη μετακίνηση που είναι ήδη σε εξέλιξη, σε μία προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Μόναχο. Από πλευράς πόλης, η υπηρεσία δημοσίων έργων, Stadtwerke München, θα εγκαταστήσει συνολικά 550 σταθμούς φόρτισης, με 1.100 σημεία φόρτισης σε δημόσιους χώρους μέχρι το 2020. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 460 σταθμοί φόρτισης με 920 σημεία φόρτισης σε όλη την πόλη. Μέχρι 1.655 επιπλέον σημεία φόρτισης θα τοποθετηθούν σε κατοικημένα κτίρια, εμπορικές περιοχές και δημόσια πάρκα αυτοκινήτων μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, 400 ακόμα σημεία φόρτισης θα εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους από ιδιώτες προμηθευτές.

Η Πόλη του Μονάχου και το BMW Group χαράσσουν το δρόμο για τη μετακίνηση του μέλλοντος.

Σύμφωνα με την Stephanie Jacobs, γραμματέα υγείας και περιβάλλοντος στην Πόλη του Μονάχου: «Η ηλεκτροκίνηση είναι το κλειδί για μία βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη μας. Για έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προστασία της υγείας και του κλίματος, τα οχήματα που κυκλοφορούν στην πόλη μας δεν πρέπει να εκπέμπουν ρύπους, όπου είναι δυνατό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τους στόχους ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής ουδετερότητας. Παράλληλα, η μετάβαση στη βιώσιμη μετακίνηση πρέπει να περιλαμβάνει ελκυστικές επιλογές κοινοχρησίας για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και ενίσχυση του τομέα δημοσίων μεταφορών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να περιοριστεί η χρήση ιδιωτικών οχημάτων με πιθανόν υψηλότερους ρύπους και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η ατομικότητα στη μετακίνηση. Το motto μου ήταν ανέκαθεν να μην λειτουργούμε με απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα, αλλά να δημιουργούμε ελκυστικά κίνητρα στον κόσμο ώστε να αλλάζουμε τη συμπεριφορά του. Γι’ αυτό εμείς, ως πρωτεύουσα ομοσπονδιακού κρατιδίου, σκόπιμα επιδιώκουμε να προάγουμε την ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων». Ο Peter Schwarzenbauer, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, στον τομέα Μεταμόρφωσης (Transformation), Ηλεκτροκίνησης δήλωσε: «Ο εξηλεκτρισμός των οχημάτων είναι ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος για το BMW Group. Γι’ αυτό, το BMW Group θα λανσάρει συνολικά 25 ηλεκτροκίνητα μοντέλα στην αγορά μέχρι το 2023–δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Θέλουμε να συμμετέχουμε στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις. Συνεργασίες όπως αυτή εδώ, με την Υπηρεσία Υγείας και Περιβάλλοντος της Πόλης του Μονάχου είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς. Ο διπλασιασμός του μεγέθους του ηλεκτρικού στόλου της υπηρεσίας SHARE NOW μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι το πρώτο βήμα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα βήματα με την LHM».

Υπερδιπλασιασμός του ηλεκτρικού στόλου της SHARE NOW .

Με βάση αυτή τη συνεργασία, η πάροχος υπηρεσιών carsharing SHARE NOW θα αυξήσει το σημερινό ηλεκτρικό στόλο της που αποτελείται από 85 BMW i3s στο Μόναχο, σε 200 οχήματα μέχρι το τέλος της χρονιάς – υπεδιπλασιάζοντας τον ηλεκτρικό στόλο της εταιρίας στη Βαυαρική πρωτεύουσα. Τα νέα οχήματα θα λανσαριστούν σταδιακά στο στόλο του Μονάχου. Ταυτόχρονα, τα 85 BMW i3s που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα θα αντικατασταθούν από οχήματα τελευταίας γενιάς, με αυτονομία έως 260 km.

«Η SHARE NOW θεωρείται πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης. Στόχος μας είναι το ένα τέταρτο του στόλου κοινοχρησίας οχημάτων στην Ευρώπη να είναι ηλεκτρικός μέχρι το τέλος της χρονιάς – είμαστε ήδη στο 20%. Η συνεργασία με την πόλη του Μονάχου είναι ένα θετικό παράδειγμα για τι μπορεί να επιτευχθεί όταν επιχειρήσεις συνεργάζονται με την πολιτεία και θέτουν φιλόδοξους στόχους», δήλωσε ο CEO της SHARE NOW, Olivier Reppert.

Οι χρήστες του Μονάχου εντυπωσιάστηκαν από την ηλεκτροκίνηση.

Περισσότεροι από 100.000 πελάτες στη Βαυαρική πρωτεύουσα έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος. Μία έρευνα μεταξύ πελατών που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία το 2018, ανέδειξε το ενδιαφέρον των πολιτών του Μονάχου για την ηλεκτροκίνηση. Βρέθηκε ότι το 79% όλων των χρηστών που συμμετείχαν στην έρευνα θα επέλεγαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο αντί κάποιου με κινητήρα καύσης, εάν έπρεπε να διανύσουν την ίδια απόσταση. Η ισχυρή ζήτηση για κοινοχρησία ηλεκτρικών οχημάτων αντανακλάται επίσης στα 1.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα που κάλυψαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της SHARE NOW, μόνο στο Μόναχο πέρσι.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.