Αναθεώρηση του ΚΟΚ

By  |  0 Comments

Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και αλλαγές στον τομέα της οδικής ασφάλειας, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στα πλαίσια της παρουσίασης του προγράμματος SAFESTRIP.

Οι κυριότερες αλλαγές του Κώδικα θα αφορούν την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανά βαθμό επικινδυνότητας, τον διαχωρισμό των κυρώσεων με βάση το κριτήριο της οδικής συμπεριφοράς και της ασφάλειας του οχήματος, καθώς και τη μείωση της μέσης ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές. Γίνεται υποχρεωτική, επίσης, η χρήση κράνους στους ποδηλάτες έως και 12 ετών.

Επιπλέον αλλαγές αφορούν τα πρόστιμα και τη διαδικασία καταβολής τους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η μείωση των προστίμων, ωστόσο η προαύξησή τους στις περιπτώσεις μη έγκαιρης πληρωμής. Ακόμη, οι βεβαιώσεις και εισπράξεις των παραβάσεων  θα ψηφιοποιηθούν, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής τους μέσω e- banking ή σε κάποιο ΑΤΜ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, στόχος είναι η εγκαθίδρυση μηχανισμού ώστε τα πρόστιμα να επενδύονται σε έργα ενίσχυσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας, στον ίδιο Δήμο μέσω ενός Ταμείου Οδικής Ασφάλειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους και μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το SAFESTRIP


Το έργο SAFESTRIP (SAFE and green Sensor Technologies for self-explaining and forgiving Road Interactive Applications), είναι μια εφαρμογή, η οποία μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο δυναμικές πληροφορίες που αφορούν στον δρόμο, τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα οχήματα.

Εισάγει καινοτόμες τεχνολογίες για την ενσωμάτωση εφαρμογών αυτοματοποιημένης κινητικότητας σε υπάρχουσες οδικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων επικοινωνίας μεταξύ των υποδομών και των οχημάτων. 

Η προτεινόμενη λύση στηρίζεται στην ενσωμάτωση δικτύου μίκρο- και νάνο-αισθητήρων μικρών διαστάσεων που τοποθετούνται επί του οδοστρώματος, και οι οποίες συλλέγουν πληροφορίες που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στις τερματικές συσκευές.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη την πιλοτική του λειτουργία στην Αττική Οδό. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.