Μία εντυπωσιακή εκδήλωση

By  |  0 Comments

Με μία άκρως εντυπωσιακή τελετή απονομών επάθλων στους οδηγούς ιστορικών αυτοκινήτων, παρουσία του  Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Δημάρχου Αχαρνών, ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία του Ολυμπιακού Χωριού, η 1η Ολυμπιακή Περιήγηση που διοργάνωσε ο σύλλογος Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες ΙΔΟΡΟ.

Με την πολύτιμη λοιπόν υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αχαρνών, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, των Φίλων Κλασσικού Αυτοκινήτου ΦΙΛΠΑ  και της Νέας Γενιάς του Ολυμπιακού Χωριού, το όραμα της Προέδρου ΙΔΟΡΟ-Olympian του τριπλούν Όλγας Βασδέκη και των συνεργατών της πήρε σάρκα και οστά, με την διεξαγωγή της 1ης  Ολυμπιακής Περιήγησης Ιστορικών Οχημάτων, στον άξονα Καλλιμάρμαρο-ΟΑΚΑ-Ολυμπιακό Χωριό, των βασικότερων δηλαδή σημείων Ολυμπιακού Ενδιαφέροντος στην Αττική.

Πιο αναλυτικά, αξιοποιώντας την συγκυρία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο Σύλλογος Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες ΙΔΟΡΟ, με την συνδρομή και συμμετοχή σπουδαίων Olympians Αθλητών όπως η Νίκη Μπακογιάννη (ύψος), η Εύα Χριστοδούλου (ρυθμική Γυμναστική), ο Δημήτρης Παπανικολάου και η Μαρία Σαμορούκοβα (μπάσκετ), η Ντενίζ Δημάκη (Τρίαθλο), η Αρετή Αθανασοπούλου (Ταεκβοντο), ο Πέτρος Γαλακτόπουλος (πάλη), ο Γιώργος και ο Διονύσης Λιβέρης (Σκοποβολή) και η Αγγελική Εξάρχου (Κολύμβηση), έφεραν μαζί το Ολυμπιακό Κίνημα με τους λάτρεις του Κλασικού Αυτοκινήτου και κατ’ επέκταση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του υπεύθυνου PR της Λέσχης Φίλων Κλασσικού Αυτοκινήτου ΦΙΛΠΑ Νίκου Κοζανίτη όταν τιμήθηκε από την Πρόεδρο του ΙΔΟΡΟ Όλγα Βασδέκη: «Στα 15 χρόνια που ενεργοποιούμαι στο χώρο του Κλασικού Αυτοκινήτου, είναι η πρώτη φορά που βλέπω μία τόσο άρτια εκδήλωση».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η εκδήλωση λοιπόν της 1ης Ολυμπιακής Περιήγησης με Ιστορικά Οχήματα περιγράφεται αναλυτικά ως ακολούθως:

ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Μετά από την θερμή ανταπόκριση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού να παραχωρηθεί ο προαύλιος χώρος του Καλλιμαρμάρου, 27 ιστορικά αυτοκίνητα έδωσαν ραντεβού στο εμβληματικό Στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και κατόπιν των παρουσιάσεων των Οχημάτων, των Olympians και ιστορικών αναφορών για το Καλλιμάρμαρο από την αρχαιότητα έως σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Παραολυμπιονίκης της Ξιφασκίας Νίκος Πέππας, συνεπικουρούμενος από την Όλγα Βασδέκη, έδωσε την εκκίνηση.

1Η ΣΤΑΣΗ – ΟΑΚΑ

Μετά από μία πανηγυρική πορεία των 27 ιστορικών αυτοκινήτων κινούμενα στην μεσαία λωρίδα της Βασιλέως Κωνσταντίνου και της Κηφισίας, λαμβάνοντας τις επευφημίες και την αποδοχή των υπόλοιπων οδηγών, η πομπή αμέσως μετά το κτήριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, έστριψε στην οδό Σπύρου Λούη και μέσω της Α’ Πύλης Α εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών ΟΑΚΑ. Με ξεναγό τον Γενικό Συντονιστή του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνο Χαλιορή, η πομπή πέρασε παραπλεύρως του Γηπέδου του Ποδοσφαίρου, του Κλειστού του Μπάσκετ και του Κολυμβητηρίου, δίπλα από τον Τοίχο των Εθνών και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Αδριάνειου Υδραγωγείου και μέσα από την εντυπωσιακή αγορά. Μία ξεχωριστή διαδρομή, που αποτέλεσε μία ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους περιπατητές στο προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ καθώς και τα στελέχη του…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στο περιθώριο της περιήγησης στο ΟΑΚΑ, οι οδηγοί τους είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν για πρώτη φορά το νέο εντυπωσιακό Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας και να ενημερωθούν για την ιστορία του από την Διευθύντριά του κα Παπαϊωάννου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: “Είστε η πρώτη οργανωμένη ομάδα επισκεπτών που έρχεται στους χώρους του μουσείου μας”. Παράλληλα έγιναν μάρτυρες της κατάθεση προσωπικών αντικειμένων των παριστάμενων Olympians που στο εξής θα εκτίθενται στο Μουσείο.

Ο Olympian της Πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος ανέλαβε να κάνει μία ιστορική αναδρομή για την δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, ενώ και η Νίκη Μπακογιάννη, με φόντο την είσοδο  Μουσείου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τους συμβολισμούς και την αξία που το ΟΑΚΑ έχει για τους αθλητές, το οποίο αποκάλεσε δεύτερο σπίτι της, καθώς έμεινε επί σειρά ετών στους ξενώνες του και πήγε σχολείο εκεί.

2η ΣΤΑΣΗ – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Στην είσοδο της του Δήμου Αχαρνών, όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας περίμενε την πομπή των 27 αυτοκινήτων και μέσα από μία πορεία στους δρόμους της πόλης την οδήγησε στο Δημαρχείο, όπου την υποδέχτηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός. Αξίζει να σημειωθεί ο κ. Αυγενάκης μετέβει στο Δημαρχείο κατευθείαν από την Κρήτη όπου βρισκόταν για την εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου της Κυβέρνησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ –  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

Έχοντας αυξηθεί κατά 2 μέλη με τον Υφυπουργό και τον Δήμαρχο, η αυτοκινητοπομπή ολοκλήρωσε την πορεία της στην Κεντρική Πλατεία του Ολυμπιακού Χωριού, όπου την ανέμεναν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι συλλογικοί φορείς του Ολυμπιακού Χωριού. Χρέη «παρκαδόρων» ανέλαβαν τα μέλη της Νέας Γενιάς του Ολυμπιακού Χωριού, που είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση της πλατείας σε μία ιδιότυπη  Έκθεση Ιστορικών Αυτοκινήτων , κάνοντας έτσι πράξη το όνειρό τους για την αποκατάσταση της χαμένης αίγλης της πόλης τους. Ιδιαίτερη ήταν και η συγκίνηση των παριστάμενων Οlympians, οι οποίοι μετά από πολύ καιρό επισκέφτηκαν την πόλη στην οποία υπήρξαν οι πρώτοι κάτοικοι και που πλέον μέσω της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες συνδράμουν στις προσπάθειες για την επιστροφή της στις στιγμές της δόξας!

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν οι φορείς που υποστήριξαν τόσο την ίδρυση του Συλλόγου ΙΔΟΡΟ, όσο και την διεξαγωγή της 1ης Ολυμπιακής Περιήγησης Ιστορικών Οχημάτων, όπως ο Δήμος Αχαρνών (τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό), η Περιφέρεια Αττικής (τιμητική πλακέτα στην σύμβουλο αθλητισμού στον περιφερειάρχη Αττικής Χριστίνα Γαλανοπούλου), στην Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΕΣΟΑ (τιμητική πλακέτα στην ειδική γραμματέα Εύα Χριστοδούλου) και την ΦΙΛΠΑ (τιμητική πλακέτα στον υπεύθυνο PR Νίκο Κοζανίτη)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, έδωσε σημαντικές ειδήσεις«Θέλω να συγχαρώ την Όλγα Βασδέκη και τους συνεργάτες της για την δημιουργία του συλλόγου Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες ΙΔΟΡΟ, μερικές εκ των οποίων είναι οι Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Πόπη Ουζούνη και η Παραολυμπιονίκης μας Δήμητρα Κοροκίδα, όλες τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και που επέλεξαν στην πρώτη δράση τους, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, να τερματίσουν συμβολικά στο Ολυμπιακό Χωριό. Εκεί όπου, 17 χρόνια μετά, ζωντανεύουν ξανά οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες πέρασαν πέρσι -επιτέλους- από τον ΟΑΕΔ στην κυριότητά μας και σε στενότατη συνεργασία μας με τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Βρεττό, αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται και… πολλαπλασιάζονται. Πρόσφατα, άλλωστε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών παραχωρήθηκαν στη ΓΓΑ 46,8 στρέμματα προκειμένου να επεκταθεί το υφιστάμενο Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού και να δημιουργηθούν επιπλέον ήπιες υπαίθριες αθλητικές υποδομές ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού (πίστα ανωμάλου δρόμου, ορεινής ποδηλασίας, χώροι πεζοπορίας, μοντελοδρόμιο αεραθλητισμού κλπ). Για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου του συγκροτήματος των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, 136 στρεμμάτων πλέον, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της αθλητικής κοινότητας, συζητήσαμε αναλυτικά στο Δημαρχείο με τον κ. Βρεττό, πριν υποδεχτούμε τα ιστορικά αυτοκίνητα. Στις σχεδιαζόμενες δράσεις του ΙΔΟΡΟ και στους στόχους του (ανάδειξη των ιστορικών οχημάτων, επίδραση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οδική συμπεριφορά και ασφάλεια κ.ά.) θα σταθούμε αρωγοί και θα συνεργαστούμε ώστε να συμπεριληφθούν στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εν όψει της επιστροφής του Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC και της διεξαγωγής του, ξανά στη χώρα μας, έπειτα από 8 χρόνια, 9-12 Σεπτεμβρίου».

Σε συνέχεια της συνεργασίας που δομήθηκε από ιδρύσεως του ΙΔΟΡΟ, η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΕΣΟΑ και επικεφαλής του προγράμματος Make Place For One More Woman κα Βούλα Κοζομπόλη, δήλωσε: «Πραγματικά λυπάμαι πολύ που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να βρεθώ με τους συναδέλφους μου Olympians στην Ολυμπιακή Περιήγηση Ιστορικών Οχημάτων. Μία γεύση όμως της δυναμικής του ΙΔΟΡΟ την έχω πάρει στην εκδήλωση εγκαινίων του συλλόγου, όπου με την Όλγα Βασδέκη συμφωνήσαμε στενή συνεργασία για την εμπλοκή περισσότερων γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό», ενώ με αφορμή την αναφορά της Νίκης Μπακογιάννη στις δράσεις προστασίας περιβάλλοντος από το ΙΔΟΡΟ, η κα Κοζομπόλη σημείωσε: «Θα είναι ιδιαίτερη χαρά μας να συνεργαστούμε με το ΙΔΟΡΟ και μέσω του προγράμματος “Olympic Green Values” της ΕΣΟΑ για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του αθλητισμού.

 Μετά την ολοκλήρωση της καταληκτικής εκδήλωσης της 1ης Ολυμπιακής Περιήγησης Ιστορικών Οχημάτων στο Ολυμπιακό Χωριό, η Πρόεδρος του ΙΔΟΡΟ Όλγα Βασδέκη δήλωσε: «Τα οράματα είναι για να υλοποιούνται. Είμαι πολύ χαρούμενη που σε αυτό το ταξίδι βρήκα άξιους συνεργάτες και συνοδοιπόρους, τους οποίους ευχαριστώ έναν προς έναν για την ίδρυση του Συλλόγου μας και που μαζί υλοποιούμε το όραμα της  διασύνδεσης του Ολυμπισμού και του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, προς ανάδειξη τόσο των ιστορικών οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, πατίνια), όσο και των τόπων της πανέμορφης πατρίδας μας μέσω αυτών. Η υλοποίηση της 1ης Ολυμπιακής Περιήγησης Ιστορικών Οχημάτων αποτελεί την φυσική εξέλιξη ενός προγραμματισμού που εξ’ αρχής θέσαμε στο ΔΣ του ΙΔΟΡΟ και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που μία πομπή από 27 ιστορικά οχήματα περάσαμε από σημεία ιδιαίτερου συμβολισμού για εμένα και όλους τους Olympian αθλητές. Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το ΙΔΟΡΟ και βοήθησε τα μέγιστα την λειτουργία του, τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Σπύρο Βρεττό για την άψογη συνεργασία στην συνδιοργάνωση του event, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, του οποίου οι ενέργειες μας έδωσαν την δυνατότητα να ξεκινήσουμε από το Καλλιμάρμαρο, την Λέσχη Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού ΦΙΛΠΑ και φυσικά τους αγαπημένους μου στην Ένωση  Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΕΣΟΑ και την Νέα Γενιά του Ολυμπιακού Χωριού. Ακόμη η παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στην εκδήλωση, μάς τίμησε πραγματικά και ανυπομονώ να συνεργαστούμε κατόπιν της πρόσκλησης που είχε την ευγένεια να μας απευθύνει. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την κόρη μου την Δανάη, που η αγάπη της για το go gart μου έδωσαν την έμπνευση για όλο αυτό!! Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε μία πορεία, στην οποία ελπίζουμε να σας συναντήσουμε όλους ως συνεπιβάτες ή συνταξιδιώτες»…

Την φωτογραφική κάλυψη της περιήγησης έκαναν οι φωτογράφοι Βασίλης Κουτρουμάνος και Νίκος Τουρβάς, αλλά και ο Γιώργος Σταμάτης, την διαχείριση της πορείας των οχημάτων τα μέλη του ΙΔΟΡΟ  Γιώργος Μυταλούλης, Γιάννης Καζακίδης και Αντώνης Κόνσολας, ενώ τον συντονισμό της περιήγησης και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Σταθόπουλος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.