Ιστορική επέτειος (video)

By  |  0 Comments

Σαν σήμερα το 1965. Το αγωνιστικό τμήμα της Alfa Romeo, Autodelta, παρουσιάζει την πρώτη δημιουργία της τη GTA (το A ήταν για το “alleggerita”) στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Άμστερνταμ.

Το εξωτερικό αμάξωμα ήταν το ίδιο με αυτό της Alfa Romeo GT, αλλά το εσωτερικό ήταν κατασκευασμένο από Peraluman 25, ένα ελαφρύ κράμα αλουμινίου, μαγγανίου, χαλκού και ψευδαργύρου.

Ο κινητήρας 1600 με 2 ΕΕΚ Twin Spark υποβλήθηκε σε αυστηρή ενίσχυση για να αυξήσει την ισχύ από 106 σε 170 ΗΡ. Η GTA θριάμβευσε ακόμη και στις πρώτες εξόδους της. Επτά GTA κατέκτησαν τις πρώτες επτά θέσεις, για παράδειγμα, στον αγώνα Jolly Club 4 ωρών στη Monza.

Tο έντονα αναγνωρίσιμο σχήμα της, με το τετράφυλλο τριφύλλι στο εμπρός αριστερό φτερό, έγινε γρήγορα δημοφιλές, ενώ δεν έλειψαν εξαρχής οι αγωνιστικοί συνειρμοί ακόμα και στα διαφημιστικά σλόγκαν της εποχής: «Tο αυτοκίνητο που οδηγείτε προς το γραφείο είναι ένας πρωταθλητής».

Πάμε όμως λίγο πίσω. Το 1962, παρουσιάστηκε η διάδοχος της πολύ δημοφιλούς Giulietta. Αυτή ήταν η Alfa Romeo Giulia, σχεδιασμένη από τον Bertone. Ονομάζεται εσωτερικά “Σειρά 105”. Η coupé της σειράς 105, χρησιμοποίησε το πιο κοντό πάτωμα από τη Giulia Berlina .Το όνομα του αυτοκινήτου εξελίχθηκε από τη Giulia Sprint GT έως τη Giulia Sprint και τη GTJ (Junior) και τη GTV (Veloce) στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Εκείνη την εποχή, η Alfa Romeo ήταν πολύ δραστήρια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Autodelta, ανέπτυξε ένα αυτοκίνητο ουσιαστικά για αγώνες. Αυτά τα αυτοκίνητα ονομάζονταν GTA αντί για GT, το «A» για το “Alleggerita” = ελαφρύ. Η GTA δημιουργήθηκε το 1965 ως 1.670 cc και αργότερα ως έκδοση 1300 Junior. Τα αυτοκίνητα GTA κατασκευάστηκαν επίσης είτε σε έκδοση δρόμου (Stradale) είτε σε καθαρή μορφή αγώνων (Corsa).

Η GTA είχε πάνελ εξωτερικού αμαξώματος αλουμινίου αντί για χάλυβα (τα εσωτερικά χαλύβδινα πάνελ ήταν επίσης λεπτότερα, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φύλλα ήταν δεμένα μεταξύ τους), ζάντες από κράματα μαγνησίου, πλαϊνά πλαϊνά παράθυρα, βραχίονα, διαφορετικές λαβές θυρών και μηχανισμούς τετραγωνικών παραθύρων και ελαφρύ εσωτερικό διακοσμητικό.

Ο κινητήρας είχε μια νέα κεφαλή κυλίνδρου διπλής ανάφλεξης (που ονομαζόταν twin plug, αργότερα στη δεκαετία του ογδόντα το σύστημα ονομαζόταν twin spark) κυλινδροκεφαλή με ένα διανομέα Marelli από τη Ferrari Dino, 2-διπλά καρμπιρατέρ 45mm Weber αντί 40 mm και εκκεντροφόρο από μαγνήσιο. Οι σχέσεις μετάδοσης του κιβωτίου ταχυτήτων ήταν πιο κοντές από το κανονικό και τα γρανάζια τελείως διαφορετικά.

Το βάρος της 1600 ήταν περίπου 740 κιλά. Στο δρόμο αυτό το αυτοκίνητο απέδιδε 115 PS. Σε πλήρη ισχύ, ο κινητήρας αυτός μπορούσε να παράγει μέχρι 170 PS. Η 1600 GTA είχε παχύτερο ψυγείο από το κανονικό όχημα.

Για λόγους ομολογκασιόν, κατασκευάστηκαν 501 αυτοκίνητα. Και λόγω σπανιότητας, η αξία της σήμερα ξεπερνά τα 300.000 ευρώ!

Με τις προδιαγραφές αυτές, η GTA κέρδισε πέντε τίτλους κατασκευαστών για την Alfa Romeo στο (ιδιαίτερα σημαντικό τότε) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (ETCC). Προσθέστε στη δόξα και την εμφάνιση (έργο του Bertone) και θα καταλάβετε γιατί αυτό το μοντέλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα για τους απανταχού Alfisti (Οι πιο παλιοί έχουν και μνήμες από τους «Μαύρο», στη φωτογραφία κάτω και Γ. Μοσχού).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.