Παράταση και ακινησία

By  |  0 Comments

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2021, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος, «η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων», που ψηφίστηκε (2.12.2020) και συγκεκριμένα στο άρθρο 66 προβλέπεται ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. Και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες…

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, η ακινησία δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 2992/2002 (Α΄ 54).

Προκειμένου για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας, η ακινησία δηλώνεται πριν την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας.

Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υποβολή, τον τύπο της δήλωσης ακινησίας και άρσης αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.

Όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου τριπλασιάζεται και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου για τη διαπίστωση των παραβάσεων των προηγουμένων εδαφίων, η διαδικασία ενημέρωσης των αρμοδίων οργάνων για την επιβολή των κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των ελέγχων που προβλέπονται στα προηγούμενα εδάφια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την είσπραξη και απόδοση του διοικητικού προστίμου.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν τραγούδαγε ο αξέχαστος Νίκος Παπάζογλου. Κάτι τέτοιο ισχύει τελικά για τα πολυσυζητημένα τέλη κυκλοφορίας. Αλλάζουν αλλά μόνο για τα καινούρια αυτοκίνητα από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και ενόψει της εφαρμογής σε όλη την Ε.Ε. της μεθόδου WLTP υπολογισμού ρύπων CO2 στα οχήματα.

Οι έχοντες θα συνεχίσουν να πληρώνουν ότι πλήρωναν, ανεξάρτητα αν το lockdown επέβαλε ακινητοποίηση…

Σκοπός της νέας ρύθμισης για τον προσδιορισμό των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση των ιδιοκτητών οχημάτων σε σχέση με τα ισχύοντα, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο ήδη υφιστάμενος μέχρι σήμερα τρόπος υπολογισμού στα τέλη κυκλοφορίας όπως και του τέλους ταξινόμησης, ώστε επίσης να μην υπάρξει επιβάρυνση για τα λοιπά επιβατικά αυτοκίνητα. Ακόμη εισάγεται ρύθμιση, η οποία καλύπτει το νομοθετικό κενό ως προς τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης υβριδικών επιβατικών οχημάτων και καθορίζεται ποια τιμή της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επιλέγεται μεταξύ διαφορετικών τιμών για τη διαφοροποίηση των συντελεστών τέλους ταξινόμησης.

Για τα νέα οχήματα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και μετά, με βάση τις τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο) σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (Wordwide Light Test Procedure – WLTP). Το νέο σύστημα που νομοθετήθηκε, θα ισχύσει για τα αυτοκίνητα που θα αποκτηθούν από την 1η-1-2021, ενώ για τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, οι αλλαγές στα ποσά, θα είναι ελάχιστες και θα επιβαρυνθούν τα ρυπογόνα οχήματα.

Η εξέλιξη αυτή «παγώνει» την αγορά αυτοκινήτων, έως το τέλος Δεκεμβρίου, η οποία άλλωστε είναι παγωμένη λόγω του lockdown και αναμένεται αναθέρμανση από το νέο έτος και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Έτσι με τρεις πλέον ταχύτητες θα υπολογίζονται πλέον τα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ.

Όσα θα εκτελωνίζονται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου θα έχουν τέλη κυκλοφορίας που θα διαμορφώνονται με την εξής κλίμακα:

 Από 0 έως 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο δεν επιβάλλεται τέλος κυκλοφορίας

Από 123 έως 139 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 0,64 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 140 έως 166 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 0,7 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 167 έως 208 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 0,85 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 209 έως 224  γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 1,87 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 225 έως 240  γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 2,2 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 241 έως 260 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 2,5  ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 261 έως 280 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 2,7 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 281 γραμμάρια και πάνω, το τέλος είναι 2,85 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Παράλληλα, για να μην προκύψει επιβάρυνση για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από την 1/11/2010 μέχρι και την 31/12/2020, τα τέλη κυκλοφορίας θα συνεχίζουν να υπολογίζονται με βάση τη γνωστή κλίμακα των ρύπων που θα υπολογιστούν και φέτος.

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρ./ χλμ. C02) ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ C02 (σε ευρώ)

0-90 0

91-100 0,90

101-120 0,98

121-140 1,20

141-160 1,85

161-180 2,45

181-200 2,78

201-250 3,05

Άνω των 251 3,72

Τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί πριν από 1/11/2010 τα τέλη θα συνεχίζουν να υπολογίζονται με βάση την παλαιότητα και το κυβισμό του κινητήρα τους για να μην υποστούν όπως και η προηγούμενη κατηγορία υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε ότι αφορά τας τέλη κυκλοφορίας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.