Το νέο Piaggio MP3 (video)

By  |  0 Comments

Ήταν το 2006, όταν η Piaggio παρουσίασε ένα όχημα που έμελλε να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της αστικής, μητροπολιτικής μετακίνησης: Το Piaggio MP3 ήταν το πρώτο 3-τροχο σκούτερ στον κόσμο, με αποκλειστικής πατέντας σύστημα ανάρτησης που συνδέει τις αναρτήσεις εμπρός και πίσω, συνδυάζοντας την ασφάλεια ενός αυτοκινήτου με την ευκολία χρήσης και πρακτικότητα ενός σκούτερ, καθώς και τη διασκέδαση που προσφέρει μια δυναμική μοτοσυκλέτα στις στροφές.

Το Piaggio MP3 δημιούργησε μια νέα κατηγορία, στην οποία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, χάρη στη συνεχή τεχνολογική εξέλιξή του. Είναι μια 16-χρονη ιστορία επιτυχίας με περισσότερα από 230.000 οχήματα να έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα. Αυτή η ιστορία είναι ακόμη πιο συναρπαστική, αν αναλογιστούμε τη δημοτικότητά του σε ένα παγκόσμιο και διαφορετικού προσανατολισμού κοινό, από οδηγούς αυτοκινήτων που αναζητούν μια πιο πρακτική, αλλά και ασφαλή εναλλακτική λύση, – το Piaggio MP3 μπορεί να οδηγηθεί και με άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, εφόσον έχει εκδοθεί πριν τις 19/1/2013, αλλά και από έμπειρους αναβάτες μοτοσυκλετών που έχουν την ικανότητα να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού οχήματος.

Τώρα, το Piaggio MP3 ανανεώνεται πλήρως και αποκτά ακόμα πιο σπορ στυλ. Αντλεί έμπνευση από τον κόσμο των αυτοκινήτων, με καινοτόμα, προηγμένης τεχνολογίας χαρακτηριστικά που ανεβάζουν την άνεση και την ασφάλεια σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το Piaggio MP3 ήταν πάντα ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της τεχνολογικής υπεροχής που εφαρμόζεται στα σκούτερ του Ομίλου Piaggio. Έτσι, το νέο Piaggio MP3 παραμένει πιστό στον ρόλο του ως μεγάλος καινοτόμος, και είναι  το πρώτο σκούτερ στον κόσμο που διαθέτει προηγμένα συστήματα υποστήριξης του αναβάτη (ARAS, Advanced Rider Assistance Systems), με μια καινοτόμο πλατφόρμα λειτουργιών, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία Imaging Radar 4D που αναπτύχθηκε από την Piaggio Fast Forward, τη θυγατρική εταιρεία ρομποτικής του Ομίλου Piaggio, με έδρα στη Βοστώνη των Η.Π.Α. Την τεχνολογική υπεροχή του οχήματος, ολοκληρώνουν η μεγαλύτερη στην κατηγορία οθόνη πολλαπλών λειτουργιών full color TFT 7″, το σύστημα ανάφλεξης χωρίς κλειδί και η συνδεσιμότητα με πλοήγηση, καθώς και το cruise control και η όπισθεν με κάμερα οπισθοπορείας, που διαθέτει η έκδοση 530 hpe Exclusive

Κατασκευασμένα στην Ιταλία στο εργοστάσιο της Piaggio στην Pontedera, τα μοντέλα της νέας σειράς Piaggio MP3 διαθέτουν τους σύγχρονους κινητήρες της οικογένειας hpe – High Performance Engine: Το Piaggio MP3 400 hpe και το Piaggio MP3 400 hpe Sport μοιράζονται τoν κινητήρα 400 κ.εκ. που αποδίδει πάνω από 35 CV. ενώ το κορυφαίο Piaggio MP3 530 hpe Exclusive είναι εφοδιασμένο με τον ολοκαίνουριο κινητήρα 530 hpe, με την ισχύ του να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, με περισσότερα από 44 CV.

Και ας μην ξεχνάμε το Piaggio MP3 300 hpe, που είναι επίσης μέλος της οικογένειας MP3, το οποίο διαθέτει την ίδια 3-τροχη τεχνολογία και τη συνδυάζει με πιο μικρές διαστάσεις και απόδοση που έχει διαμορφωθεί ειδικά για μετακίνηση σε αστικό περιβάλλον.  

Το ασύγκριτο στυλ εξελίσσεται, αναδεικνύοντας την σπορ πλευρά του MP3

Αν και διατηρεί την εμβληματική εμφάνιση που το καθιστά μοναδικό σε ό,τι αφορά το στυλ, το νέο Piaggio MP3 διαφοροποιείται από το παρελθόν. Το φαρδύτερο και πιο προστατευτικό μπροστινό μέρος έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και πλέον διαθέτει μια νέα, οριζόντια φωτιστική μονάδα τεχνολογίας LED. Με το ψυγείο να έχει μετακινηθεί στο κάτω μέρος του οχήματος, μεταξύ των μπροστινών τροχών και του δαπέδου, αναπτύχθηκε μια μικρότερη και πιο σπορ εισαγωγή αέρα στο κέντρο του φέρινγκ, η οποία χαρακτηρίζεται από μια τρισδιάστατη κυψελοειδή γρίλια. Κάτω από την εισαγωγή αέρα υπάρχει μια αεροτομή που αναπτύσσεται κατακόρυφα. Είναι το αποτέλεσμα της προσεκτικής αεροδυναμικής μελέτης που είχε ως στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας και λειτουργεί ως στοιχείο διαχωρισμού μεταξύ των τροχών. Οι θόλοι αφήνουν ελεύθερο το μεγαλύτερο μέρος των τροχών, με τα φτερά να είναι βαμμένα στο χρώμα του οχήματος και να του προσφέρουν συνέχεια και αρμονία. Ο ανεμοθώρακας είναι επίσης νέος με το σχήμα του να είναι ειδικά σχεδιασμένο για εγγυημένη προστασία, σε συνδυασμό με περιορισμένο όγκο.

Το νέο μοντέλο διαθέτει πολλά στοιχεία που αντλούν έμπνευση από τις τελευταίες τάσεις στον σχεδιασμό αυτοκινήτων, όπως είναι η πιο επιβλητική, πιο σπορ μπροστινή όψη και τα φλας που έχουν ενσωματωθεί στους θόλους των τροχών. Αυτή η τάση είναι ακόμη πιο εμφανής όταν κοιτάς το όχημα προς το πίσω μέρος του, με τις γραμμές να διατρέχουν το όχημα μέχρι και την ουρά με την οριζόντια φωτιστική μονάδα LED με τα ενσωματωμένα φλας. Η ουρά είναι γενικά πιο μικρών διαστάσεων και κομψή: η ολοκαίνουργια θέση της βάσης πινακίδας κυκλοφορίας στον τροχό, είναι ένα στοιχείο που πρώτη φορά υιοθετείται στο Piaggio MP3 και συμβάλλει περαιτέρω στην εξαιρετικά λεπτή εμφάνιση της ουράς.

Ευθυγραμμισμένοι με την πιο σπορ σχεδίαση, οι τροχοί διατηρούν τη χαρακτηριστική, διπλή σχεδίαση πέντε ακτίνων, αλλά με πιο σφιχτές και έντονες γραμμές.

Από τη θέση του οδηγού, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η νέα, εργονομική σχεδίαση των χειριστηρίων είναι αμέσως εμφανής: η ολοκαίνουρια έγχρωμη οθόνη TFT 7″ βρίσκεται στο κέντρο και είναι η μεγαλύτερη στην κατηγορία των τρίτροχων σκούτερ, ενώ τα χειριστήρια έχουν αναθεωρηθεί σύμφωνα με τη λογική των μοτοσυκλετών. Τα πάντα έχουν ανανεωθεί προς όφελος της λειτουργικότητας και της εργονομίας. Ο νέος πίνακας οργάνων επιτρέπει πλήρη έλεγχο όλων των κεντρικών πληροφοριών του οχήματος και έχει επίσης βελτιωθεί με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού περιβάλλοντος, προσεκτικά σχεδιασμένου για να είναι φιλικό προς τον χρήστη, ακριβώς όπως το ταμπλό ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.

Η εργονομία έχει βελτιωθεί, με τη θέση οδήγησης να έχει γίνει πιο άνετη, με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρίγωνο σέλας, δαπέδου και τιμονιού. Το τιμόνι έχει μετακινηθεί προς τα πίσω και ανυψώθηκε κατά 10 χιλ., ενώ το δάπεδο χαμήλωσε κατά 20 χιλ. και έγινε πιο άνετο. Αυτό μεταφράζεται σε πιο χαλαρή θέση οδήγησης και καλύτερο έλεγχο του οχήματος. Η σέλα είναι εντελώς νέα, τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνεπιβάτη, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερο χώρο και πιο ψηλή χειρολαβή με καλύτερο κράτημα. Στις πολυάριθμες εργονομικές βελτιώσεις περιλαμβάνεται και το νέο χειρόφρενο. Ο μοχλός, τοποθετήθηκε πιο ψηλά στο πίσω μέρος της ποδιάς, κοντά στον διακόπτη ανάφλεξης. Βρίσκεται πλέον, σε πιο βολική θέση που διευκολύνει τον χειρισμό του.

Στο πίσω μέρος της ποδιάς, μπροστά από τα γόνατα του αναβάτη, έχουν προσαρμοστεί δύο αντικραδασμικά προστατευτικά στο χρώμα της σέλας. Επίσης, έχει προσαρμοστεί ένα εύχρηστο, αναδιπλούμενο άγκιστρο για τη μεταφορά τσαντών. Το ντουλαπάκι πάνω από τα όργανα διαθέτει συρτάρι και πρίζα USB, η οποία επιτρέπει την εύκολη φόρτιση smartphone και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο μεγάλος χώρος αποθήκευσης κάτω από τη σέλα διαθέτει φωτισμό και προστατευτικό ταπέτο. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για μέγιστη αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου. Το ορθογώνιο σχήμα και η απουσία διαχωριστικών εξασφαλίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης κάθε τετραγωνικού εκατοστού. Υπάρχει χώρος για την άνετη τοποθέτηση δύο full-face κρανών ή μια τσάντας φορητού υπολογιστή. Η σέλα ανοίγει ηλεκτρικά, ακόμη και από το τηλεχειριστήριο και την εφαρμογή PIAGGIO MIA, ενώ διαθέτει και έναν ηλεκτρικό αποσβεστήρα για ομαλό και ασφαλές άνοιγμα και κλείσιμο.

Διεπαφή χρήστη τελευταίας γενιάς

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της νέας γενιάς Piaggio MP3 είναι αναμφίβολα η διεπαφή ανθρώπου-οχήματος. Ο οδηγός επωφελείται από μια ολοκαίνουργια έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών, τη μεγαλύτερη στην κατηγορία των 3-τροχων σκούτερ και από χειριστήρια που έχουν αναπτυχθεί βάσει μιας εντελώς νέας λογικής, για προβολή όλων των διαθέσιμων πληροφοριών και ευκολότερη διαχείριση των πολυάριθμων λειτουργιών.

Στην κεντρική περιοχή της οθόνης, οι κύριες πληροφορίες – ταχύμετρο, στροφόμετρο, στάθμη καυσίμου και θερμοκρασία ψυκτικού υγρού – μπορούν να προβληθούν σε αναλογική και ψηφιακή μορφή. Ο οπίσθιος φωτισμός εναλλάσσεται αυτόματα σε λειτουργία ημέρας ή νύχτας, χάρη σε έναν αισθητήρα φωτεινότητας. Η αλλαγή μπορεί να γίνει και χειροκίνητα, μέσω του μενού ρυθμίσεων.

Η μεγάλη διάσταση της οθόνης επέτρεψε τη χρήση ακόμη πιο ευανάγνωστων και έντονων γραφικών. Όλες οι πληροφορίες ταξιδιού (ολικός και μερικός χιλιομετρητής, μέση ταχύτητα, στιγμιαία και μέση κατανάλωση, αυτονομία) έχουν ομαδοποιηθεί στη δεξιά πλευρά, μαζί με τις ειδοποιήσεις κλήσεων και μηνυμάτων, καθώς και τις ενδείξεις πλοήγησης του συστήματος PIAGGIO MIA.

Χάρη στο πρακτικό joystick τεσσάρων κουμπιών (ΕΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΔΕΞΙΑ) στο νέο αριστερό χειριστήριο, η πλοήγηση εντός της οθόνης είναι πάντα εξαιρετικά εύκολη και διαισθητική.

Το σύστημα συνδεσιμότητας PIAGGIO MIA (προαιρετικό στην έκδοση 400 hpe) και η αποκλειστική εφαρμογή Piaggio – διαθέσιμη για λήψη στο App Store ή στο Google Play – επιτρέπουν τη σύνδεση συσκευών iOS ή Android μέσω Bluetooth στο Piaggio MP3, επεκτείνοντας τις λειτουργίες του πίνακα οργάνων. Το σύστημα PIAGGIO MIA περιλαμβάνει τόσο το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τη διαχείριση του φωνητικού βοηθού, των τηλεφωνικών κλήσεων και της μουσικής, μέσω του πρακτικού joystick που υπάρχει στο αριστερό χειριστήριο, όσο και της λειτουργίας GPS, χάρη στην οποία ο αναβάτης μπορεί να δει τις οδηγίες απευθείας στην οθόνη, μόλις οριστεί κάποιος προορισμός στο smartphone. Για να απολαμβάνετε πλήρως όλες αυτές τις δυνατότητες, στον προαιρετικό εξοπλισμό του Piaggio MP3 έχει συμπεριληφθεί ένα ειδικό κράνος Jet με ενσωματωμένα ακουστικά και ενδοεπικοινωνία Bluetooth.

Εκτός από τις δυνατότητες πλοήγησης, τη διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων και μουσικής, η πλατφόρμα πολυμέσων PIAGGIO MIA εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της νέας έγχρωμης οθόνης TFT, επιτρέποντας στον οδηγό να δει μια πληθώρα πληροφοριών απευθείας στην οθόνη, οι οποίες σχετίζονται με τη διαδρομή που διανύθηκε και την κατάσταση του οχήματος. Συμπεριλαμβάνονται ιστογράμματα της μέσης ταχύτητας και της κατανάλωσης ή οι καμπύλες ισχύος και ροπής, με τις τιμές τους να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο. Όλες οι πληροφορίες καταγράφονται επίσης από την εφαρμογή και μπορείτε να τις δείτε στην οθόνη του smartphone μέσω συνοπτικών στατιστικών για κάθε ταξίδι και έξυπνων γραφικών απεικονίσεων. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει επίσης, να χρησιμοποιείτε το smartphone για να ενεργοποιείτε εύκολα τις λειτουργίες Bike Finder και Follow Me, οι οποίες αναβοσβήνουν τα φλας και ενεργοποιούν την κόρνα, για να μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα το όχημά σας ακόμα και στους πιο πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης. Ενεργοποιεί επίσης τη μεσαία σκάλα φώτων και αποθηκεύει τη θέση που απενεργοποιήθηκε ο κινητήρας, βοηθώντας σας να εντοπίσετε το σκούτερ σας, ακόμη και στα πιο χαοτικά σημεία της πόλης.

Επίσης, όλα τα μοντέλα της νέας σειράς Piaggio MP3 διαθέτουν keyless σύστημα, το οποίο σας επιτρέπει να ενεργοποιείτε την ανάφλεξη χωρίς τη χρήση του συμβατικού κλειδιού και απλοποιεί όλες τις λειτουργίες, όπως είναι η ενεργοποίηση του κινητήρα, το άνοιγμα της σέλας, το άνοιγμα του καλύμματος της τάπας καυσίμου και το κλείδωμα του τιμονιού. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, χωρίς να βγάλετε το τηλεχειριστήριο από την τσέπη σας. Στο πίσω μέρος της ποδιάς, ο κλασικός διακόπτης έχει αντικατασταθεί από ένα πρακτικό κουμπί: για την εκκίνηση του οχήματος, με ένα απλό πάτημα, (με αυτό τον τρόπο μεταδίδεται το σήμα που επιτρέπει την ανάφλεξη, το οποίο υποδεικνύεται από ένα μήνυμα καλωσορίσματος στην οθόνη TFT) και γύρισμα του διακόπτη στη θέση ΟΝ. Η ανάφλεξη του κινητήρα γίνεται με τον συνηθισμένο τρόπο, μέσω του κουμπιού που υπάρχει στο δεξί χειριστήριο.

Piaggio MP3 530 hpe Exclusive: συγκεντρωμένη τεχνολογία

Η ναυαρχίδα της νέας σειράς Piaggio MP3 είναι η έκδοση 530 hpe Exclusive, η οποία κάνει ένα άνευ προηγουμένου άλμα προς τα εμπρός, στην ιστορία εξέλιξης του Piaggio MP3, παρά τις πολυάριθμες σημαντικές καινοτομίες που έχουν γίνει σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας του. Στην πραγματικότητα, το Piaggio MP3 530 hpe Exclusive είναι το πρώτο σκούτερ στον κόσμο που έχει εξοπλιστεί με τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης αναβάτη ARAS.

Η καινοτόμος πλατφόρμα υποβοήθησης του αναβάτη, βασίζεται στην τεχνολογία Imaging Radar 4D και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από την Piaggio Fast Forward, τη θυγατρική εταιρεία ρομποτικής του Ομίλου Piaggio, η οποία ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι προηγμένης τεχνολογίας αισθητήρες – τοποθετημένοι στο κέντρο, κάτω από το πίσω φως – εφαρμόζονται σε σκούτερ. Σε σχέση με τα αυτοκίνητα, υπάρχει η ιδιαιτερότητα της κλίσης κατά τη διαδικασία στριψίματος. Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης που βασίζονται σε αισθητήρες υπερήχων, είναι εμφανή στο εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο και την αξιόπιστη παρακολούθηση, ανεξάρτητα από το επίπεδο φωτισμού και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Οι συσκευές ARAS που υπάρχουν στο Piaggio MP3 530 Exclusive έχουν βασικό ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια, διασφαλίζοντας τις λειτουργίες του Blind Spot Information System (BLIS) και τουLane Change Decision Aid System (LCDAS). Το BLIS ειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία οχημάτων στο τυφλό σημείο του καθρέφτη, εμφανίζοντας συγκεκριμένες ειδοποιήσεις στην οθόνη TFT. Παρακολουθώντας συνεχώς την πίσω περιοχή σε απόσταση έως και 30-35 μέτρων, το LCDAS είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα οχήματα που πλησιάζουν γρήγορα από αριστερά ή δεξιά, δημιουργώντας μια πιθανή συνθήκη κινδύνου σε περίπτωση που ο οδηγός ανάψει το φλας για να αλλάξει λωρίδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός ενημερώνεται και μέσω ειδικής ειδοποίησης που εμφανίζεται στην οθόνη.

Το Piaggio MP3 530 hpe Exclusive διαθέτει και όπισθεν, η οποία παρουσιάστηκε από την Piaggio για πρώτη φορά σε τρίτροχο σκούτερ το 2019, στο Piaggio MP3 500 hpe Sport Advanced. Η όπισθεν εξακολουθεί να αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό του Piaggio MP3 και τώρα περιλαμβάνει μια κάμερα οπισθοπορείας που επιτρέπει ακόμα πιο εύκολη και ασφαλή χρήση.

Η όπισθεν και η κάμερα οπισθοπορείας ενισχύουν περαιτέρω την πρακτικότητα του Piaggio MP3, παρέχοντας ευκολία και μικρότερη προσπάθεια κατά τη στάθμευση ακόμα και σε στενά γκαράζ, σε ανηφόρες ή σε σημεία με περιορισμένο χώρο ελιγμών, τα οποία είναι πολλά στο αστικό περιβάλλον.

Η όπισθεν ενεργοποιείται μέσω ενός αποκλειστικού κουμπιού που έχει προσαρμοστεί στον πίνακα οργάνων, με τον κινητήρα αναμμένο και το όχημα σε στάση. Μόλις ενεργοποιηθεί η όπισθεν, η εικόνα της πίσω περιοχής εμφανίζεται με πλέγματα, στην οθόνη TFT.

Στην κορυφαία έκδοση της σειράς περιλαμβάνεται Cruise Control, το οποίο επιτρέπει τη διατήρηση της ταχύτητας που έχει προκαθοριστεί χωρίς τη χρήση του γκαζιού. Το σύστημα, σχεδιάστηκε για να κάνει την οδήγηση πιο άνετη, ειδικά στα μακρινά ταξίδια. Μπορεί να εμπλακεί και να ελεγχθεί άνετα μέσω του joystick που υπάρχει στο αριστερό χειριστήριο.

Ο κινητήρας Piaggio 530 HPE: ρεκόρ επιδόσεων και μέγιστη άνεση

Με μέγιστη ισχύ 32,5 kW (44,2 HP) στις 7.250 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 50 Nm στις 5.250 σ.α.λ., ο κινητήρας 530 MP3 hpe κάνει το ντεμπούτο του στο Piaggio MP3. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ως βάση ο προηγούμενος κινητήρας 500 κ.εκ., ο οποίος ήταν ήδη, ο ισχυρότερος κινητήρας στην κατηγορία των 3-τροχων σκούτερ.

Ο νέος κινητήρας διατηρεί ουσιαστικά την ίδια ισχύ ρεκόρ, αποδίδοντας όμως τη μέγιστη ροπή του σε χαμηλότερες στροφές. Το αποτέλεσμα είναι σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις και την ευκολία χειρισμού, αλλά και την  συνολική απόδοση και άνεση, με ουσιαστική μείωση των κραδασμών και του θορύβου, ειδικά στις μεσαίες και χαμηλές στροφές που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται στην αστική μετακίνηση. Για τη γρήγορη οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις και ως προς την κατανάλωση καυσίμου.

Και άλλες αναβαθμίσεις έχουν συμβάλει σε αυτές τις βελτιώσεις, όπως είναι η εφαρμογή ενός νέου, ελαφρύτερου σφυρήλατου εμβόλου από κράμα αλουμινίου – μια ασυνήθιστη λύση που συνήθως αφορά σε μοτοσυκλέτες υψηλής τεχνολογίας. Η κυλινδροκεφαλή είναι επίσης νέα, με βαλβίδες μεγαλύτερου μεγέθους, βελτιστοποιημένο σχήμα θαλάμου καύσης και εκκεντροφόρο με νέα, βελτιστοποιημένο βύθισμα βαλβίδων.

Ο κινητήρας 530 hpe είναι εφοδιασμένος με μια νέα μονάδα ECU Magneti Marelli 11MP και με γκάζι ride by wire που επέτρεψε την εφαρμογή των τριών προγραμμάτων οδήγησης ECO, COMFORT και SPORT, τα οποία μπορούν να επιλεγούν από τον αναβάτη μέσω του κουμπιού εκκίνησης, Στη λειτουργία SPORT η απόκριση του γκαζιού είναι πιο άμεση, ενώ στις λειτουργίες COMFORT και ECO είναι ομαλότερη και πιο προοδευτική. Στη λειτουργία ECO, μειώνεται και η μέγιστη ισχύς. Τα προγράμματα οδήγησης ορίζουν επίσης τη βαθμονόμηση του ελέγχου πρόσφυσης ASR, ο οποίος γίνεται λιγότερο επεμβατικός στη λειτουργία SPORT και πιο κατάλληλος για οδήγηση σε εδάφη με χαμηλή πρόσφυση, στα άλλα δύο προγράμματα.

Οι εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης στον κινητήρα επέτρεψαν επίσης, την ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής αξιοπιστίας του, μειώνοντας κατά συνέπεια, τη συχνότητα ορισμένων τακτικών εργασιών συντήρησης, όπως είναι ο έλεγχος του διάκενου στις βαλβίδες, ο οποίος πλέον πρέπει να εκτελείται κάθε 20.000 χλμ..

Ο κινητήρας Piaggio 400 HPE: ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Με μέγιστη ισχύ 26 kW (35,3 HP) στις 7.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 37,7 Nm στις 5.750 σ.α.λ., ο 400 hpe είναι ένας 1-κύλινδρος, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, υγρόψυκτος κινητήρας με ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους κινητήρες στην κατηγορία του και ξεχωρίζει από ορισμένα εξαρτήματα που προέρχονται από τους κινητήρες μοτοσυκλετών, όπως είναι ο υγρός, πολύδισκος συμπλέκτης, που εξασφαλίζει καλύτερη και πιο σταθερή απόδοση με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης. Ταυτόχρονα, εξαλείφει τα τραντάγματα που συναντώνται στα κοινά κιβώτια ταχυτήτων κατά την εκκίνηση από στάση και προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία οδήγησης. Χρησιμοποιώντας ως βάση τον εξαιρετικά αποδοτικό κινητήρα 350 κ.εκ., στον 400 hpe οι μηχανικοί της Piaggio εστίασαν σε πολλαπλές πτυχές με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της μηχανικής και θερμοδυναμικής απόδοσης, καθώς και τη μείωση των κραδασμών και του θορύβου.

Η χρήση μιας μακρύτερης και βελτιστοποιημένης ως προς το βάρος μπιέλας, καθώς και ενός εμβόλου από κράμα αλουμινίου, το οποίο έχει επίσης ελαφρύνει, συνέβαλαν στη μείωση των παλινδρομικών δυνάμεων αδράνειας, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται λιγότεροι κραδασμοί στο όχημα. Όλα αυτά μεταφράζονται σε μεγαλύτερη συνολική άνεση, ιδιαίτερα σε ταχύτητα ταξιδιού και αναδεικνύουν τον ταξιδιωτικό χαρακτήρα του Piaggio MP3 400 hpe.

Ο κινητήρας διαθέτει επίσης, ένα καινοτόμο σύστημα που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Piaggio. Αυτό είναι το PCVPositive Crankcase Ventilation, το οποίο αποτελείται από δύο μονόδρομες βαλβίδες που έχουν ενσωματωθεί στον στροφαλοθάλαμο του κινητήρα και στοχεύει στη μείωση των απωλειών κατά την άντληση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, στην αύξηση της ισχύος.

Η ισχύς και η ροπή, ενισχύονται από την ειδικά σχεδιασμένη εισαγωγή και το βελτιστοποιημένο βύθισμα των βαλβίδων. Ο προοδευτικός τεντωτήρας της καδένας, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει σε πιο αθόρυβο χρονισμό.

Η συνολική απόδοση επωφελείται από αρκετές αλλαγές σε διάφορους τομείς. Περιλαμβάνονται η βελτιστοποίηση του θαλάμου καύσης μέσω υπολογισμών CFD, το μπεκ υψηλής πίεσης που εξατμίζει περισσότερο το καύσιμο και η χρήση ενός λιγότερο παχύρρευστου λαδιού (5W-40). Το κάλυμμα της συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης (CVT) έχει σχεδιαστεί ειδικά για καλύτερη ψύξη του ιμάντα. Την ίδια στόχευση είχε και η τοποθέτηση μεγαλύτερης φτερωτής.

Απόλυτη ασφάλεια: τρεις τροχοί, ABS και ASR

Το νέο Piaggio MP3 συνεχίζει να διαθέτει την αποκλειστική τεχνολογία δύο μπροστινών τροχών με ανεξάρτητη κλίση, η οποία είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την  Piaggio. Αυτή η τεχνολογία ελέγχεται από μια μοναδικής σχεδίασης ανάρτηση με σύνδεση μέσω τεσσάρων βραχιόνων. Η ανάρτηση έχει σχεδιαστεί από τον Όμιλο Piaggio, ο οποίος την έχει αναπτύξει πριν από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή στον κόσμο, για να εξασφαλίσει μέγιστη απόλαυση στην οδήγηση και απόλυτη ασφάλεια.

Ο μηχανισμός κλίσης αποτελείται από τέσσερις βραχίονες αλουμινίου, οι οποίοι συνδέονται με τέσσερεις αρθρώσεις στο κεντρικό σωλήνα και από δύο πλευρικά μπράτσα που συνδέονται με τους βραχίονες μέσω περιστρεφόμενων αξόνων και ρουλεμάν. Μέσα στα πλευρικά μπράτσα, ο δεξιός και ο αριστερός βραχίονας του τιμονιού περιστρέφονται με μια κλασική διαμόρφωση μονού βραχίονα.  

Ο μηχανισμός κλειδώματος της μπροστινής ανάρτησης είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του 3-τροχου ιταλικού σκούτερ, το οποίο μετατρέπει την ισορροπία του Piaggio MP3 από δυναμική σε στατική. Μόλις το ενεργοποιήσετε, το Piaggio MP3 παραμένει σε ισορροπία στους τρεις τροχούς του, χωρίς να είναι απαραίτητη η στήριξη μέσω του σταντ (παρόλα αυτά, το όχημα είναι εφοδιασμένο με σταντ). Για να ξεκινήσετε να οδηγείτε, αρκεί να ανοίξετε το γκάζι ή να πατήσετε το ειδικό κουμπί. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βάλετε τα πόδια σας στο έδαφος και μπορείτε να σταθμεύετε το Piaggio MP3 οπουδήποτε, εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Στο νέο Piaggio MP3, ο μηχανισμός κλίσης ήταν στο επίκεντρο της προσοχής για τη μείωση του συνολικού βάρους. Ένας από τους βραχίονες της τετράπλευρης ανάρτησης έχει αντικατασταθεί από ελαφρύτερα εξαρτήματα, ενώ το πλαίσιο που στηρίζει τον μηχανισμό κλειδώματος της μπροστινής ανάρτησης – καθώς και τη μονάδα ελέγχου ABS και το κεντρικό τμήμα του φέρινγκ – δεν είναι πλέον κατασκευασμένο από ατσάλινους σωλήνες. αλλά είναι μια πλαστική δομή.

Χάρη και σε άλλες επεμβάσεις που έγιναν για ελάττωση του βάρους, το βάρος της έκδοσης 530 hpe έχει μειωθεί κατά 7 κιλά από την προηγούμενη γενιά του Piaggio MP3. Όλες αυτές οι επεμβάσεις έγιναν προς όφελος της δυναμικής απόδοσης, την οποία ενισχύει και η μετακίνηση του ψυγείου σε χαμηλότερη θέση, μεταξύ των μπροστινών τροχών και του δαπέδου.

Όλα τα μοντέλα της νέας σειράς Piaggio MP3 είναι εφοδιασμένα με σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ABS και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ASR (Acceleration Slip Regulation). Το ASR (προσαρμόστηκε σε σκούτερ  για πρώτη φορά από την Piaggio) μπορεί να απενεργοποιηθεί εύκολα και εγγυάται την ασφάλεια εμποδίζοντας την ολίσθηση του πίσω τροχού, σε ολισθηρές επιφάνειες όπως είναι η βρεγμένη άσφαλτος. Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης διαθέτει δύο επίπεδα παρέμβασης (NORMAL και SPORT), ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεγεί στην έκδοση 530 hpe. Στην έκδοση 400 hpe τα επίπεδα παρέμβασης μπορούν να επιλεγούν χειροκίνητα, με το πάτημα του κουμπιού Start, όταν ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος.

Το 3-κάναλο σύστημα ABS, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Continental, μεγιστοποιεί την ενεργητική ασφάλεια αποτρέποντας το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα και παρέχοντας πλήρη έλεγχο του οχήματος ανά πάσα στιγμή. Το Piaggio MP3 χρησιμοποιεί ένα σύστημα πέδησης με δίσκους και στους τρεις τροχούς, με τη διάμετρο των μπροστινών δίσκων να φτάνει τα 258 χιλ. Το σύστημα πέδησης διαθέτει νέες, πιο αποτελεσματικές αντλίες, οι οποίες επιτρέπουν ελαφρύτερο πάτημα των μανετών, καθώς και πιο γραμμικό φρενάρισμα.

Ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και πιο ομαλή οδήγηση, παρέχουν οι μεγάλοι μπροστινοί τροχοί με διάμετρο 13 ιντσών.

Εκδόσεις και χρώματα

Το νέο Piaggio MP3 είναι διαθέσιμο σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: δίπλα στο Piaggio MP3 400 hpe, με την κομψή εμφάνισή του, βρίσκεται το Piaggio MP3 400 hpe Sport, που χαρακτηρίζεται από πιο δυναμικές, σπορ λεπτομέρειες. Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι το Piaggio MP3 530 hpe, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στο μοναδικό πακέτο Exclusive.

Piaggio MP3 400 hpe

Δύο κομψοί μεταλλικοί χρωματικοί συνδυασμοί με γυαλιστερό φινίρισμα, αποτελούν την κλασική επιλογή της σειράς. Το Piaggio MP3 400 hpe διατίθεται σε Nero Cosmo και Grigio Cloud, σε συνδυασμό με μαύρη σέλα με μαύρες και γκρι ραφές και τροχούς σε γκρι του γραφίτη. Το πακέτο ολοκληρώνεται με εξωτερικά γκρι ματ φινιρίσματα και εσωτερικά φινιρίσματα (περίβλημα πίνακα οργάνων, οθόνης) σε ανοικτό ματ σατέν χρώμιο.

Piaggio MP3 400 HPE Sport

Το Piaggio MP3 400 hpe Sport διατίθεται στους τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς: Nero Meteora, Bianco Luna, Grigio Titanio και Arancio Sunset Matt. Όλα τα χρώματα συνδυάζονται με μαύρους τροχούς και μαύρη σέλα, η οποία διαθέτει κόκκινες ραφές που δημιουργούν μια εξαιρετική αντίθεση. Άλλες κόκκινες λεπτομέρειες, όπως είναι τα ελατήρια των αμορτισέρ εμπρός και πίσω και το διακοσμητικό των τροχών τονίζουν τη σπορ εμφάνιση του οχήματος. Το γυαλιστερό μαύρο των εξωτερικών φινιρισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, δημιουργεί μια ακόμη έντονη αντίθεση, ενώ τα εσωτερικά φινιρίσματα (περίβλημα του πίνακα οργάνων, οθόνη, λωρίδες στο κεντρικό τούνελ) είναι σε γκρι ματ χρώμα. Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται δίσκοι μπροστινών φρένων με προφίλ wave και δάπεδο με ένθετα αλουμινίου.

Piaggio MP3 530 hpe Exclusive

Το Piaggio MP3 530 hpe διαθέτει ένα δημοφιλές πακέτο εξοπλισμού, με τέσσερις ημι-ματ χρωματικούς συνδυασμούς – Blu Oxygen Matt, Grigio Titanio, Nero Meteora και Grigio Cloud Matt – σε συνδυασμό με εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες σε μπρονζέ χρώμα, στους τροχούς, στο κάλυμμα του κιβωτίου ταχυτήτων και στη ραφή της σέλας.

Το πακέτο ολοκληρώνεται με τροχούς σε γκρι γραφίτη, εξωτερικά γκρι ματ φινιρίσματα και εσωτερικά φινιρίσματα (περίβλημα πίνακα οργάνων, οθόνη, λωρίδες στο κεντρικό τούνελ) σε ανοικτό χρώμιο.

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται δίσκοι μπροστινών φρένων με προφίλ wave και δάπεδο με ένθετα αλουμινίου.

Ανακαλύψτε περισσότερα στο https://www.piaggio.com/gr_EL/models/mp3/

Piaggio MP3 530 hpe Exclusive – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚινητήραςMASTER HPE μονοκύλινδρος, 4-χρονος
Κυβισμός530 κ.εκ.
Διάμετρος x Διαδρομή97.5 χιλ. x 71 χιλ.
Ισχύς32,5 kW (44,2 HP) / 7250 σ.α.λ.
Ροπή50 Nm / 5250 σ.α.λ.
ΧρονισμόςΜονός εκκεντροφόρος επικεφαλής (SOHC), με 4 βαλβίδες με κοκοράκια με ράουλα
ΤροφοδοσίαΗλεκτρονικός ψεκασμός
ΑνάφλεξηΗλεκτρονική επαγωγικού τύπου με μεταβλητή ρύθμιση αβάνς ενσωματωμένη στον εγκέφαλο ψεκασμού. Σύστημα κλειστού  βρόγχου με αισθητήρα λ στην εξάτμιση. Ηλεκτρονικό σύστημα immobilizer, διακοπή λειτουργίας αντλίας καυσίμου σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος. Πολλαπλή χαρτογράφηση κινητήρα (ECO, COMFORT, SPORT). Έλεγχος πρόσφυσης (ASR).
Σύστημα ψύξηςΜε υγρό
ΛίπανσηΥγρό κάρτερ
ΑνάφλεξηΗλεκτρική μίζα
ΜετάδοσηΑυτόματη συνεχώς μεταβαλόμενη (CVT) με διαχειριστή ροπής και όπισθεν
ΣυμπλέκτηςΑυτόματος, φυγοκεντρικός, ξηρός συμπλέκτης
ΠλαίσιοΔιπλής φωλιάς σωληνωτό από ατσάλι υψηλής αντοχής
Ανάρτηση (εμπρός)Αρθρωτό παραλληλόγραμμο – Διαδρομή: 85 χιλ. Ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα κλειδώματος της ανάρτησης.
Ανάρτηση (πίσω)Διπλό αμορτισέρ αερίου με συνεχή ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Διαδρομή: 108 χιλ.
Φρένο (εμπρός)Δύο δισκόφρενα Ø 258 χιλ. 
Φρένο (πίσω)Δισκόφρενο Ø 240 χιλ.
Τροχός (εμπρός)Από κράμα αλουμινίου 13″ x 3.00
Τροχός (πίσω)Από κράμα αλουμινίου 14″ x 4.50
Σύστημα πέδησηςABS με συνδυασμένη πέδηση στο πεντάλ φρένου
Ελαστικά (εμπρός)Tubeless 110/70-13”
Ελαστικό (πίσω)Tubeless 140/70-14”
Μήκος/Πλάτος2160 χιλ. / 815 χιλ.
Μεταξόνιο1550 χιλ.
Ύψος σέλας790 χιλ.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ13,7 λίτρα (περιλαμβάνονται 2 λίτρα ρεζέρβα)
Κατανάλωση (κύκλος WMTC)4 λτ. / 100 χλμ.
Ρύποι CO2 (κύκλος WMTC)93 γρ. / χλμ.
ΠροδιαγραφέςEuro 5

Piaggio MP3 400 hpe / 400 hpe Sport – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚινητήραςΜονοκύλινδρος, 4-χρονος
Κυβισμός399 κ.εκ.
Διάμετρος x Διαδρομή84 χιλ. x 72 χιλ.
Ισχύς26 kW (35,3 HP) / 7500 σ.α.λ.
Ροπή37,7 Nm / 5750 σ.α.λ.
ΧρονισμόςΜονός εκκεντροφόρος επικεφαλής (SOHC), με 4 βαλβίδες με κοκοράκια με ράουλα
ΤροφοδοσίαΗλεκτρονικός ψεκασμός
ΑνάφλεξηΗλεκτρονική επαγωγικού τύπου με μεταβλητή ρύθμιση αβάνς ενσωματωμένη στον εγκέφαλο ψεκασμού. Σύστημα κλειστού  βρόγχου με αισθητήρα λ στην εξάτμιση. Ηλεκτρονικό σύστημα immobilizer, διακοπή λειτουργίας αντλίας καυσίμου σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος. Έλεγχος πρόσφυσης (ASR).
Σύστημα ψύξηςΜε υγρό
ΛίπανσηΥγρό κάρτερ
ΑνάφλεξηΗλεκτρική με κόμπλερ μίζας σε λουτρό λαδιού
ΜετάδοσηΑυτόματη συνεχώς μεταβαλόμενη (CVT) με διαχειριστή ροπής
ΣυμπλέκτηςΦυγοκεντρικός πολύδισκος σε λουτρό λαδιού
ΠλαίσιοΔιπλής φωλιάς σωληνωτό από ατσάλι υψηλής αντοχής
Ανάρτηση (εμπρός)Αρθρωτό παραλληλόγραμμο – Διαδρομή: 85 χιλ. Ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα κλειδώματος της ανάρτησης.
Ανάρτηση (πίσω)Διπλό υδραυλικό αμορτισέρ, με 4 θέσεις ρύθμισης προφόρτισης ελατηρίου – Διαδρομή 102 χιλ.
Φρένο (εμπρός)Δύο δισκόφρενα Ø 258 χιλ. 
Φρένο (πίσω)Δισκόφρενο Ø 240 χιλ.
Τροχός (εμπρός)ABS με συνδυασμένη πέδηση στο πεντάλ φρένου
Τροχός (πίσω)Από κράμα αλουμινίου 13″ x 3,00
Σύστημα πέδησηςΑπό κράμα αλουμινίου 14″ x 4,00
Ελαστικά (εμπρός)Tubeless 110/70-13”
Ελαστικό (πίσω)Tubeless 140/70-14”
Μήκος/Πλάτος2160 χιλ. / 815 χιλ.
Μεταξόνιο1560 χιλ.
Ύψος σέλας790 χιλ.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ13,7 λίτρα (περιλαμβάνονται 2 λίτρα ρεζέρβα)
Κατανάλωση (κύκλος WMTC)3,8 λτ. / 100 χλμ.
Ρύποι CO2 (κύκλος WMTC)89 γρ. / χλμ.
ΠροδιαγραφέςEuro 5

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.