Εγκαίνια και ιστορία!

By  |  0 Comments

Σε μια επιτυχημένη εκδήλωση, στο Πανελλήνιο Athens Experience Car Services με μεγάλη προσέλευση δημοσιογράφων και καλεσμένων, έγιναν τα εγκαίνια του ιστορικού αυτού σταθμού αυτοκινήτων στην περιοχή του Μεταξουργείου. Ο σταθμός «Πανελλήνιο» που κλείνει φέτος 61 χρόνια ζωής, επιστρέφει στην αρχική του μορφή όπως ακριβώς ήταν τότε και επανασυστήνεται στο κοινό ως Πανελλήνιο Athens Experience Car Services.

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε το πρωί με δημοσιογραφική παρουσίαση, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των media από τον κλάδο του αυτοκινήτου και του lifestyle, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του σταθμού από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα. Την παρουσίαση και ξενάγηση έκανε ο Νικόδημος Βουδούρης, επικεφαλής της ομάδας της ΠΛΑΤΑΙΩΝ Α.Ε. που ανέλαβε την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του σταθμού.

Τους δημοσιογράφους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο γνωστός οδηγός αγώνων και συλλέκτης αυτοκινήτων, Αντώνης Τζεν. Ο κ. Τζεν τους «ταξίδεψε» αρχικά με τις ιστορίες του πίσω στο χρόνο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής, ενώ στη συνέχεια τους κατηύθυνε στον χώρο του γκαράζ όπου τους παρουσίασε τα ιστορικά vintage αυτοκίνητα που φιλοξενούνται στη συλλογή του «Πανελληνίου».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 18:00, άρχισαν να καταφθάνουν στον σταθμό φίλοι, συνεργάτες και κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού, οι οποίοι περιηγήθηκαν στον χώρο και φωτογραφήθηκαν στα vintage αυτοκίνητα. Στοιχεία στη διακόσμηση που έδιναν άρωμα παλιάς Αθήνας, με γεράνια, βασιλικούς, μπαλόνια και έπιπλα φερ φορζέ «έντυσαν» τον χώρο του γκαράζ,  ενώ υπέροχες γεύσεις και μουσικές επιλογές του dj από την εποχή του 1960 ταξίδεψαν όλους τους καλεσμένους στην αυθεντική και γραφική καθημερινότητα εκείνης της εποχής.

Με τάση γλυκιάς νοσταλγίας, οι παρευρισκόμενοι αναβίωσαν τη δεκαετία του 1960 και γνώρισαν από κοντά τον ιστορικό σταθμό αυτοκινήτων, που κρατάει σήμερα την αισθητική της τότε εποχής και παράλληλα χρησιμοποιεί τον τεχνολογικό εξοπλισμό του σήμερα για να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Η γοητεία μιας άλλης εποχής…

Η νέα τάση στην Αθήνα θέλει το νεανικό, και όχι μόνο, κοινό να νοσταλγεί την Παλιά Αθήνα, την παλιά ποιότητα ζωής, την παραδοσιακή, απλή και γραφική καθημερινότητα της τότε εποχής. Το “Πανελλήνιο” Athens Experience Car Services αναβιώνει τη δεκαετία του 1960 με μια ταυτόχρονα πιο σύγχρονη ματιά και προκαλεί νοσταλγία όχι μόνο σε όλους όσους έζησαν σε αυτήν την εποχή, αλλά και σε εκείνους που άκουσαν και μεγάλωσαν με τις ιστορίες της πόλης και με αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Και κάπως έτσι ξυπνούν μνήμες από τα παλιά…

Παραδοσιακά καφενεία και στέκια εμπνέονται σήμερα, το 2019, από την Παλιά Αθήνα και προσδίδουν στην εικόνα της πόλης μια ρετρό ατμόσφαιρα, μυώντας τους νεότερους στις αγαπημένες συνήθειες της καθημερινότητας των παλαιότερων! Χώροι με κλασική αισθητική, κάποιοι από αυτούς στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους, ξυπνούν μνήμες από τα παλιά.

Σήμερα, οι νεότερες γενιές ακολουθούν αυτές τις παραδοσιακές συνήθειες με ιδιαίτερη αγάπη και “αγκαλιάζουν” οτιδήποτε αυθεντικό θυμίζει την Παλιά Αθήνα και την Παλιά Ελλάδα εν γένει.

Οι χώροι γράφουν τη δική τους ιστορία…

Ο κάθε χώρος κρύβει τη δική του ιστορία, η οποία έχει χαραχθεί βαθιά στους τοίχους του. Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και οι ιδιοκτήτες, οι πελάτες, οι γειτονιές, όμως η γοητεία ενός χώρου που κουβαλάει μία ιστορία 80 χρόνων, παραμένει. Μία τέτοια ιστορία έρχεται να διηγηθεί το Πανελλήνιο.

Όλα ξεκινούν την εποχή που η τότε Λεωφόρος Καβάλας αποτελούσε τη βασική είσοδο στην πόλη των Αθηνών, εκτός της Ιεράς Οδού. Τότε, στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1930, ο σταθμός “Πανελλήνιο” κάνει τα πρώτα του βήματα ως ένα από τα πρώτα βενζινάδικα. Ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η επίταξή του από τις τότε κατοχικές δυνάμεις, οπότε και χάνονται τα ίχνη του.

Λίγα χρόνια μετά, το 1956, η Λ. Καβάλας μετονομάζεται σε Λεωφόρο Αθηνών μέχρι την Αχιλλέως και διαπλατύνεται σε 8 λωρίδες αλλάζοντας όλη τη μορφή της πόλης και σταδιακά την έξοδο της πόλης προς το βορρά. Εκεί που ενώνεται η Λ. Αθηνών με την Αχιλλέως, ο σταθμός “Πανελλήνιο” γίνεται το σημείο αναφοράς εισόδου στην πόλη.

Σύντομα, το “Πανελλήνιο” από ένα απλό βενζινάδικο μετατρέπεται σε πολυχώρο, με ένα μικρό καφενείο, γκαράζ, καθώς και καύσιμα και service της τότε Mobil). 

Μία ιστορία που αναβιώνει σήμερα..

Τα χρόνια πέρασαν, σταδιακά η περιοχή του Μεταξουργείου άλλαξε και έχασε την αλλοτινή αίγλη της, η Λεωφόρος Αθηνών απέκτησε γέφυρα και ο σταθμός “Πανελλήνιο” κρύφτηκε, με αποτέλεσμα να χάσει την “ταμπέλα” του σημείου αναφοράς της πόλης.

2019 πλέον, και 63 χρόνια μετά, ο σταθμός “Πανελλήνιο” επιστρέφει στην αρχική του μορφή, όπως ήταν το 1960. Αποκτά τη δική του θέση στον virtual χάρτη της πόλης και γίνεται το must-visit meeting point σε μια περιοχή που αναβιώνει και ξαναβρίσκει τη χαμένη της αίγλη!

“Πανελλήνιο” Athens Experience Car Services:  Ένας διαφορετικός πολυχώρος

Ο ιδιαίτερος “χαρακτήρας” του σταθμού “Πανελλήνιο” Athens Experience Car Services σήμερα, όπως και τότε, βρίσκεται στον συνδυασμό διαφορετικών υπηρεσιών, έχοντας υιοθετήσει την αισθητική του 1960 αλλά με τον τεχνολογικό εξοπλισμό του σήμερα.

  • Γκαράζ
  • Πρατήριο καυσίμων
  • Καφενείο
  • Πωλητήριο με αξεσουάρ αυτοκινήτου 
  • Πλυντήριο

ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

1957

Το Πανελλήνιο αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Ζέκιο, με την υποστήριξη της εταιρίας Mobil. Ο σταθμός αναδημιουργήθηκε με νέα σχέδια.

1958

Το Πανελλήνιο άρχισε να λειτουργεί ως ο πρώτος σταθμός ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στην Αθήνα. Με καύσιμα άριστης ποιότητας και άφθονο νερό από τον ποταμό Κυκλοβόρο που κυλάει στο υπέδαφος, το Πανελλήνιο εγκατέστησε και πλυντήριο αυτοκινήτων. Στο ισόγειό του στάθμευαν ταξί, ενώ τα λεωφορεία της Πελοποννήσου στάθμευαν στην ταράτσα με τους οδηγούς τους να κοιμούνται εκεί ώστε να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τα πρωινά τους δρομολόγια. Παράλληλα, εκεί συγκεντρώνονταν από νωρίς και οι επαγγελματίες της λαχαναγοράς για να συνάψουν τις συμφωνίες τους.

1961-1963

Το Πανελλήνιο ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Παπουτσάκης, σύζυγος της Ελένης Ζέκιου, οικονομολόγος και πρώην Διευθυντής της ΕΤΕ, που ασχολείτο με το χονδρικό εμπόριο.

1971-1977

Ο Αλέξανδρος Ζέκιος ανέλαβε εκ νέου το Πανελλήνιο, που συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία λειτουργώντας αδιάκοπα όλο το 24ωρο. Ο Κωνσταντίνος Παπουτσάκης έγινε εμπορικός αντιπρόσωπος αυτοκινήτων και αξεσουάρ από τη Γερμανία. Ο Αλέξανδρος Ζέκιος έφυγε από τη ζωή το 1977 αφήνοντας το Πανελλήνιο στην κόρη του, Ελένη.

1977-1990

Η πορεία του Πανελληνίου συνεχίστηκε επιτυχημένα μέχρι το 1990, οπότε χτίστηκε ο ανισόπεδος κόμβος/γέφυρα στην οδό Αχιλλέως. Παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω αυτού, διευρύνθηκαν οι δραστηριότητες του σταθμού που λειτουργούσε πια με την επωνυμία «Κ. Παπουτσάκης & ΣIA Ο.Ε/Πανελλήνιο».

1994

Το Πανελλήνιο πέρασε στα χέρια του γιου του Κωνσταντίνου Παπουτσάκη, Μιχάλη, ο οποίος το εξέλιξε στην ανώνυμη εταιρία «ΣΕΑΠ ΑΕΕ. Πανελλήνιος» (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτου Πανελλήνιος-Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία). Τη δεκαετία του ‘90, ο Μιχάλης Παπουτσάκης αγόρασε τέσσερα γειτονικά οικόπεδα και επέκτεινε το σταθμό έτσι ώστε να υπάρχουν είσοδοι και από τις οδούς Αντιλόχου και Παραμυθίας.

2019

Η εταιρία “Πλαταιών ΑΕ” αγοράζει από τον Μιχάλη Παπουτσάκη τον σταθμό, και του εμπνέει τη σιγουριά ότι θα συνεχιστεί επάξια η ιστορική πορεία του Πανελληνίου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.